Milyen legyen a Mars-menü?
Francia mesterszakácsok már most, két évtizeddel az első lehetséges Mars-utazás előtt, azon dolgoznak, hogy miből állhat majd a lehetőleg ízletes menü az űrhajósok számára, akik a vörös bolygóra és más távoli égitestekre utaznak.
Két vezető vendéglátó-ipari cég, egyikük az Alain Ducasse sztárszakács vezette ADF már össze is állította azt a tizenegy fogást, amelyet a majdani hosszú távú űrrepülések résztvevői fogyaszthatnak majd – közölte hétfőn Párizsban az Európai Űrügynökség (ESA). Az űrséfekre igen nehéz kihívás várt, mivel az ESA kénytelen volt egészen pontos előírásokat kidolgozni az ételreceptek összeállításához.
A világűrben való igen hosszú tartózkodás csak kilenc olyan alapanyagból állhat, amelyet a Marson, vagy másutt létesítendő kolóniák üvegházaiban lehet majd termelni. Mars-kenyér zöld paradicsomból készült lekvárral szerepelhetne például az asztronauták étlapján, hozzá egy kis spirulina algával ízesített gnochi, vagy burgonyával és paradicsommal töltött hasé.
Az űrutazók menüje alapvetően rizsből, hagymából, paradicsomból, szójából, burgonyából, fejes salátából, spenótból és búzából áll majd, s ezt egészíti ki a spirulina nevű, édesvízi, kékesszöld alga, amely jól fedezi a különleges körülmények között tartózkodó emberek meglehetősen magas energiaszükségletét.
Christophe Lasseur, a biológiai életfeltételek biztosításával foglalkozó ESA-koordinátor elmondta: kezdettől fogva arra törekednek, hogy a Mars-utazás jellegű expedíciókban részt vevő asztronauták tápanyagainak negyven százalékát helyben állítsák elő, annál is inkább, mert ha ehhez elegendő növényt tudnak termeszteni a helyszínen, akkor ez jelentős mennyiségű oxigént és vizet is jelent az űrhajósok számára.
Napjainkban és bizonyára még egy jó darabig az űrhajók a Földről viszik magukkal a teljes élelmiszer-szükségletet. Ám ez a hosszabb utazásoknál lehetetlen lesz. Bizonyos adalékanyagokat, fűszereket azonban mindig kénytelenek lesznek magukkal vinni a Földről, legalábbis a tudomány mai állása szerint: más, helyben elő nem állítható zöldségeket, fűszereket, olajat, vajat, sót, borsot és cukrot.
A Földtől évekig távol lévő emberek számára ugyanis az ízletes ételek lelki támaszt is jelentenek. Az ESA már elkezdte kutatni, mit is lehet megtermeszteni majd a Marson. A részletek kidolgozására azonban még legalább két évtizede van – annál előbb nem lehet a Marsra vezető űrutazásra számítani.