Árpád, Árpádina, Damazusz2023. december 11., hétfő
India kendőzetlenül

Utcai zavargások, tökéletes átverés, avagy üdvözlünk Indiában!

2017.09.03.Balogh Boglárka
National Geographic Magyarország

A 16 órás út után végre kilépek az Indira Gandhi Nemzetközi repülőtér kapuján. A 35 fokos párás hőség azonnal az arcomba csap, riksák dudálnak szakadatlan, édes tea és fűszerek illatát hozzá a kora reggeli szél. Elmosolyodom: jó téged újra látni India!

Alig tettük be a lábunkat Delhibe, útitársammal Aryával, hogy megkezdjük több hónapos utazásunkat a kontinensnyi országban, máris zavargásokba útlezárásokba, rendőri ellenőrzésekbe, és felgyújtott autókba botlunk. A reptéren fogott tuk-tuk vezetője szerint az erőszakos tüntetések akkor robbantak ki országszerte, amikor a bíróság 20 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte India istenként tisztelt guruját, Gurmít Rám Rahim Szinget, aki két női tanítványát erőszakolta meg még 2002-ben.

Gurmít Rám Rahim Szing Bollywoodban

A hírt én magam is olvastam, a szentnek tartott ötvenéves vallási vezető közismert hatalmas vagyonáról, a luxusautók iránti vonzalmáról, és arról, hogy mennyire imád bollywoodi filmekben szerepelni.
„Csak, hogy lássák mekkora befolyása van a hatvanmilliós követői táborral rendelkező Baba Rahimnek – kiabálja a sofőrünk a fővárosi forgalomban lavírozva, miközben veszettül dudál a mellettünk elszáguldó motorosnak – , 400 követőjét például arra vette rá korábban, hogy kasztrálják magukat, így kerülve közelebb istenhez. Négy nappal ezelőtt született meg a döntés, hogy vonuljon börtönbe. Híveit ez annyira felháborította, hogy nem egy államban az utcára vonultak, és összecsaptak a rendőrökkel. Itt, Delhiben a rendfenntartók még csak vízágyúztak előző éjjel, de északon már lőnek is. A zavargásokban 38 ember meghalt, és több mint 200 megsebesült, ezreket vettek őrizetbe. Egyáltalán nem biztonságos most Delhiben, de hát maguk tudják…”- néz ránk a visszapillantó tükörből sokat sejtetően.

A belvárosban először semmi nyoma nincs a tüntetőknek, ám hamarosan átvágunk az egyik templomkerten, a balra lévő utcán lekanyarodunk, majd egy blokádba ütközünk. A férfi, aki úgy tűnik az útlezárást felügyeli, azonnal megállít bennünket, valamit mond a tuk-tuk vezetőnek, és bár van egy furcsa érzésem, hogy ez a két ember ismeri egymást, a gyanakvásom elhessegetem. A férfi heves gesztikulálások közepette visszafordít minket azzal, hogy a hotelunk felé vezető utat eltorlaszolták, oda csak külön engedéllyel lehet belépni, amit a Hivatalos Turisztikai Irodában igényelhetünk.

Az utazási irodában természetesen nagyon szívélyesek, megmutatják az interneten a legfrissebb, zavargásokról szóló híreket, és mindenáron rá akarnak beszélni arra, hogy következő célállomásunkra, a Himalája lábánál fekvő Dehradúnba ne az éjszakai vonattal menjünk, hanem a rendelkezésünkre bocsájtott bérelt autóval, saját sofőrrel. A szállodánkhoz vezető úthoz kiállított külön engedélyről, nem meglepő módon, egy szó sem esik.

Miután látják, hogy rutinos utazókkal van dolguk, akikre nem nagyon lehet rábeszélni a horribilis 65 ezer forintos autóbérlést, utunkra engednek. Ám ahogy kilépünk az irodából, egy újabb tuk-tuk vezető csap le ránk, azzal, hogy mit keresünk mi ebben a lebujban, hisz ez csak átvágja az utazókat, ő majd elvisz bennünket az „igazi” hivatalos turisztikai ügynökségre.

Diadalittasan összenézünk Aryával, és elégedetten állapítjuk meg, nem tudtak rólunk egy rúpiát sem legombolni. Ötször jártunk már Indiában, és meg mertem volna esküdni, hogy ismerjük az összes piszkos trükköt, de arra, ami ezután következett, bevallom, álmomban sem gondoltam volna.

Reggeli forgalom Delhiben

Naivan beszállunk a tuk-tukba. Az újabb iroda, ahová megyünk valóban hivatalosnak tűnik. Bekeretezett oklevelek lógnak a falon, a székeken pedig hozzánk hasonló nyugatiak várakoznak, hogy valós információt kapjanak a Delhiben uralkodó jelenlegi állapotokról. Leültetnek minket is az egyik műbőrrel húzott fotelbe, majd chait, vagyis tejes teát hoznak, és elnézést kérnek azért, hogy várnunk kell. Hátradőlök a puha fotelben, utazástól elgémberedett lábamat kinyújtóztatom, és élvezem a hűvös légkondicionálást az izzasztó városi levegő után.

Hamarosan egy mézes-mázos, fiatal ügyintézőhöz kerülünk, aki kezet ráz velünk, majd mikor megmondom neki, hogy honnan jöttem, magyarul mond szavakat, és elmeséli mennyire szereti Budapestet, hányszor járt már ott üzleti ügyben, milyen kedvesek az emberek, és csodaszép a Citadella. Micsoda véletlen! Ettől jobb helyre nem is kerülhettünk volna – gondolom. Amikor pedig készségesen felajánlja, hogy a vezetékes telefonján tárcsázza a szállodánkat, hogy tisztázzuk a foglalásunk körüli helyzetet, már szívből jövő hálát rebegek az összes létező istennek, hogy ide vezérelt.
Kihalászom a táskámból nem csak a hotel, de az első interjúalanyom számát is. A vonal túlsó végén a szálloda megerősíti a hírt, hogy az utakat lezárták, és minden foglalást töröltek, sőt az interjúalanyom is nagyon sajnálkozik amiatt, hogy ma nem tudunk találkozni, de hát, sóhajtja, ilyenek a körülmények. Nagyon úgy tűnik, hogy a Delhiben való tartózkodásunkat igen rövidre kell zárni, de mielőtt itt is rá akarnának beszélni a méregdrága magántaxira, megkérdezzük, használhatnánk-e az internetet. Ez lett a vesztük…

Hamar kiderül ugyanis, hogy Dehradúnba a repülőjegy alig kerül többe, mint 15 ezer forint két főre, így ahelyett, hogy a magántaxit választanánk, azonnal lefoglalok két jegyet a 3 óra múlva induló járatra, és visszaindulunk a reptérre.

Este lesz már mire a Himalája lábánál fekvő apró internet kávézóban elolvasom interjúalanyom felháborodott e-mailjét arról, hogy életében nem találkozott még ennyire megbízhatatlan újságíróval, mint én, végtelenül csalódott bennem, hisz egy órát várt rám a megbeszélt helyen és időpontban. Legalább felhívhattam volna, hogy nem érkezem meg. Gyors levélváltás után aztán pillanatok alatt kiderül, mi is történt ma, és az, hogy micsoda színjátékba csöppentünk.

Meg kell hagyni, mesterien játszotta mindenki a szerepét azért a 65 ezer forintnyi rúpiáért, amit ki akartak húzni belőlünk a magántaxiért! Bár a zavargásokról szóló hírek igazak, Delhiben koránt sem volt akkora a felfordulás, mint ahogy azt nekünk és a frissen érkezett utazóknak állították. Egyes utcák valóban le voltak még mindig zárva, de ennek oka nem a tüntetés, hanem az utána maradó romok eltakarítása volt.

Ami valójában ámulatba ejtő, az az, hogy nem csak a tuk-tuk vezető, vagy az utcán álló, blokádot felügyelő férfi, hanem mindkét iroda, a második sofőr, és a telefon túlsó végén lévő, magukat szállodai portásnak majd interjúalanynak tettető férfiak (akik talán csak a másik szobából beszéltek velem), mind-mind összejátszottak.

Azt hiszem, túl sokáig voltam távol Indiától, és már-már elfelejtettem, mennyire fel kell készülni erre a hol szórakoztató, hol kimondottan dühítő „ki-mikor-hogyan akar átvágni” macska-egér harcra.
Mindig is mondtam, Indiában lenni olyan, mint az aranymosás, ki kell szitálni a mocskot, hogy megtaláljuk az értékes köveket.

Indiai kitérő – ami a blogból kimaradt

Indiai kitérő – ami a blogból kimaradt

Szerencsére már régen megtanultam, hogy hiába a hetekig tartó gondos szervezés egy-egy utazás előtt, a legkülönösebb történetek mindig a váratlan helyzetekből adódnak.

Kannibalizmus avagy India szadhui

Kannibalizmus avagy India szadhui

Három hónapja tartó indiai utamnak utolsó állomására, Uttar Pradesh állam legősibb városába, Varanasiba érkezem.

Éjszaka a Thár-sivatagban

Éjszaka a Thár-sivatagban

Tevém, Lilu - neve zöldet jelent, mert a monszun havában született, amikor újra minden kivirul -, békésen tűri, hogy mocorgok a hátán.

Vendég voltam a maharadzsa palotájában

Vendég voltam a maharadzsa palotájában

Dzsaipur leghíresebb és a világ ötödik legdrágább lakosztályával rendelkező szállója, a Raj Palace nem hiába vált a vagyonos sejkek és üzletemberek egyik kedvenc rezidenciájává.

India különleges szentélyei

India különleges szentélyei

Az ősi indiai mitológia szerint 33 millió isten és istennő szövi a hindu sorosok fonalát, nem csoda hát, hogy a hívők több ezer templomot szenteltek az imádatukra.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket