Bernát, Bernardin, Felícia2024. május 20., hétfő
Föld

Környezeti szempontból Finnországban a legjobb élni

2005.01.24.Admin
National Geographic Magyarország

Finnország, Norvégia és Uruguay vezeti az idei környezetvédelmi világranglistát (ESI), amelyet két amerikai egyetem kutatói állítottak össze. Az USA mindössze a 45. a rangsorban, s ami meglepő: a 33. helyen álló Oroszország „tisztább” Amerikánál – a szakértők szerint.

A fenntartható ökológiai egyensúly szempontjából rangsorolták az amerikai Yale és Columbia egyetemek kutatói a világ országait. Sorrendjük nem túlzottan meglepő: az első tíz állam között Észak- és Közép-Európa országai dominálnak (nem Magyarországról van sajnos szó). A ranglista első helyén Finnország áll, majd Norvégia következik. (A norvégok előkelő helyezése kapcsán érdemes megemlíteni, hogy éppen a napokban adott felhatalmazást a skandináv ország kormányzata arra, hogy az utolsó 20 szürkefarkas közül ötöt irtsanak ki a vadászok. Persze erről az intézkedésről még nem tudhattak az amerikai kutatók, akik hosszas vizsgálódás után állítják össze az ESI-t.)

Észak-Európa a legtisztább

A finnek és norvégok után a svédek a negyedik, az izlandiak az ötödik helyen állnak a világranglistán, vagyis Észak-Európa a leginkább környezetvédő bolygónk térségei közül. Ebben nagy szerepe lehet a lakatlan térségeknek is, minthogy ily módon bizonyos területeken egyáltalán nincs környezet- szennyezés a szóban forgó országokban.

Érdekes, hogy a dél-amerikai országok is igen jól szerepelnek az összehasonlításban. Uruguay a harmadik, Guyana pedig nyolcadik a listán, a kilencedik helyet pedig Argentína foglalja el. Közép-Európát két állam képviseli a Top 10-ben: Svájc a hetedik, Ausztria a tizedik pozícióban található. Észak-Amerikát Kanada reprezentálja a legjobb tízben, egészen pontosan a hatodik helyen állnak. Jóval megelőzik ezzel a nagy déli szomszédot, az USA-t, amely a negyvenötödik az ESI-ben rangsorolt 146 állam között. Az USA ezzel a legtöbb nyugat-európai ország mögé szorult, de megelőzi az amerikaiakat Japán, Botswana és Bhután is – írja a The New York Times.

Az első tízben nincs ázsiai vagy afrikai állam. Egykori szocialista ország sincs a legjobbak, a leginkább környezettudatos államok között.

Sokféle szempontot vesznek figyelembe

A lista összeállításakor az amerikai tudósok számos szempontot vettek figyelembe: többek között figyelték a víz és a levegő tisztaságát, a biodiverzitás (biológiai változatosság, a fajok számának alakulása) maximalizálását és a többi országgal való együttműködési készséget.

Valószínűleg ez utóbbi lehet az egyik leglényegesebb szempont, amikor az afrikai és az ázsiai országok háttérbe szorulnak a listán: nemcsak a rossz környezeti állapot sújtja őket, hanem az együttműködés hiánya is. A National Geographic Online-on is többször beszámoltunk arról, hogy Közép-Ázsiában az Aral-tó kiszáradása, a tóba ömlő folyók vizének öntözésre való felhasználása okoz megoldatlan és súlyos problémát. A Közel-Keleten közismert, hogy a politikai problémák mellett az olajkitermelés, illetve a kevés víz elosztása okoz gondot. Afrikában a legsúlyosabb ellentétek a Nílus vizének és a Viktória-tónak a felhasználásakor alakultak ki az utóbbi időben, elsősorban Egyiptom és a tőle délre elhelyezkedő államok között.

Környezetvédelmi szempontból természetesen nem a volt, hanem a jelenlegi szocialista országok vannak a legsúlyosabb helyzetben. Arról az államról van szó, amelyik ma is kommunista önkényuralom alatt áll – ez pedig Észak-Korea, amely a lista utolsó helyén „tartózkodik”. Az amerikai kutatók az utolsó helyek környékén az alábbi országokat jelölték meg: Haiti, Tajvan, Irak és Kuvait. A lista utolsó helyezettjei alighanem vitathatóak. Észak-Koreáról a külvilág nem sokat tud, ezért valószínűtlen, hogy pontosan meg lehetne ítélni, hogy mi zajlik ebben az országban. Irak környezeti állapota viszont rendkívül súlyos, és talán „egyéb” szempontok játszottak közre abban, hogy az éppen az amerikaiak által megszállt országot nem az utolsó helyre tették az USA szakértői.

Oroszország előkelőbb helyen, mint az USA

A környezetvédelmi ranglista a davosi világgazdasági fórummal együttműködésben készül. Az első ilyen összeállítás 2002-ben látott napvilágot, és nagy felháborodást váltott ki olyan országokban, mint Belgium, Mexikó és Dél-Korea, amelyeket viszonylag hátrébb soroltak be a szakértők. Időközben a kelet-ázsiai országban számos intézkedés történt, így Dél-Korea 13 helyet javítva most a 122. a ranglistán. Ugyanakkor a 21 nagy népsűrűségű ország külön ranglistáján a 14. helyen áll. (A nagy népsűrűségű államok közé azok tartoznak, amelyek területének legalább felén a népsűrűség meghaladja a négyzetkilométerenkénti 100 főt.)

Egy másik különlista azokat az államokat sorolja fel, amelyeknek területe legalább ötven százalékig elsivatagosodott. Ezt a listát a délnyugat-afrikai Namíbia vezeti, a második Izrael. A legjobban teljesítő arab országok: Omán és Jordánia. Ám Irán, Kuvait és Szaúd-Arábia még a különlistának is csak a végén szerepel.

A lista alapjául számos adat szolgál. Többek között figyelembe veszik a légúti betegségben elhunyt gyerekek számát, a születési, termékenységi mutatókat, valamint foglalkoznak a túlzott halászattal és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásával is. A statisztikák azonban sokszor megtévesztőek: Oroszország például az ESI szerint sokkal tisztább, mint az USA, hiszen az oroszok a 33. helyen állnak, az amerikaiak pedig csak a negyvenötödiken. Ennek magyarázata az, hogy Oroszország hatalmas szibériai területei gyakorlatilag érintetlenek, így a borzalmas állapotban lévő nyugat-orosz (európai) részek negatívumait kiegyenlítik a keleti és távol-keleti régiók. Ahol ugyanis nincs lakosság, ott a környezetszennyezés is kisebb, s például Oroszországnak hatalmas víztartalékai vannak Szibériában.

Hozzászólások

Egy tó a világ egyik legnagyobb akkumulátora

Egy tó a világ egyik legnagyobb akkumulátora

Egy ember építette tó, vagyis víztározó olyan energiaforrás, amelyet bármikor igénybe lehet venni szükség esetén.

Negatív hatása is van a tisztább levegőnek

Negatív hatása is van a tisztább levegőnek

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy vissza kell térnünk a légszennyezés korábbi formáihoz, hanem azt, hogy más területen is van tennivalónk.

Geológiai gyakorlaton a NASA szakemberei

Geológiai gyakorlaton a NASA szakemberei

A holdi küldetések során hatalmas szerep jut majd a geológiának, ezért fontos, hogy a szakemberek tisztában legyenek az alapokkal.

Így változik a Kaszpi-tenger

Így változik a Kaszpi-tenger

Az Aral-tó zsugorodása mellett kevesebb szó esik a világ legnagyobb beltengere, a Kaszpi-tenger egyre alacsonyabb vízállásáról.

Eső és hó is szerepet játszhat egyes földrengésekben

Eső és hó is szerepet játszhat egyes földrengésekben

A japán Noto-félszigeten lejátszódó földrengések hátterében álló folyamatokat vizsgálta egy kutatás.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket