Jolán, Vid, Viola2024. június 15., szombat
Balogh Boglárka Afrika blogja

Boldog majmok birodalma

2016.04.18.Balogh Boglárka
National Geographic Magyarország

Éppen egy békésen falatozó apró mókusmajmot próbálnak meg az őrök a bejáratból a kerítésen belülre imádkozni, mikor belépek a Tsitsikamma Nemzeti Park Majom Birodalomba.

A terület a világ első olyan természetes környezetben kialakított befogadóhelye a Dél-afrikai Köztársaságban, ahol a fogságból kiszabadított, különböző családhoz tartozó egyedek szabadon élnek egymás mellett az érintetlen erdőkkel körbevett, több mint 12 hektárnyi területen.

Ő az apró mókusmajom, akit az őrök a kerítésen belülre próbálták beterelni.

„Soha nem egyszerű egy álmot a semmiből felépíteni – mondja Lara, a Majom Birodalom egyik ötletgazdája, a benti kávézó asztalánál ülve. Gyerekek nevetnek körülöttünk, alig várják, hogy a túravezetők és a szüleik végre mindenkit bekenjenek a szúnyogcsípés elleni krémmel, és elinduljanak az erdőben kiépített ösvényen. Hirtelen valami az üveg mellé ugrik, pont oda, ahol ülünk. Odanézek. Egy fehérkezű gibbon kopogtat az ablakon, és jól láthatóan Larát bámulja.

Alfred a feherkezű gibbon.

„Ő Alfréd, nagyon fiatalon és sérülten érkezett, én ápoltam hónapokig – mosolyog Lara szeretettel a majomra. Sajnos még most is az anyjának tekint. Bár a gibbonok normális esetben a napjaik 99 százalékát fent a fák között élik, ő még mindig túl gyakran van a földön engem keresve. A park szigorú szabályai szerint azonban a sikeres rehabilitáció után már egyikünk sem kerülhet fizikai kontaktusba a majmokkal, nekem is így kell viselkednem. El tudod képzelni, milyen nehéz ezt megállni, főleg úgy, hogy Alfréd állandóan hív, és játékosan produkálja magát ha meglát.

Az itt élő egzotikus főemlősök legtöbbje háziállat volt, ahogy ő is, vagy cirkuszból, állatkertből, laboratóriumokból került hozzánk. Sokuk erdőt sem látott még életében, társai nem voltak egyáltalán, így a befogadást követően szoktatási programon esnek át, ami minden egyed esetében más időtartamot igényel. Mi ezt itt Éden Szindrómának hívjuk. Ennek során mikor úgy látjuk, hogy egy majom már készen áll arra, hogy az erdőben a társaival együtt éljen, rábízzuk a döntést, hogy mennyire és meddig igényli még a nyitott ketrecben való tartózkodást, és mikor jön el annak az ideje, amikor már nincs szüksége erre az ún. félénk visszavonulásra. Mivel az itt lakónknak eredeti élőhelyükön igen változatos étkezési szokásai vannak, mi is igyekszünk az etetőpontokon gyümölcsöket, magvakat, zöldséget, tojást elhelyezni, hiszen az erdő nem tudná teljes egészében eltartani a populációt. Meg fogod látni ha bemegyünk, hogy az újonnan érkezettek egész nap a gyümölcsök mellett ólálkodnak, de szerencsére idővel aztán megtanulják egymástól, hogy hogyan kell kisebb állatokat, például békát, gyíkot, vagy madarakat elfogni.”

Ő egy cirkuszból került a Majmok Birodalmába.

Rálépve az erdőben kitaposott ösvények egyikére eleinte úton-útfélen megállunk, Laranak minden itt dolgozóhoz és vendéghez van egy kedves szava.

„Tonyval mi mindig azt hangoztatjuk, hogy a Majom Birodalom története főleg az emberek  története”- karol belém. Alfréd a kávézó elhagyása óta követ minket. Bár néha-néha eltűnik a liánok és fák szőttesében, sárgás bundája könnyen elárulja, ahogy reménykedve a nyomunkban jár.

„Az az álmunk, hogy egy olyan természetes környezetet alakítsunk ki a fogságból kimentett majmok részére, ahol az erdőben szabadabban tudják leélni a hátra lévő életüket, sőt csoportokat alkothatnak és szaporodhatnak, mintha az eredeti élőhelyükön tennék. Ez a hely nem jöhetett volna létre az elszánt segíteni vágyók nélkül- mondja Lara, majd így folytatja: „Ma is emlékszem, éppen húsz évvel ezelőtt történt. Tonyval a nemzeti park erdei tisztásán ülve a vadon élő páviáncsaládokat néztük. Hátra hajtottuk a fejünket a padon, és bámultuk a légi mutatványt, ábrándozva beszélgettünk arról, milyen szép lenne, ha létezne a világon egy olyan kis sziget, ahol minden sérült, rabságban tartott majom végre boldog lenne. 1996-ot írtunk, és mindez csupán csak egy vágy volt, ami hamarosan aztán erős elhatározássá alakult mindkettőnkben. Akkor kezdtünk el igazi kutatómunkát végezni az illegálisan, háziállatként tartott majmok ügyében, amikor egyre több állatorvos panaszkodott nyíltan arra, hogy a tulajdonosok borzalmas körülmények között tartják ún. kedvenceiket. Ráadásul köztudott volt, hogy a kiöregedett egyedek már egyik állatkertnek vagy cirkusznak sem hoznak hasznot, így táplálásukra és gondozásukra alig fordítottak figyelmet.

Az elhatározást hamar tett követte. Tonyval ide, Plettenberg Bay-be utaztunk, abban reménykedve, hogy megfelelő területet találunk a rezervátum létrehozására. Első látásra beleszerettünk ebbe a vad, élettel teli erdőbe”- mutat körbe Lara mosolyogva.

Tony és Lara

Karcsú, tollas tetejű fák mellett haladunk el, és a mellettünk bújócskázó majmokat figyeljük. Egy vékony patakon átívelő függőhídhoz érünk, aminek közepén néhány szürke majom reggeli tornagyakorlatát végzi. Éppen fejjel lefelé csüngenek erős farkukat a korlátra tekerve, mikor melléjük érek, rám néznek, majd kényesen arrébb lendülnek.

Épp a függőhídon megyek át, mögöttem kísérettel.

„Bár pénzünk nem volt, hogy ekkora befektetést egyedül képesek legyünk finanszírozni, nem csüggedtünk el. Olyan szponzorokat kerestünk meg, akikről tudtuk, hogy szívügyük a természetvédelem, az ő támogatásukkal aztán egy évvel később a Majom Birodalom alapköveit le is rakhattuk. Mikor a környéken élők meghallották a nagyszabású tervünket, mindannyian részesei akartak lenni a Majom Birodalom létrehozásának. A szomszédos faluból, Kurlandból, és innen Plattenberg Bayből is a szülők és gyerekek együtt érkeztek hogy kétkezi munkával segíthessenek nekünk. A nyolc hónapos erőfeszítésben fiatalok, idősek, feketék és fehérek egyaránt részt vettek. Ami két ember álma volt csupán, az egy egész közösség valóságává vált.”

Alfréd megunva, hogy Lara nem figyel rá, a dús lombok között közvetlenül a fejünk fölött jelenik meg. Fehér mancsával levélesőt hullatva felénk erőteljesen megrázza az ágakat. A szél bele-belekap némelyikbe, forgatja egy darabig a levegőben, majd a fakó zöld talajra löki a lábunk elé. Váratlanul egy éles, elnyújtott, búgó hangot hallok, kíváncsi látogatók gyűlnek körénk. Mindannyian a fákon átlibbenő Alfrédot nézzük, ahogy ruganyosan röpíti át magát egyik ágról a másikra. Egy pillanatra megtorpan, ránk néz és megismétli a panaszos hívást, ami Larának szól, de csalódottságára csupán a Birodalomban élő többi gibbon válaszol.

„Látod, erről beszéltem – néz fel Lara sóhajtva a fák közé -, nem érti, hogy az anyja miért hanyagolja el. De nincs kíméletes megoldás, ha tényleg azt akarjuk, hogy teljesen függetlenné váljon tőlünk, emberektől. A Majom Birodalom létrehozásának célja nem csak az, hogy egy szabadabb jövőt biztosítsunk a majmainknak, és látogatóinkkal megértessük, hogy minden vadállatnak a szabadban lenne a helye.

Gyűrűsfarkú maki jóllakottan sütteti hasát.

Persze ez az első percektől kezdve kemény munkát igényelt. Miután az első száz hozzánk érkezett majom a rehabilitáción átesett, és a kerítéseket is befejeztük, megnyitottuk a ketrecek ajtaját, majd  szívdobogva vártuk, mi fog történni. Azzal a nappal az egész életünk megváltozott, minden egyes perc újabb kihívást jelentett.

Az első három hónap, bevallom, rémálom volt, mert kezdetben minden család minden nősténye Tonyt tekintette az alfa hímnek, hiszen egész nap az ő kiabálását és irányítását hallhatták, mióta hozzánk érkeztek. Legalább húsz nőstény volt folyton a nyomunkban, Tonyra ugráltak, a lábát csipkedték, vagy egyszerűen csak bekopogtak a fáról az iroda ablakán, és kihívóan rebegtették a szempilláikat.

Csuklyásmajom

Később a Majom Birodalom híre futótűzként terjedt, persze a szakemberek és a primatológusok fanyalogva fogadták az ötletet, azzal érveltek, hogy hogyan lenne képes egy Madagaszkárról származó lemur meg egy ázsiai gibbon békességben együtt élni egy területen. Szerencsére nem nekik lett igazuk, sőt egyikük Amerikából minden évben ide utazik, hogy tanulmányokat folytasson a majmok viselkedésével kapcsolatban.”

Varik az etetőnél.

Az ösvényen kisebb perpatvar támad. Egy szemtelen csuklyás majom a fekete-fehér madagaszkári vari elől csúfondárosan ellopta a mogyorót. A vari feladva a harcot inkább fogja magát, és az etetők egyikére ugorva elvesz egy karika banánt, majd nagy élvezettel a szájába nyomja.

Ahogy Lara mondja, ma naponta, a legnépszerűbb hónapokban akár ezer látogatójuk is lehet. A nagy sikerre és bevételre való tekintettel a befektetőket arról is meggyőzték, hogy egy, a Majom Birodalomhoz hasonló területet a fogságból kiszabadított madaraknak is építsenek fel. Így született meg a Madár Paradicsom, ami egy olyan 5O méter magas vékony halóval befedett 2176 hektáros terület, ahol a több mint 2OO madárfaj 35OO egyede szabadon repülhet. Két éve pedig megnyitottak egy újabb parkot a nagymacskáknak is.

A Madár Éden egyik büszeksége a sisakos turákó.

Lassan a sétánk végéhez közeledünk. Az ösvények mellett a fák néhol olyan katonás sűrűségben nőnek, mintha valaki két kézzel ültette volna őket. Fent a magasban a méregzöld ágak összeboruló leveleitől itt egészen elsötétül a világ, nappal is állandó félhomály dereng. Közelebb lépek a tíz-tizenkét méteres fákhoz, érdes testükön, amiken hegyes kinövések ülnek, óvatosan végighúzom a kezemet.

A helyiek ezeket a törzsön elhelyezkedő piramisokat letörik, és mindenféle gyógyászati kellékben használják fel – magyarázza Lara, és megpróbál egyet leszedni nekem. Ahogy elhajtja az ágat, hogy hozzáférjen az egyik kinövéshez, fényes tisztás tárul a szemünk elé. Gyűrűsfarkú  makik játszanak a napsugarak közt, az egyik éppen kinyújtott lábbal ül, ételtől duzzadó fehér hasát a napnak mutatja, a körülötte fogócskázó társairól tudomást sem vesz. Mikor meghallja az ág neszezését, rezzenéstelen ábrázattal mered felénk, aztán mintha ott sem lennénk, méltóságteljesen visszafordítja arcát a fény felé.

Hozzászólások

Búcsú Afrikától

Búcsú Afrikától

Négyhónapnyi afrikai utazás és közel ötvenezer kilométer megtétele után hazafelé visz a repülő.

Éden lehetne: Mozambik

Éden lehetne: Mozambik

A nap kellemesen tűz a Mozambik keleti féltekén elterülő kis halászfalu, Tofo felett.

Vadászatra tenyésztve: Dél-Afrika oroszlánipara

Vadászatra tenyésztve: Dél-Afrika oroszlánipara

A Krüger Nemzeti Parktól mintegy két és fél órányi autóútra lévő oroszlánfarmok egyikére tartok éppen.

Vagány nők az orvvadászat ellen

Vagány nők az orvvadászat ellen

A Krüger Nemzeti Park egyik zsúfolt piknikparkjában ülök éppen, elmerülten bámulom, ahogy az éjszakai vadászatról hazatérő denevérek fenn csüngenek a kávézó fagerendái közt.

Az elefánt ébreszt, a hiénák kacagnak

Az elefánt ébreszt, a hiénák kacagnak

A Krüger Nemzeti Park kempingjében egyedül a mi sátrunk és autónk áll a fákkal, bokrokkal körbevett tisztáson.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket