Bernát, Bernardin, Felícia2024. május 20., hétfő
Föld

Későbbre halasztották a Spirit első felderítő útját (frissített!)

2004.01.08.Admin
National Geographic Magyarország

A tervezettnél később indítja el marsi felderítő útjára a Spiritet a NASA. A késlekedést azzal indokolják, hogy a leszálláshoz használt egyik légzsák akadályozná a rover haladását.

Felvételek a vörös bolygóról >>

Január 7 – A tervezettnél később indítják felderítő útjára a Spiritet

A tervezettnél néhány nappal később indul el felderítő útjára a Marson a hét végén leszállt Spirit amerikai önjáró laboratórium, mert a leszállásnál létfontosságú légzsákok egyike most akadályozná, hogy a hatkerekû szerkezet legördüljön a rámpán – közölték szerdán az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA illetékesei.

A kaliforniai Pasadénában lévő irányítóközpont mérnökei miután gondosan tanulmányozták a szonda által küldött fényképeket döntöttek úgy, hogy óvatosságból inkább legkevesebb három nappal elhalasztják a Spirit elindítását a Mars Gusev kráterének a talaján, és addig megpróbálják eltakarítani az útból a légzsákot.

Így a marsautó várhatóan január 14-én vág neki barangolásának. Elképzelhető, hogy még egy-két nappal kitolják a startot. A Spirit azonban indulására várva is fényképez és méréseket végez. Ha a jövő héten elindul a rover, azt követően naponta mintegy 100 métert fog megtenni.

Január 6 – Bemutatták az első színes képeket a Marsról

A NASA kedden délután nyilvánosságra hozta azokat a színes felvételeket, amelyeket a Spirit amerikai Mars-szonda készített a vörös bolygó felszínéről.

Egy tudós olyan postai üdvözlőlapnak nevezte a felvételeket, amelyeket 169 millió kilométeres távolságból küldtek a Földre az amerikai szondáról.

A kép gyakorlatilag 12 különálló mozaikból áll, amit a Spirit nagy felbontású, széles látószögű kamerája készített a Gusev kráterben, ahol a szonda késő szombaton landolt.

A leszállási helyről küldött képeken lecsiszolódott felületű és érdes kövekkel tarkított sík terep látható.

Az elkövetkezendőkben további képek érkeznek a szondáról. A mostani felvétel egy nyolcada annak a panorámának, amit a szonda jelenleg filmez.

Az újabb képek a jövő hét folyamán érkeznek majd a Földre. A tudósok reményei szerint ha a hatkerekű robotjármű elindul felfedező útjára, még jobb képeket kapnak. A színes képek megtekinthetők a NASA Mars weboldalán.

Január 5 – Az első 3D panorámakép

A Spirit kutatási szempontból kritikusnak tekinthető eszközei közül hétfőn négyet átvizsgáltak az amerikai szakemberek, az ötödik áttekintésére késő éjjel került sor. A Spirit alacsony-felbontású kamerája 3D-s panorámás képet küldött, a nagy felbontású színes képek jeleinek műholdas levételére pedig kedd hajnalban került sor. A Spirit másfél méteres teleszkópikus póznákon elhelyezett nyolc nagyfelbontású kamerájával a környezetét 360 fokban ábrázoló felvételeket készít.

Még mindig bizonytalan, mi is lesz a Spirit első küldetése, de elképzelhető, hogy egy közeli bemélyedés, az „Alvó medence” (Sleepy Hollow) névre keresztelt kráter lesz a rover első célpontja a jövő héten. A NASA honlapja szerint a tudósok döntő része úgy vélekedik, hogy ez a kör alakú bemélyedés remek célpontnak tűnik elsőre. A Spirit által küldött 3 dimenziós felvétel szerint a mélyedés körülbelül 15-18 méterre található a marsjárótól, és kilenc méter széles.

Feltehetőleg becsapódási kráterről van szó, felszínét porréteg fedi. A rover itt több méter ásás során gyűjthetne marsi kőzeteket. Ám mielőtt a Spirit felfedezésre indul számos kisebb, előkészületi műveletet kell még elvégezni vele, jelenleg kerekei kicsomagolását január 13-ára tervezik a szakemberek.

Január 5 – A Spirit második napja a Marson

Január ötödike a Spirit második marsi napja, vagy ahogyan a Nasa központban nevezik, a Sol 2. A „sol” egy marsi napot jelöl, amely 24 óra 39 perc 35 percből áll. A Sol 1 a leszállás napja volt.

A Spirit sikeresen beüzemelte ún. nagy nyereségű (high-gain) antennáját. (A képen a jármű közepén látható fekete, nyalóka-szerű rúdról van szó). Ennek a jelentőssége óriási, hiszen ez jelenti a fő kommunikációs kapcsolatot a marsautó és a földi irányítóközpont között. A Spirit 90 napos, a Gusav-kráter feltérképezésére vonatkozó küldetésében az antenna kulcsfontosságú.

 A Spirit

A Spirit

A Spirit elküldte első színes felvételeit is a Marsról. A nagyfelbontású kamerával készült színes felvételek 14-szer élesebbek, mint a rover korábban küldött fekete-fehér képei. A képeket és az azokból készült „Sol 2 képeslapot” sajtótájékoztató keretében mutatják majd be a Nasa munkatársai.

A marsjáró minden rendszere normálisan működik. A marsi légkör a vártnál kevésbé átlátszó, feltételezhetően a bolygó másik felén dúló porviharok miatt. Ez csökkenti a Spirithez eljutó napsugárzás mennyiségét, de így is körülbelül 83 százalékos teljesítménnyel működik.

Az elkövetkező napokban a mérnökök először felmérik a tájat, és megkeresik a legoptimálisabb útvonalat a marsjáró számára. Akár 8-9 napig is eltarthat ez a művelet. Csak ezután kezdődik a marsjáró „felállítása”, kerekei óvatos kicsomagolása, és ekkortól indul majd el napi 100 méteres „felfedező útjára”.

Január 4.

A kaliforniai Pasadenában lévő irányítóközpontban két alkalommal is üdvrivalgásba törtek ki munkatársak, előbb akkor, amikor bizonyossá vált, hogy az űreszköz talajt fogott, majd néhány perccel később akkor, amikor maga a szonda is jelezte: sikeresen Marsot ért, és az önjáró rover bevethető állapotban vészelte át a manővert.

A leszállási folyamat követésére bevetették a vörös bolygó körül keringő amerikai Mars Global Surveyor műholdat és a kaliforniai Stanford Egyetem óriás rádióteleszkópját is.

A sikeres leszállást követően a Spirit már az első felvételeket is elküldte a bolygóról. Az első képek a Marsról. >>

 Marsi horizont a Spiritről

Marsi horizont a Spiritről

A fekete-fehér képeket, amelyeken az ûrszonda egy része, a marsi horizont és a leszállókörzetnek kijelölt hatalmas Guszev-kráter egyes részletei láthatók, óriási üdvrivalgás fogadta az amerikai ûrkutatási hivatal pasadenai irányítóközpontjában.

Rövid sajtóértekezletén Sean O, Keefe, az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA vezetõje diadalmasan jelentette be: „Ez egy óriási éjszaka a NASA számára – visszatértünk!” – azaz megkezdõdött az eddigi legnagyobb jelentõségû, három hónaposra tervezett Mars-kutató program.

Mint az illetékesek közölték, a leszállás utáni elsõ órákban sikeresen kinyílt a Spirit valamennyi napeleme, amelyek segítségével várhatóan 9 nap alatt feltöltik árammal az ûrlaboratórium berendezéseit. Még a nap folyamán megkezdik a szonda panorámakamerájának üzembe helyezését, amely hamarosan a Spirit környezetét 360 fokban ábrázoló színes felvételeket küld az irányítóközpontba. A szakemberek ezek alapján határozzák meg a kutatás pontos irányait.

A leszállás

Maga a leszállási művelet hat percig tartott azt követően, hogy a szonda nyári indítása óta több mint 400 millió kilométer megtétele után 130 kilométeres magasságban óránkénti 19.200 kilométeres sebességgel belépett a Földtől jelenleg 100 millió kilométerre lévő Mars légkörébe.

Két perccel a talajt érés előtt kinyitotta fékezőernyőjét, majd 20 másodperccel később ledobta magáról a már feleslegessé vált hővédőpajzsát, amely túlhevüléstől védte meg a légkörbe történt belépés után.

Hat másodperccel felszínre érés előtt felfúvódtak a szonda légzsákjai, begyújtotta a helyzetének stabilizálásra szolgáló rakétákat, majd 15 méteres magasságban csupán már csak a puha talajfogást szolgáló légzsákok maradtak rajta, és innentől kezdve szabadesésben tette meg útja utolsó szakaszát.

Miután a felszínre ért még körülbelül egy kilométer hosszan pattogott, majd megállapodott a Gusev-kráterben kijelölt leszállókörzetének a területén.

A Gusev-krátert valaha víz boríthatta

Ezzel hat és fél év elteltével ismét ember alkotta szerkezet érkezett meg épségben a Marsra: 1997. július 4-én a Pathfinder amerikai szonda a mostanihoz hasonló módszerrel hajtott végre leszállást az égitest felszínén.

A Spiritnek és szakasztott másának, az Opportunity nevű ikertestvérének, amely január 25-én érkezik meg a Mars egy másik vidékére a víz, és az esetleg életnyomok utáni kutatás lesz a feladata.

A 2 kilométer mély és 166 kilométer átmérőjű Gusev-kráterben – mint arra korábban készített fényképek mutatnak – olyan üledékes lerakódások találhatóak, amelyek jelzik, hogy itt hosszabb ideig folyékony víz lehetett, tehát van remény a jelenlegi, vagy az egykori marsi élet nyomainak megtalálására.

Napi 100 métert halad előre a „marsautó”

A 173 kilogramm tömegű és golfautó méretű, hatkerék-meghajtású Spirit – akárcsak az Opportunity – naponta 100 méter távolságot fog bebarangolni, közben panoráma- és közeli fotókat készít, színképi méréseket végez, talajmintákat vesz. Ezek alapján meghatározzák a felszíni anyag, illetve a légkör elemösszetételét, és keresik a marsi élet biológiai jeleit. A földi irányítók a szonda első fényképei alapján határozzák meg a kutatás útvonalát.

Az Egyesült Államokban az amerikai űrkutatás óriási sikereként könyvelik el a Spirit megérkezését a Marsra, különös tekintettel arra, hogy 1999-ben a NASA két Mars-szondát, egy keringő- és egy leszállóegységet veszített el.

Kapcsolódó cikkgyűjteményünk:

 • Irány a Mars! >>

 • Hozzászólások

  Egy tó a világ egyik legnagyobb akkumulátora

  Egy tó a világ egyik legnagyobb akkumulátora

  Egy ember építette tó, vagyis víztározó olyan energiaforrás, amelyet bármikor igénybe lehet venni szükség esetén.

  Negatív hatása is van a tisztább levegőnek

  Negatív hatása is van a tisztább levegőnek

  Természetesen ez nem azt jelenti, hogy vissza kell térnünk a légszennyezés korábbi formáihoz, hanem azt, hogy más területen is van tennivalónk.

  Geológiai gyakorlaton a NASA szakemberei

  Geológiai gyakorlaton a NASA szakemberei

  A holdi küldetések során hatalmas szerep jut majd a geológiának, ezért fontos, hogy a szakemberek tisztában legyenek az alapokkal.

  Így változik a Kaszpi-tenger

  Így változik a Kaszpi-tenger

  Az Aral-tó zsugorodása mellett kevesebb szó esik a világ legnagyobb beltengere, a Kaszpi-tenger egyre alacsonyabb vízállásáról.

  Eső és hó is szerepet játszhat egyes földrengésekben

  Eső és hó is szerepet játszhat egyes földrengésekben

  A japán Noto-félszigeten lejátszódó földrengések hátterében álló folyamatokat vizsgálta egy kutatás.

  National Geographic 2024. májusi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  15 900 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket