Paulina, Tamás2024. június 22., szombat
Egyéb

Megvizsgálták, meddig élnek az egyes macskafajták

National Geographic Magyarország

A kutyákkal kapcsolatos vizsgálatok sokasága után a házi macskák várható élettartamát is megvizsgálták.

Forrás: Pixabay

A brit Királyi Állatorvosi Társaság (RVC) számolt be arról az új kutatásról, amelyben szakembereik is részt vettek, és amelyben a brit macskák várható élettartamát tárták fel tajvani kollégák segítségével. A felmérésből először kapthatnak a macskatartók és a macskákkal foglalkozók áttekintést arról, hogy az egyes fajták esetében mire számíthatnak, illetve milyen tényezők befolyásolják a macskák egészségét.

A kutatás során 2019-2021 között elpusztult, illetve állatorvosi ellátással kapcsolatba került 7936 brit cica adatait vizsgálták át. Ezek közt rengeteg keverék és számos fajtatiszta is akadt. Az adatokat csoportosították nem és fajta szerint, majd táblázatba foglalták, amelyben meghatározták, hogy az adott cicafajta egyes korcsoportjaira milyen életkilátások várnak.

A kutatók úgy vélik, ennek az adatbázisnak a segítségével sejteni lehet, hogy egy megvásárolt vagy örökbe fogadott macska mennyi ideig élhet majd új családjában. Az efféle adatok azt is segítik, hogy az állatorvosok és a gazdik eldönthessék egy beteg cica esetében, hogy milyen kezelés volna számára a legideálisabb.

Mindenki szeretné tudni, vajon hány évet tölthet együtt imádott házi kedvencével.
Forrás: Pixabay

Az eredmények szerint a brit cicák első életévére számítva a várható életkor átlag 11,7 évnek adódott, és a nőstények átlag 1,3 évvel tovább élhetnek, mint a kandúrok.

A leghosszabb várható élettartammal a burma (nyitóképünk) és a birman macskák dicsekedhetnek, őket 14,4 év várja.

A keverékek, vagyis a nem fajtatiszta cicák a következők 11,9 évvel, majd a sziámik 11,7 évvel.

A vizsgálat eredményei. Az utolsó oszlop azt jelzi, hány cica volt az adott csoportban (fajtában). A várható élettartam a 0-1 éves kor közti időszakra vonatkozik. Az orosz fajták és a brit fajták közé egyaránt tartoznak hosszú és rövid szőrű fajták, ez tehát nem igazán pontos kategória. Nagyjából ennyire érdemes komolyan venni az eredményt…
Forrás: Journal of Feline Medicine and Surgery

A legrövidebb élettartamra a szfinx cicák számíthatnak, ők sajnos átlag csak 6,8 évig élnek. E kopasz cicák minden extra cukiságuk ellenére súlyos egészségügyi problémáktól (pl. szívrendellenességek) szenvednek, amelyeket a tenyésztés során felhalmozódó genetikai hibáknak köszönhetnek, hasonlóan néhány divatos kutyafajtához. Ugyanez igaz más extrém küllemű fajtákra is, persze, a cicák közt is jelentkeznek a lapos orrhoz köthető problémák.

A legfontosabb tényezők, amelyek befolyással vannak egy macska várható élettartamára az a fajta, illetve az ideálistól eltérő testtömeg (magyarul az elhízás). Az élettartamot több mint egy évvel növelte meg átlagosan az, ha a cica ivartalanított volt.

A felmérés szerint a szfinx cicák a legrövidebb várható élettartamúak, azonban csupán 18 e fajtába tartozó cica volt a vizsgáltak között.
Forrás: Pixabay

A kutatók ugyan úgy vélik, hogy a felmért macskaállomány „nagy adattömeget” jelent, azonban érdemes kicsit a szöveg mögötti számokat is megnézni. Azokat a cicafajtákat sorolták be a táblázatba, amelyek legalább 15 egyede szerepelt az adatbázisban – ez azért, valljuk be, meglehetősen kis szám. Az összes adat mindössze 10 százaléka vonatkozott fajtatiszta macskákra, ami azt jelenti, hogy alig 800 cica alapján született az eredmény, amiből a fajmacskák élettartamát kiszámították.

Nehéz elhinni, hogy egy mindössze 18 szfinx vagy 15 norvég erdei cicából álló adatbázis hiteles eredményt adna a fajta várható élettartamára. A keverék cicák vizsgált több mint 7000 egyedéből valószínűleg igen jó adatokat lehetett leszűrni.

A vizsgálat eredményét érdemes tehát kritikusan olvasni, és fő tanulságként azt leszűrni, hogy az ivartalanítás és az egészséges testtömeg segíti elő a cicáink hosszabb várható életét.

A kérdés másik fele az, hogy vajon a brit állatorvosi nyilvántartások láthatóan nem teljesen tökéletes fajtabesorolásainak mennyire lehet hinni. Az adatok közt együtt szerepelnek a rövid- és hosszúszőrű brit fajták, és az oroszok egyaránt, holott hatalmas különbség van például egy orosz kék és egy szibériai cica között. Nagyon valószínű, hogy a sziámi fajta alatt szerepelhet a thai is (ez a klasszikus, korábbi sziámi).

A modern sziámi macska hosszú fülű, hosszú fejű, nyúlánk cica.
Forrás: Pixabay

A „klasszikus” vagy gömbölyű fejű sziámi ma már thai macska néven szerepel a fajtanyilvántartásokban. A legtöbben azonban ma is keverik a klasszikust a modern sziámival.
Forrás: Pixabay

A harmadik problémát az jelenti a felmérésben, hogy az adatokban szereplő cicák 83,7 százaléka nem természetes halállal pusztult el, hanem elaltatták. Bár ezt az esetek elsöprő többségében csak igen indokolt esetben teszik, az élet végi, betegségből adódó szenvedés lerövidítésének céljával (nagyon helyesen), azért mégsem biztos, hogy helyes efféle adatokkal utólagosan élettartam számításokat végezni.

Fontos azt is tudni, hogy nemcsak hatalmas eltérések lehetnek egyes országok, régiók állatokkal való viselkedésében, gondoskodásában, hanem rengeteg háziállat éli le úgy az életét, hogy sosem lát állatorvost. 

Ennek okán nem szerepelhetnek az adatbázisban ezek a cicák se, például jól ismert, hogy nálunk még ma is „fogyóeszköznek” tekintik őket sok helyen. Emiatt például a keverék cicák között biztosan nem szerepelhettek a macskanáthában vagy más súlyos fertőzésekben még kiscicaként elpusztult tömegek, amelyekkel együtt már távolról sem volna annyival jobb (sőt) a keverékek várható élettartama. Bár Nagy-Britannia állattartói néhány lépéssel előrébb járnak a felelős állattartás terén, mint mi, azért a helyzet ott is távol van a rózsástól.

Széntartalmú molekulák tömegét találta a James Webb egy fiatal csillag körül

Széntartalmú molekulák tömegét találta a James Webb egy fiatal csillag körül

A csillagot körbeölelő protoplanetáris korongban találhatók azok az anyagok, amelyekből a csillag körüli égitestek kialakulhatnak.

Kannibál múltú a Sarkcsillagunk

Kannibál múltú a Sarkcsillagunk

A Polaris, avagy Sarkcsillag az egyik legismertebb csillag az égboltunkon, évezredek óta kulcsfontosságú a tájékozódásban, navigációban.

Nem is kell túl sok ész az együttműködő vadászathoz

Nem is kell túl sok ész az együttműködő vadászathoz

Együttműködő vadászat az, amikor egy faj két vagy több egyede közösen, a feladatok felosztásával vállalkoznak a zsákmány elejtésére a nagyobb siker érdekében.

Különleges volt a jégóriások vándorlása

Különleges volt a jégóriások vándorlása

A korai Naprendszerben az Uránusz és a Neptunusz vándorlása idején óránként három nagy égitest ütközhetett a két jégóriásba.

2050-re közel öt évvel nőhet a várható élettartam

2050-re közel öt évvel nőhet a várható élettartam

Mindazon kihívások ellenére, amelyekkel az emberiség szembenéz, a 2022-es 73,6 évhez képest 78,1 év lehet 2050-ben a várható élettartam.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket