Milyen volt az ünnepi lakoma a világűrben?
Az asztronauták élete a Nemzetközi Űrállomáson bizonyára érdekes, ugyanakkor vannak kellemetlen oldalai is. Azon kívül, hogy egy viszonylag szűk helyen mikrogravitációban lebegve töltik napjaikat, az étkezés sem nyújt nekik túlzottan sok élvezetet. Ez utóbbin egy új kezdeményezés forradalmi változást ígér.
A kazahsztáni Bajkonurból egy Progressz űrhajón érkezett hozzájuk az első ajándék, Alain Ducasse, az egyik legnagyobb francia séf által elkészített ínyenc menü: fogoly Madiran módra, Parmentier csirke, kacsamell gyümölcságyon, Riviéra-kardhal, édességnek pedig az Űr Világítótornya névre keresztelt kandírozott gyümölcsös rizspuding.
Thomas Reiter német űrhajós fantasztikus vasárnapi ebédnek minősítette és kijelentette: a jó étel egyike azoknak a dolgoknak, amelyek fel tudják dobni a morált. Az orosz Mihail Tyurin kifejtette: fent az a benyomásuk, hogy az ételek veszítenek az ízükből, bár lehet, hogy ez csak azért van, mert mindannyian vágynak a karakteresebb ízekre. Ezentúl számíthatnak arra, hogy hasonló lakomákban részesülnek mindig, amikor valami rendkívüli esemény történik odafent. Személyzetcsere, űrséta, vagy születésnap szolgáltat majd alkalmat rá.
Ducasse menüit egyébként már kipróbálták a nyáron Olivier Rezeron és Arnaud Fauvet felfedezők, akik 20 nap alatt szelték át sítalpon Grönlandot. Korábban Henri Pescarolo is ezeket fogyasztotta a Dakar ralin.