Antal, Anett2024. június 13., csütörtök
Balogh Boglárka Afrika blogja

Tanzániai csodahegesztők

2016.01.25.Balogh Boglárka
National Geographic Magyarország

Hallottam, hogy Dar es-Salaamban van egy csodahegesztő-műhely a Wonder Welders. Kíváncsi voltam, miért olyan csodásak.

A csodahegesztők lakóhelye és műhelye Dar es-Salaamban

A város egy eldugott negyedében a gyermekbénulás áldozatainak különleges és szokatlan szoborkiállítása látható, ezzel is bizonyítva, hogy kitartással és akaraterővel mindent elérhet az ember. Mikor belépek a vaskapuval védett tágas udvarra, ahol egy életnagyságú ló vasszobra áll a pálmafa tövében, egy fiatal maszáj férfi rám mosolyog: Karibu (légy üdvözölve) – mondja, és én felelem: asante.

A kiállítóterem bejárata előtt. Seif imádja a természetfilmeket, különösen az állatokról szólóakat. Megfigyeli az egyes fajok mozgását, a formájukat, a testfelépítésüket, és ezeket ötvözi a szobrok tervezésekor a művészeti könyvekben tanultakkal. Innen meríti az inspirációt új munkáihoz.

Megállok a kertben a felhasználásra váró vashulladékok halma mellett és elkédepve bámulom a zsiráfokat, a varacskos disznókat, a honos afrikai állatokat mintázó remekműveket, amikor egy lábát erősen húzó, szélesen mosolygó férfi mellém lép. Ő Seif Ali Chembela, a hegesztő részleg 41 éves vezetője és tervezője, aki annak idején a poliovírus okozta járványos gyermekbénulásban betegedett meg. A vírus a gerincvelő mozgató idegsejtjeinek pusztulását okozza, ha meggyógyul a beteg, a rokkantság enyhébb vagy súlyosabb formája megmarad. A Sabin-féle cseppekkel az 1950-es évektől sikerült megállítani a kór terjedését, legalábbis a világ egy részén.


Seif a Toyota megrendelésének terveivel

Seif készségesen felajánlja, hogy körbemutatja a helyet. „Tudja, tíz évvel ezelőtt még asztalosként kezdtem, aztán faszobrokat készítettem. Világéletemben imádtam a könyveket, a művészetet. Az utóbbi időben rengetget olvastam arról, hogy milyen ütemben irtják a fákat itt Tanzániában és világszerte, ez értette meg velem, hogy valami más anyagból kell készítenem a munkáimat, mert egy idő után nem lesznek gyümölcseink, semmilyen fa nem marad, és még több élőlény pusztul el a természetes élőhely elvesztése, és az esőzések hiánya miatt.”

A brossúra szerint, amit az interneten olvastam, Dar es-Salaam önjelölt csodahegesztői egy helyi üzletember, Paul Joynson-Hicks fantáziadús ötlete alapján kapták meg a műszaki szakképzést, amely nemcsak megmentette őket az utcán való további koldulástól, de örökre megváltoztatta az életüket is.
Tanzániában, mint sok afrikai országban, kevés túlélési lehetősége van azoknak, akik valamilyen oknál fogva mozgássérültek. Legtöbbjük kitaszítottá válik, és bár sokuk dolgozni szeretne, koldulni kényszerül.

A műhelyben üveggel és fával is dolgoznak. Ez a néma fiú éppen hamutartót és poharat készít újrahasznosított üvegből

A történet szerint Paul minden egyes nap munkáért könyörgő kerekeszékesek egy csoportjával találkozott az irodája környékén. Ahogy ő fogalmaz, a szíve szakadt meg azért, mert fotográfusként nem tudott nekik semmiféle munkát felajánlani. Aztán egyik nap, mikor hegesztők dolgoztak a házánál, óriási ötlete támadt. Azonnal visszament az irodája elé, és megkérdezte a kerekesszékes férfiakat, hogy lenne-e kedvük megtanulni hegeszteni.

A helyi közösségi alapból származó kevés kis tőke felhasználásával aztán egy szakembert alkalmazott, aki megtanította a férfiakat az alapvető technikákra, felvette Seifet, mint tervezőt, majd havi 7O USD-t fizetett minden gyermekbénulásban szenvedőnek vagy egyéb testi fogyatékkal élőnek, aki hajlandó volt neki dolgozni. Egy tucat helyi vállalkozás gyorsan ígéretet tett, hogy támogatja és szponzorálja a projektet, legtöbben az eladások megszervezésében segédkeztek. A növekvő bevételt pedig biztonságosabb és kifinomultabb berendezésekre, valamint újabb és újabb koldusok betanítására fordítják.

Seiffel végigsétálva a nyitott műhelyeken néhol megállunk, és elmerülve nézzük a testi fogyatékkal élő művészeket, akik bukósisakban hegesztenek. Némelyikük lába teljesen meg van bénulva, mások pont ellenkezőleg, lábujjukat használják szerszámfogásra.

Az egyik munkás kesztyűvel védett lábát használja szerszámok fogására

„Elkezdtünk fémhulladékokkal dolgozni – mutat Seif a feltornyosult vashalomra – ahelyett hogy nagyobb olajtartályokat vágnánk darabokra. Ez egy teljesen új tecnika, amit egy 22 éves skót fiútól tanultunk meg. Ha az ember ránéz egy elkészült műre, minden egyes alkatrészt felismer, és tudja, hogy azok részesei voltak egy múltbéli életnek. És hogy miért a fémekkel dolgozunk? Mert ebből van a legtöbb hulladék, ennek felhasználásával nem szennyezzük tovább a környezetünket.”

Az elkészült alkotások egy része meg is vásárolhatóak a műhelyhez tartozó boltban

Ahogy Seif mondja, az üzlet annyira sikeres lett, hogy a Toyota 2OO matchbox tervezésre és kivitelezésére kérte most fel őket. De ő mégsem erre a legbüszkébb.

Ez volt a kedvencem

„A tervezendő autók alaprajzaiból felnézve azt mondja: „A legnagyobb sikernek azt érzem, hogy meg tudtunk győzni 36 koldust, hogy jöjjenek ide, dolgozzanak nálunk. Tudja, sajnos sokan még mindig egyszerűbbnek tartják az utcaéletet, mint a rendes munkát. Tanzániában erősek a családi kötelékek, de a lusta embereket senki sem szereti, ritkán tartja el. Mi itt az újonnan érkezőket tudásunkhoz mérten betanítjuk a munka egyes fázisaira, és megértetjük velük azt, amit sok rokkant koldus nem ért meg, mindenkinek megvan a képessége egy bizonyos fokú munka elvégzésére, akaraterő kérdése az egész. Sok sorstársam úgy tekint az egész életére, mint egy megoldhatatlan problémára, és elveszíti önértékelését az egészséges társaik mellett. Én soha nem voltam az utcán, nem ismerem az ottani életet, bár nem tökéletesen, de tudok járni, és a kezem is jól működik. Hiszek abban, hogy aki képes munkát végezni, annak dolgoznia kell, koldulni a legegyszerűbb választás. Alkotniuk kellene, nem könyörögni! Ezt belátni persze időt igényel, de a megszokás végül jellemet alakít. Van egy szuahéli mondásunk: „ mazoea yanajenga tabia” amit teszel, az te magad vagy.

Hozzászólások

Búcsú Afrikától

Búcsú Afrikától

Négyhónapnyi afrikai utazás és közel ötvenezer kilométer megtétele után hazafelé visz a repülő.

Éden lehetne: Mozambik

Éden lehetne: Mozambik

A nap kellemesen tűz a Mozambik keleti féltekén elterülő kis halászfalu, Tofo felett.

Vadászatra tenyésztve: Dél-Afrika oroszlánipara

Vadászatra tenyésztve: Dél-Afrika oroszlánipara

A Krüger Nemzeti Parktól mintegy két és fél órányi autóútra lévő oroszlánfarmok egyikére tartok éppen.

Vagány nők az orvvadászat ellen

Vagány nők az orvvadászat ellen

A Krüger Nemzeti Park egyik zsúfolt piknikparkjában ülök éppen, elmerülten bámulom, ahogy az éjszakai vadászatról hazatérő denevérek fenn csüngenek a kávézó fagerendái közt.

Az elefánt ébreszt, a hiénák kacagnak

Az elefánt ébreszt, a hiénák kacagnak

A Krüger Nemzeti Park kempingjében egyedül a mi sátrunk és autónk áll a fákkal, bokrokkal körbevett tisztáson.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket