Taksony, Ilma, Filoména2023. november 29., szerda
Balogh Boglárka Afrika blogja

Vadkemping vadállatok társaságában

2016.04.03.Balogh Boglárka
National Geographic Magyarország

Megbabonázva bámulom a tüzet, a fel-feltámadó szél parazsat röpít a levegőbe. A lángok most vörösen csapnak fel a száraz fából, egybeolvadva a szavanna naplementéjével.

Hallgatom, ahogy a fészkeikbe hazatérő madarak csiripelnek, fiókáikat etetik éppen. A nap vérvörösre festi a felhők széleit, narancs glóriát húzva fejük fölé. Botswana és a Dél-afrikai Köztársaság közötti nemzeti parkban ülök, és arra várok, hogy a távolban egy bivaly vagy egy orrszarvú szürke körvonala megjelenjen.

Botswanából Mahekingen keresztül érkezünk meg újra Dél-Afrikába. Két óra választ el az estétől, de szállásunk még mindig nincsen. Mivel nem túl szerencsés sötétedés után egy telepakolt, alig másfél éves bérelt autóval a kisebb települések közt kocsikázni, az első, kempinget jelölő táblánál  ráfordulunk a poros földútra.

Mafeking Vadaspark – fékezünk a fák közé felhúzott kőház előtt. Az irodában kiderül, alig 15OO forintból nem csak zsiráfok, zebrák, gnúk és orrszarvúk között kocsikázhatunk, de az erre kijelölt helyen kempingezhetünk is, ráadásul mindezt kerítés nélkül, ugyanis a bivalyok három nappal ezelőtt minden gond nélkül átgázoltak a palánkon, és a vadaspark vezetése úgy határozott, hogy semmi értelme újrahúzni az egészet.

Elhagyva a főépületet, a bekerített több száz hektáros vadasparkban az állatokon kívül egyedül csak mi vagyunk, meg az éjszaka is járőröző vadőrök, akik fél hét után biztonsági okokból már senkit nem engednek a területre. Ezzel a módszerrel tudjak csak nyomon követni az orrvadászokat, akiknek sajnos így is sikerült két hónappal ezelőtt behatolniuk, és egy kifejlett nőstény orrszarvút a kicsinyével együtt legyilkolniuk.

Behajtunk a park füves területére, és izgatottan figyeljük a tájat. A csalitosban egy impalacsordára bukkanunk. Ahogy meglátják autónkat, nekiiramodnak, egymás hegyén-hátán futnak, lábukat hasuk alá húzva akkorákat ugranak, mintha úsznának a levegőben. Egy gnú vág át az úton, mikor észrevesz minket, hirtelen megtorpan, és mint aki nem tudja eldönteni, mi tévő legyen, először csak tisztes távolságba hátrál, majd lábával dobbant és fújtatni kezd, de amint leállítjuk a motort, morogva tovább áll. Lekanyarodunk az egyik kijelölt földútra, bivalyokat előzünk meg óvatosan, és elgurulunk a békésen legelő zebracsorda mellett. A vezérek felemelik ugyan fejüket a hangra, egy darabig nézik az ormótlan tárgyat, ami melléjük érkezett, majd a csapat kicsinyeiket maguk köré gyűjtve lassan nekiindul a vörös színekben játszó hegyoldalnak. Már egy jó órája kocsikázunk, mikor a lankás völgyben megpillantom a fehér, karcsú madarakat. Jól tudom, orrszarvúk vannak a közelben. Aztán a bokrok között megjelenik két szarv, majd még egy és meg egy, négy orrszarvú lép elő a sűrűből. A madarak körülöttük repdesnek, néha szemtelenül a hátukra telepednek, hogy együtt fürödjenek a jó mázsás óriásokkal az est utolsó lapos fényeiben.

A lemenő napot lassan elnyeli a föld pereme, a sápadt csillagok lyukakat fúrnak az ég takarójába, és a bátortalan hold is lassan rám mosolyog. Felvertük a sátrunkat a kijelölt kempingben, hamarosan tökéletes a sötétség körülöttem, a lángokon és csillag lámpásain kívül már semmit nem látok. Magamra húzom a takarót, és mosolyogva arra gondolok, hogy ma este a vadakkal együtt alszom el.

Harmat mosdatta hajnali fűillat ömlik be a sátram ajtaján. Valóságos zöld tenger hullámzik a sápadt fényben a lábam alatt. A nap lassan munkához lát, egyre-másra bontja ki a bokrok körvonalát, a fák is megmutatkoznak, és a fantasztikus színvilág, mely a közeli zöld és a távoli rózsás derengés egész színskáláját felvonultatja, teljes pompájában kipattan. Valahol gnúk kürtölnek a táborban, az éjszaka vadállatok nyomát hagyta maga után. Kiülök a sátor elé, és bámulom az örök messzeséget, a távolban feketéllő zebracsordát, és elégedetten hallgatom ahogy egymásnak nyerítgetnek .

Hirtelen egy karcsú nyak jelenik meg a magasban, majd egy másik követi. Kifejlett, öt-hat méteres zsiráfpár legel a szállásunk mögötti terebélyes fák mellett. Az állatok bár nappali életmódot folytatnak, csak most, a hűvösebb reggeli és esti órákban aktívak, ilyenkor táplálkoznak és isznak is. Éjszaka többnyire állva, olykor fekve, fejüket mindig az egyik hátsó lábukon nyugtatva alszanak.

Halkan felállok, és lassan megindulok a kempingen át a szúrós akácokkal és bozótossal benőtt, lankás oldalon. A tüskék úton-útfélen a ruhámba akadnak, először percekig kell bajlódnom velük, később már észre sem veszem azokat. A reggeli szél mögülem fúj, a zsiráfok megérzik az ember szagát, és egyenesen felém bámulnak, de nem mozdulnak, csak rágják az akácia tüskéit, melyek fogaikkal széttörve nem okoznak kárt szájüregükben.

A messziben egy autó veri fel a száraz port, határozottan felém közelít. Magamban bosszankodom, hogy megzavarják a reggeli idillemet, de jól tudom, nem lenne ajánlatos itt lennem, mert a bivalyok és orrszarvúk szabadon sétálnak. A vadőr lefékez mellettem, ránézek a zsiráfokra, azok még mindig nyugodtan legelnek. A fiatal, 3O körüli férfi kiszáll az autóból, felém biccent. Látom rajta, nem örül nekem, a turistákkal mindig csak a baj van, de végül megenyhül az arca, és nekitámaszkodva a furgonnak a zsiráfok felé int a fejével.

„Tudta, ugye, hogy a világ legmagasabb állatai? A bikák szarvai 5,7 méterre is lehetnek a föld felett marmagasságuk pedig 3,3 méter. Ezek az óriások a növények leveleivel, virágaival és terméseivel táplálkoznak, ha pedig egy kis ásványi anyagokra van szükségük esznek egy kis földet. Egy bika  66 kilogramm zöldtakarmányt is elfogyaszt egy nap.”

Jonas, a vadőr autóját az úton hagyva megindul a bozótos felé, bár nem mondja, én halkan követem. Megállunk a zsiráfok előtt olyan távolságban, hogy még ne zavarjuk meg őket a reggelizésben: a bika kinyújtózva, a lehető legmagasabbról tépi le táplálékát rendkívül hosszú, izmos, mintegy 45 centiméteres nyelvével, míg a válogatósabb tehén a test- és térdszinten legel. Csendesek, ha kommunikálnak is egymással, azt többnyire infrahangok segítségével teszik, bár vész esetén köhögő, horkantó vagy sípoló hangot is kiadhatnak.

„Nézze meg a mintázatukat! Minden zsiráf foltos, de mindegyiknél kicsit más. Látja a szarvukat? Általában kettő van belőle, de a homlokukon nőhet még kér kisebb is.” Miközben a zsiráfokról beszélgetünk váratlanul valami megmozdul a lábam mellett, mindketten odanézünk. Egy apró orr jelenik meg üregben, amit egy csillogó gombszem, hatalmas szemöldök, és kicsi szőrös fülek követnek.

„Dél-afrikai ürge”- mondja Jonas halkan. A kis állat nem vesz minket észre, zavartalanul kibújik odújából, nyújtózkodik egyet, ásít, belenéz a napba, majd két lábra állva kémleli a tájat.

Miközben visszasétálunk a kempingbe még megkérdezem Jonas, hogy vadásszák-e  a zsiráfokat. „Sajnos igen – hangzik a válasz. Húsukat elfogyasztják, bőrükből pedig lábbelit, dobot, egyéb hangszereket készítenek.”

Mire visszaérek a táborba, a nap már vakító buzgósággal ontja sugarait. Tüzet gyújtunk, majd a gőzölgő kávéval a kezemben kényelembe helyezkedem. Hátradőlök az élénk zöld műanyagszékemen, előveszem a messzelátót, és hosszasan szemügyre veszem a harmattal szőtt lejtőn a napfelkelte után imitt-amott feltűnő békés vadakat.

Búcsú Afrikától

Búcsú Afrikától

Négyhónapnyi afrikai utazás és közel ötvenezer kilométer megtétele után hazafelé visz a repülő.

Éden lehetne: Mozambik

Éden lehetne: Mozambik

A nap kellemesen tűz a Mozambik keleti féltekén elterülő kis halászfalu, Tofo felett.

Vadászatra tenyésztve: Dél-Afrika oroszlánipara

Vadászatra tenyésztve: Dél-Afrika oroszlánipara

A Krüger Nemzeti Parktól mintegy két és fél órányi autóútra lévő oroszlánfarmok egyikére tartok éppen.

Vagány nők az orvvadászat ellen

Vagány nők az orvvadászat ellen

A Krüger Nemzeti Park egyik zsúfolt piknikparkjában ülök éppen, elmerülten bámulom, ahogy az éjszakai vadászatról hazatérő denevérek fenn csüngenek a kávézó fagerendái közt.

Az elefánt ébreszt, a hiénák kacagnak

Az elefánt ébreszt, a hiénák kacagnak

A Krüger Nemzeti Park kempingjében egyedül a mi sátrunk és autónk áll a fákkal, bokrokkal körbevett tisztáson.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket