Magdolna, Magda, Ervin, Léna2024. május 29., szerda
Föld

Kőzetpép a Holt-tenger alatt – önálló kontinens lesz Kelet-Afrika

2003.10.29.Admin
National Geographic Magyarország

A kontinentális lemezek hasadékait, a földkéreg nagyobb darabjainak szétválását tanulmányozzák kutatók a Holt-tenger mellékén és Etiópiában.

Drámai folyamatok zajlanak – földtörténeti szempontból – a Holt-tengertől, Elő-Ázsiától kezdve „lefelé”, egészen Afrika déli részéig. Kettéhasadnak ugyanis az érintett kontinensek, és különösen Afrikában látszik ez jól, ahol a hasadék mentén vulkánok, tavak keletkeznek. Egy óceán is éppen most van kialakulóban: ez a széthasadó Vörös-tenger, amely idővel világtengerré lép elő, a mostani szűk, öbölszerű alakjával ellentétben.

Néha beakadnak a földrészek

Minderről a Die Welt német lap tudósítója ír, aki a kelet-afrikai árok térségét, illetve a Holt-tenger környékét tanulmányozó kutatócsoport munkájáról számolt be. Az árokrendszer, illetve a különböző hasadékok a geológusok Mekkája: itt ugyanis feltárulnak, szabad szemmel is láthatók azok a rétegek, amelyek a Föld más pontjain mélyen elfedve rejtőznek.

Az árokrendszer északi szakaszán, a Holt-tenger mentén, a török Taurus-hegység és a Vörös-tenger között két kontinenslemez került különösen közel egymáshoz: az afrikai és az arábiai. A jelenség a kaliforniai Szent András-törésvonal mentén zajló folyamatokhoz hasonló: ott is két lemez siklik el egymás mellett, de nem zökkenőmentesen, egy-egy ilyen „megakadás” súlyos földrengéseket okozhat ugyanis.

A varrás mentén szakadnak

A potsdami Földtani Kutatóintézet (Geoforschungszentrum Potsdam – GFZ) munkatársai most először kaphattak bepillantást azokba a folyamatokba, amelyek két kéreglemez egymáshoz súrlódásakor zajlanak. Az árokrendszerről, erről a különleges „varratról” már korábban is köztudott volt, hogy földkérget átvágva, egészen a földköpenybe is behatol. Nem túl mélyen például már élesen elkülönül egymástól a két kéreglemez, ám helyenként azért összekapcsolódnak a kontinens-talapzatok.

A földtani kutatók szerint 30 és 100 kilométeres mélységben a két lemez már olvadt állapotban van – mindezt a Nature című folyóiratban közölték a Georg Rümpker professzor vezetésével dolgozó német tudósok. Ezért nincs olyan mélységben már földrengés – jegyezte meg a kutatócsoport vezetője.

Ezer fokos lázban égnek

A hatalmas hőmérséklet, a körülbelül 1000 Celsius ok, amely ilyen mélységben uralkodik, tulajdonképpen „gyurmává” alakítja át a földköpenyt. A két kontinenslemez között ennek nyomán egy húsz kilométer széles átmeneti zóna alakul ki, amely forró kőzetpépből áll.

Az átmeneti zónán kívül azonban a kőzetek szinte egyáltalán nem deformálódnak. A Föld mélyére vonatkozó újabb ismeretek és információk, amelyeket a német kutatók tártak fel, komoly érdeklődést válthatnak ki olyan földrengések által sújtott övezetekben, mint Kalifornia és Törökország. Ugyanis ezeken a vidékeken is hasonló árokrendszerek futnak keresztül.

Lökéshullámokkal dolgoznak

A német tudósok ahhoz, hogy képet nyerjenek a Föld belső szerkezetéről, földrengéshullámok, vagyis lökéshullámok visszaverődését elemezték. Ehhez természetesen meg kellett várniuk, amíg jelentősebb földmozgásra kerül sor. A műszerek telepítése után egyébként nem sokkal komoly földrengés történt a Csendes-óceán nyugati térfelén, és ez elegendőnek bizonyult a kőzetrétegek feltérképezésére a Holt-tengernél is. (A sebessége és rezgésszáma megváltozik, ha más földtani rétegen halad át a földrengés keltette hullám.)

A lemezmozgásokért a Holt-tenger térségében az afrikai kontinens szétszakadása a felelős. A Vörös-tenger évmilliók óta reped ketté, délről észak felé, mint egy zipzár. Eközben az arab lemez észak felé mozdul el, az afrikai lemez mellett haladva el. Ettől délre egy másik törésvonal húzódik, amely 6000 kilométer hosszan tart Kelet-Afrikában, egészen délig, Mozambikig nyújtva el az árokrendszert.

Egy aktív pont: az Afar-háromszög

Ezt a törésvonalat a szomáliai lemez okozza, amely keleti irányban válik le éppen Afrikáról. Afrika szarván, az úgynevezett Afar-háromszögben aztán mindhárom lemez összetalálkozik, és egymásnak torlódik. Ezt a térséget ennek megfelelően a geológusok úgy bekábelezték, mint egy intenzív osztályon fekvő beteget: szeretnék megfigyelni az új óceán születését, amely a Vörös-tengerből nyílik majd meg, és Afrika szétválásáról sem szeretnének „lemaradni”. A térség földtani átvilágítása egyébként az Eagle-project (Ethiopia Afar Geoscientific Lithospheric Experiment), vagyis a magyarra Sas-programként fordítható műveletek keretei között zajlik, és ez a kutatás szintén földrengéshullámokat használ fel a mérésekhez.

Az máris bizonyosnak tűnik: az afrikai kontinens azért válik szét, mert a mélyből forró kőzetáramlás indult meg felfelé, amely egy vágólánghoz hasonlóan felolvasztja a Föld kérgét. Ezt a néhány évvel ezelőtt felállított elméletet vallják a magukénak az Eos című folyóiratban most publikáló tudósok is. Ugyanakkor vitatott, hogy egy vagy ilyen kürtő húzódik meg Kelet-Afrika alatt, ahonnan a forró áramlások feltörnek.

Tizenegy működő vulkán

A törésvonal mentén ugyanis jelenleg tizenegy aktív vulkánt tartank számon. Különösen aktívak az Afar-háromszögben lévő tűzhányók. Így például az etiópiai Erta Ale nagyon régóta bocsát ki lávát, és immár egy lávatavat képzett a térségben.

Harmincmillió évvel ezelőtt tört itt ki először a láva a felszínre, és azóta a környéken működő erők elkezdték tolni az Arábiai-félszigetet észak felé. Azóta kerül folyamatosan a felszínre a láva, a Föld mélyéről. Az így keletkezett árkot az óceán öntötte el, így jött létre a Vörös-tenger. Az Eagle-kutatók most azt akarják tisztázni, hogy a kelet-afrikai árok tovább szélesedik-e, és ha igen, akkor mennyire.

A Houstoni Egyetemen dolgozó geofizikusok, Richard Gordon és Dezhi Chu szerint 10 millió év múlva a kelet-afrikai árok olyan széles lesz, mint a Vörös-tenger, Kelet-Afrika pedig önálló földrésszé válik addigra.

Hozzászólások

Egy tűzoltó és egy erdész okozhatta a történelmi chilei tűzvészt

Egy tűzoltó és egy erdész okozhatta a történelmi chilei tűzvészt

A 2023 februárjában kialakult katasztrófában 137 ember vesztette életét.

A NASA közreműködésével juthat az európai rover a Marsra

A NASA közreműködésével juthat az európai rover a Marsra

A korábbi tervek szerint orosz eszköz segítette volna az ExoMars küldetés Rosalind Franklin marsjárójának landolását.

Rozsdavörössé válnak Alaszka folyói

Rozsdavörössé válnak Alaszka folyói

A korábban kristálytiszta kék víz az olvadó permafroszt miatt narancsos-rozsdás színűvé és zavarossá válik, néhol úgy néz ki a táj, mintha narancslé folyna.

Égi jelenségek 2024. június első felében

Égi jelenségek 2024. június első felében

Már alig van éjszakai sötétség, de még megfigyelhetjük a nyári Tejutat, lesznek gyönyörű holdsarlók és együttállás is.

2000 éve nem volt olyan meleg, mint tavaly nyáron

2000 éve nem volt olyan meleg, mint tavaly nyáron

2023 nyarán az északi félteke összes régióját érintő hőhullámok mért adatait a fák évgyűrűiből kimutatható időjárási adatokkal vetették össze.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket