Joghurttal ízesíti eleségét a Goffin-kakadu

Ez az első eset, hogy egy madárfajnál észlelték az étel szándékos ízesítését.

Eddigi ismereteink szerint egy japánban élő majomfaj szokása, hogy az ételét sós vízbe mártogatja fogyasztáskor, ez az egyetlen olyan eset, amikor – úgy tűnik – ízesíti ételét egy állat. Azonban nemrégiben osztrák kutatók más példát is találtak, a Goffin-kakadu három egyede igazi ínyencnek bizonyult e téren. Az állatok áfonyás joghurtba mártogatták bele a semleges ízű élelmüket.
A kutatók korábban már észlelték, hogy a madár, ha kétszersültet kap, vízbe tunkolja azt, felpuhítva, mielőtt elfogyasztja. Ez keltette fel a kíváncsiságukat: vajon más élelemmel is megtesznek hasonlót? Csak vízbe, vagy másba is belemártogatják az ételt?
Ehhez megtervezték a kutatók a kísérletet. A madarak reggeli etetésekor az élelmet tartalmazó táltól egyenlő távolságba kitettek egy tál tiszta vizet, egy másik tál áfonyás szójajoghurtot, a harmadik tálba pedig natúr szójajoghurt került (mielőtt valaki a „vegán lobbit” emlegetné: a kakaduk laktóz-intoleránsak, ezért nem normál joghurttal kínálták őket).
A tesztekből kiderült: a kakaducsapatból néhány madár belemártogatta az élelmét az áfonyás joghurtba – de nem mártogattak a natúrba vagy a vízbe. Többféle élelemmel is megtették, pl. kifőtt tésztával, főtt krumplival is, sőt, ha a bemártott ételről már lerágcsálták a joghurtos részt, újra bemártogatták a maradékot. Minden esetben a joghurtos részt kezdték el enni a bemártott eleségnek.
A kakadu természetes élőhelyén sosem figyeltek meg semmi hasonló viselkedést, viszont az régóta világos, hogy igen kreatív eszközhasználók ezek a madarak is. A 18 madárból álló osztrák csapat 7 tagja áztatta vízbe a kétszersültet, és 9 tagja tunkolta áfonyás joghurtba a tésztát, krumplit. Egyértelmű volt a két dolog különbsége, a kemény kétszersült 20 másodpercig ázott a vízben, a tészta a joghurtban csak 3 másodpercig.
A kutatók hangsúlyozták, fontos volna, ha felismerve ezen állatok eszes voltát tisztelnénk őket annyira, hogy nem fogságban tartott házi kedvencet csinálunk belőle, hanem engedjük őket a természetes élőhelyükön élni.
„Amúgy se jó ötlet ezeket a kakadukat kedvencként tartani, mert olyanok, mint egy hiperaktív gyerek, aki kapott egy svájci bicskát – ez a madár csőre – és arra használja, hogy mindenféle dologban kárt tegyen vele” – mondta Alice Auersperg, a kutatás egyik résztvevője. Hozzátette, hogy ők a kísérleti telepen a madaraknak rendszeresen adnak megoldandó feladatokat, és a kakaduk gyakran olyan megoldással jönnek elő, amelyre az ember nem is gondolt. Nagyon fontos ezeknek az állatoknak a rendkívül ingergazdag környezet, amit a természetben megkapnak, de egy ember nem igazán képes arra, hogy biztosítsa.