Júlia, Rita, Emil2024. május 22., szerda
Föld

Legördült a Mars felszínére az Opportunity!

2004.01.31.Admin
National Geographic Magyarország

Az Opportunity marsautó szombat délután a vörös bolygó felszínére gördült. A rover egy héttel a Marson való landolás után hajtott le az égitest egyik kietlen fennsíkjára, a Meridianira.

Az Opportunity legördülése után immár két működőképes amerikai marsautó is a vörös bolygó felszínén tartózkodik. A Spirit nevű másik jármű az égitest túloldalán, a Guszev-kráterben végez vizsgálatokat. Ez utóbbi járművel korábban problémák merültek fel, de immár bizonyos, hogy újra működik a főantennája, és ily módon helyreállt a földi irányítóközpont és a rover közti kommunikáció.

A Mars felszínére gördült az Opportunity – Frissítve: Szombat 14 óra

A Meridiani-fennsíkon leszállt Opportunity felkészítése pénteken befejeződött, így már szombat délután – a tervezettnél egy nappal korábban – legördülhetett platformjáról a marsautó. A gördülőrámpát csütörtökön engedték le, szombatonra pedig befejeződött a BBC szerint a rover műszereinek ellenőrzése. A műveletre vonatkozó parancsot szombat reggel adták ki az amerikai űrközpontban, de csak magyar idő szerint délután tizenhárom órára bizonyosodot be, hogy az Opportunity tényleg a Mars felszínére érkezett.

A NASA illetékesei szerint a művelet a tervek szerint ment végbe, és így az Opportunity három métert tett meg a Mars felszínén. Mindezt egy fekete-fehér felvétel igazolja, amely szerint a hatkerekű, mozgó robot maga mögött hagyta a leszállóegységet. A képen láthatók a nyomok is, amelyeket a jármű maga után hagyott a felszínen. A NASA Jet Propulsion Laboratóriumának szakértői örömujjongásban törtek ki, miután sikeresen befejeződött a legördülés. A hír bejelentésekor egyébként a Who együttes, „Going Mobile” címűszáma szólt a NASA-nál.

Kényes művelet volt

Az irányítók a műveletet fokozott izgalommal várták, mert az Opportunityt rendkívül finom szemcsés por veszi körül. Korábban felsejlett ugyanis annak a réme, hogy az önjáró robot esetleg megfeneklik a süppedős, laza szerkezetűnek tűnő talajban, még mielőtt elérné a tőle mintegy 9 méterre lévő sziklakertet. Ezt a főként lapos kövekből összehalmozódott képződményt nagyon izgalmasnak tartják a tudósok, mert nem kizárt, hogy üledékes lerakódás terméke, és ebben az esetben víz lehetett a köveket formáló erő.

Pénteken egyébként a Jet Propulsion Laboratórium szakértői sajtótájékoztatón elemezték annak a lehetőségét, hogy az Opportunity valóban szürke hematitot, azaz egy vasat tartalmazó kőzetet talált-e a Marson. Egyes feltételezések szerint ez a közet alkothatja a bolygó felszínének 20 százalékát is. A hematit jelentősége az, hogy ez az anyag folyékony állapotban lévő vízben is keletkezhet – írja a CNN tudományos szakírója, felhívva a figyelmet arra, hogy a hematit azonban létrejöhet víz nélkül is, tehát nem egyértelmű bizonyíték a bolygón egykor lévő vízkészletek megléte szempontjából.

Képet küldött a Spirit – Frissítve: Péntek 10 óra

Több mint egy hét elteltével ismét fényképet küldött a Marsról a Spirit amerikai önjáró laboratórium. A fekete-fehér fotó egyértelmű bizonyíték arra, hogy a marsautó felépülőben van. A kaliforniai Pasadénában lévő földi irányítás munkatársai csütörtökön kijelentették: szinte már teljesen biztosak abban, hogy a Spirit kilábal a számítógépének memóriájában keletkezett zavar okozta „betegségből”, és rövidesen folytatja kutatómunkáját. Ezt bizonyítja az is, hogy szombaton már működött a Spirit nagy teljesítményű antennája, amely a vele való kommunikációt is jelentősen felgyorsíthatja. Az információcsere felgyorsítását szolgálta az is, hogy a Spirit több száz file-t törölt pénteken flash memóriájából azért, hogy rendbe tehessék azokat a hibákat, amelyek a számítógépében keletkeztek.

A fényképet a rover egyik elülső veszélyérzékelő kamerája készítette. A fotó tanúsága szerint a Spirit ugyanabban a helyzetben van, mint amilyenben a múlt héten is volt, amikor megszakadt vele a kapcsolat. Csápszerűen előrenyúló robotkarja már „rátenyerelt” a piramis alakú, futball-labda nagyságú kőre, az Andirockra, hogy azon vizsgálatokat végezzen. Egyebek között bele is fog fúrni, hogy elemezze ásványi összetevőit.

Panorámafelvétel az Opportunitytől – Frissítve: csütörtök 9 óra

Az Opportunity által küldött 514 digitális felvételből a NASA színes, 75 fokos panoráma felvételt mutatott be a rover leszálló helyéről, a Terra Meridiani síkságról.

Az Opportunitytől érkező újabb felvételek feldolgozása után, a NASA célja, hogy 360 fokos panorámafelvételt is összeállítson.

A színes felvételeken jól látszanak a sötétvörös talajon összehalmozódott világos színű, többnyire lapos kövek.

A sziklakerthez hasonló képződmény alaposan felkeltette a tudósok érdeklődését, mert nem tartják kizártnak, hogy a kövek üledékes lerakódás termékei, s ez esetben az őket formáló erő szél vagy víz lehetett.

A rovertől körülbelül 9 méterre fekvő kőzetek, illetve apró kavicsok az új-fekete fehér felvételeken még nagyobb felbontásban láthatóak. Egyelőre nem kizárt az sem, hogy a kőzetek vulkanikus eredetűek, felszínüket a szél formálta. A végleges választ az Opportunity adhatja meg, amely kutató műszereivel képes lesz a kavicsok, kőzetek szerkezetét, összetételét megvizsgálni.

Apró hibája az Opportunitynek is van

A rover „kicsomagolása” jól halad: már kibontotta elülső kerekeit, jelenleg a szakemberek a marsjáró berendezéseinek felkészítésén, betájolásán dolgoznak. Az Opportunityvel kapcsolatban egy aprónak tűnő dolog azonban aggodalomra adhat okot: az elmúlt napokban 15 wattal csökkent teljesítménye.

A jelenséget azzal magyarázzák, hogy a rover robotkarjánál egy fütőberendezés a hőmérséklet-csökkenésre feleslegesen bekapcsol.

Bíztatóan halad a Spirit „gyógyítása”

A mérnökök jó úton járnak a Spirit megjavításával, a legutóbbi bejelentések szerint a Mars másik oldalán veszteglő rover a jövő hét elején újra munkába állhat.

Ha minden jól megy rövidesen ismét üzembe helyezik a szonda nagy teljesítményű antennáját, amely felgyorsíthatja a rover számítógépes rendszereinek követéséhez szükséges adatátvitelt. Ez jelentős lépés lenne, mert akkor a Spirit számítógépe másodpercenkénti a 11 ezer biten tudna üzemelni, a mostani 40-100 bites sebesség helyett, és így felgyorsulhatna memóriájának a kitisztítása a felesleges file-októl.

A Spirit és az Opportunity marsi küldetése összesen 820 millió dollárba került.

Emlékezés az Apollo 1 legénységére

A NASA bejelentette azt is, hogy a Gusev-kráterben, a Spirit leszállóhelyén látható három „hegyet” az Apollo 1 legénységéről – Gus Grissom, Ed White and Roger Chaffee – nevezik el. A három asztronauta 37 évvel ezelőtt a Kennedy Űrközpontban egy tűzben halt meg.

Korábban a Spirit leszállóhelyét a Columbia űrsikló legénységének emlékére nevezte el a NASA. Az űrsikló tavaly februárban visszatérve a Föld légkörébe felrobbant, hét fős legénysége szörnyethalt.

Kapcsolódó cikkünk:

 • Helyzetjelentés a Marsról

 • Hozzászólások

  Videókon látható a szemkápráztató portugáliai meteor

  Videókon látható a szemkápráztató portugáliai meteor

  Az ESA szerint a jelenségért egy üstökös darabja volt felelős.

  A pollen megváltoztathatja az időjárást

  A pollen megváltoztathatja az időjárást

  Logikus, hogy az időjárás befolyásolja a virágpor termelődését és terjedését, azonban egy friss kutatás azt is kiderítette, hogy a pollen is hatással van az időjárásra.

  Egy tó a világ egyik legnagyobb akkumulátora

  Egy tó a világ egyik legnagyobb akkumulátora

  Egy ember építette tó, vagyis víztározó olyan energiaforrás, amelyet bármikor igénybe lehet venni szükség esetén.

  Negatív hatása is van a tisztább levegőnek

  Negatív hatása is van a tisztább levegőnek

  Természetesen ez nem azt jelenti, hogy vissza kell térnünk a légszennyezés korábbi formáihoz, hanem azt, hogy más területen is van tennivalónk.

  Geológiai gyakorlaton a NASA szakemberei

  Geológiai gyakorlaton a NASA szakemberei

  A holdi küldetések során hatalmas szerep jut majd a geológiának, ezért fontos, hogy a szakemberek tisztában legyenek az alapokkal.

  National Geographic 2024. májusi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  15 900 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket