Árpád, Árpádina, Damazusz2023. december 11., hétfő
Inverse Everest

Inverse Everest: Ambrus Gergely

2016.06.15.Inverse Everest
National Geographic Magyarország

Négy bátor, kalandra kész fiatal barlangász hamarosan elindul, hogy meghódítsa bolygónk jelenleg ismert legmélyebb, 2197 méteres, mély barlangját.

Fotó: Inverse Everest

Krubera-Voronya barlang a Kaukázus nyugati peremvidékén, Abházia szakadár államban található Arabika-masszívum alatt található. A barlangrendszer feltárását az 1970-es években szovjet barlangkutatók kezdték el, és 2001 óta tartja a mélységi rekorder pozícióját. Kutatása jelenleg is zajlik, 5 hetes nyári nemzetközi expedíciók keretében. A világ egyik leghíresebb barlangja, az Everest földalatti megfelelője, amelybe eljutni egyszerre presztízs és kihívás.

A barlangászok expedícióját az www.ng.hu blogjában követhetik nyomon. Az első négy részben a vakmerő barlangászok vallanak munkájukról, hobbijukról, vagyis arról, hogy miért is vágynak a gyakran lélegzetelállító látványt nyújtó mélységbe.

Ambrus Gergely: 1983-ban született, civil foglalkozása: matematikus. 2002 óta barlangászik, jelentős eredményeket ért el az expedíciós barlangkutatásban Európa-szerte, többek között a nevéhez fűződik Szlovénia legnagyobb barlangrendszerének összekötése. 2014 óta fotóz a föld mélyében. Felvételei egyre több kiadványban jelentek meg. Ő fogja vezetni az expedíciót és a fotódokumentáció is az ő feladata lesz.


Fotó: Inverse Everest

Munkájáról így vall: A karabiner nyelve megnyugtató, ismerős csattanással ugrik helyére. Újra egy 40 centis köldökzsinórral vagyok a sziklához kötve. Vízcseppek csöpögése között várom, hogy a mélyből felhangzzon a „Rope free” kiáltás, melyet egy „O.K.”-vel nyugtázok, és birtokba veszem a felszabadult kötélszakaszt. Lebegek a meg-megnyúló kötélen, eltávolodom a falaktól, és egy parányi porszemmé válok a hegy gyomrát kitöltő ürességben. Hangom mégis betölti a mélységet, mintha egy óriási orgonasípban rezonálna Paulus diakónus „Ut queant laxis” kezdetű himusza. Katedrálisban vagyunk, távol a felszíntől, ahol a civilizáció csupán emlékfoszlányokban él bennünk, és a minket körülvevő társadalom egy maroknyi társra redukálódik. Mi ez? Istenkísértés? A sors kihívása magunk ellen? A megismerés hajtotta vakmerő vágy? Menekülés a felszínen sorakozó gondok, problémák elől? Hideg fejjel megtervezett, kiszámolt és végrehajtott mozdulatok, cselekedetek sora? Vagy csupán egy jó móka, egy sport, amely rabul ejt? És mielőtt észrevennéd, felemészti szabadidőd és anyagi eszközeid jelentős részét. Van időnk átgondolni, hisz hosszú napok állnak előttünk, mire újra orrunkba csap az ózon édes illata, amit a felszínen járó emberek sosem tapasztalnak. Kalandok, élmények, örökre agyunkba égett emlékek, akár egy téridő-fodorban koncentrálódó információköteg.

Pál-völgyi-barlang
Fotó: Inverse Everest

Nem igazán lehet leírni, mi fogja meg az embert a barlangászatban. Fontos az ismeretlen világ, a csapat, az utazások, a felfedezések. Egyetemi éveim elején kezdtem ezt a hobbit; kezdetben csupán a természetjárás egy új fajtája volt, aztán egyre komolyabbá vált. Három évig Londonban tanultam, és az ottani ICCC-s (Imperial College Caving Club) srácokkal egyre több nagy túrát csináltunk. Kezdtük az angliai klasszikusokkal,  aztán következett Szardínia, Horvátország, Franciaország. Fejlődtünk, edződtünk, és sokat komolyodtunk. 2008-ban jártam először a Migovecen, ezen a szlovéniai hegyen, ami utána évekig nyaraim meghatározó helyszínévé vált. 2008-ban 18 kilométernyi barlangjárat volt ismert a hegyben, 2014-ben már 35 kilométer. Nyaranta több hetes expedíciók, erőnk utolsó morzsáit is kihasználó túrák, óriási bejutások, váratlan fordulatok, barátságok és összeveszések, aztán kibékülések, expedíciózáró bulik – és egy CSAPAT. Tejfeles szájú újoncból az egyik „old lag”-gé váltam. Szerencse kisasszony újfent mellém állt: 2012-ben, az expedíció utolsó kutató napján Karin Rutar társammal együtt megtaláltuk a két nagy rendszer évtizede keresett összeköttetését, amellyel Migovec egy csapásra, Postojnát megelőzve a leghosszabb szlovén barlanggá vált. Hatalmas ünneplés és csinnadratta! Eközben már itthon is a Magyar Barlangi Mentőszolgálat kötelékébe kerültem, bekapcsolódtam a magyar expedíciózásba, Montenegro, és aztán a legendás olaszországi Canin-fennsík, ahol újra ránk kacsintott a szerencse, és 2016 februárjában hosszú idő után újra felfedte magát előttünk egy fényt sosem látott barlangszakasz. Közben azért pedig, hogy itthon is jól érezzük magunkat, megalapítottuk a Speleo Band nevű barlangász zenekart, sok emlékezetes, ám sokszor mégis a feledés homályába merülő koncertet tartva.

A csapat jobb szélén: Ambrus Gergely
Fotó: Inverse Everest

Matematikusi munkám során nagyon sok helyen jártam és éltem a világban. Megismertem más kultúrákat, szokásokat, hangulatokat, életfelfogásokat. De egy maroknyi csapattal kimenve a természetbe, sítúrázni, kajakozni, barlangászni, mindig ugyanaz az ismerős érzés kerít hatalmába:  most ennyi a világ. Abból kell főzni, ami van, és azt kell megélni, ami körülvesz minket. Nincs a 21. századi civilizációnk jelképévé váló színes kis téglalap a szemünk előtt, elvonva minden figyelmünket, és beszűkítve tudatunkat. Aztán a világ végén mégis jól esik este elővenni a telefont, térerő után kutatva. A távoli otthonról beérkező üzenet minden karaktere felértékelődik.

Aztán a föld alatt töltött időben egyre fontosabbá válik egy kis színes képernyő. Alig egy éve születésnapomra megkaptam első vakumat és elsütőmet. Hamar szenvedéllyé vált az új hobbi: fényt vinni a föld alá, megteremteni a képeket, megmutatni ezt a világot úgy, ahogy még a barlangászok sem szokták látni. Rácsodálkozni a vakuk villanása után retinánkba égetődő képbe, meglátni a fények és árnyékok játékát, és talán megpróbálni megválaszolni: Mi is ez? Tanítják: csak az emlékeinket hozhatjuk a felszínre. Vajon emlék az a bitsorozat a memóriakártyán?


Amikor a bejárati zóna kihívást jelentő szűkületeket rejt.
Fotó: Inverse Everest

2016 nyarán a világ száraz lábbal elérhető, legmélyebb pontjára tartunk. Hosszú út lesz, amely igazából már el is kezdődött. Miben lesz ez más, mint egy „normál” alpesi túra? Mikor fogjuk úgy érezni, hogy itt már nagyon messze vagyunk? Hogy fogjuk viselni a megpróbáltatásokat? És mikor fog minket elönteni az eufória édes érzése? Meg fogjuk próbálni átadni mindazt, amit látunk, és ahogyan látjuk, megéljük, átvészeljük a kalandot. Megmutatjuk a legmélyebb sötétséget.
Gyakran mondjuk: Ezzel a csapattal akár a világ végére is elmennénk!
Hát, most éppen erre készülünk.

Megjárva a világ legmélyebb pontját, immár itthon

Megjárva a világ legmélyebb pontját, immár itthon

2016. augusztus 30-án reggel 7 órakor kissé elcsigázva, de épen és egészségesen hazaérkeztek az Inverse Everest expedíció tagjai.

Hátuk mögött a világ legmélyebb barlangja

Hátuk mögött a világ legmélyebb barlangja

Megérkeztek az első fotók a Krubera-Voronya mélyén járt barlangászokról.

Megjárva a világ legmélyebb pontját

Megjárva a világ legmélyebb pontját

2016. augusztus 17-én reggel 5 órakor felszínre érkezett az öt magyar és egy libanoni barlangkutatóból álló csapat.

Game Over

Game Over

A négy magyar barlangász lejutott a Föld legmélyebb barlangjába, a Krubera-Voronyába.

Váratlan fordulat

Váratlan fordulat

Gyorsan telik az idő, szinte észre sem vettük, és máris kevesebb, mint egy hét van hátra az indulásig.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket