Andrea, Ilma, Apolló, Aladár2024. április 18., csütörtök
Balogh Boglárka Kína blogja

Dafo, a leshani óriás Buddha legendája

2018.07.31.Balogh Boglárka
National Geographic Magyarország

Csengtut és a pandákat magam mögött hagyom, és útitársammal, Aryával Szecsuán déli része felé vonatozom.

Akkor érti csak meg az ember, mekkora is a szobor, amikor lábához ér

Néhányan megbámulnak ugyan a modern szerelvényen, de a kínai utasok legtöbbje békésen beszélget, és a forróvíz-automatánál instant levest vagy teát szürcsölget. Korán érkezünk az állomásra, az éjszakai eső áztatta peron párás meleget ont. Miután a szállodában sietősen lepakolunk, még a forróság beállta előtt elindulunk a sziklák felé, hogy körbejárjuk a szobrot.

Leshan városának közelében, Dafo, a Lingyun-hegy oldalába faragott óriás Buddha immár 1300 éve vigyáz a hajósokra. A Tang-dinasztia idején (Kr. u. 618–907) a három folyó, a Minjiang, a Dadu, és a Qingyi találkozásánál épült, és összehúzott szemeit a szentnek tartott Omej-hegyre függeszti. A 71 méter magas kolosszus az ülő Maitréját, az eljövendő korszak buddháját ábrázolja. A hagyomány szerint Maitréja i. sz. 4500-ban jelenik majd meg a Földön, önerőből éri el a teljes megvilágosodást, hogy híveinek a tiszta dharmát taníthassa. A szerzetest sokszor nyugati stílusú trónon ülve ábrázolják, keze a térdén pihen, lába a földet érinti. Ebben a nyugalmas pózban várja évezredeken át, hogy elérkezzen végre eljövetelének az órája.


Defóhoz vezető park bejárata

A kínai írásjelek és sziklába faragott szobrok a parkban


Méteres aranybuddhák díszitik a park templomát

Felsétálva a turistáktól hemzsegő hegyoldalon, haragoszöld ligetbe érkezem. A buddhista templom előtti téren a hívők éppen mécseseket gyújtanak, és a szerzetesekhez lépve némi apró fejében áldást kérnek. Füstölők sűrű jázminillata terjeng a levegőben, a bambuszok levelei zizegnek a szélben, és a méretes arany buddhák fölé akasztott dobokat egy láthatatlan kéz hangosan kongatja. A templom belső terében már megkezdődött a szertartás, így hangtalanul én is lehúzom a cipőmet, majd letelepedek az ajtóhoz legközelebb eső helyre, és egy darabig hallgatom a monoton mormogást. Dafo évszázadok óta zarándokhely, a sziklákba faragott szobrok, a természetes, apró vízesések és írásjelek százai találhatóak meg elrejtve a környéken.

Dafo legendája Haitong szerzetessel indult, aki azt remélte, hogy egy óriás Buddha szobor építésével nemcsak az isteneket békíti meg, de képes lesz lecsendesíteni a három folyó találkozásánál vadul örvénylő vizet, mely állandó veszélyt jelentett az itt közlekedő hajókra nézve és rengeteg halálos áldozatot követelt. Haitong 20 éven át koldult, hogy megszerezze a munkálatok megkezdéséhez szükséges tőkét. A helyiek szerint, amikor néhány kormányzati tisztviselő nagy mennyiségű pénzt követelt a faragás megkezdése fejében, Haitong azt felelte:

„Inkább adom a szemem világát, mintsem feláldozzam a Buddha szobor építésére szánt összeget”. Szavait tett is követte, a szerzetes megvakította magát, így bizonyítva őszinteségét és odaadását.

A fanatikusnak tartott férfit soha többé nem háborgatták, és a munkálatok 713-ban megkezdődhettek. Haitong halála után, erőfeszítései ellenére az építkezés pénz hiányában leállt, és csak 70 évvel később, az akkori katonai kormányzó, Wei Gao támogatásával indulhatott el újra. Haitong tanítványainak három generációja fejezte be végül 803-ban a művet.

Ekkora tömeg várakozott, hogy a lépcsősoron lejusson a Buddha szobor lábához

Százakkal együtt szorongok a sziklába ágyazott szűk lépcsősoron. 250 lépcsőfok vezet a világ legnagyobb faragott kőszobrának lábához.Lassan halad a sor a vörös sziklába épített lépcsősorokon. Valahol elől a tömegben dühös kiabálás hallatszik, két férfi összevész a kilátónál, hogy ki készítsen előbb szelfit a szoborral a háttérben. A mellettem sétáló kislánynak is elege van abból, hogy a lábakon kívül semmit nem lát. A fiatal anyja végül ölbe veszi, letörli csapzott homlokáról az izzadságot, és az itt oly népszerű Hello Kitty-t ábrázoló kézi ventilátort a kislány arcába tartja. Két órába telik a 250 lépcső megtétele, így alaposan megbámulhatom a szobrot, ám valódi méreteit akkor érzékeli igazán az ember, amikor a lábaihoz ér.

Csak a feje 15 méter magas, szemöldökei egyenként 5,5 méteresek, vállszélessége 28 méter, és a legkisebb lábujjkörmén is nyugodtan elfér egy ember. A Buddha nagysága azonban nemcsak méreteiben rejlik, hanem a furfangos építészeti kivitelezésében is.

Különlegessége, hogy egyetlen sziklából faragták, csupán a 7 méteres füleit építették fából, majd helyezték a fejére, és agyaggal borították. Haját speciális spirális fürtökben rendezték el, 1021 konty található a mesterien megfaragott fejen. Hogy a buddhát az időjárás viszontagságaitól megóvják, több vízelvezető csatornát rejtettek el a hajában, gallérjában, mellkasában és a füle mögött, így tartva szárazon a belső részeket. Dafo egészen másképpen nézett ki, mint ahogy ma látjuk. Korábban egy 13 emeletnyi, fából készült pavilonban ült, amely megvédte az eróziótól. Azonban ez a Ming-dinasztia bukásakor megsemmisült, így hagyva prédául a szobrot az elemeknek.

A világ legnagyobb faragott kőbuddhája rengeteg kínai költészetben, dalban és történetben szerepelt, ez a szeretet óvta meg az évszázadok során, és tette a helyet igazi, szabadtéri múzeummá. Sajnos azonban egy idő után az időjárás, a környéken zajló korlátlan ipari fejlődés, és a nem megfelelő kulturális védelem miatt keletkező légszennyezés szemmel látható nyomokat hagyott a felületén.

A helyi önkormányzat bár bezáratta a szobor közvetlen közelében felhúzott gyárakat és erőműveket, ennek ellenére a Buddha orra és arca elfeketedett. 1996-ban az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította, és 2001 óta mintegy 40 millió amerikai dollárt költöttek ennek a páratlan kincsnek a megmentésére.

Haitongnak végül igaza lett, mivel annyira sok követ távolítottak el és hagytak a folyóban az alkotás folyamán, a folyó medre teljesen megváltozott, a felgyülemlett sziklák megtörték a vad vizeket így téve biztonságossá a hajózást a partokhoz közel.

Leshan az ősi Buddha szobor mellett még egy meglepetést tartogat. Az óváros parkjában este bicajozva váratlanul Tuborg fesztiválba botlunk. Amint a sörsátorok mögött zöldbe öltözött lányok megpillantanak minket, azonnal integetni kezdenek, és vagy 25, ingyen italra szóló kupont nyomnak a kezünkbe, majd a színpad előtti műanyagasztalok egyikéhez kísérnek. Másodpercek alatt gyűlik össze a tömeg körülöttünk, mindenki fényképezkedni akar, barátságosan ölelgetnek bennünket, vacsorára invitálnak, sült rákok tömkelegét halmozzák a söröspoharak mellé. Elképedve bámulom a tömeget, a diszkolámpák villódzó fényeit, és a fürdőruhába öltözött alig húsz éves dj lányt, aki kéjesen tekergeti magát a hangszórók előtt.

Csupán két hete vagyok Kínában, de a vidéki városok már most minden eddigi várakozásomat felülmúlták. A korábbi évtizedek bezárkózásához képest egy világra nyitott, kíváncsi, nyugati kultúrával átitatott országrész területén állok, amelyen modern metropoliszok, szent hegycsúcsok, bambuszerdők, karsztkúpok, és a császárság korát idéző emlékek osztoznak.

Az igaz, hogy itt a déli szakaszon a kínain kívül más nyelvet szinte senki nem beszél, ami a kommunikációt rendkívül megnehezíti, de az állandó mosolyok és segítőkészség mindezt feledteti.

A kommunista ország barátságtalan, kutyaevő, idegesítő átlagemberéről szóló tévhiteken ideje túllépni, mert sokkal többet és sokkal őszintébben mosolyognak, mint mi. Legalábbis itt, Szecsuánban, több száz, sőt ezer kilométerre Peking, Sanghaj és Hong Kong felfoghatatlan iramban fejlődő metropoliszaitól, futurisztikus felhőkarcolóitól, amelynek árnyékában több millió ember él nyomorban, láthatatlanul.

Ami a blogból kimaradt: érdekességek Kínából

Ami a blogból kimaradt: érdekességek Kínából

Két és fél hónapos utazásom során Kína teljesen ismeretlen arcát mutatta meg.

A világ egyik legszebb erdeje és sziklába rejtett kolostora

A világ egyik legszebb erdeje és sziklába rejtett kolostora

Légy olyan, mint a bambusz: minél magasabbra jutsz, annál mélyebbre hajolj! – tartja egy kínai közmondás.

Zhangjiajie homokkő erdeje és a kínai óriásszalamandra

Zhangjiajie homokkő erdeje és a kínai óriásszalamandra

Helyi vezetőmmel éppen letérünk a kitaposott útról, egy mélyvizű patak felé kanyarodva a Zhangjiajie Nemzeti Erdőparkban.

A Li-folyó természeti csodája és utolsó kormoránhalászai

A Li-folyó természeti csodája és utolsó kormoránhalászai

Hajnali fél hat, még koromsötét van, amikor a Xianggong hegy tetejére érkezem. Sűrű köd szállt le az éjjel, a vastag, húsos levelek szüntelenül csepegnek a párás levegőben.

Kínai gasztronómia, a kutyahús-fogyasztás és ami mögötte van

Kínai gasztronómia, a kutyahús-fogyasztás és ami mögötte van

Három napja ugyanabba az étterembe járok, mégsem tudom megunni a szecsuani fűszeres ételeket.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket