Alajos, Leila2024. június 21., péntek
Föld

Kalandtúra a Csodabogyós-barlangban

2006.05.18.Admin
National Geographic Magyarország

Aki a strandolás mellett némi kalandra is vágyik a Balaton mellett, azok számára ideális kirándulóhely lehet a héten megnyílt balatonedericsi Csodabogyós-barlang. Ha többre vágyik egy kivilágított, kilépcsőzött barlangtúránál – itt megkaphatja!

A Csodabogyós megnyitásával egy újabb lehetőség kínálkozik a hazai kaland- és barlangturizmusra. Így azok, akik egy életre nem szeretnék elkötelezni magukat a professzionális barlangászat mellett, de szívesen belekóstolnának e földalatti élet rejtelmeibe (tegyük hozzá minimális kockázattal, ugyanis biztonságosan kiépített barlangról van szó), most már a balatonedericsi barlang szakmai vezetőkkel kísért túráira is benevezhetnek.

A barlangot 1990-ben fedezték fel, és azóta is folyamatos feltáró munka alatt áll. A cseppkövekben gazdag, látványos részeket mostantól már a nagyközönség is megtekintheti.

„A barlang felfedezése óta igen sok megkeresést kapott a terület és a barlang kezelője, a Balatoni Nemzeti Park Igazgatóság. Sokan szerették volna látni az ország hetedik, egyben a Dunántúl harmadik leghosszabb barlangját” – tudtuk meg Korbély Barnabástól, a nemzeti park igazgatóság barlangtani és geológiai felügyelőjétől.

Az eddig feltárt szakasz több mint ötezer méter

A Csodabogyós kiépítése csak mostanra valósult meg olyan mértékben, hogy lehetővé váljon a biztonságos kalandturizmus számára. A barlang az eddig feltárások eredményeképpen 5200 méter hosszú és 121 méter mély, de valószínűleg a jövőben még tartogat meglepetéseket, pontosabban kilométereket a barlangkutatók számára.

A barlang nagyközönség számára történő megnyitása egyben része az igazgatóság Bakony-Balaton Geopark projektjének, melynek keretében minél szélesebb körű, sokrétű programmal szeretnének az érdeklődők elé állni, megmutatva a terület (élettelen) természeti értékeinek sokféleségét.

A túra a Balatonederics határában lévő Afrika Múzeum fölötti bázisról indul. A kiindulóponthoz azoknak is érdemes ellátogatniuk, akik „csak” egy nem mindennapi látványban szeretnének gyönyörködni, káprázatás rálátás nyílik ugyanis a Tapolcai-medence bazalt tanúhegyeire.

A túrák csúcspontja a Függőkert

A Csodabogyósban kétféle túra közül választhatunk, az egyik egy másfél-két órás ún. alap túra, a másik pedig közel négy órás ún. extrém túra. A túrák során a barlang feltárt részének csak töredékét lehet bejárni: az alaptúrán mintegy négyszáz, az extrém túrán kilencszáz méteres szakaszt. Mindkét túra során számos geológiai formációval (hasadékokkal, vetődésekkel, illetve cseppkőképződményekkel) találkozhatunk. A túra legmélyebb pontja mintegy hetven méteren van. A résztvevőknek a szervezők teljes felszerelést – overál, sisak, lámpa – biztosítanak.

A bázisról mintegy fél órás sétával – amely egy darabig a Pele-apó tanösvényen halad – érünk el a barlang bejáratához. Miután több létrán leereszkedünk a mélybe, a két túra útvonala szétválik. Míg az alaptúra nevéből is adódóan könnyebb, kevesebb csúszás-mászással jár, az extrém túra egyes szakaszokon igencsak próbára teszi az ember erejét, és nem utolsó sorban kreativitását. Mint például, amikor méretünkhöz képest fele akkora hasadékon próbáljuk át passzírozni magunkat. A kreativitás azonban nem ismer határokat, meglepő módon néha úgy tűnt, hogy egyesek fejjel lefelé könnyebben közlekednek.

A nehezebb szakaszokon létrák, kötelek és beépített vasak segítik a haladást, nem is beszélve a segítőkész barlangász kísérőkről. Mindkét túra érinti a Függőkert nevű, cseppkövekben gazdag termet. Bár az út során több járat falát is borítják kisebb-nagyobb cseppkőképződmények, a Függőkert mennyezetén lévő cseppkőzászlók, valamint az álló (sztalagmitok) és függő (sztalaktitok) cseppkövek közeli látványa – bár méretét tekintve nem vetekszik az Aggtelekivel – egyfajta jutalomfalatnak is felfogható.

Innen már csak néhány létra, és mintegy fél órás hason csúszás-kúszás, kapaszkodás tíz körömmel, és már kint is vagyunk a napfényen, ahol bódító fokhagyma illat fogad – még virágzik a medvehagyma.

A Keszthelyi-hegység gazdag növény és állatvilágnak nyújt otthont

A bejáratnál a barlang névadójának, a védett szúrós csodabogyónak több példányát is láthatjuk. A piros bogyós terméséről könnyen felismerhető örökzöld cserjével hazánkban leginkább a Dél-Dunántúlon találkozhatunk; a Keszthelyi-hegység a faj elterjedésének északi határa.

A változatos kőzettani felépítésű hegység fő tömegét a triász dolomit alkotja; mészkő csak kisebb kiterjedésben található, viszont a Csodabogyós-barlang ez utóbbiban, az ún. Edericsi Mészkő Formációban alkult ki. A karsztos kőzet mellett a Tátika- valamint a Kovácsi-hegy bazalttömege tovább gazdagítja a hegység geomorfológiáját.

A különböző alapkőzet, és az azon kialakult felszíni formák igen változatos növényvilágnak adnak otthont. A szubmediterrán lejtős sztyeprétek és elegyes karsztbokorerdők, valamint a szurdokvölgyekben megtalálható jégkorszaki reliktumok mintegy nyolcvan védett és fokozottan védett növényt foglalnak magukban. Többek között található itt számos orchidea-féle, nőszirom és árvalányhaj is.

Az állatvilágon belül különösen a gerinctelen fauna gazdag, de a Csodabogyós-barlang kapcsán feltétlenül említést érdemel a denevér is. A barlang ugyanis nagyszámú denevérpopuláció (kis patkósorrú denevér, korai denevér, a fehértorkú denevér) nászhelye. Védelmük érdekében a barlang bejáratát is úgy alakították ki, hogy a denevérek akadálytalanul mozoghassanak. Augusztus végétől október végéig, a nász idején kevesebb túrát indítanak, hogy a szürkületkor aktívvá váló denevérek számára biztosítsák a zavartalan ki-be járást.

Kapcsolódó oldal:
A Csodabogyós-barlang honlapja

Hozzászólások

Mégis mi rejtőzhet a Mars déli sarkvidéke alatt?

Mégis mi rejtőzhet a Mars déli sarkvidéke alatt?

Űrszondáról készült radarmérés eredményeit a jégsapka alatti tavaknak gondolták, ám több alternatíva is felmerült már a felfedezés óta.

Kezdődik a csillagászati nyár, itt az első nyári telihold

Kezdődik a csillagászati nyár, itt az első nyári telihold

Június 20-án a nyári napforduló idején elkezdődik a csillagászati nyár, másnap pedig megnézhetjük a teliholdat.

A csillagászati közelmúltban zajlott a Tejútrendszer utolsó ütközése

A csillagászati közelmúltban zajlott a Tejútrendszer utolsó ütközése

Galaxisunkról jól ismert, hogy számos alkalommal találkozott, ütközött korábban más galaxisokkal, ezen események nyomait mindmáig látni lehet.

Venezuela utolsó gleccsere is eltűnt

Venezuela utolsó gleccsere is eltűnt

A Humboldt-gleccser végzetét a klímaváltozás hozta el, ma már csak egy nagyáruház területéhez mérhető jégborítás maradt belőle.

Szeizmikus mérőállomások is észlelték Taylor Swift koncertjeit

Szeizmikus mérőállomások is észlelték Taylor Swift koncertjeit

Az énekesnő egymás után három koncertet is tartott Edinburgh-ben.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket