Fülöp, Evelin2024. május 26., vasárnap
Föld

Borneó – a délkelet-ázsiai földi paradicsom

2004.06.12.Admin
National Geographic Magyarország

A világ harmadik legnagyobb szigetének északi részeit bejárva olyan ritkaságokat láthattunk testközelből, mint a kipusztulással fenyegetett orángutánok, a világ legnagyobb virágaként számon tartott raflézia vagy a húsevő kancsóka.

Borneó képekben >>

Kétszeri átszállás és egynapos repülőút után érkeztünk meg Sabah-ba, amely Sarawakkal együtt a Borneó szigetére átnyúló Malajzia egyik tartománya. A földkerekség harmadik legnagyobb szigetén három ország osztozik: a déli rész döntően Indonéziához tartozik, észak Malajziáé, továbbá a szigeten található Brunei, a világ egyik leggazdagabb miniországa is.

Sabah fővárosában, Kota Kinabaluban – vagy ahogy a helyiek hívják KK – az időjárás szeptember közepén kellemesen meleg, ami a minden délután pontosan érkező frissítő esőnek köszönhető. A Dél-kínai-tenger partján lévő városban csaknem kétmillióan laknak. A hatvanas évektől újjáépülő település nem bővelkedik különösebb látnivalókban, leszámítva a Sabah Múzeumot, a hatalmas állami mecsetet, néhány jó éttermet, a piacokat és a helyiek által is közkedvelt, óriás bevásárlóközpontokat.

Luxus, nyomor és óriás bűzvirágok

A turisták mégis eltöltenek néhány napot az akklimatizálódás, illetve a továbbutazás megszervezése miatt, és legtöbbször a várostól 3-8 kilométerre található öt sziget – Pulau Gaya, Manukan, Manuti, Sapi és Sulung – valamelyikén napoznak, búvárkodnak és élvezik a tenger langyos vízét.

Az öt sziget közül az őserdővel borított Gaya a legnagyobb, ahova néhány éve drága luxushotelt építettek. A sziget KK felé néző részén viszont egyre nagyobb és bűzösebb vízi cölöpfalu épül, ahol a tartózkodási engedély és munka nélkül élő fülöp-szigeteki bevándorlók tengetik napjaikat.

Több szigetet is kipróbálva, Manukan lett a kedvencünk, ahol hófehér a homok, kellemesen lehet pipával búvárkodni, kulturált a környezet és gyönyörű a növényzet.

A tartományi fővárostól másfél órára, Kota Beludban található a térség legnagyobb piaca. A kis ütött-kopott falu vasárnap hajnalonként benépesül, minden irányból érkeznek az árusok és a vevők, általában családostul, féltucatnyi gyerekkel. Az élelmiszertől, a finom helyi gyümölcsökön, zöldségeken át a ruhaanyagig, műanyag dobozokig, gyógykészítményekig mindent találunk. Külön érdekesség a bajau nemzetséghez tartozó lovasok kosztümös bemutatója.

KK-tól szintén másfél-két órás buszozásra található a Raflézia Információs Központ, ahol a világ legnagyobb virágát, a rafléziát csodálhatjuk meg. Ehhez azért egy kis szerencsére is szükség van, ugyanis az akár másfél méterre is megnövő virág nem túl gyakran, és mindössze három napig virágzik. A vörösesbarna vagy bordós raflézia egy vadszőlőféle szöveteiben élősködik, és amíg nem bont szirmot, semmi nem utal rá, hogy ott lenne. Utána viszont nemcsak a látványa, hanem bűzös szaga is elég feltűnő, a megporzását végző legyek viszont ellenállhatatlanul csábítónak tartják.

Irány a Kinabalu Nemzeti Park!

Néhány KK-ban töltött nap után, jóformán mindenki a fővárostól 88 kilométerre fekvő, 754 négyzetkilométeres Kinabalu Nemzeti Park felé veszi az irányt. Itt található Délkelet-Ázsia legmagasabb hegye, a 4101 méter magas Kinabalu is. Évente 170 ezer látogatót fogad, akik közül minden tizedik a hegy megmászására is vállalkozik.

A Kinabalu szó egy régi kadazán (az egyik helyi nemzetség, Borneón egyébként 25 nemzetség él) legenda szerint kínai özvegyet jelent, aki hajdanán a hegy tetejére is felkapaszkodott, amikor hiába várta vissza hitvesét, természetesen Kínából. A dzsungel, az ösvények, a vízesések, a különlegesen gazdag növényvilág, illetve a felhőből időnként előbukkanó, óriási hegy látványa azoknak is bőséges programot kínál, akik a hegymászást túl kemény diónak találják. Külön érdekesség a park több mint 1200 orchideafaja.

Lépcsőtúra 4000 méter magasságba

A kétnapos hegymászásra csak fizetett helyi vezetővel, csoportosan, külön biztosítás fejében lehet nekiindulni. Az első napon a Power Station nevű kaputól a nagyjából hat kilométerre lévő Laban Rata pihenőházig jutnak el a mászók. Ez még sportedzett – igaz, magyar tájakhoz szokott – utazóként is meglehetősen kimerítőnek bizonyult. Az útvonal ugyanis jóformán végig meredeken emelkedik és a bátor vállalkozó nem csinál mást, mint hat órán keresztül lépcsőzik. Közben a dús dzsungelnövényzet lassan kiritkul és rododendronokra, végül pedig alacsony bokrokra változik.

Különlegességnek számítanak az itt honos kancsókák, amelyeket az elcsigázott hegymászó nemigen, a gyakorlott szem azonban könnyen észrevesz. A ritka húsevő növények illatanyagukkal csalogatják magukhoz a rovarokat, amelyek beleesnek a kancsóvá módosult levélben termelt ragadós folyadékba, és miután innen már nem menekülhetnek, a növény szép lassan megemészti őket. Nem csak rovarok találhatók áldozatai között, hanem békák is, sőt a kancsókák legnagyobb faja, a „Raja” felvételek tanúsága szerint egy egész patkányt is fel tud falni.

A Laban Rata – ami az egyetlen szálláslehetőség – nem igazán luxushotel, a szobák általában emeletes ágyakkal vannak ellátva, 6-8 férőhelyesek, és az is előfordulhat, hogy a közös fürdőben nincs melegvíz. Ide a vízen kívül mindent gyalogos hordárok szállítanak fel 30 kilós adagokban. A 3272 méterre épült pihenőházban nem könnyű az alvás, sokakat megvisel a szokatlan magasság. Arról nem is beszélve, hogy a csúcs megmászásáig még hátralévő 2 kilométer megtételére másnap hajlani fél háromkor, sötétben kell elindulni.

Aki korán kel ugyanis, 3-4 órás mászás után, éppen napfelkeltekor érhet fel a 4101 méter magasan lévő csúcsra. Később rendszerint befelhősödik, könnyen elveszthetjük tájékozódási képességünket. Az út ezúttal sem volt könnyű, hiszen ismét végeláthatatlan lépcsősorokból állt, ráadásul csak a fejlámpák adtak némi fényt. Később a lépcsők megszűnnek, csupasz gránitsziklákon kötelekbe kapaszkodva lehet előrehaladni. Szerencsére a hideg, szeles csúcson tényleg előbújik a nap és a csodálatos látvány, a párolgó őserdő, a távoli csillogó tenger látványa és a sikerélmény minden fáradságért kárpótol.

Gyógyforrás a fáradt izmok regenerálására

A nagy mászás után csaknem minden utazó az innen mintegy 2-3 órás buszozásra található Poring Hot Springs felé indul tovább. Ez a hely valóságos földi paradicsom: képzeljünk el az őserdőben, csodálatosan kialakított virágos kertben kénes gyógyforrásokat és a Laban Ratánál nagyságrendekkel kényelmesebb szállásokat, ahol a fáradt izmok gyorsan regenerálódhatnak. A forrásokat a japánok fedezték fel a II. világháború alatt, és ők is kezdték meg a fürdő kiépítését.

A szabadban, a kert közepén lévő nagy, csempézett kádakba mindenki maga engedheti a számára megfelelő hőmérsékletű gyógyvizet, és addig ücsöröghet benne, ameddig jólesik, hiszen a kádfürdő 24 órán keresztül nyitva áll. Ezen kívül zárt, családi medencék is vannak, ahova masszőr is rendelhető. A legtöbb turista délután érkezik, fürdenek egyet, és másnap reggel már mennek is tovább.

Érdemes azonban több napot is itt tölteni, a fürdők mellett ugyanis színpompás lepkefarm található, valamint sétálhatunk a Canopy Walkway-en is. Ez utóbbi egy 40-45 méteres magasságban kialakított függőhídrendszer, amely az egyébként elérhetetlen és közelről kevésbé ismert lombkorona szintre visz fel. Őserdei ösvények és két szép vízesés is található a közelben. A két órás gyalogútra lévő Langanan vízesés 120 méter magasról omlik lefelé, fantasztikus látványt nyújt az őserdő közepén.

Hozzászólások

Új felvételek készültek az Europa felszínéről

Új felvételek készültek az Europa felszínéről

A jégpáncélba burkolt Jupiter-holdat leginkább a felszíne alatti óceánról ismerjük, nemrégiben a Juno űrszonda vizsgálta meg.

Korán kezdődik a kanadai erdőtűz-szezon

Korán kezdődik a kanadai erdőtűz-szezon

A 2023-as év rendkívüli kanadai erdőtüzeit még elfeledni sem volt idő, máris ismét lángok csaptak fel az ország számos pontján.

Itt a májusi telihold, egy vörös óriáscsillag is a közelében látszik

Itt a májusi telihold, egy vörös óriáscsillag is a közelében látszik

Akár a holdkeltét szeretnénk megnézni, akár az éjszaka későbbi óráin jut időnk az égboltra, mindenképp találunk érdekességet.

Légköre van ennek az exobolygónak

Légköre van ennek az exobolygónak

A 41 fényév távolságban lévő égitest ugyan túl meleg ahhoz, hogy az életnek otthont adhasson, azonban a légköre segítségével bepillanthatunk a korai Vénusz, Föld és Mars viszonyaiba.

Videókon látható a szemkápráztató portugáliai meteor

Videókon látható a szemkápráztató portugáliai meteor

Az ESA szerint a jelenségért egy üstökös darabja volt felelős.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket