Szömér, Frigyes, Milla, Hedvig, Mirkó2024. július 18., csütörtök
Egyéb

Égi jelenségek 2024. július első felében

National Geographic Magyarország

Hajnali és alkonyi holdsarlókkal, együttállásokkal várnak a nyári éjszakák, egyre több meteorral is találkozhatunk, és még lehetnek világító felhők is az ég alján.

Nyári Tejút
Forrás: Önök küldték / Makár Dávid

Bolygók a hajnali égen

Lassanként visszatérnek a bolygók az egünkre, a Szaturnusz már most is viszonylag hamar, kicsivel éjfél előtt felkel. Fél 2 után felbukkan a Mars is, és apránként megközelíti a Fiastyúkot is. A Jupiter viszont még a „későn” kelők közé tartozik, csak fél 3 körül bukkan fel a keleti horizonton.

Ahogy apránként kezd az éjszaka egy picit hosszabbodni, úgy kissé kedvezőbb fényviszonyokat találhatunk hajnalonta és alkonyat után is. Ahhoz ugyan – a Szaturnusz kivételével – még alacsonyan járnak a bolygók, hogy a távcsöves megfigyelők számára érdemleges célpontot adjanak, de apránként ismét lesznek együttállásaink nekik köszönhetően.

Holdsarló-Jupiter együttállás 3-án hajnalban

Július 3-án hajnalban: ezért a látványért érdemes lesz korán kelni!
Forrás: Stellarium

A sarló mintegy 4 fokos távolságban jár a ragyogó Jupiter felett a keleti égen. A Hold 9,6 százalékát világítja be a napfény, vagyis még elég vaskos kiflit figyelhetünk meg a kelő óriásbolygó felett. A párost 3 óra után már láthatjuk a pirkadó ég alján, de még 4 óra felé is könnyen észlelhetjük a Jupitert, ennél sokkal tovább azonban nem érdemes várni, mert még mindig nagyon hamar világosodik.

Érdemes viszont holdkelte után egy kissé nagyobb égrészen is körbelesni, ugyanis a teljes Bika csillagkép és benne a Fiastyúk is jól megfigyelhető már, illetve a Mars is látszik, 19 fokra a Holdtól jobbra, felfelé. Itt jár az Uránusz is, ám nem látjuk szabad szemmel, és lehet, hogy már fotón sem lesz könnyen azonosítható, mivel már pirkadni fog. Ezt a szép, északkeleti égrészen látható együttállást érdemes lehet megfigyelni, a korai időpont ellenére is.

Hajnali holdsarló 4-én

Hajnali sarló
Forrás: Önök küldték / Ábrahám Tamás

A sarló már csak 4 százalékos megvilágításban jár ekkor, az előző hajnalinál jóval karcsúbban kel fel. A holdkelte keleti határainknál 02:33, Budapesten 02:44, nyugaton 02:56 lesz. Ekkor már pirkad, ám a Hold megvilágítatlan oldalán a földfényt így is megfigyelhetjük majd, tiszta ég esetén.

Extra vékony holdsarló 5-én, a kihívások kedvelőinek

Így találjuk meg, hol fog felbukkanni a holdsarló
Forrás: Stellarium

A nyári időszakban hajnali holdsarlók megfigyelésre kedvezők, ezért is lehet érdemes megpróbálkozni a mindössze 0,9 százalékos megvilágítású sarlóval is. Ehhez azért jó ötlet egy binokulárt magunkkal vinni, és persze kristálytiszta horizontra is szükség lesz még. A sarló szinte pontosan északkeleten kel.

Hogyan tudjuk megkeresni? Ha nincs nálunk iránytű, vagy nem tudjuk, az észlelőhelyünkön mely pont az északkelet, akkor kiindulásként keressük meg a Capella csillagot. Ez a fényes csillag kb. 21 fokos magasságban és pont északkeleten jár holdkeltekor, és semmivel sem téveszthetjük össze, nincs a közelében más fényes égitest.

Ha a csillagot megtaláltuk, akkor húzzunk egy képzeletbeli merőlegest róla a horizontra, jegyezzük meg a pontot, majd illesszük rá előrenyújtott kézzel a hüvelykujjunkat. Ahol az ujjunk jobb pereme lesz, ott kell keresni a horizonton felbukkanó Holdat. A holdkelte ideje ezen a hajnalon keleti határainknál 03:26, Budapesten 03:38, nyugaton 03:50. Mindenképpen érdemes valami magaslatról keresni a Holdat, mert ebben az esetben egy kis takarás a horizonton már ellehetetlenítheti a megfigyelést.

Holdsarló-Merkúr együttállás 7-én alkonyatkor

Keressünk egy magaslatot ahhoz, hogy megfigyeljük az együttállást!
Forrás: Stellarium

A sarló 3,7 százalékos megvilágításban jár, és csupán 2 fokra a Merkúrtól. Nem lesz könnyű a legbelső bolygó megfigyelése azonban, mert egyrészt nagyon világos lesz még, másrészt alacsonyan jár a látóhatár felett. Ez azt jelenti, hogy ekkor is csak a kristálytiszta horizont és a teljes rálátású észlelőhely segíthet.

A Merkúr mellett a Jászol-halmaz is jelen lesz, ám ezt aztán tényleg nem fogja senki sem megfigyelni a világos ég miatt. A Merkúr viszont fényes lesz, így megfelelő körülmények mellett sikerülhet az észlelése. A Hold alatt, tőle balra keressük, 2 fok választja majd el őket egymástól. A megfigyeléshez ideális időpont keleti határainknál 21:10, Budapesten 21:20, nyugaton 21:30. Ekkor a Merkúr 5, a Hold 7 fokon jár, még jó fél óra, mire a bolygó, és 45 perc, mire a Hold is lenyugszik.

Lassan beindulnak a nyári meteorrajok

Ha itt a nyár közepe, akkor jönnek a nyári meteorrajok is. Mivel a hónap első fele jórészt holdmentes lesz, a rövidke éjszakákból érdemes lehet néhányat az ég alatt tölteni. Nemcsak meteorok miatt persze, hanem a nyári Tejút látványa vagy a réten hallatszó tücsökszó miatt is.

No de nézzük a meteorokat! Hullócsillag bármikor és bárhol feltűnhet az égen, ám a rajokhoz tartozókkal érdemes kicsit többet foglalkozni.

Két olyan raj is elkezdi aktivitását, amelyek a meteorok szépsége miatt lehet érdekes.

Az egyik a Capricornidák raja, amelynek tagjai már július 3-ától felbukkanhatnak az égen. Ezek lassú, komótos mozgású hullócsillagok, így ha fotón sikerül megörökíteni, akkor látványosabb nyomot hagynak, mint egy-egy gyors meteor.

A radiáns a déli Tejútban található, vagyis látszólag innen indulnak ki majd a meteorok. Már az esti órákban is megjelenhetnek. Bár nem túl sűrű a raj, mégis emlékezetes lehet, mivel a fényes rajtagokra jellemző, hogy útjuk végén villannak egyet. A másik raj a Déli Delta Aquaridák, amely közepes sebességű rajtagokat ad, és szintén késő estétől látható már, a radiánsa 23 óra körül kel fel. E meteorokra majd július 12-től számíthatunk, és szintén szép fényes hullócsillagokat láthatunk.

Hold-Spica együttállás 13-án

A Hold és a Spica (jobbra, a kép széle mellett) igen közel jártak egymáshoz júniusban, most ennél sokkal messzebb kell keresni a csillagot.
Forrás: Önök küldték / Takács Zsolt

A Spicától 3,5 fok távolságra, jobbra láthatjuk a 49 százalékos Holdat az esti órákban, az éjfél előtti holdnyugtáig kissé csökkenni fog még a távolságuk. Ez az együttállás ugyan nem lesz annyira közeli, mint az egy hónappal korábbi volt, cserébe kevésbé fogja zavarni a Hold fénye a kékes színű csillag látványát.

A világító felhők fő időszaka ez

Világító felhők Budapest felett
Forrás: Önök küldték / Soponyai György

A június végi-július eleji időszakban van hazánkból a legnagyobb esély az éjszakai világító felhők megpillantására. Bár a naptevékenység maximuma miatt kevesebbre számíthatunk, az eddigiek alapján azonban egyáltalán nem reménytelen a helyzet.

Érdemes lehet figyelni, főként akkor, ha például egy együttállás vagy más ok miatt kint töltjük az alkonyi-hajnali időszakot a szabadban. Ne feledjük, az éjszakai világító felhőket az északi égen, általában a horizont közelében érdemes keresni.

Erdei tornapálya készülhet a keáknak

Erdei tornapálya készülhet a keáknak

A kea a bagolypapagájfélék közé tartozó új-zélandi, igen intelligens és játékos madár, azonban a játékossága gyakran károkozással jár, emberi szempontból, ugyanis megrongálja az autókat, házakat.

3000 éves élesztővel készült sör

3000 éves élesztővel készült sör

A recept egy 3500 évvel ezelőtti egyiptomi papiruszról való, az élesztőt pedig 3000 éves cserépedényből nyerték ki.

Széntartalmú molekulák tömegét találta a James Webb egy fiatal csillag körül

Széntartalmú molekulák tömegét találta a James Webb egy fiatal csillag körül

A csillagot körbeölelő protoplanetáris korongban találhatók azok az anyagok, amelyekből a csillag körüli égitestek kialakulhatnak.

Kannibál múltú a Sarkcsillagunk

Kannibál múltú a Sarkcsillagunk

A Polaris, avagy Sarkcsillag az egyik legismertebb csillag az égboltunkon, évezredek óta kulcsfontosságú a tájékozódásban, navigációban.

Nem is kell túl sok ész az együttműködő vadászathoz

Nem is kell túl sok ész az együttműködő vadászathoz

Együttműködő vadászat az, amikor egy faj két vagy több egyede közösen, a feladatok felosztásával vállalkoznak a zsákmány elejtésére a nagyobb siker érdekében.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket