Ezért tűnnek finnyásnak egyes lepkék

Az emberhez hasonlóan a lepkék közt is vannak válogatósak, és vannak, amelyeknek mindegy, csak élelem legyen.

A lepkék és a növények egymással sok millió vagy épp sok tízmillió éves párhuzamos evolúciója során alakultak ki az olyan szoros kapcsolatrendszerek, mint például a káposztalepkék és a káposztafélék közti. Egy új kutatásban arra derült fény, hogy a lepkék étrendje és a fogyasztott növények illatanyagai közt szoros összefüggés áll fenn. A kutatók elmélete szerint az illatanyagok alapvetően határozzák meg, hogy egy lepke finnyás, vagy sokféle növényből táplálkozik-e.
A nappali lepkék „orra” előtt számos növényi illatanyag száll el, mivel nappal ezekből többet bocsátanak ki a növények, és ennek segítségével a lepkék ki tudják választani, hogy miből szeretnének enni. Az illat révén ki tudják deríteni, hol is található a kedvencük, és oda fognak menni falatozni. Éjjel azonban kevesebb az illat, így az éjjeli lepkék nem tudnak annyira válogatni sem, ezért eszik, amit találnak.
A felfedezés egyrészt megmagyarázza, hogy egyes lepkék miért ragaszkodnak bizonyos növényekhez, másrészt azt is megerősíti, hogy a növényekből áradó illó anyagoknak milyen nagy szerepük is van. Ezek az illatok alapozzák meg a növények-rovarok közti evolúciós kapcsolatokat.
A kutatók 94 lepkefaj 582 egyedének antennáját, vagyis a fő szaglószervét vizsgálták meg és hasonlították össze. Arra jutottak, hogy a nappali lepkék antennái a testméretükhöz képest nagyobbak, mint az éjjeli lepkéké. Ez azt is jelenti, hogy a nappali lepkék ennek köszönhetően jobb szaglásúak lehetnek, mivel nagyobb hasznot jelent számukra a jobb „orr” a nappali, illatokban gazdag viszonyok közepette.
Azok a lepkék, amelyek nőstényei csak egészen kevéske típusú növényen táplálkoznak, általánosságban nagyobb antennákkal rendelkeznek, mint azon fajok nőstényei, amelyek bármit megesznek. A kutatók szerint ennek az az oka, hogy a specialista lepkéknek nagyon jó szaglásúaknak kell lenniük, ha rá akarnak találni a tápnövényeikre.
„Az antennák mérete és a lehetséges tápnövények köre közti kapcsolat nagyon erős” – mondta Gary Felton, a kutatás egyik résztvevője. A nagyobb antennákon több érzékelőszőr található, így pedig a nagyobb felületen több illatanyag-receptor fér el.
„Ez a megnövekedett szaglási képesség egyes specialista lepkefajok számára kulcsfontosságú adaptáció lehetett ahhoz, hogy csupán néhány növényfajból táplálkozzanak. A növények illata tehát a rovarok érzékszerveinek fejlődésére is hatással volt, vagyis a növények e módon befolyásolják a rovarok evolúcióját.”

A táplálkozás persze a hernyókra is vonatkozik, így a nőstény lepkéknek azt is alaposan ki kell tudni szagolni, hogy hova rakják petéiket. Nagyon nem mindegy, mit eszik egy hernyó! A káposztafélék és a fehérlepkék közti evolúciós fegyverkezési verseny eredményei azok a vegyületek, amelyeket e növények eredetileg a lepkék ellen találtak ki, ám ma az ember konyhaművészetében foglalnak el fontos helyet. Ilyenek a mustár, a brokkoli, a rukola és még sok más.
Emellett a hernyó és a lepke jövője is a tét lehet, ehhez olyan méreganyagokat kell elfogyasztani, amit egy bizonyos növény termel – ilyenek a királylepkék és közeli rokonaik. E lepkék a növényből felvett méreganyagokkal tartják távol a saját ragadozóikat, és erre nem lennének képesek, ha az anyukájuknak nem lett volna elég jó az orra.