Eszter, Eliza, Vanessza2024. május 24., péntek
Föld

Céllövő vulkánok az Io-n

2004.09.16.Admin
National Geographic Magyarország

A Jupiter egyik legnagyobb holdján, az Io-n találhatók Naprendszerünk legaktívabb tűzhányói. Az erős vulkáni aktivitás miatt számos furcsa jelenség - "hóhullás", óriási sebességű poráramok, portámadásba került műholdak - figyelhető meg a hold körül.

A Galileo Galilei által 1610-ben felfedezett Io, amelyet kisebb távcsövekkel is megfigyelhetünk az égbolton, rendkívül sok, intenzíven működő vulkánnal rendelkezik. Ezek Naprendszerünk legaktívabb tűzhányói, folyamatosan ontják a forró gázokat, port és kőzeteket.

A vég nélküli kitörések során anyaguk akár 400 kilométer távolságra is lökődhet az űrbe, majd visszahullik a hold narancsos-sárgás felszínére. Az alászálló anyag és a kitörések réseket vágnak a hold egyébként még csak 1 millió éves kérgében. Az Io vulkáni aktivitását a Jupiter gravitációs hatása okozza. A hold felszíne roppant erejű árapálynak és elektromos erőnek van kitéve, amelyek szinte sebként szakítják fel felszínét. Az erős tömegvonzás hatására az Ió teste gumilabdaszerűen torzul.

Hóesés az Io-n

Io a mitológia szerint Argosz király leánya, aki szépségével meghódította Zeuszt. A féltékeny Héra által tehénné változtatott királylány az istennő „jóvoltából” fellépő folyamatos darázstámadásoktól megőrül, majd emberi alakját visszanyerve, világra hozza fiát Epaphost, akinek apja természetesen Zeusz.

A hold névadójához hasonlóan nem kevésbé aktív és hányattatott „életet él”. A Jupiter gravitációjától hullámzó felszíne mellett, még egy érdekes jelenség figyelhető meg rajta. A fellövellő és ívben visszahulló porfelhők a magasban megfagynak, és speciális hó formájában érkeznek vissza a felszínre. A finom por leszállva az Io-ra káprázatosan színes rétegekkel borítja annak felszínét. A leheletfinom porból álló felhők csúcsán azonban meglepő folyamatok zajlanak: az anyag egy része nem tér vissza a holdra.

Galaktikus céltábla

A nagy erejű kitörések következtében a por egy része elérheti akár a szökési sebességet is, azt a gyorsaságot, amelynél már képes az adott égitest gravitációját legyőzve az űrbe „szökni”. Bár az esély nagyon kicsi, hogy ez egy műholdat eltaláljon, mégis az amerikai és európai űrkutatási hivatalok által felbocsátott Ulysses 1992-ben a hold „célkeresztjébe” repülve támadást szenvedett a vulkanikus por egyik elszabadult áramlásától.

Ugyan a program vezetői számítottak galaktikus porral való találkozásra, hiszen a Naprendszer hemzseg az aszteroidáktól és egyéb üstökösöktől, azt legmerészebb álmainkban sem képzelték, hogy az ütközés károkozója a Jupiter egyik holdja lesz. A vastag sugárban támadó porfelhő másodpercenként 300 kilométeres sebességgel tört a szatellitának.

Ezzel a sebességgel Naprendszerünk egyik leggyorsabb jelenségének címére is könnyen pályázhatott volna az áramlás, ennél csak a napszél gyorsabb a maga 300-800 km/ sec sebességével. Szerencsére általában az áramlásokat igen kicsiny, a cigarettafüst részecskéihez hasonló nagyságú részecskék alkotják, így még a nagy sebesség ellenére sem tudtak jelentős kárt okozni a hajó külső burkolatában.

Lelepleződik az Io

Az ütközésért a kutatók először nem is az Io-t tették felelőssé, hiszen kitörései többnyire nem járnak ilyen lenyűgöző gyorsasággal száguldó anyag elszökésével. Jelölt volt még a Jupiter sötét gyűrűrendszere, amely azonban nem lenne képes ilyen áramlást létre hozni, valamint a Shoemaker-Levy 9 üstökös, amely viszont ekkor éppen másfele bocsátotta ki porszeleit.

Végül a NASA Galileo műholdja oldotta meg a rejtélyt, amikor 1995-ben szintén porzáporba került a Jupiter közelében történő elhaladásakor és orbitális pályára állásakor. A több év alatt összegyűjtött adatok alapján napjainkra a tudósoknak sikerült az Io vulkanikus aktivitása és az űrben megjelenő poráramlások között összefüggést találni. A számítások szerint a kilövellések akár akkora energia felszabadulásával is járhatnak, hogy még a hold pályáját is módosíthatják.

Az előzmények után nem meglepő, hogy 2000-ben, a Szaturnusz felé száguldó Cassini szonda is találkozott a portömeggel, mikor a Jupiter közelében elhaladt. A Cassini pordetektorai sokkal érzékenyebbek elődeiénél, így a sebesség, tömeg és töltésmérésen kívül lehetőség nyílott arra is, hogy a szonda analizálja a por összetételét is. Ezek szerint fő komponensei a kén, szilícium, nátrium és kálium, ami szintén a vulkanikus eredetre utal.

A csillagászok szerint nem kizárt, hogy a por akár Földünket is eléri, azonban ne számítsunk az augusztus közepi meteorhulláshoz hasonló, látványos jelenségre, mivel ahhoz legalább homokszem méretű részecskék szükségesek Az Io poráramai pedig jórészt a méter milliárd részénél is kisebb szemekből állnak. Ha a poráramok el is érik a Földet, valószínűleg nem vesszük észre.

Rossz öntözőberendezés

 Az Io a Jupiter előtt

Az Io a Jupiter előtt

Amikor a már említett Ulysses 2004 elején újból elhaladt a Jupiter közelében, egy újabb, az eddigieknél talán még meglepőbb jelenségre figyelt fel. A „menetrendszerinti” porlöket ugyan eltalálta a szondát, azonban ez esetben éppen pont az ellenkező irányból, mint amerre az Io járt.

A feltételezések szerint az Io vulkánjaiból kilövellt por tett egy kört a Jupiter egyenlítői síkjában, ahol felgyorsulva, pont a kitöréssel ellentétes irányból támadt a kósza műholdra. Érdekességképpen az Ulysses a Jupiter északi sarkának közelében, a 75. hosszúsági foknál járt, ahol galaktikus por egyébként nem fordul elő. A szonda és a poráram találkozása mindezek ellenére megtörtént, ami arra utal, hogy az óriásbolygó, hasonlóan egy megtébolyult öntözőberendezés vízszórásához, képes minden irányba eltéríteni a vonzásába került poráramokat.

Kapcsolódó cikkünk:

 • Ió – a Naprendszer második legforróbb objektuma

 • Hozzászólások

  Új felvételek készültek az Europa felszínéről

  Új felvételek készültek az Europa felszínéről

  A jégpáncélba burkolt Jupiter-holdat leginkább a felszíne alatti óceánról ismerjük, nemrégiben a Juno űrszonda vizsgálta meg.

  Korán kezdődik a kanadai erdőtűz-szezon

  Korán kezdődik a kanadai erdőtűz-szezon

  A 2023-as év rendkívüli kanadai erdőtüzeit még elfeledni sem volt idő, máris ismét lángok csaptak fel az ország számos pontján.

  Itt a májusi telihold, egy vörös óriáscsillag is a közelében látszik

  Itt a májusi telihold, egy vörös óriáscsillag is a közelében látszik

  Akár a holdkeltét szeretnénk megnézni, akár az éjszaka későbbi óráin jut időnk az égboltra, mindenképp találunk érdekességet.

  Légköre van ennek az exobolygónak

  Légköre van ennek az exobolygónak

  A 41 fényév távolságban lévő égitest ugyan túl meleg ahhoz, hogy az életnek otthont adhasson, azonban a légköre segítségével bepillanthatunk a korai Vénusz, Föld és Mars viszonyaiba.

  Videókon látható a szemkápráztató portugáliai meteor

  Videókon látható a szemkápráztató portugáliai meteor

  Az ESA szerint a jelenségért egy üstökös darabja volt felelős.

  National Geographic 2024. májusi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  15 900 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket