János, Iván2024. június 24., hétfő
Föld

Afrika Svájca – a modern Tunézia

2003.10.31.Admin
National Geographic Magyarország

A függetlenségét 1956-ban elnyert Tunézia sokszínűségének, csodálatos természeti adottságainak és műemlékeinek köszönhetően a turisták kedvelt célpontja.

Tekintse meg képgalériánkat!

Tuniszi megérkezésemet követő első órában csak kapkodom a fejem. A repülőtér fogadócsarnoka barátságos, modern , a fővárosba vezető többsávos autópálya mellett gondozott virágoskertek, frissen épült takaros házak. Szállodánk négycsillagos , minden igényt kielégít, konyhája választékos és bőséges. Nem véletlenül. Az idegenforgalom húzóágazat, évente közel ötmillió turista keresi fel a Földközi-tenger egyik üdülőparadicsomaként ismert Tunéziát. Legkedveltebb az északi és keleti tengerparti városok és a délebbre fekvő Djerba szigete. Aki nemcsak a vízparti pihenést szereti, hanem másfajta kikapcsolódásra vágyik az is megtalálja számítását, ókori romvárosok kínálnak ízelítőt az akkori időszak kultúrájából.

Mi a Krisztus utáni 2-3. században virágzó, az ország belsejében fekvő rómaikori Douggát választjuk. Tuniszból kiérve kicsit változik a települések képe. Már nem olyan skatulyából kihúzottak a falvak, de még mindig lényegesen ápoltabbak és tisztábbak, mint bármelyik szomszédos államában. A kiváló minőségű aszfaltút dimbes-dombos zöld tájon vezet át, olivaültetvények váltakoznak búzatáblákkal. Megfigyeltem, hogy az autósok nem nagyon használnak indexet, viszont igen fegyelmezettek, már a villogó zöldre megállnak. A gépjárműpark jó állapotúnak tűnik, francia ás japán gyártmányú kocsik dominálnak. A benzin kifejezetten olcsó, kb. másfélszáz forint értékű dinárért árulják literjét.

A helyi disznóhúsban nincs köszönet

Az út menti falvakban igen sok hentesüzletet látunk. Különös ismertetőjelük a bolt élénkpirosra festett ajtaja és homlokzata, valamint a kirakatban – vagy jobb esetben üvegfalú hűtőszekrényben – lógó félbevágott birka. Tunézia nyitottságára jellemző, hogy bizonyos helyeken disznóhúst is lehet kapni – pedig iszlám országról van szó, ahol az ilyesmi nem jó szemmel nézett dolog.

Bár ismerősöm szerint a helyi disznóhúsban nincs sok köszönet. Teljesen másként bontják, mint Magyarországon és az íze sem olyan jó. A szalonna alá például olajat kellett tenni, hogy oda ne égjen. Béla a tyúkokkal is megjárta. A piacon kinézett magának egy termetes példányt, előtte vágták le, ott helyben megkopasztották. Otthon órákig sütögette, de csak nem akart megpuhulni, s végül kétökölnyi méretűre összezsugorodott. Ellenben a marhából és birkából készült ételeket csak dicsérni tudta, s egy tesztelés után igazat adtunk neki.

Szép hegyi szakaszhoz érkezik az autónk. Kristálytiszta forrásvíz szalad mellettünk, gyönyörű erdőségek. Az út mentén kisgyerekek házi sütésű lepényt árulnak, s ahogy magasabbra haladunk egyre több a nyáját legeltető birkapásztor, s bizony Dougga romjain is tanyázott néhány gyapjas bari és kecske. A romváros egy kb. 500 méter magas domb oldalán helyezkedik el, innen széles panoráma tárul elénk. A hajdani teátruma viszonylag épségben megmaradt, nyaranta színházi fesztiválokat rendeznek itt. Több templom és fürdő, diadalívek és oszlopok segítségével kaphatunk képet a rómaiak életéről.

Karthágó helyett válasszuk inkább Sidi-Bou-Said-et

Az ország leghíresebb települése, Karthágó számomra csalódást jelentett. Történelemből szinte mindenki által ismert pun metropoliszból nem sok maradt meg az utókorra, az is elég szerénynek tűnt. Sokkal hangulatosabb, igazi mediterrán település benyomását kelti a tengerbe nyúló dombtetőre épült kisváros, Sidi-Bou-Said.

Vakító fehérre meszelt kékkapus házai között kanyargó szűk utcácskái a középkor miliőjét idézi. A jelenbe egy-egy luxusvilla előtt parkoló Mercedes sportkocsi vagy Pajero terepjáró szemrevételezése hoz vissza. Karthágónál lényegesen több információt kaphatunk az ókoriak hétköznapjairól a Tuniszi Bardó Múzeum meglátogatásakor. Mozaik gyűjteménye egyedülálló a világon. Rendkívüli munka lehetett a kövek kiválogatása, melynek eredményeként majdnem tökéletesen, leheletfinomsággal adták vissza az árnyalatokat a művészek.

A középkor kultúrájáról talán Keruánban kaptunk legátfogóbb képet. Ez a szent város számított évszázadokon át az iszlám kultúra egyik fellegvárának, szellemi bölcsőjének számított, sokáig a főváros szerepét is betöltötte. A helyi turistaipar profizmusára jellemző, hogy bármelyik nevezetességnél lehet vásárolni belépőjegyet, melyen felsorolják a látnivalókat, s az éppen aktuálisnál pedig kilyukasztják. Keruán mecsetje a nyugati arab világ legrégebbi imahelye. Nem messze tőle a IX. században épült 128 méter átmérőjű medence méretei jelzik az akkori uralkodók pompaszeretetét és gazdagságát. Innen utunk a „borbély mecsetjéhez ” vezetett, amely tulajdonképpen a szent életű Guriani hamvai felé épített mauzóleum, iskola és imaterem. Az illető állítólag nagy tisztelője volt Mohamednek, s három szálat mindig magánál hordott a próféta szakállából.

A bazárban gyakran felhangzik a „szervusz-vízibusz”

A tuniszi bazárban meglepően sokan tudnak magyarul, „szervusz-vízibusz”- kiáltással fogadják az arrajáró hazánkfiát. A választék hatalmas, alkudni kötelező. A medina zegzugos, mindkét oldalról boltokkal szegélyezett sikátorai tisztán tartottak, de a fő utcáról nem tanácsos vezető nélkül letérni, mert eltévedhetünk. Mindent lehet kapni bőrtáskától kezdve, arany ékszereken át, hamisított pólókig. Megnézünk egy szőnyegüzemet. Nem irigylem a munkásokat, egy négyzetméterbe akár kétszázezer csomót is beleszőnek.

Az utcákon rengeteg fiatalt látni, bár az ország népszaporulata a két százalékot sem éri el, ami az egyik legalacsonyabbnak számít a harmadik világban. Az építkezések, zsúfolásig megtelt kávéházak, az emberek biztonságot és jólétet sugallnak. Tunézia gazdasági növekedése lenyűgöző, az elmúlt néhány évben folyamatosan öt százalék felett van.

Nincsenek problémái a külső adósságállománnyal, a nemzetközi tőkebefektetők kedvelik, évente több százmillió dollár működőtőke áramlik be. Társulási megállapodást irt alá az Európai Unióval és javult a pénzügyi együttműködésük. Magyarországnál közel kétszer (163 ezer négyzetkilométer) nagyobb Tunézia nemcsak a két kiszámíthatatlan szomszédjával, Líbiával és Algériával összehasonlítva a béke szigete, hanem az egész arab világban egyedülálló politikai stabilitása, amely a külvilágra való nagyfokú nyitottsággal párosul. Ezért a Magreb térségben stratégiailag meghatározó szerepet játszik.

Afrika Svájca? – nem vicc!

Az 1956-ban elnyert függetlenség atyja, az ország első elnöke Burgiba működésének első éveiben számos olyan intézkedést hozott, mely példa nélkül álló az iszlám világban. Eltörölte a többnejűséget, növelte a nők jogait, s az állam világi jellegének erősítésére törekedett, kemény kézzel leverte a szélsőséges iszlám erőket. Őt 1987-ben a jelenlegi elnök Ben Ali távolította el az elnöki posztról Burgiba egészségügyi alkalmatlanságát hangoztatva. A vértelenül lezajlott hatalomváltásnak ez a szokatlan módja hűen mutatja a tunéziaiak sajátosságait. Szélsőségektől mentesen stabilitásra törekszenek, mert ez a fejlődés záloga.

A gazdasági növekedés érezhető az egészségügyben és az oktatásban is. Az analfabéták aránya jelentősen csökkent (kb. harminc százalék a felnőttek között), a várható átlagos élettartam javult, 71 évre nőtt. A munkanélküliség 1994 óta változatlan annak ellenére, hogy egyre több női munkavállaló lépett be a munkaerőpiacra. Nem véletlenül költik a GDP közel hét százalékát oktatásra, a közép- és felsőfokú oktatásban a nők száma eléri a férfiakét. Vidéken a lakosság nyolcvan százaléka rendelkezik folyóvízzel, 85 százalék elektromos árammal. A tunéziaiak négyötöde tulajdonosa a saját lakásának. A kormány nagyra törő terveket szövöget, számos gazdasági reformot segítő törvényt készülnek elfogadtatni. Emellett a privatizáció gyorsítását fontolgatják, autópályák, repülőterek, kikötők építését tervezik az elkövetkezendő években. Minden esetre ha a tunéziai vezetés továbbra is jól gazdálkodik az ország erőforrásaival és természeti adottságaival, a még most fanyalgók sem fognak mosolyogni az Afrika Svájca jelzőn.

Hozzászólások

Hajnali deret figyeltek meg a Mars óriásvulkánjain

Hajnali deret figyeltek meg a Mars óriásvulkánjain

Először fedezték fel hajnalban lerakódó vízjég jeleit a marsi óriásvulkánok tetején az európai mars-szondák.

Mérföldkőhöz érkezett az ózonrétegünk védelme

Mérföldkőhöz érkezett az ózonrétegünk védelme

Az ózonrétegünket károsító gázok a felmelegedést is fokozták, így a csökkenésük két szempontból is igen hasznos.

Színpompás világ tárul fel Erdély elhagyott bányáiban

Színpompás világ tárul fel Erdély elhagyott bányáiban

Berentés Ágnes különleges fotósorozatot készített Máramaros megye elhagyott ércbányáiban.

Magyar fotóst díjazott a National Geographic Társaság

Magyar fotóst díjazott a National Geographic Társaság

Esther Horvath képeivel és írásaival a magyarországi National Geographic magazin olvasói többször is találkozhattak már.

Sarki fény és részecskeáradat a Marson

Sarki fény és részecskeáradat a Marson

A vörös bolygón felkészülten várták az űreszközök a napkitörés következményeit, és minden eddiginél részletesebben dokumentálták is azt.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket