Janka, Zsanett, Johanna, Nándor2024. május 31., péntek
Föld

Egyszemélyes Himalája-expedíció

2004.05.14.Admin
National Geographic Magyarország

A május 15-én a Vagabond Kalandsport és Természetfilm Fesztiválon mutatták be Banai Tibor Péter , „Nehéz napok a Cho Oyun” című hegymászófilmjét. A film rendezőjével és egyben főszereplőjével a verseny előtt beszélgettünk.

Hogyan indul egy ilyen túra? És miért pont a Cho Oyu?

Egy hegymászó mindig mászni akar. Összesen 14 darab nagy nyolcezres csúcs van, ezek nagyjából egy helyen találhatóak – és egy magashegymászó előbb-utóbb eljut oda, hogy a nyolcezres csúcs egyikét megmássza. A 14 csúcs közül ráadásul a Cho Oyu egy viszonylag „könnyen kezelhető” hegynek számít. Nem túl nehezen mászható, jó a statisztikája, vagyis kevés ember lett a hegy áldozata. Viszonylag könnyű feljutni az alaptáborba, és ha az embernek megvannak a kapcsolatai, akkor nem túl nehéz az engedélyek beszerzése sem. Éppen ezért sok expedíciót szerveznek erre a hegyre.

A Cho Oyun lehetőség van a szólómászásra is. 4500 dollár a csúcsengedély, ami csak annyit tesz lehetővé, hogy felmenj a hegyre. Ez olcsónak számít a Himalájában; van olyan csúcs, amit ha a nepáli oldalról mászol, akkor mindegy, hogy ezt egymagadban teszed, vagy csoportos expedícióval, 50 ezer dollár az engedély.

Korábban több expedíción is részt vettem már Nepálban. Így jött az ötlet, hogy csatlakozok egy nemzetközi expedícióhoz. Felhívtam egy ismerős nepáli ügynökséget, kértem tőlük úgynevezett base camp support-ot (alaptábori támogatottság, ez a legolcsóbb lehetőség, hogy feljuss a hegyre), így Katmanduból, Nepál fővárosából a hegy lábáig velük utazhattam, az expedíció logisztikáját használhattam.

A hegy lábától a csúcsig viszont egyedül kellett mindent megoldanom. Onnantól tehát nincs serpa, aki segít a mászásban, gondoskodik rólam, nincs logisztikai támogatás, senki nem főz nekem teát, és nem használok mesterséges oxigént. Csak mászok egyedül. Nem építek ki táborláncot, mint az expedíciós stílusban. Ez az úgynevezett alpin stílus. Egy expedícióval együtt mászni értelemszerűen sokkal többe kerül, annyi pénzem nem volt. De nem ez volt a döntő érv – kihívás egyedül megtenni a csúcsra vezető utat.

Mint filmrendező milyen tervekkel vágtál neki az útnak? Voltak előre eltervezett forgatókönyveid?

Mivel filmrendező vagyok, így a hegymászás és a filmezés együtt jár. Többször voltam már a térségben, tudtam nagyjából, mit akarok filmezni. Ennek ellenére nincs merev forgatókönyv. Nem is lehetne, hiszen ha valami történik, amit érdekesnek találok, viszont nem tudom előre, hogy be fog következni, az belekerül a filmbe. Ilyen volt például, hogy útközben a bungee-jumpingoltunk, és értelemszerűen a sajátos autószerelés sem volt a forgatókönyvben.

A nepáli királyi család drámája – na az aztán végképp nem volt betervezve! Amikor Katmanduban voltam, négy napos statáriumot hirdettek az országban, se ki, se be. A királyfi ugyanis bekattant és kiirtotta a családját. Óriási belpolitikai viszály volt. Mindenki azt tanácsolta, hogy ne menjünk ki az utcára, mert veszélyes, tüntetések vannak: maoisták vonultak fel a fővárosban sarló-kalapácsos zászlókkal. Mivel újságíró is vagyok, ezért érdekelt a téma, körül kellett néznem.

Borzasztó érdekes volt az is, amikor mélyebben betekinthettem egy tibeti család életébe. A csúcsra ugyanis az út Tibeten keresztül vezetett, ahol épp beindult a hóolvadás, véget ért a téli monszun. Ilyenkor a tibeti családok összeállnak és együtt terelik a jakokat a hágókban. Találkoztam egy kissráccal a hegyek között, összebarátkoztunk, behívott a családi sátorba. Izgalmas volt olyan emberekkel találkozni, akik még életükben nem találkoztak fehér emberrel meg kamerával.

Meddig tart egy ilyen projekt kivitelezése, az ötlettől a film elkészültéig?

Korábban több hasonló expedícióm volt már, így van némi rutinom a szervezésben, tudom milyen felszerelés szükséges. Persze azért így is eltart egy darabig. Pénz hiányában sokszor trükközni kell. Nem jutottam állami támogatáshoz, és nagy cégek sem álltak az expedíció mögé. Gyakorlatilag az összes pénzemet, kétmillió forintot a túrába fektettem. Ilyenkor nem a legprofibb cuccokat veszi meg az ember, hanem beéri azzal, amilye van. 2001 április-májusban volt az expedíció, előtte két hónap alatt szerveztem meg.

A film viszont egy külön történet. Sokat kellett dolgozni rajta miután hazatértem teljesen legatyásodva; ötezer forintom maradt a számlámon, amikor elutaztam itthonról. Az utómunka is jó ideig eltartott, arra is kellett pénz. A filmnek ráadásul saját zenéje van, nem csak úgy beválogattunk kész zeneszámokat. A Hoooligans együttes gitárosa készítette a zenei körítést. Lassan egy CD-t is ki lehetne adni, mert például a korábbi filmjeimnek, A Kokain földjének, illetve rövidített verziójának, a Kokainháborúnak is saját zenéje van, és a pakisztáni filmemnek, az Országút a mennybe című filmnek a zenéje is önálló szerzemény. A Kokain földje és a Kokainháború Kolumbiáról és az ország kokain elleni „Janus-arcú” harcáról szól. Nagyon kemény történet: fél évig koslattunk a kolumbiai dzsungelben, a fővárosban, és próbáltuk megfilmesíteni, mit is jelent a kokainüzlet a dél-amerikai országnak.

Nem sikerült a mostani csúcshódításod, viszont sikerült egy ember életét megmenteni. Hogy is történt ez pontosan?

A csúcsot készültem támadni, és rettentően rossz idő volt. Kérdeztem a serpákat, hogy mikor várható, hogy jóra fordul az időjárás. Mondták, hogy tíz éve nem volt ilyen rossz a helyzet. Nem csak hideg volt, de tombolt a hóvihar folyamatosan. Olyan erejű szél volt, hogy a sátramat is szétszakította, az élelmiszeradagom viszont ki volt számolva, tehát nem tudtam nagyon húzni a dolgot.

Végül fogtam magam, és a rossz idő ellenére elindultam felfelé. Elképesztően rosszak voltak a látási viszonyok, és így a csúcs alatt 200-250 méterrel vissza kellett fordulnom. Aztán újból nekikészülődtem egy csúcstámadásnak. Felkeltem hajnalban a táborban, összepakoltam, hogy elindulok. Akkor ott többen is táboroztak egymástól függetlenül: koreaiak, németek, ausztrálok.

A németeknek szintén nem sikerült felmenni a vihar miatt. Volt közöttük egy mászó, aki siklóernyővel akart lejönni, ha kicsit enyhül az idő. Mivel ő sem érte el csúcsot, ezért a csúcstömb alatti utolsó táborból kísérelte ezt meg. Pont azon a hajnalon, amikor újból megindultam volna fölfelé, akkor próbálkozott az ernyőjével a német. A start sikerült, de néhány perc múlva visszatért a rossz idő, megjött a vihar, ami kifordította az ernyőjét, így az ember belezuhant egy harminc méter mély hasadékba. Szerencsére ezt a társa látta, és szólt a legfelső táborban lévő többi mászónak, hogy segítsünk a bajbajutott társának.

A két koreai hegymászó kategorikusan megtagadta a segítséget. Azzal érveltek, hogy ilyen nagy magasságban a mentés óriási kockázattal jár a mentőkre nézve is, és nemcsak a csúcsesélyeik mehetnek el ezzel, de talán annyira kifáradnak, hogy ők is mentésre szorulnak majd.

Egész nap mentettük a bajbajutott német ernyőst, s a nap végére sikerült őt kiemelni a szakadékból. A szerencsétlen ott lógott, a siklóernyőjének a madzagjainál fennakadva, hátán az egész felszerelése, borzalmas, sokkos állapotban volt, a feje tiszta vér. Ez jól látszik a filmen is. Szerencsére túlélte a balesetet. Hétezer méter fölött menteni nem leányálom. Én magam is tapasztaltam ezt; nagyon kifáradtam. Úgy éreztem, vissza kell mennem az alaptáborba pihenni. A mászóengedélyem is lassan lejárt, így nem volt lehetőségem regenerálódni és újra felmenni a csúcsra. Talán majd legközelebb.

A németről később hallottam, hogy sikeresen eljuttatták egy katmandui kórházba, onnan pedig hazarepült Németországba. Az egész mentést felvettem filmre, ami a világon egyedülálló ilyen nagy magasságban. Igazság szerint a srácnak még a rendes nevét sem tudom. Csak annyit tudok, hogy Fritznek hívják. Az ember megmaradt – a hegyek pedig megvárnak.

Nehéz napok a Cho Oyun (Hard days on Cho Oyu) 53’ – magyar expediciós dokumentumfilm, 2004.
Az izgalmas expedíciós kalandfilm a világ hatodik legmagasabb csúcsára, a Tibetben található, 8201 méter magas Cho Oyu-ra kalauzolja a nézőket. A rendező-operatőr egyedül nézett szembe a hegy viszontagságaival, a heves szélviharokkal, küzdve a levegőhiánnyal, a fagyásveszéllyel. Az önriportokkal fűszerezett személyes hangvitelű filmből kiderül, hogy van-e, és hogy milyen az élet a felhők felett. A mozi külön bravúrja, hogy sikerült egy bajba került német hegymászó életét megmenteni 7 000 méter feletti magasságban, s mindezt filmen megörökíteni! Az expedíció hiteles képet rajzol a kínai megszállás alatt élő Belső-Tibet nomádjairól is.
Rendező-operatőr-társproducer: Banai Tibor Péter
Producer: Szekeres Dénes
Gyártó: Tivoli-Filmprodukció Kft.

A Fesztivál részletes programja >>

Hozzászólások

Eljött a magyar túlfogyasztás napja

Eljött a magyar túlfogyasztás napja

A magyarok túlfogyasztása a globális átlagnál is rosszabb, egy év alatt 2,5 földnyit fogyasztottunk.

Egy tűzoltó és egy erdész okozhatta a történelmi chilei tűzvészt

Egy tűzoltó és egy erdész okozhatta a történelmi chilei tűzvészt

A 2023 februárjában kialakult katasztrófában 137 ember vesztette életét.

A NASA közreműködésével juthat az európai rover a Marsra

A NASA közreműködésével juthat az európai rover a Marsra

A korábbi tervek szerint orosz eszköz segítette volna az ExoMars küldetés Rosalind Franklin marsjárójának landolását.

Rozsdavörössé válnak Alaszka folyói

Rozsdavörössé válnak Alaszka folyói

A korábban kristálytiszta kék víz az olvadó permafroszt miatt narancsos-rozsdás színűvé és zavarossá válik, néhol úgy néz ki a táj, mintha narancslé folyna.

Égi jelenségek 2024. június első felében

Égi jelenségek 2024. június első felében

Már alig van éjszakai sötétség, de még megfigyelhetjük a nyári Tejutat, lesznek gyönyörű holdsarlók és együttállás is.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket