Konstantin, András2024. május 22., szerda
Föld

Kék szalag a sivatagban – Egyiptomi körút

2003.11.21.Admin
National Geographic Magyarország

Oh, Egyiptomban rengeteg a látnivaló. Szinte semmit sem tudunk rendesen megnézni, csak belekapni ebbe-abba. Nézzük, mire megyünk két hét alatt.

Tekintse meg képgalériánkat!

Kairóba, hála az utazási iroda körültekintő szervezésének, hajnali háromkor érkeztem meg. A repülőn felszolgált kávé hatása lassan távozott szervezetemből, pedig nagy szükségem lett volna rá. A reptér demarkációs vonalának számító fotocellás tolóajtót elhagyva ugyanis lelkes, munkára kész helybeli taxisok ajánlották szolgáltatásaikat a hazánkban megszokottól eltérő módon.

Körülfogtak, elzárták az utat, és portékájuk kínálták, melyek horpadt Zastavákból és Peugeot-ból állt. A busz iránt érdeklődtem, de egybehangzóan állították, hogy a Kairói Nemzetközi Repülőtér nem áll buszösszeköttetésben a 12 kilométerrel odébb alvó fővárossal. 40-50 egyiptomi fontról indultak a taxiárak, érdektelenségem hatására önmagukkal alkudtak. Harminc alá egyikük sem ment.

Szerencsére, bármikor érkezik is meg az utazó Kairóba, fogcsikorgató hideggel nem kell számolnia, így máris kellemes a tájékozódás. Végül természetesen akadt busz is: 25 piasztert, vagyis egynegyed fontot fizettem.

Kezdjük városi barangolással!

Kairóban – s ezt mindenkinek tudom ajánlani, aki nem különösebben kényes a zajra – a belvárosban szálltam meg. A legolcsóbbtól a luxusig mindenki megtalálja a neki tetszőt, és az „idegen” életbe a belvárosban lehet belecsöppenni a leggyorsabban, és legintenzívebben. A látnivaló számtalan, így érdemes összeállítani egy kis étlapot ízlés szerint válogatva az ínyencségekből.

Egy lehetséges variáció, ha előételként városi barangolást teszünk Kairóban, útba ejtve a többszáz iszlám emléket. Főfogásnak természetesen a piramisok számítanak, az Egyiptomi Múzeummal, mint körettel, hiszen enélkül lehetetlen megérteni a piramisokat és később Luxort. Desszertnek egyiptomi kávéházat ajánlanék, de nem kávét, ami török kávé formájában kerülhet asztalunkra, hanem beduin teát mentalevéllel, vagy a hideg hibiszkuszteát, a karkadit . Próbáljuk ki az almaszörpben pácolt dohányt vízipipában, a sishában, győzzön a kultúrszomj az egészséges életmóddal szemben.

Kairó tizenhat milliós város, magányra ne számítson senki. Egyiptom és az egész világ nagy attrakciói a piramisok, de kalkuláljuk a kirándulásba, hogy a fantasztikus élményben több ezer sorstársunk akar osztozni, ki-ki kedve szerint ordítva, videózva, tolakodva. A kiútat péntek jelenti, mivel ez az iszlám pihenőnap, és érdemes kora reggel útnak indulni. Ezzel a hőséget is elkerüljük, megakadályozva, hogy kikapcsolódásunk túlélő túrává alakuljon.

Az Egyiptomi Múzeum a belvárosban található, könnyű odatalálni, hatalmas vörös épülete és vagy száz egyenruhás rendőr irányít. Noha a múzeum légkondicionált, annyi az ember, mint egy focimeccsen, és még holtszezon sincsen. A fő csodánál, Tutankhamon sírjának emlékeinél mindig vastag, tömött sorok kígyóznak. Kígyózzunk mi is tovább dél felé.

Abu Szimbel lélegzetelállító sziklaszobrai

A főváros elhagyására több lehetőség is van, én a legnépszerűbbet választottam: éjszakai vonattal egészen Asszuánig utaztam, ami több szempontból is végállomás. Eddig tart a vasút, és itt ér véget az arab Egyiptom, innen kezdődik Núbia, átmenet fehér és fekete Afrika között. Núbiát elmosta a duzzasztógát építése után keletkezett mesterséges tó, de az asszuáni szigeten még akad néhány tradicionális épület.

De nem állhatunk meg itt, autóbuszra kell szállnunk, ha látni akarjuk a világ egyik legnagyobb látványosságát, a szudáni határ közelében fekvő Abu Szimbelt. Aki Abu Szimbelt látta, kemény kőből faragták – akárcsak a sziklába vájt templomok ülő-álló gólemfáraóit. A sziklanagyságok csak szervezett utazás formájában látogathatók: reggel négykor turistakonvoj indul Asszuánból erős géppisztolyos rendőri kísérettel. Valaki ettől biztonságban érzi magát, valaki épp ellenkezőleg.

Vissza nem térő lehetőségek az asszuáni bazár

A turistakonvoj több, mit száz buszból áll, így körülbelül ötezer ember érkezik egy időben Abu Szimbelbe. És egy egész hadsereg. Viszont: a kora reggeli napfényben lélegzetelállítóak a tízméteres sziklaszobrok. A korai indulásnak köszönhetően két-három óra körül visszaérkeznek az utazók Asszuánba, lehetőséget hagyva még egy-két délutáni programra, például vitorlázásra a Níluson.

Az asszuáni szállodák közül soknak van a tetején kis medence, így ha a vitorlázásnál közelebbi kapcsolatba akarunk kerülni a vízzel, ezt tudom ajánlani, kivált, ha a szálloda a Nílus partján van. Ez a top, amit díszletnek elképzelhetünk: alattunk a Nílus és buja partja, háttérben a kihalt Szahara.

 Philiae templom

Philiae templom

Ha pedig további ellenállhatatlan vágy ég bennünk, hogy romokat lássunk, a Philiae templom a legjobb választás, másutt ilyet a földön nem látni. A „híres” assszuáni gát nyugodtan kihagyható, s ebbe a kategóriába tartozik a másik turistacsapda, az ún. befejezetlen obeliszk.

Az este vegyes, ám kihagyhatatlan élménye a híres asszuáni bazár. A reptéri kalandot a taxisokkal csak bemelegítésnek hívhatjuk az asszuáni kereskedőkhöz képest. Minden potenciális vásárló úr „barát”, és minden hölgynek „gyönyörű, szívettépő szeme van”. Én sem tudtam ellenállni a trükköknek, és hosszú teázgatás, alkudozás után is áron felül vettem meg „eredeti”, núbiai bennszülöttek által faragott maszkomat, melyet, mint később kiderült, futószalagon gyártanak – Kenyában.

Az út koronája:Luxor

De mind a kairói, mind az asszuáni kereskedők csalafintasága eltörpül luxori kollégáikéhoz képest, mely utazásunk következő állomása. Éppen ezért azt javaslom, hogy Luxorban koncentráljunk a történelmi emlékekre a vásárlás helyett. A lehetetlen mindent látnunk mottó Luxorra is igaz. Nemcsak azért, mert a világ legnagyobb szabadtéri múzeuma messze van a várostól, sőt az Egyetlen folyó – a Nílus – másik oldalán terül el, hanem mert a nagy látványosságok a Királyok völgye, a Királynők völgye, II. Ramszesz kolosszusai, Hatsepsut temploma, távol esnek egymástól.

Többheti látnivaló van itt, s ehhez jönnek még magában Luxorban látható különlegességek, például a Karnaki templom, a legnagyobb ókori templom. Készüljünk fel hosszú gyalogtúrákra!

Luxorral fel is tettük a koronát utazásunkra, és ha jól csináltuk, kellően el is fáradtunk. Utazzunk még egy keveset, és vezessünk le néhány napig a vörös tenger partján Hurgadhában vagy a Szinai-félsziget üdülővárosában Dahabban, nem bánjuk meg. Én nem bántam meg.

Hozzászólások

A pollen megváltoztathatja az időjárást

A pollen megváltoztathatja az időjárást

Logikus, hogy az időjárás befolyásolja a virágpor termelődését és terjedését, azonban egy friss kutatás azt is kiderítette, hogy a pollen is hatással van az időjárásra.

Egy tó a világ egyik legnagyobb akkumulátora

Egy tó a világ egyik legnagyobb akkumulátora

Egy ember építette tó, vagyis víztározó olyan energiaforrás, amelyet bármikor igénybe lehet venni szükség esetén.

Negatív hatása is van a tisztább levegőnek

Negatív hatása is van a tisztább levegőnek

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy vissza kell térnünk a légszennyezés korábbi formáihoz, hanem azt, hogy más területen is van tennivalónk.

Geológiai gyakorlaton a NASA szakemberei

Geológiai gyakorlaton a NASA szakemberei

A holdi küldetések során hatalmas szerep jut majd a geológiának, ezért fontos, hogy a szakemberek tisztában legyenek az alapokkal.

Így változik a Kaszpi-tenger

Így változik a Kaszpi-tenger

Az Aral-tó zsugorodása mellett kevesebb szó esik a világ legnagyobb beltengere, a Kaszpi-tenger egyre alacsonyabb vízállásáról.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket