Vilma, Ünige, Csaba2022. december 05., hétfő
Föld

Legyőzheti-e a tudomány a hurrikánokat?

2007.06.01.Admin
National Geographic Magyarország

Hivatalosan június elseje a hurrikánszezon kezdete az Egyesült Államokban. A tavalyi csendes szezon után az előrejelzések szerint idén igencsak ugyancsak viharos időszaknak néznek elébe az amerikaiak.

17 trópusi vihar, melyből 9 hurrikán – nagyjából ez várható a június elsején kezdődő és november 30-ig tartó hurrikánszezonban. A Colorado Állami Egyetem kutatója, William Gray szerint az április eleji előrejelzésekhez képest tulajdonképpen nem történt változás: 74 százalék az esély arra, hogy az Egyesült Államok partjait a 9 hurrikán valamelyike elérje, de könnyen meglehet, hogy nem is egy fogja ezt megtenni.

A tavalyi csendes szezon előtti évben, 2005-ben, a megfigyelt és előre jelzett 28 vihar közül 15 volt hurrikán, amelyből négy ért a partot. Kettő közülük, a Katrina és a Rita óriási pusztítást is végzett.

Előrejelzés valószínűségszámítással

A New Orleans-i gátszakadást és a tragédia körülményeit vizsgáló hivatalos bizottság vezetőjének, Ed Link-nek tulajdonképpen már tavaly június elsejére el kellett volna készítenie jelentését a 2005. augusztusi katasztrófáról, valamint megfogalmaznia javaslatait egy újabb hasonló tragédia elkerülése végett, ám a munkák a vártnál jóval tovább tartottak – írja a The New York Times.

„A közvélemény és a döntéshozók félreinformálása sokkal károsabb, mintha addig nem szolgáltatunk információkat, amíg pontosan és lelkiismeretesen el nem végeztük az előre nem várt mennyiségű munkát” – nyilatkozta Link az amerikai napilapnak. A késlekedés okai között van azonban az is, hogy az Army Corps of Engineers kutatóintézet új módszerekkel kívánja előre jelezni a hurrikánok kialakulásának helyét és időpontját.

Korábban döntően a múltbeli adatok alapján jósoltak az intézet munkatársai, és becsléseik pontossága hagyott kívánnivalót maga után. Az előrejelzéseknek azonban elsősorban statisztikai valószínűségszámításokon kell nyugodniuk. A hurrikánok megjelenésének modellezését és a 2005-ös tragédia kielemzéséről készített jelentést a vizsgálóbizottság két hét múlva kívánja a nyilvánosság elé tárni a testület, ám Link annyit már elárult, hogy például a Mexikói-öbölben keletkező hurrikánok nem véletlenszerűen jelennek meg, hanem bizonyos szabályszerűséggel. Ez nagyban megkönnyítheti az előrejelzők dolgát.

Az intenzitás és a kiterjedés a kérdés

A hurrikán megjelenése és partot érése azonban csak egy dolog. Fontos lenne azt is minél pontosabban prognosztizálni, hogy mekkora kiterjedésű és milyen intenzitású lesz majd a hurrikán. Ez utóbbi két tényező megállapítása szinte már csak az utolsó pillanatban lehetséges. Ráadásul a partot elérő hurrikánok nem is önmagukban veszélyesek, hanem utóhatásaikban.

A Katrina esetében is jól megfigyelhető volt, hogy a partok közelében a hurrikán már csak 1-es erősségű volt, amikor New Orleans-ra lecsapott, csakhogy azt megelőzően az öböl felett még jóval erősebb volt. Így nem is a partot ért hurrikán, hanem a tenger vizét felkavaró, és helyenként 10 méteres hullámokat generáló vihar volt igazán pusztító hatással 2005-ben.

Úgy tűnik ugyanakkor, hogy a figyelmeztetések és a tavaly előtti pusztítás ellenére az amerikai partokon élők java része nem veszi komolyan annak lehetőségét, hogy egy hurrikán őket is ennyire tragikusan érinthet. Az AP hírügynökség jelentése szerint a megkérdezettek 78 százalékának fogalma sincs arról, hogy sokkal nagyobb veszélyt jelentenek a nyílt vizeken keletkező hullámok, mint maga a hurrikán, amely a partoktól akár 30 kilométerre is képes éreztetni hatását.

A megkérdezettek 25 százaléka arról sem tudott, hogy egy átlagos házbiztosítás nem érvényes a hurrikán okozta pusztítás esetén, sőt, 79 százalékuk arról sem értesült, hogy a viharok intenzitásának előrejelzése a jóslatok legbizonytalanabb eleme.

Így a közvéleménynek általánosságban arról sincs fogalma, hogy egy 1-es erősségűként előre jelzett vihar bármelyik pillanatban 3-as vagy 4-es erősségűvé fokozódhat. Miközben a statisztikák szerint az amerikai lakosság több mint fele a partoktól számított 70 kilométeres sávon belül él, a megkérdezettek 61 százaléka egyáltalán nem rendelkezik túlélő-felszereléssel.

A felmelegedés lenne az oka?

A hurrikánokat illetően a kutatók maguk sem értenek egyet több jelentős kérdésben. Mind a mai napig nem tisztázott, hogy vajon valóban a globális felmelegedés az oka az egyre gyakoribb és pusztítóbb hurrikánoknak. A közvélemény-kutatások szerint az átlagember egyértelműen összefüggésbe hozza a kettőt: a The New York Times-ban közölt felmérés szerint az amerikaiak háromnegyede gondolja úgy, hogy a pusztítóbb hurrikánok a globális felmelegedés következményei.

A közvéleménnyel összhangban Kerry A. Emanuel, a Massachusetts Institute of Technology professzora kutatásaira alapozva szintén azt állítja, hogy a felmelegedés miatt egyre több hurrikánnal kell számolni. Carlos D. Hoyos, a Georgia Institute of Technology kutatója is arra jutott, hogy az 1970-es években megfigyelt 4-es és 5-ös erősségű hurrikánok közvetlen összefüggésben voltak azzal, hogy az óceánok felszínének átlaghőmérséklete jelentősen megemelkedett ezekben az években.

A National Oceanic and Atmospheric Administration munkatársai szerint azonban nem ilyen egyértelmű a helyzet: a felmelegedett vízfelszínek ugyanis azt is befolyásolják, hogy milyen magasságban milyen légáramlatok és szelek keletkeznek, amelynek köszönhetően ezek a különféle légáramlatok akár ki is olthatják egymás erejét. A Nature című folyóiratban, múlt héten megjelent kutatás pedig azt állítja: heves viharok és hurrikánok olyan időszakokban is kialakultak a múltban, amelyek kifejezetten hidegnek számítottak.

Hozzászólások

Cunami az ősi Marson?

Cunami az ősi Marson?

A NASA Viking-1 szondája 1976-ban landolt a Marson, egy új kutatás szerint könnyen lehet, hogy egy ősi cunami helyszínén.

Kitörés a Mauna Loa vulkánon – mi lesz a szén-dioxid mérésekkel?

Kitörés a Mauna Loa vulkánon – mi lesz a szén-dioxid mérésekkel?

2022. november 27-én éjfél előtt nem sokkal kitört a Hawaii nagy szigeten lévő Mauna Loa tűzhányó, amelyre épült obszervatórium évtizedek óta méri bolygónk légkörének szén-dioxid szintjét.

Cápafajok nemzetközi védelméről született döntés

Cápafajok nemzetközi védelméről született döntés

A CITES panamavárosi természetvédelmi konferenciáján megerősítették a hatvan cápafaj nemzetközi védelméről hozott előző heti, történelminek nevezett döntést, amely ezzel hatályba lépett - olvasható az MTI hírei között.

A Titán felhői a James Webb-űrteleszkóp felvételén

A Titán felhői a James Webb-űrteleszkóp felvételén

A Szaturnusz holdjáról utoljára az ott keringő Cassini űrszonda készített hasonlóan informatív felvételeket.

Az Europa lemeztektonikája eltér a Földétől

Az Europa lemeztektonikája eltér a Földétől

A Jupiter-hold a múltban aktív, helyi tektonikai mozgású szakaszokat élt át, ám jelenleg pihenőt tart.

National Geographic 2022. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

13 200 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket