Orbán, Gergely2024. május 25., szombat
Föld

Pillanatképek Marokkóból

2003.10.10.Admin
National Geographic Magyarország

Tevék, sivatag, arab kultúra – Észak-Afrikáról ez ugrik be először a turistának.
Tekintse meg képgalériánkat!

Ez az ország különleges természeti és civilizációs adottságokkal rendelkezik, s egyáltalán nem jellemzi az egysíkúság – sem földrajzi, sem kulturális értelemben. Bár vannak tevék, van sivatag is, sőt, arabokat is szép számmal találunk itt, mégsem mondhatnánk azt, hogy egy fanatikus muzulmán államban járunk, vagy éppen a „látványtevék” és a Szahara lenne az egyetlen néznivaló.

A marokkói út
A Marokkó déli részét bejáró, szeptember 15. és 22. közötti, Marrakech-Ourika-völgy-Ouarzazate-Ait Ben Haddou-Taroudant-Agadir útra a geographic.hu tudósítója a Budavár Tours támogatásával jutott el.

Marokkóban járva, aligha mondhatnám azt, hogy megértettem az ország működésének, fennmaradásának, gazdagságának és szegénységének a titkát. A marokkóiak nem borulnak a turista vállára, hogy kisírják bajaikat, de nem is vigyorognak az arcunkba, nem játsszák el: attól lettek éppen most boldogok, hogy megpillantottak minket – ahogyan az más keleti eredetű kultúrákban egyébként tapasztalható.

Mindez a komolyság érezhető a bazárban, a piacokon is – Marrakech medinájában, óvárosában járva, napok alatt sem találunk egy olyan tárgyat, amely kifejezetten felesleges lenne, illetve csak és kizárólag turistáknak készült volna. A portékák megmunkálása sem arra utal, hogy a gyors haszonszerzés lenne az egyetlen és kizárólagos szempont a készítéskor. Persze alkudozni itt is kell, és európaiaknak ez nem is mindig sikerül, főleg, ha franciául nem vagy csak hibásan beszélnek…

Kevés zsebtolvaj, sok nyelvzseni

Kár zsebre dugott kézzel járkálnunk a medinában, vagy a főtéren, a híres Dzsemaa el-Fnán, ugyanis még a berber kisfiúk is rászólnak a turistára: itt nincsenek zsebtolvajok… A berber kisfiú „beszólása” nem meglepő: a helybéliek büszkék arra, hogy a közbiztonság Marrakechben jó, de büszkék lehetnének arra is, ami nekik természetes: a gyerekek már hétéves korukban angolul is képesek egy kicsit kommunikálni. Angolul egyébként kevésbé tudnak, franciául, arabul és valamelyik berber dialektusban viszont már a kisiskolások jelentős része beszél. Persze ez csak a városokra igaz. A falvakban az arab és berber nyelvtudás jellemző a gyerekekre, a felnőttek pedig az európai nyelvek közül a franciát sokkal jobban értik, mint például a magyarok vagy éppen az odatévedt szlovákok…

 Koutoubia-mecset

Koutoubia-mecset

Mindebből látható, hogy Marokkó lakossága korántsem egyszerűen eredeztethető arab vagy berber gyökerekből. Az itt élő eredeti népesség leszármazottjai a berberek, akiknek a neve a római elnevezésre, a barbárokra utal. Ők három csoportba oszthatók nyelvük szerint: a Rif hegységben élők, a Középső-Atlasz vidékén lakók és a Szusz (Sousse) folyó völgyében élők alkotják a három nagyobb tömörülésüket. Az arabok később érkeztek, a Krisztus utáni hetedik században, és mára annyira összekeveredtek az őslakossággal, hogy igen nehezen választható szét a két népesség. Marokkóban járva-kelve érthetjük meg egyébként azt, hogy mit jelent a „frankofónia”, vagyis az egykori francia gyarmatbirodalomhoz való hozzátartozás. Ebben az országban ugyanis szinte mindenki beszél franciául, és elég furcsán néznek azokra a turistákra, akik csak angolul, esetleg németül kommunikálnak.

Marrakech fantasztikus világa, a nyolcszáz éves Koutoubia-mecset, a carrarai márványból készült XVI. századi királysírok az Al-Manszúr mecsetben, az évezredes víztározó látványa a Menarában, vagy éppen az Al-Bahia palota míves falfestményei, építészeti megoldásai egyaránt kivételesnek mondhatók.

Marrakechen kívül is van élet

 Ourika-völgy

Ourika-völgy

De Marrakechen kívül is megannyi lenyűgöző, magával ragadó pillanat vár az utazóra Marokkóban: az Atlasz hegység csúcsai, az egymásra gyűrt kőzetrétegek és a magányos tanúkövek (amelyek arról tanúskodnak, hogy a felszínformáló erők csak az alattuk lévő rétegeket kímélték, a puhább kőzettel takart más részek pedig egyszerűen „elkoptak” mellőlük) mind-mind kiváló alkalmat nyújtanak arra, hogy az Eurázsiai-hegységrendszer kezdetének tanulmányozásába fogjon az érdeklődő. Marrakechből nem sokat kell ugyanis utazni, hogy a mindig zöldellő Ourika-völgybe, vagy a 2200 méteres magasságot közelítő Tichka hágón át a Szahara közelébe jussunk.

Útközben pompás tájakat szemlélhetünk: oázisok, folyóvölgyek, kiszáradt vagy éppen vízzel és élettel megtelő vádik (franciásan „oued”-ek) váltják egymást. Marokkó északi, észak-nyugatibb részén legfeljebb köves, porladozó síkságok, sivatagosodó területek húzódnak, az igazi Szahara csak Agadir kikötőjétől délre, illetve az „atlaszontúli” Ouarzazate városától keletre kezdődik. Ouarzazate egyébként csak a múlt század elején nőtt ki a poros környékből: az ezer kasbah vidékének nevezett régióban jelenleg Marokkó filmfővárosának számít, ahol olyan mozikat fogattak, mint a Csillagok háborúja vagy az Arábiai Lawrence, illetve az Asterix és Obelix. „James Bond” és sokan mások is jártak persze erre…

A kasbahok világa

 Ait Ben Haddou

Ait Ben Haddou

A kasbahok világa szintén pazar látnivalókat tartogat: a leghíresebb közülük az UNESCO védelmét élvezi, és Ait Ben Haddou-nak hívják. Ez a kasbah (ejstd: kászbá’h), pontosabban ksar (ejtsd: kszár) szerepel a Magyarországon kapható Marokkó-térkép, a Cartographia kiadványának címoldalán is. De mi is az a kasbah, illetve ksar? Tulajdonképpen tornyos épületeket jelent a kasbah, amely agyagból, földből, kőből tevődik össze. A tornyos épületek összességét, fölöttük és körülöttük esetleg védművekkel kiegészítve nevezzük ksarnak. Erre példa az Ait Ben Haddou-i épületegyüttes, amelyet egyébként a huszadik században is kiegészítettek, amikor az Arábiai Lawrence című filmet forgatták (persze ekkor sem Szaúd-Arábiába, hanem Marokkóba ment a stáb…). Ebben a kasbahban készültek az újabb filmek közül a Gladiátor egyes jelenetei is.

 Taroudant

Taroudant

Ait Ben Haddou-ból utunk tovább folytatódott az Atlanti-óceán felé. Ismét átkeltünk az Atlaszon, igaz, ez az út már nem volt annyira szerpentines, de a Magas-Atlasz legmagasabb pontját elkerültük, a négyezer méter fölé emelkedő Dzsbel Toubkalt nem láthattuk. Pedig ez Afrikában a Kilimandzsárón kívül az egyetlen pont, ahol örök hó borítja a hegytetőt. De sebaj, helyette láttunk egy régi királyi várost, Taroudant-t, ahol a korábbi palotában ma szálloda működik. Innen vezetett utunk Agadirba, amely jelentősebb üdülőhellyé alakult az elmúlt évtizedek során az Atlanti-óceán partján. Ennek oka egyébként az, hogy négy évtizeddel ezelőtt egy hatalmas földrengés 15 ezer ember halálát okozta a környéken, és elsöpörte a régi települést. Időközben egy modern város épült ki az egykori Agadirtól egy kissé távolabb. A város kikötője a helyiek szerint a világ legnagyobb szardínia-feldolgozó bázisa. Ettől a telephelytől nem messze kezdődik a szállodasor, amely hosszú kilométereken át húzódik. Az olcsóbb és középkategóriás szállóktól kezdve a Le Méridienig számos típust láthattunk a hotelekből, és szerencsére mi a Budavár Tours utazási iroda jóvoltából ez utóbbiban szállásolhattuk el magunkat. A létesítmény nyolcezer négyzetméteres úszómedencéjében vígan kipihenhettük a hegyvidéki túra fáradalmait, és itt még az óceán embermagasságú hullámai sem zavartak…

Marokkó története
681 – az arab hódítás kezdete Marokkóban
788 – az Idirisszida-dinasztia uralmának kezdete
809 – Fez alapítása, II. Idrissz idején
1055 – az Almorávida-dinasztia uralmának kezdete
1061-1107 – Juszef ben Tasfin uralma, Marrakech alapítása
1130 – az Almohád-dinasztia felemelkedése
1184-1199 – Jakub el-Manszúr uralma, Rabat lesz a főváros, megépül Rabatban a Hasszán-torony, a Koutoubia mecset Marrakechben, a Giralda pedig Sevillában (a mai Spanyolországban)
1258 – a Merinidák uralmának kezdete
1554 – a Szádi-dinasztia (Saadi) megjelenése
1578 – a portugál uralom kezdete
1664 – az Alauita-dinasztia uralma, amely máig tart Marokkóban
1912 – a korábbi francia befolyási övezetté válás után a tényleges francia uralom kezdete Marokkóban
1927 – V. Mohammed trónra lépése
1956 – Marokkó függetlenné válik a francia uralom alól
1961 – II. Hasszán trónra lépése
1975 – Nyugat-Szaharát elfoglalják a marokkói csapaatok: a Zöld Menet
1999 – VI. Mohamed trónra lépése

Hozzászólások

Új felvételek készültek az Europa felszínéről

Új felvételek készültek az Europa felszínéről

A jégpáncélba burkolt Jupiter-holdat leginkább a felszíne alatti óceánról ismerjük, nemrégiben a Juno űrszonda vizsgálta meg.

Korán kezdődik a kanadai erdőtűz-szezon

Korán kezdődik a kanadai erdőtűz-szezon

A 2023-as év rendkívüli kanadai erdőtüzeit még elfeledni sem volt idő, máris ismét lángok csaptak fel az ország számos pontján.

Itt a májusi telihold, egy vörös óriáscsillag is a közelében látszik

Itt a májusi telihold, egy vörös óriáscsillag is a közelében látszik

Akár a holdkeltét szeretnénk megnézni, akár az éjszaka későbbi óráin jut időnk az égboltra, mindenképp találunk érdekességet.

Légköre van ennek az exobolygónak

Légköre van ennek az exobolygónak

A 41 fényév távolságban lévő égitest ugyan túl meleg ahhoz, hogy az életnek otthont adhasson, azonban a légköre segítségével bepillanthatunk a korai Vénusz, Föld és Mars viszonyaiba.

Videókon látható a szemkápráztató portugáliai meteor

Videókon látható a szemkápráztató portugáliai meteor

Az ESA szerint a jelenségért egy üstökös darabja volt felelős.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket