Csongor, Bernadett2024. április 16., kedd
Föld

Szakítani kell a növekedési alapú modellel!

2015.11.22.Erdélyi Ilona
National Geographic Magyarország

Nem növekedhetünk a végtelenségig, elérkezünk lehetőségeink határaihoz.

Fotó: Profimedia

Ma még választhatunk: saját döntésünk lesz, hogy szakítunk az eddigi gyakorlattal, vagy egy apokaliptikus katasztrófában összeomlik az emberi civilizáció – mondta Hajnal Klára a Pécsi Tudományegyetem Társadalomföldrajzi és Urbanisztikai Tanszék adjunktusa a Piac&Profit által rendezett Fenntarthatósági Csúcson, 2015. november 18-án.

A fenntarthatóságra való törekvéseket alapvetően befolyásolja, hogy felismerjük a saját helyünket a Föld ökoszisztémájában. Ennek részeként szakítanunk kell a hagyományos „növekedési alapú” modellel, hogy valóban érvényesülhessen a fenntarthatósági modell. „A fejlődéshez való jogot úgy kell érvényesíteni, hogy a ma élő és a jövő nemzedékeinek érdekei is érvényesüljenek” – emelte ki a szakértő, aki szerint az elmúlt években, évtizedekben horribilis mennyiségű pénz és energia ment veszendőbe amiatt, hogy ezt az alapelvet nem tartották szem előtt. „A hagyományos rendszer ugyanis úgy oldja meg a gondokat, hogy újrateremti a problémákat” –  tette hozzá.

Hajnal Klára
Fotó: Piac&Poifit

Az új szemlélethez a gazdaság és a társadalom törvényeit is az ökológiai rendszerek működéséhez kell igazítani. „Ha a tudásunkat és a technológiánkat csak a növekedésre koncentráljuk, akkor előbb-utóbb elérkezünk ezek határaihoz. Vannak jelek arra, hogy már közeledünk ehhez a határhoz: a jelenlegi válságok és háborúk ennek határkövei, miközben a tudóstársadalom harmada közvetve, vagy közvetlenül a fegyveriparban dolgozik.

„Tudósként nem kellemes belátni azt, hogy olyan réteghez tartozunk, amelynek jelentős része a gyilkolás tökéletesítésén dolgozik” – mondta Hajnal. Szerinte alapvető paradigmaváltásra van szükség, amely a bolygó fenntartási képességeit helyezi előtérbe, miközben kiköveteli a mindenki számára elérhető, megfelelő életminőséget. Véleménye szerint ehhez nem zöld gazdasági megoldásokra van szükség. „A zöld gazdaság jó irányba tett lépés, de nem elég. A zöld megoldások hozzásegítenek minket ahhoz, hogy tisztább, jobb környezetet teremtsünk, de ahhoz, hogy valóban fenntartható legyen az életünk, a kék gazdaságot kell bevezetnünk. Ebben az esetben a helyi erőforrásokra koncentrálva, helyi alapú gazdaságot kell kiépíteni” – emelte ki az adjunktus.
A szakértő szerint a biodiverzitás megerősítésére lenne szükség: egy optimálisan sokszínű rendszer ugyanis képes lenne megfelelően alkalmazkodni a klímaváltozás hatásaihoz, elegendő élelmiszert termelni, méghozzá nulla hulladékkal.

Juhász Árpád geológus, a konferencia fővédnöke így emlékszik az elmúlt évek változásaira: „A nyolcvan év alatt, amit megéltem, nagyot változott a világ. Amikor megszülettem kétmilliárd ember élt a földön, míg napjainkban hétmilliárd. Az emberiség demográfiai robbanása óriási mértékű és a mai világunk kulcskérdésévé vált. Amikor egyetemre jártam, a vas-és acél korszakát éltük, az oktatásunk a minél több nyersanyag kitermelése, feldolgozása körül forgott, anélkül, hogy egyáltalán figyelembe vettük volna a negatív környezeti hatásokat. Minél több olaj, minél több ásványi nyersanyag – ez volt a jelszó. Először a nyolcvanas évek végén kellett nyíltan szembeszállnom korábbi szakmai meggyőződésemmel. A Hévízi-tó megmentése kapcsán, élére álltam annak a programnak, amelynek köszönhetően a Dunántúlon megszűnt a karsztvízkiemelés és megkezdődhetett a helyreállítás. ”

Juhász Árpád
Fotó:PP/Hatlaczki Balázs

A gleccsereket kutatva azt is látnunk kellett, hogy minden jégfolyam jelentősen redukálódott az elmúlt évtizedekben. Juhász Árpád sosem gondolta volna, hogy ötven évvel ezelőtt készített fotói dokumentumértékűek lesznek, de amikor elővette régi felvételeit az általa látott gleccserekről, megdöbbenéssel tapasztalta, mennyire visszahúzódtak a jégárak. „Ezeknek a közvetlen hatásait azok az országok érzik, amelyek közvetlenül függenek a gleccserekből fakadó ivóvíztől. Ilyenek a Himalája környéki országok ahol százmilliók ivóvízellátása kerül veszélybe. Amikor összehasonlítottuk a nyolcvan-száz évvel korábbi állapotokat a jelenlegi helyzettel, már akkor megfogalmazódott bennünk, hogy az emberi tevékenység lehetetlenné teszi bizonyos régiókban magát az emberi életet is. Már a nyolcvanas években látni lehetett, hogy előbb-utóbb az emberek feladják a küszködést és tömegesen indulnak meg olyan régiók felé, ahol tiszta vízhez, elegendő élelmiszerhez juthatnak” – hangsúlyozta a geológus.

Ürge-Vorsatz Diána, az ENSZ IPCC kutatócsoportjának tagja, a Közép-Európai Egyetem (CEU) munkatársa fölhívta a figyelmet a következőkre: „Nem éppen kedvező adat, hogy 1990 óta 50 százalékkal nőtt a globális üvegházgáz-kibocsátás. Az ENSZ a napokban bejelentette, hogy a párizsi klímacsúcs előtt az egyes országok által bevállalt emissziócsökkentési célokkal kalkulálva 2,7 Celsius-fokban lehetne fixálni a globális felmelegedést, ami jobb eredmény, mint az a 2 Celsius-fok, amiről évek óta szó esik a klímapolitikai diskurzusokban. Az egy főre jutó emisszió az EU-ban és Amerikában is jelentősen csökkent, de sajnos ezt sokan a szakmában sem tudják. Ugyanakkor óriási emissziómérséklést kellene végrehajtani ahhoz, hogy a felmelegedés megfékezése megvalósulhasson – és ez nem túl reális cél.”

Nem tudjuk kívül tartani a világunkon a globális problémákat, ezekkel saját szintünkön kell kezdenünk valamit. Ruzsa Ágota, a SOL Intézet igazgatója kiemelte, manapság abban látja a legnagyobb gondot, hogy bármilyen probléma megoldásáról legyen is szó, mindig nagy lépésekkel kezdjük. Ezzel szemben az apró, megfontolt lépések hamarabb célhoz vezethetnek. A cselekvés szintjén még mindig botladozunk, a problémák tudatos felismerése és a tudatos vállalása már egy jelentős előrelépés lenne.

Hortobágyi Ágoston a Green Business Szövetség képviseletében hangsúlyozta, hogy a problémákat soha nem felülről lefelé kell megoldani, hanem alulról indulva. A szövetség célja, hogy a zöld megoldásokat kézzelfogható szintre emeljék a cégek életében. Szeretnék elérni, hogy a zöld szemléletű céges megoldásokat ne csak „menősége” miatt használják a vállalkozások, hanem mert felismerik a benne rejlő üzleti potenciált.

Lilává vált egy németországi tó vize

Lilává vált egy németországi tó vize

A tó természetes folyamatoknak köszönhetően nyerte el turistacsalogató árnyalatát.

Oxigén és szén szökik a Vénusz légköréből

Oxigén és szén szökik a Vénusz légköréből

Olyan régiót vizsgáltak a Vénusz közelében, amelyre korábban még nem sikerült rápillantanunk.

Hajótörötteket mentettek egy lakatlan szigetről

Hajótörötteket mentettek egy lakatlan szigetről

Az USA Parti Őrsége és a Haditengerészete közös akcióban mentett ki egy lakatlan, mikronéziai szigetről három embert.

Eltűnhetnek az antarktiszi meteoritok

Eltűnhetnek az antarktiszi meteoritok

A déli kontinens speciális körülményei segítik a meteoritok megtalálását, azonban a klímaváltozás véget vethet e szerencsés helyzetnek.

A csillagok életkorát méri majd a Roman-űrteleszkóp

A csillagok életkorát méri majd a Roman-űrteleszkóp

A Nancy Grace Roman-űrteleszkóp 2027-ben indul és képes lesz elkülöníteni a fiatal csillagokat az idősektől.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket