Elza, Natália, Blanka, Bonita2023. december 01., péntek
Balogh Boglárka Afrika blogja

Meglestem a fürdőző elefántokat

2016.04.08.Balogh Boglárka
National Geographic Magyarország

Gyönyörű reggelünk van - állapítom meg magamban, miután kicipzározom a sátor ajtaját.

Bő harmat hullott az éjjel, ahogy papucsommal óvatosan rálépek a fűre, az apró gyöngyszemek a nyomomban azonnal vízzé válnak. Ma is korán indulunk, hogy közvetlenül napfelkelte után megnézzük a parkban élő elefántokat ahogy csapatostul sétálnak le a tóhoz fürdeni és inni.

Kihajtva a földútra azonnal megcsapja orromat a nedves föld szaga, amikor a kerekek átvágnak a gazon és az alacsony cserjéken. Hátrahajtom a fejemet a támlán, élvezem a friss reggeli illatokat, és a ködön át feketéllő terebélyes lombú fakoronák látványát, ahol a hasznot kereső emberek még nem irtották ki az erdőt.

Az Addo Elefánt Nemzeti Park a Dél-afrikai Köztársaság harmadik legnagyobbja, ami eredetileg 1931-ben azért alakult, hogy a tájegységen megmaradt tizenegy vadon élő elefántot megmentse a kihalástól. Az évtizedek óta tartó erőfeszítésnek, az állandó monitorozásnak, a természetes környezet megóvásának és az orvvadászokkal felvett sikeres harcnak köszönhetően ma már az időközben 1640 négyzetkilométerre növő területen a 6OO elefánton kívül található 4OO kafferbivaly, 48 veszélyeztetett fekete orrszarvú, de vannak itt zebrák, leopárdok és oroszlánok is. Ráadásul a nemzeti park magában foglalja a Madár Szigetet is, ami a világ legnagyobb tengeri szula kolóniájának ad otthont, és a tervek között szerepel a déli partvidék védelem alá helyezése is. A park ezzel nem csak 3600 négyzetkilométerre fog nőni, de az egyetlen olyan hely lesz a világon ahol a „ Nagy Hét” (elefánt, orrszarvú, oroszlán, bivaly, leopárd, bálna és nagy fehér cápa) a természetes élőhelyükön található meg.

A nemzeti park poros, földes útján kis autónk kínlódva halad felfelé a hegyen. Gyönyörű, embernél is magasabb páfrány és sápadt zöld tüskékkel megrakott cserje tarkítja a tisztásokat. Egy-egy színes lombkorona is előbukkan a szél által összehordott gizgaz közt, ágain apró, lila virágok nyílnak és hosszú mohák csüngnek a mélybe. Az elefántok ivóhelye felé, a tóvá duzzadt pocsolyákhoz tartva friss nyomokra bukkanunk. Bár az állatok lábai alsó oldalukon párnázottak, így hatalmas tömegük ellenére járásuk viszonylag halk, az óriástalpak 6 tonnás és 3 méter marmagasságú gazdái valóságos lyukakat fúrtak a vörösesbarna homokos talajba. Alig néhány órája lehet, hogy itt jártak, az úton nedves, leszaggatott, földbe tiport falevelek hevernek szerte-szét.

Tovább hajtunk, már nincs messze az ivó! A park vaskos tájékoztatója szerint, ami a hely térképét is tartalmazza, az afrikai elefánt a világon ma élő legerősebb és legnagyobb szárazföldi emlősállat. Eredeti élőhelye a szavanna, de alkalmazkodik más helyekhez is, a lényeg, hogy legyen ivóvízforrás a közelben.

A tájékoztatóból azt is megtudom, hogy az afrikai elefántok szociális állatok, szeretnek csoportban lenni. Ha egyik társuk elpusztul, először megpróbálják azt feléleszteni. A csorda tagjai órákig próbálkoznak kétségbeesetten a keltegetéssel, mikor ez nem sikerül, a mozdulatlan testet fűvel és más növényekkel kezdik „etetni”, végül ágakkal és levelekkel borítják, és szó szerint gyászolják halottaikat. Órákon keresztül képesek virrasztani az elhunyt családtag mellett. Itt, az Addoban magam is láttam az elhullott, hatalmas koponyákat az úton.

Kocsinkat leállítva egy másik látogató járműve mellett üldögélünk ott, ahol a három, 15x1O méteres tó közvetlen közelében a széles koronájú akácok alatt árnyékot találtunk. A messzi távolban dús fájú hegyoldalak magasodnak, előttem vörös földszőnyeg fut a gyér fűvel ágyazott tó felé, ahová az elefántok mellett a zebrák, bivalyok és varacskos disznók járnak inni. Jó fél órája várakozunk már, mikor váratlanul nagy reccsenéssel robajlik valami a közeli völgyből, majd éles, trombitaszerű hang hasít bele a levegőbe: elefántok közelednek, méghozzá egy egész csorda! Még mindig nem látni őket, de a természet életre kel, körülöttünk mindenfelől hangok hallatszanak, az elefántok dörmögnek, kürtölnek, harsogva törik maguk előtt a fák ágait. Egy-egy gally akkorát pattan, hogy attól tart az ember, romba dől az erdő. Aztán egy nőstény lép a tisztásra, szorosan nyomában a kicsinye halad. Az alig 2 hónaposnak tűnő borjú vidáman téblábol anyja lábai alatt, néha megáll, szőrös kis fejét ide-oda ingatja, mint aki nem tudja, mit is kellene kezdeni az ormánnyal, aminek végén alul-felül egy-egy fogóujj van. A csorda többi tagja is megérkezik, némelyikük még az útközben letépett falatokat rágja, hisz nagy testük ellátása miatt hatalmas az étvágyuk, akár 225 kilónyi füvet, levelet, ágakat, gyümölcsöt képesek megenni naponta. Lepedőnyi fülük, amelyek jócskán méretesebbek indiai rokonaikénál, és sokkal jobb hőleadást biztosítanak viselőjének, miközben kitárt legyezőként úsznak a szélben. Az elefánt ezzel a módszerrel hűti nem csak a fejét, de testének többi részét is.

A nőstény és kicsinye elhalad előttünk, először szétnéznek, majd a messzebb elterülő pocsolya mellett döntve térdig gázolnak benne, és elsőként ormányukat merítik a vízbe. A kifejlett példányok ha isznak, minden alkalommal 4-10 liter vizet szívnak fel és fecskendeznek a szájukba, így egy nap alatt akár 300 litert is elfogyasztanak.

Újabb elefántok érkeznek, legalább tizenöt-húsz áll meg a tavak mellett velem szemközt, némelyik játékosan pancsol a vízben, két méter hosszú ormányát, ami a felső ajak és az orr összenövése alámeríti, és a sáros, felkavart vizet nagy élvezettel magára fröcsköli. Két óriás most homlokukkal bizalmasan egymásnak dől, ormányukat összetekerik, majd elengedik, a mozdulatot újra ismétlik, s mindezt egymást kerülve, váltogatva, egymással játszva teszik. A közelben feltűnik néhány zebra és varacskos disznó, ugyan óvatosan odasétálnak az ivóvízhez, de az elefántok harciasan elűzik őket.

Bár több borjú is tartozik a csoporthoz, szinte alig látni őket, az anyák összetartanak, féltve őrzik kicsinyeiket. Hirtelen dühös kürtszó töri meg az idillt. A szemközti tónál két nőstény a fürdőhelyen összevész. Az egyik teketória nélkül a másik elé vág a csúszós lejtőn, és hatalmas, bizonytalanul ingó testével alámerül. A parton maradt elefánt mérgesen kavarja a port maga körül, ormányát feltekerve fejezi ki nemtetszését, majd még hangosabbat kürtöl a levegőbe. Kisebb mozgolódás támad, mások is bekapcsolódnak a vitába, a borjak félénken lapulnak anyjuk lábaihoz, de a konfliktus végül elcsitul.

Már vagy két órája ülünk a kocsinkban figyelve az elefántok lubickolását. Valami kimondhatatlan meghittséget érzek. Nézem a messzi erdőket, az ivóhoz érkező csordákat, a szavanna széles, vörös földszőnyegét, amit minden vad bátran a magáénak érez anélkül, hogy felismerné a lövések hangját és az orvvadászokat, akik minden egyes nap több mint száz elefántot ejtenek el az agyaraikért a kontinensen. Itt csak harmónia van, a természet végtelen nyugalma, meg olyan fák, amiknek a tetejét szinte nem is látom.

Mikor az elefántok megunták a fürdőzést, és ormányuk segítségével a poros földdel is behintették magukat, így védve meg testüket a bosszantó vérszívóktól, lassan visszaindulnak a rengeteg felé.

Az egyik nőstény azonban kiválik a csoportból, és egyenesen felénk tart. Első mozdulatom az lenne, hogy azonnal feltekerem az ablakokat, de kíváncsiságom nagyobb az ijedtségemnél, várom, mi fog történni. A nőstény most már olyan távolságba ér, hogy ha lenne bátorságom kinyújtani felé a karomat, meg tudnám érinteni az ormányának ráncos bőrét. Hatalmas fejében élénken mozgó szemeit rám emeli, majd ügyet sem vetve az ormótlan akadályra, mely a menetirányát keresztezi, lassú, puha léptekkel megindul a hegyek felé.

Búcsú Afrikától

Búcsú Afrikától

Négyhónapnyi afrikai utazás és közel ötvenezer kilométer megtétele után hazafelé visz a repülő.

Éden lehetne: Mozambik

Éden lehetne: Mozambik

A nap kellemesen tűz a Mozambik keleti féltekén elterülő kis halászfalu, Tofo felett.

Vadászatra tenyésztve: Dél-Afrika oroszlánipara

Vadászatra tenyésztve: Dél-Afrika oroszlánipara

A Krüger Nemzeti Parktól mintegy két és fél órányi autóútra lévő oroszlánfarmok egyikére tartok éppen.

Vagány nők az orvvadászat ellen

Vagány nők az orvvadászat ellen

A Krüger Nemzeti Park egyik zsúfolt piknikparkjában ülök éppen, elmerülten bámulom, ahogy az éjszakai vadászatról hazatérő denevérek fenn csüngenek a kávézó fagerendái közt.

Az elefánt ébreszt, a hiénák kacagnak

Az elefánt ébreszt, a hiénák kacagnak

A Krüger Nemzeti Park kempingjében egyedül a mi sátrunk és autónk áll a fákkal, bokrokkal körbevett tisztáson.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket