Gerzson, Margit, Zétény2024. február 22., csütörtök
Balogh Boglárka Afrika blogja

Mwanza és az albínók

2016.02.09.Balogh Boglárka
National Geographic Magyarország

Arusha után Tanzánia második legnagyobb városába, a Viktória-tó partján elterülő Mwanzába érkeztem.

Mwanza vagyis a sziklák városa, a természetes erózió munkálta dombokra épült a Viktória-tó partján.

A településtől mintegy háromórányi kompútra lévő kis szigetre, Ukerewére tartottam. Itt él ugyanis az ország albínó lakosságának egy nagyobb csoportja, akiknek egy része a 2OO6-tól kezdődő rituális csonkítások és gyilkosságok elől menekült el.

A latin albus szó jelentése fehér, az albinizmus a színanyag képződésének veleszületett zavara, a melanin (sötét színű pigmentek összefoglaló neve) hiánya. Embernél és más gerinceseknél öröklődő tulajdonság. Az érintettek bőre és haja tejfehér, a bőr színe enyhén rózsaszínes is lehet, ha áttetszenek az erek. Gyakoriak a látási rendellenességek.

A világon kb. húszezer ember közül egy szenved albinizmusban, ám Tanzániában ennek előfordulása ötször nagyobb, mint másutt. Az ország 39 milliós lakosságából megközelítőleg 270 ezer pigmenthiányos ember él. A 2OO6-tól elkezdődő hajtóvadászat után közülük rengetegnek bujkálnia kellett: ugyanis az országban és Afrika egyes eldugott, vidékein máig élő hagyomány, hogy az albínók testrészei az orvoslásnak tekintett törzsi varázslás fontos kellékei, a mágikus főzetek elhagyhatatlan adalékai. Az ezeken a területeken „praktizáló” befolyásos boszorkánydoktorok szerint különösen a kar, az ujjak, de lehet ez orr, fül és haj is, csodás gyógyító erővel bírnak, és azok szerencsét, gazdagságot hoznak. A gyerekek Tanzánia keleti felén abban a tudatban nőnek fel, hogy az albínók természetfeletti erővel rendelkeznek, halhatatlanok, akik életük befejeztével egyszerűen felszívódnak és eltűnnek.

Néhány évvel ezelőtt végre a világsajtó is tudomást szerzett arról, hogy több ezren válnak a fetisiszták és a rituális gyilkosságok áldozataivá, akiket nem egyszer éjszaka, álmukban támadnak meg a macsétával felszerelt férfiak, és szó szerint családjaik szeme láttára feldarabolnak. Ezeket a helyi ceremónia során felhasznált testrészeket sajnos nem csak az egyszerű emberek, de diplomaták, üzletemberek, politikusok is szívesen megvásárolják a siker és a jobb élet reményében, így tornázva egyre feljebb az árakat. Egyes hírek szerint egy albínó gyermek 75 ezer dollárt is érhet, így nem csoda, hogy féltik az életüket az így születettek.

Mwanza, melynek lakossága több mint 7OO ezer, egy álmos kisvárosra emlékeztet, ahol a halászok közül sokan még most is elhiszik, hogy amennyiben albínó hajat fonnak a hálóikba, másnap életük fogásával térnek majd haza. Csak itt hozzávetőlegesen kétezer kuruzsló tevékenykedik, akik közül többen albínó testrészek beszerzésére ösztönzik klienseiket.

Miután a település talán legjobb szállodai szobáját falnyi nagyságú ablakkal, potom áron megszerzem, berendezem a főhadiszállásom, és megpróbálom újra felvenni a kapcsolatot az Ukerewe Albínó Közösségének az elnökével, Ramadhannal, akinek sem internet elérhetőségét sem telefonszámát nem találtam. Már egy jó hónapja több szálon is elindultam, de eddig minden próbálkozásom kudarcba fulladt.

Mwanza ugyan nem a legbarátságosabb város, ahol életemben megfordultam, de bízom abban, hogy a muzungó (fehér ember) látványával pár napon belül megbékélnek. Ahogy egyre beljebb haladok az ország eldugott területeire, az emberek és tájak érezhetően megváltoznak, az itt élők bezárkózottá, sőt néhol ellenségessé válnak. Itt már nem turista az ember, aki pénzt hoz, hanem európai, aki megélhetést vesz el. Sajnos a város története nagyon is megérteti velem, miért nem kívánatos személy a nyugati.

Mwanza kikötője a híres sziklákkal és egy marabuval

195O-ben Mwanzát és környékét eddig ellátó Viktória-tóba egy ott soha nem elő új halat, a nílusi sügért (Lates niloticus) telepítettek be, ami azóta 35O őshonos fajt pusztított ki, így forgatva fel teljesen nem csak a víz természetes ökoszisztémáját, de a halászatból élők életét is. Ez a hal bár széles körben elterjedt Afrika tropikus zónájában, hisz a Kongó, a Nílus, a Szenegál, a Niger, a Csád-tó, a Volta, a Turkana-tó és más élővizek is az életterét alkotják, túlszaporodása a legtöbb helyen jelentős társadalmi-gazdasági hatással és tragikus következményekkel járt.

A kékes árnyalatú, ezüst színű nílusi sügér az egyik legnagyobb édesvízi hal, maximális hossza közel két méter, súlya elérheti akár a 23O kilót is, nem csoda, hogy betelepítése hatalmas, külföldi érdekeltségű vállalatok létesítését hívta életre, tönkretéve így a helyi, évszázadokra visszanyúló tradicionális kiskereskedelmi halászatot.

Míg a nagyszabású műveletekkel a halásztársaságok milliókat keresnek (a nílusi sügér csak az EU-ba való értékesítése eléri 17O- 2OO millió eurót), addig a helyi emberek elvesztették megélhetésüket, gazdasági menekültekké váltak, hisz a tó eredeti populációja szinte teljesen kipusztult.

Hagyományosan, a napon szárított hal, a helyi piacon.

A nílusi sügér betelepítése azonban nem csak a tóra, de annak partszakaszaira is jelentős hatással van. Az eredetileg őshonos halakat ugyanis hagyományosan a napon szárítva tartósították, ám a nílusi sügér effajta kezelése, magas zsírtartalmú húsa miatt, lehetetlen, így azt füstölni kell, nehogy megromoljon.

Ez az újfajta eljárás a tűzifa iránti kereslet kiugróan magas megnövekedéséhez vezetett egy olyan régióban, amit már eddig is keményen sújtott az erdőirtás, talajerózió, elsivatagosodás.

A 2006-ban Oscar-díjra jelölt dokumentumfilm, Darwin rémálma tökéletesen mutatja be azt a felmérhetetlen kárt, amit a nílusi sügér betelepítése okozott az ökoszisztémában, továbbá foglalkozik azzal az egyre kényesebbé váló ténnyel is, hogy a hal exportját használják fel ürügyként, hogy az Európából érkező teherszállító gépek fegyvereket és lőszereket szállíthassanak Tanzániába, tovább súlyosbítva így a konfliktust és a szenvedést az olyan környező területeken, mint például Kongó.

Egyre ritkábban látni hagyományos módszerekkel halászókat.

Már három napja vagyok Mwanzában, mígnem egy kis segítséggel elérem a Rotary Club ukerewei vezetőjét, aki az albínó csoporttal dolgozik együtt a szigeten. Yohana, akiről csak a személyes találkozáskor derül ki, hogy nem nő, hanem egy 34 éves tanárember, vár a szigeten, és vezet majd körbe, hogy az albínó családokkal, és Ramadhannal beszéljek.

Másnap reggel 9-kor már a sziget felé vezető kompon ülök, és a tévéből üvöltő parlamenti műsort hallgatom. Az utasok körülöttem megbabonázva figyelnek, és nagyokat kacagnak azon, ahogy néhány politikus összeveszik egymással. Az effajta televíziós műsor igen népszerű Tanzánia-szerte, különösen most, hogy kormányváltás történt, és nem csak az otthonokban, de az éttermekben, piacokon, de a buszokon is ez megy.

Három óra politizálás és hajókázás után kikötünk végre Ukerewe pálmafás szigetén, majd miután kisétáltam Nansio város főutcájára, felhívom Yohanát azzal, hogy megérkeztem, és elindulhatunk Ramadhanhoz és az ott élő albínókhoz.


Ramadhan és családja

Búcsú Afrikától

Búcsú Afrikától

Négyhónapnyi afrikai utazás és közel ötvenezer kilométer megtétele után hazafelé visz a repülő.

Éden lehetne: Mozambik

Éden lehetne: Mozambik

A nap kellemesen tűz a Mozambik keleti féltekén elterülő kis halászfalu, Tofo felett.

Vadászatra tenyésztve: Dél-Afrika oroszlánipara

Vadászatra tenyésztve: Dél-Afrika oroszlánipara

A Krüger Nemzeti Parktól mintegy két és fél órányi autóútra lévő oroszlánfarmok egyikére tartok éppen.

Vagány nők az orvvadászat ellen

Vagány nők az orvvadászat ellen

A Krüger Nemzeti Park egyik zsúfolt piknikparkjában ülök éppen, elmerülten bámulom, ahogy az éjszakai vadászatról hazatérő denevérek fenn csüngenek a kávézó fagerendái közt.

Az elefánt ébreszt, a hiénák kacagnak

Az elefánt ébreszt, a hiénák kacagnak

A Krüger Nemzeti Park kempingjében egyedül a mi sátrunk és autónk áll a fákkal, bokrokkal körbevett tisztáson.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket