Örs, Stella, Kamil2024. július 14., vasárnap
Blog

Salamanca, az arany város

2017.01.03.Balogh Boglárka
National Geographic Magyarország

A harangot körbeölelő szűk lépcsőn felérek a Scala Coeli tornyához. Pont ott állok meg, ahol a 18. század elején a villám becsapott, komoly károkat okozva az épületben.

A történet szerint a legnagyobb harang az utcára esett, a kisebbek pedig megolvadtak a magas hőfokon. A sérülések helyrehozását követően aztán jött a nagy 1755-ös lisszaboni földrengés, ami ideáig érződött. Akkor ugyan a torony nem omlott le, de meg kellett erősíteni, utána pedig Franco katonái tették tönkre a szebb napokat is látott templomot. Ma már tökéletes kilátás nyílik innen Salamancára, ezért kapaszkodtam fel a meredek lépcsőkön.

Rajtam kívül senki nincsen a székesegyház tetején, így nyugodtan kilépek az egyik kőerkélyre, és lepillantok az előttem elterülő középkori városra. A kupola mögött lemenni készülő napot viharfelhők zavarják meg a fényteregetésben. Közelebb húzódom a korláthoz, hogy szélesítsem Salamanca vörös tetőcserepeinek a látványát, de azonnal elfog a tériszony.

Amikor 216 méterről a mélybe ugrottam úgy gondoltam, a magasságtól való félelmet nyomtalanul magam mögött hagytam a kanyonban, rajtam azonban a dél-afrikai bungee-jumping nem segített. A tériszony jól megszokott fizikai jeleit azonnal érzem, a szívem hevesebben ver, tenyerem izzadni kezd, és a lábam is földbe gyökerezik. Lázasan zakatoló agyam fékevesztetten vetíti az összeomlott erkélyről, zuhanásról, és páni félelemről szóló filmjeit, így bármennyire is ragyogó látványt nyújt a fénybe öltözött város, visszahátrálok a biztonságos folyosóra, és onnan nézem a viharfelhős naplementébe burkolt háztetőket.

Az elbűvölő, 160 ezres középkori település, a nyugat-spanyolországi Salamanca a portugál határtól 80 míg Madridtól 200 kilométerre fekszik. Nem hiába tartják Európa egyik legszebb reneszánsz városának, régi negyede 1988 óta a Világörökség része. Bár a helységet még a római időket megelőzően kelta törzsek alapították, és a hányattatott spanyol történelemnek megfelelően állt római, karthágói, vizigót és mór fennhatóság alatt, igazi virágzásnak csak a XIII. századtól indult, miután visszafoglalták az Al-Andalúz Birodalomtól.

Salamanca gazdag történelme és kulturális értékei sok turistát vonzanak, főleg nyáron, nekem most szerencsém van, és a város egyedülálló hangulatát, a homokkőszínű épületek sorainak harmóniáját magányosan bolyongva élvezhetem. Úgy döntök, hogy először a régi katedrális felé veszem az irányt, hogy megkeressem a bejárat kőindái közé faragott, legendássá vált űrhajós szobrát.

Salamanca Spanyolország legfontosabb egyetemi városa is, az ország első felsőoktatási intézménye, és Európa hatodik legrégebbije. Akkori elnevezésével a Salamancai Iskola 1134-ben kezdte meg működését, és a 16. század végére már 29 karral, több mint 70 tanszékkel és 8000 diákkal büszkélkedhetett.

Tanított itt Kolumbusz Kristóf, itt végezte tanulmányait Loyolai Ignác is, ráadásul a városban olyan kutatóközpontot hozott létre a spanyol kormány, amely a polgárháborúval kapcsolatos minden iratot egy helyre gyűjtötte össze.

Rákanyarodom a macskaköves utcák egyikére, és elsétálok a negyed híres palotája, a 15. századi Casa de las Conchas, vagyis kagylók háza mellett, aminek homlokzatát 350 homokkőkagyló díszíti.

Néhány korai víkendező siet el mellettem, ők is a katedrálisok felé tartanak, amelyek szokatlan módon, de egymás mellett épültek. A régi, Szűz Máriának szentelt Catedral Vieja, a 12. század stílusjegyeit viseli, úgy tartják, hogy ezt a remekművet az akkori vezetés sajnálta lebontani, ezért az új, nagyobb székesegyházat nem a helyére, hanem közvetlenül mellé építették.

Csípősen fúj a késő délutáni szél, a levéltelen fák ágai csüggedten hajladoznak. A piros városnéző kisautó már vagy fél órája arra vár, hogy végre megteljen, és útra kelhessen a sikátorok valamelyikén.

Felsétálok a lépcsőn a régi katedrális bejáratához, innen is látom, a faragott szobrok az égig érnek. Fogalmam sincs, hol kellene keresnem az indák közé rejtett űrhajóst, amikről mindenféle legendák keringenek, így megállok az első oszlop előtt, de a virágokon kívül semmit nem látok a kövekben. Egy jól öltözött koldus toporog a templom ajtaja előtt, tétovázok, hogy megálljak-e előtte, de ő egy pillantást vetve a fényképezőmre megelőz.

„Az űrhajóst keresi?”- kérdezi, és kilép a kupolák alól. „Ott van”- mutat a fejem fölé. Egy darabig némán hallgatunk, én lefényképezem az oda nem illő szobrot, emberek jönnek-mennek körülöttünk, majd mikor leeresztem a kezemből a gépet, a férfi kicsit közelebb húzódik hozzám, majd így szól: „Remélem, maga nem gondolja, hogy az űrhajós az időutazás egyik bizonyítéka vagy hogy a kőfaragó mestert idegen lények látogatták meg és UFO jött érte.” – mondja félig mosolyogva. Megrázom a fejemet, olvastam az interneten az összeesküvés elméletek híveinek hajmeresztőbbnél-hajmeresztőbb kitalációit arról, hogyan kerülhetett ide a szobor és miért.

„Sajnos az igazság ennél sokkal unalmasabb- rántja meg a vállát a férfi. „Már a 12. században létezett egy különleges hagyomány a kőfaragó mesterek között. Ha ugyanis valamelyiküknek ki kellett igazítania egy elődjének az alkotását, akkor egy saját részletet mindig hozzátett az eredetihez, így hagyva kéznyomát a szobrokon. Az űrhajós 1993-ban került ide. A salamancai székesegyházban rendezték ugyanis az Ember Korszakai című kiállítássorozat egy részét, melynek célja, hogy a középkori életvitelt, gondolkodásmódot, világról alkotott elképzelést közelebb hozza hozzánk, modern látogatókhoz. Mivel a Puerta de Ramos kapuzat díszítése szinte teljesen elpusztult az elmúlt ötszáz évben, a kiállítás kitűnő alkalomnak bizonyult a homlokzat és az oszlopok díszítésének helyreállítására. A kőfaragó mester, Miguel Romero hű maradt az évszázados hagyományhoz, és az újjávarázsolt minták közé rejtett egy űrhajóst, ami az akkori korszakra utalt. Nézze csak meg a szobrot! Ha nem figyeli meg alaposabban a faragványokat, észre sem veszi az ember ezt a turpisságot. Hajoljon közelebb! Látja, itt van ám az ördög is, éppen fagylaltot eszik, vagy a nyúl, aminek a hátát ha megdörzsöli, minden kívánsága teljesül.”

A rögtönzött történelemóra fejében egy eurót nyomok a férfi kezébe, megköszönöm, a segítségét, és még mielőtt teljesen besötétedne, elsétálok a barokk stílusú Plaza Mayorra, vagyis a főtérre.

Egy fiatal férfi állatfigurás lufikat árul, a sétálóutcákat zene, az apró boltokból jövő friss sonka, sajt és bor illata lengi be. Ez az 1700-as évek első felében épült, majdnem tökéletesen négyszög alakú tér adott otthont a város legfontosabb eseményeinek: a bikaviadaloknak, a vallási ünnepeknek és a kivégzéseknek is. Később, a 19. században, amikor kerteket telepítettek ide a szerelmesek búvóhelye lett, az urak az óra járásának megfelelően, míg a hölgyek azzal ellenkező irányban sétálgattak, és romantikus légyottokat szerveztek a kapualjakban. Ma sincs ez nagyon másként.

Kilépve az árkádok alól, látom, hogy a Plaza közepén a helyiek már gyülekeznek, és lélegzetvisszafojtva valamire várnak. Mindannyian egy irányba néznek, így magam is követem a tekintetüket. Az épületek tetején a hatalmas óra elüti a hatot, majd örömujjongás közepette egyszerre felkapcsolódnak a lámpák, hogy a sötétkék égbolt alatt aranysárga kockaként ragyogjanak fel a kávéházak és az épületek. Az egyetemváros csendes tere egy szempillantás alatt válik zsibongó, padokkal, nevetéssel, élettel teli találkozó hellyé.

Iszom egy forró kávét a hívogató kis teraszok egyikén, majd visszaindulok a Kr. u. 89-ben épített Római hídon át a szállásom felé. Az esti lámpákat a Plaza Mayor után már az utcákon is felkapcsolták. Nevetgélő suhancok mellett haladok el, akik a híd vastag kőkorlátainál cigarettacsikket dobálnak a földre, mit sem törődve azzal, hogy a Mérida és Astorga között létesített Ezüst út fontos átkelő helye volt az, amire éppen szemetelnek.

Megállok, és visszapillantok a dombon álló katedrálisokra. A sárgás fény misztikusan vonja be a sziporkázó kupolákat, amikről az ünnepekről megmaradt csillogó díszeket még nem vették le.

Európai utunk a lassan a véghez közeledik, engem már vár Portugália, így elbúcsúzom Salamancától, a kedves olvasóktól, és szeretetben gazdag, boldog új évet kívánok mindenkinek.

Hozzászólások

Kínai tigrisek gyógyászatra tenyésztve

Kínai tigrisek gyógyászatra tenyésztve

Lassan egy hónapja vagyok Kínában, de még csak most voltam szemtanúja az első, ún. hagyományos kínai orvoslásnak.

Lijiang és az utolsó női birodalom

Lijiang és az utolsó női birodalom

Valahol fenn a jünnani hegyek között, a Himalája lábánál élők egy maroknyi társadalmát a nők uralják. De vajon meddig?

Baszk gasztronómia és a nemzeti öntudat

Baszk gasztronómia és a nemzeti öntudat

Pár perce várakozunk a megbeszélt helyen, a sokak által csak Baszkföld szívének nevezett San Sebastian régi negyedében lévő szobor alatt.

Bordeaux-i borvidék és egy különleges desszert

Bordeaux-i borvidék és egy különleges desszert

Saint-Émilionnak, ennek a Bordeaux-tól, úgy harminc percnyi autóútra elterülő termékeny vidéknek a dombjain már a rómaiak idejében megkezdődött a szőlőtermesztés.

Sárguló levelek Nantes-ben, osztriga La Rochelle-ben

Sárguló levelek Nantes-ben, osztriga La Rochelle-ben

Franciaország egyik legszebb, ám legkevésbé felfedezett tengerparti városkájának, La Rochelle-nek a szívében ülök éppen.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket