Jenő, Henrik2024. július 13., szombat
Balogh Boglárka Afrika blogja

Mennydörgő Füst

2016.03.28.Balogh Boglárka
National Geographic Magyarország

Korán van még mikor áthajtunk Botswanából Zimbabwébe.

A határon néhány parkoló teherautón kívül csak a páviáncsaládok szaladgálnak, a nőstények kicsinyeiket szoptatják, míg a hímek acsarkodva kergetik egymást a hatalmas rakományok tetején.

A Viktória-vízesést, ahová tartunk, a helyi tonga törzs tagjai csak „Mosi-oa-Tunya-nak”, azaz Mennydörgő Füstnek becézik, nem hiába. Még kilométerek választanak el tőle, de már látom az égbetörő sűrű, ködszerű páraoszlopot a dús lombú fák felett, mintha valaki nedves gallyakkal próbált volna meg tűzet rakni a mélyben meghúzódó katlan belsejében.

Zambia területének nagy részét a kristályos kőzeteken kialakult 1000–1500 méter magas fennsíkok – a Katanga-, a Zambézi-fennsík és a Lunda-küszöb – alkotják. A Viktória-vízesés Földünk legszélesebb zuhatagaként (17OO m) az ország déli, Zimbabwével szomszédos határán hömpölygő Zambézi folyónak a medrében alakult ki körülbelül 1OO-150 millió évvel ezelőtt.  Maga a zuhatag eredetileg közelebb lehetett a folyótorkolathoz, ám az évmilliók során mintegy 150 kilométernyit vándorolt felfelé, miközben folyamatosan alakította a töredezett felszínű bazaltfennsíkot. A sziklahasadékokat korábban puhább kőzetek töltötték ki, ám azokat a nagy erővel lezúduló víztömeg könnyedén kimosta, majd magát a keményebb bazaltot is erodálta. A vándorló zuhatag jelenlegi helyszíne immár a nyolcadik: hosszabb-rövidebb időre mindig ott állapodik meg, ahol kellően széles a sziklahasadék. A Viktória-vízesés közvetlen környékét Zambia és Zimbabwe is nemzeti parkká nyilvánította, s az UNESCO-világörökség részeként e terület nemzetközi védelemben részesül.

Nevét a híres skót utazótól, David Livingstone-tól kapta, aki 1855-ben fedezte fel vándorlásai során ezt az elképesztő természeti látványosságot, s azt az akkori brit királynő tiszteletére keresztelte Viktóriának. A vízesés évszázadok óta a turisták tízezreit vonzza a világ minden tájáról. A jól kiépített sziklasétányokon, amiket külön nevekkel illettek (Ördög-, Fő-, Lópatkó-, Szivárvány- és Keleti-zuhatag) nagyon egyszerűen körbe lehet járni a több részre szakadozó sziklaíveket, melyekről az iszonyatos víztömeg lezúdul. A vízesés mellett élő lakosság ma szinte teljesen az idegenforgalomból él, a turisták kiszolgálása pedig évről évre bővül: a nemzeti park bejáratánál kifüggesztett hirdetőtábla szerint már madártávlatból kisrepülővel is megcsodálhatjuk a zuhatagot, raftingolhatunk, sziklát mászhatunk, vagy bungee jumpingolhatunk a folyó fölött átívelő hídról is.

Én szimplán előveszem az esőkabátomat, és anélkül, hogy akármelyik extrát is megfizetném, elindulok a kiépített gyalogúton a vízpermetet szóró sziklák felé. A kitáblázott útvonalat követve az első szakaszon besétálok az Ördög-zuhatag felé. Bár az esőerdő hatalmas fáinak a járdára benyúló ágait levagdosták, így alakítva ki az ösvényt a dús növényzetben, az éjszakai erős szél újabb gallyakat hordott a lábam elé, ezeket óvatosan kerülgetem a csúszós köveken. A húsos levelekről cseppekben szivárog alá a pára, vállamra terítem az esőkabátot, és átgázolok az első kilátópont felé. Ahogy egyre közeledek a vízeséshez, úgy erősödik fülsiketítővé a robajlás, s úgy válik még tömöttebbé a ködfátyol a levegőben.


Ördög-zuhatag

A májustól októberig tartó szárazabb hónapok alatt, amikor a zuhatag szinte csak csordogál, lehetővé válik, hogy a velem szemben lévő zambiai medencét egészen a pereméig megközelítsék a vállalkozó kedvűek, mert a több ezer éves erózió miatt itt olyan mélyedések alakultak ki, amelyekben mint egy természetes medencében, akár úszkálni is lehet. Ilyenkor teljes szépségükben mutatkoznak meg azok a művészi formák, amelyeket a zuhatag faragott ki a sziklafalakon az évmilliók során. A folyó azonban ma teljesen más arcát mutatja, kivetkőzött a száraz időben szokásos, szerényen csörgedező mivoltából; szélesen hömpölygő, mérgesen morajló, fékevesztett özönvízzé dagadt, ami hatalmas, sárgás habokat vetve hánykolódik a szűkre szabott mederben. Tajtékozva, másodpercenként közel tizenötezer köbméternyi vizet lök maga elé a szakadékba, dühöngve rángatja ki a part menti fákat, és iszonyatos robajjal taszigálja a köveket a folyóban, miközben homlokáról nehéz munkája során a vízpára akár 500 méter magasságba is fölszállhat. Odasétálok a korlát pereméhez és lenézek a mélybe. Lenn a völgyekben a régi vízesések maradványain sűrű őserdők nőttek, burjánzó pálmákkal és kúszónövényekkel tarkított szigetek fekszenek. Megállok a Zambézi folyó előtt, percekig megbabonázva bámulom, ahogy a víz a még mindig látható halvány hold előtt a 100 méteres mélységbe leveti magát a sziklás hegyoldalon, és arra gondolok, amit a helyiektől hallottam. Minden hónap teliholdas éjszakáján az esőerdő újra és újra feltárja misztikus titkát: a holdszivárványt. A Viktória-vízesés és környéke azon kevés helyek egyike a Földön, ahol ez a természeti jelenség rendszeresen előfordul. Csakúgy, mint a nappali megfelelője, akkor alakul ki, ha a levegőben lévő vízcseppeket a fény alacsony szögből éri, így a zuhatag fölött világító telihold tiszta időben csodálatos szivárványt feszít a csillagos égre. A lunáris szivárvány sokkal halványabb, mint nappali társa, az emberi szem nagyon nehezen képes csak megkülönböztetni a benne fellelhető színeket, így azt fehérként látja.

Bár a zuhatag, illetve az azt körülölelő vidék klímája a tengerszint feletti magassága miatt itt viszonylag kellemes, most az esőkabát alatt mégis ernyesztően meleg van, és bódítóan fülledt a levegő. Állóhelyemben kiver a verejték, és összekeveredik az arcomba csapódó ködpárával, amit a gőzölgő vegetáció lehel felém.

Hirtelen egy fekete madár száll le mellém az ágra, hatalmas csőrét követő íves szarváról, ami vasraktározásra szolgál, egyből felismerem: trombitás szarvascsőrű, a Zimbabwébe látogatók egyik kedvence. Mozdulatlanul figyelem, ahogy a vaskos, fekete tollú hím odút keresve magának és párjának izgatottan repdes egyik fatörzsről a másikra. Ha kiválasztotta a megfelelőt, párját beköltözteti, majd sárral kezdi el betapasztani az odúba vezető lyukat egészen addig, amíg csak egy kis nyílás marad, ahol a táplálékot be tudja majd adni kedvesének. A helyiek szerint a trombitás szarvascsőrű rendkívül intelligens, könnyen tanítható, és akár 2O évet is megél.

Tovább sétálva a sűrű fákkal szegélyezett sziklafalon a madarak és pillangók mellett megjelennek a páviánok is, majd étel reményében követni kezdenek. Nem foglalkozom velük, tudom, ha közelebb érek a dübörgő vízeséshez, visítva fognak elmenekülni mellőlem.

Megállok a Fő-zuhatag előtt, mintha mennydörgő, tömény vattába bámulnék, hisz ameddig a szem ellát, sűrű ködpára üli meg a vidéket. Összehúzom magamon az esőkabátot, ahogy a hatalmas vízgyöngyök megülnek a karomon. A kapucnit is a fejemre teszem, és várom, hogy a látkép kitisztuljon végre. Jó tíz-tizenöt perce ácsorgok, csalódott turisták jönnek-mennek mellettem arra panaszkodva, hogy semmit nem látni, hisz a pára mindent elnyel, de én nem adom fel, türelmesen várakozom. És egyszerre csak, mintha valóban az én kedvemért tenné, szakadozni kezd a köd, a lengedező szél belekap a fátyolba, és húzza-vonszolja maga után fokozatosan láttatni engedve a vízesés majd két kilométer széles ágyát. Nyomában váratlan jó kedve támad a reggelnek, két marokkal hinti az aranyport a foszló köd közé, sárgás fonatokat varázsolva a lezúduló folyó csomóiba, és ráragyog a világra. Körbenézek, ameddig a szem ellát a zuhatag mögött a görbe fákon lobogó rongyokként villog a felszakadozott ködsugár.

A nap is erőt vesz magán, kisüt végre, a felhők lesiklanak a völgyekbe, megülnek az őserdő lombjai közt, és hagyják, hogy kigyönyörködjem magam a drágakőként csillogó vízesésben. Apró cseppkristályok szállnak a szélben, az esőkabátomra és a hajamra telepednek. Elteszem a fényképezőmet, és hagyom, hogy a napfényben tündöklő vízesés tetőtől talpig ruhástól megfürdessen.

A zuhatagnál tett látogatás óta öt napja egyfolytában esik. Közben akadnak persze kivételes percek is, mikor egy-egy pillanatra ránk mosolyog a nap, de mintha a felhők féltékenyek lennének erre a vidámságra, követik a sugarakat és bosszúsan mennydörögve beléjük fojtják a ragyogást. Ilyenkor aztán szabad prédájául hagynak minket a moszkitóknak és az ítéletidőnek. De nem panaszkodom, inkább bebújok a szúnyoghálós sátor alá, ahol Wass Albert: A funtinelli boszorkányával a kezemben ugyan úgy, mint egy hete minden áldott este, abban bízom, hogy holnap végre csak kisüt már.

Hozzászólások

Búcsú Afrikától

Búcsú Afrikától

Négyhónapnyi afrikai utazás és közel ötvenezer kilométer megtétele után hazafelé visz a repülő.

Éden lehetne: Mozambik

Éden lehetne: Mozambik

A nap kellemesen tűz a Mozambik keleti féltekén elterülő kis halászfalu, Tofo felett.

Vadászatra tenyésztve: Dél-Afrika oroszlánipara

Vadászatra tenyésztve: Dél-Afrika oroszlánipara

A Krüger Nemzeti Parktól mintegy két és fél órányi autóútra lévő oroszlánfarmok egyikére tartok éppen.

Vagány nők az orvvadászat ellen

Vagány nők az orvvadászat ellen

A Krüger Nemzeti Park egyik zsúfolt piknikparkjában ülök éppen, elmerülten bámulom, ahogy az éjszakai vadászatról hazatérő denevérek fenn csüngenek a kávézó fagerendái közt.

Az elefánt ébreszt, a hiénák kacagnak

Az elefánt ébreszt, a hiénák kacagnak

A Krüger Nemzeti Park kempingjében egyedül a mi sátrunk és autónk áll a fákkal, bokrokkal körbevett tisztáson.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket