Japán tésztaleves az űrben

Újtípusú űrtésztalevest mutatott be a Discovery űrsikló felbocsátása alkalmából a japán Nissin cég: a készítmény által tartalmazott tészta már 70 fokon megfő, és nincs szükség szívószálra a folyadék felszippantásához, mert az elég sűrű ahhoz, hogy ne löttyenjen ki a tálból a súlytalanság körülményei között.
A Space Ram nevű étel liszt és keményítő felhasználásával készült, a Discovery jelenlegi missziója során Nogucsi Szoicsi japán asztronauta fogja fenékig kikanalazni a tartócsészéből. A világűrben közismerten nem lehet vizet forralni, ezért fontos a 70 fokos főzési hőmérséklet. Több aromával is kapható a Space Ram: szója, miszo (erjesztett szója), curry és erőleves ízben is készül.
A Nissin Food japán élelmiszeripari cég több mint 300 milliárd jen (kb. 540 milliárd forint) évi forgalmat bonyolít le, sikerét az alapítója, a ma 95 éves Ando Momofuko által bevezetett, gyorsan elkészíthető zacskós leveseknek köszönheti. 1958-tól kapható a zacskós kínai csirkehúsleves, 1971-től pedig a csészében forgalmazott megannyi változat.