Hella, Pelbárt, Ágoston2024. május 27., hétfő
Föld

Ipolytarnócra érkeztek a 8 millió éves mocsárciprusok

2007.09.04.Admin
National Geographic Magyarország

A bükkábrányi lignitbányában júliusban feltárt mocsárciprusok közül hat hétfőn végleges helyére, a Bükki Nemzeti Park ipolytarnóci bemutatóhelyére érkezett. A hatalmas famatuzsálemek az októberben nyíló kibővült kiállítás részét képezik majd.

Az 1944 óta védett Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület méltó bemutatóhelye lesz a 8 millió éves mocsárciprusoknak, hiszen ez a szlovák határ menti terület világviszonylatban ritka geológiai értékeket rejt. A több mint 500 hektáros védett területen, amely hazánk három Európa Diplomás területe közül az egyik, 21-24 millió éves páratlan leletek találhatók: megkövült óriás fatörzs, több tízezer levéllenyomat, 24-23 millió évvel ezelőtt lerakódott sekélytengeri élőlények, korallok, kagylók, csigák maradványai valamint a fő látványosság az őslábnyomos homokkő, amely korabeli állatok nyomait őrizte meg, egy vulkánkitörés okozta betemetődés révén. Az októberben nyíló új látogatóközpontban berendezett kiállítás keretében tehát a bükkábrányi mocsárciprusok mellett Magyarország földtörténetét is megismerhetik a látogatók

Négy fa elsősorban kutatási célt szolgál

Mint arról a National Geographic Online korábban beszámolt, a bükkábrányi lelet azért számít ritkaságnak, mert bár korábban ott is és a visontai lignitbányában is találtak egy-egy egyedülálló fatörzset, a kidőlt, kovásodott fák, facsoportok feltárása pedig világviszonylatban is gyakorinak számít, a júliusban feltárt 15 fa nem szenesedett és nem is kovásodott.

A 4-5 méter magas, 2-3 méter átmérőjű fatörzsek eredeti helyükön álltak, eredeti formájukban és anyagukban konzerválódtak. A fák eredetileg hatvan méter mélyen, hat méteres magasságig vizes homokrétegbe ágyazódva konzerválódtak.

Mivel a fák már elvesztették – a sejtfalak állékonyságáért felelős – cellulóztartalmukat, és csak a plasztikus lignin maradt meg, a nedves konzerváló anyagból kikerülve fokozatosan kiszáradtak. Ennek következtében szétrepedeztek, a külső részek kezdtek lepattogzani, és félő volt, hogy rövid időn belül szétporladnak.

Kibírták a szállítást

Éppen ezért a kutatók számára nagy kihívást jelentett a szállítás előtti részleges konzerválás, a faanyag „megszilárdítása”, valamint a hosszú távú konzerválás megoldása. A helyzetet nehezítette, hogy nem volt se hazai, se külföldi precedens a technológiára vonatkozólag, így a szakembereknek teljesen új módszert kellett kidolgozniuk.

A feltárt fák közül négyet augusztus 8-án a miskolci Hermann Ottó Múzeumba szállítottak, ahol további részletes kutatásnak vetik alá, valamint a közönség számára is bemutatható állapotba hozzák.

A négy famaradvány sértetlenül „túlélte” a szállítást. A levegőben lévő szennyeződések, spórák miatt sterilizálták a felületüket, és a maradványokat ugyanolyan közegbe temették, mint amilyenben megtalálták őket. Állapotukat folyamatosan felügyelik addig, amíg a végleges konzerválási eljárást ki nem választják. A speciális módszer kiválasztásához szeptember 10-re nemzetközi konferenciát hirdettek.

A többi, még épen maradt hat famatuzsálemet viszont szeptember 3-án a Bükki Nemzeti Park ipolytarnóci bemutatóközpontjába szállították. A fákat szállítás előtt, – még eredeti helyükön -, egy kompresszor segítségével, nagynyomású levegővel megtisztították, vagyis kifújták a fák felületéből a homokot, majd egy külön erre a célra gyártott eszközzel speciális kötőanyagot injektáltak a fák külső részébe mintegy 30 centiméter mélységben. Az így létrehozott vastag, erős kéreggel sikerült megszilárdítani a fák külső részét. Ezt követően a fák köré deszkákat erősítettek, majd fóliával takarták be. Miután a fák ily módon szállítható állapotba kerültek, speciális drótkötélvágóval talapzatukkal együtt elválasztották a lignitrétegtől, és felhozták a bányából.

Hatalmas méretük és igen nagy súlyuk miatt három speciális közúti szállítóeszközzel lehetett csak elszállítani a fatörzseket, ezekre daruval emelték fel a fákat. A ciprustörzsek átmérője 2, 6 métertől 3, 4 méterig terjed, magasságuk 2, 4 méter és 4, 4 méter közötti, tömegük pedig 7 tonna és 11 tonna között mozog.

A szállítást szerencsére mindegyik fa jó állapotban kibírta. Az eddigi munkálatokat a KvVM finanszírozta, ennek költsége 8, 7 millió forint volt.

Még a tél beállta előtt konzerválni kell a fatörzseket

„Remélhetőleg még a tél beállta előtt sikerül befejezni a fák teljes konzerválását, hiszen jelenlegi állapotukban a fagy komoly kárt tenne bennük” – hangsúlyozta Duska József, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság vezetője. Jelenleg komoly veszélyt jelent a leletekre az eső, hiszen a hat fa közül öt a szabadban áll, ahol könnyen átnedvesedhetnek, ami tovább rontaná az állagukat.

„Az elsődleges feladat a teljes szigetelés, a vízállóvá tétel megoldása, amely hosszú távon konzerválná a fákat. Szintén nélkülözhetetlen a fákban lévő markazit bomlásának megakadályozása. Ez a fatörzsekben lévő a vas-szulfid ásvány (többek között) széntelepeken levegőtől elzártan képződik. Viszont levegővel érintkezve hamar bomlásnak indul, melynek során többek között kénsav keletkezik. Ez jelen esetben igen veszélyes a fákra nézve, hiszen hamar szétmarhatja azokat” – mondta a National Geographic Onlinenak Kordos László, a Magyar Állami Földtani Intézet igazgatója.

A fák további megerősítése és konzerválása során átlátszó, víztaszító műgyanta bevonattal látják el a fák külső részét, a törzsek üreges közepét szintén műgyantával és belső mechanikai tartószerkezettel erősítik meg.

A legrosszabb állapotban lévő fát viszont csak fektetve sikerült kiemelni, mert már a bányában is igen rossz állapotban volt. A fa belseje annyira elkorhadt, hogy gyakorlatilag egy fa csőről van szó. A tervek szerint ezt a fát feldarabolják, majd konzerválás után újra összerakják, és így kerül az új kiállító-épületbe. A többi öt álló fatörzset viszont a szabadban tekinthetik majd meg a látogatók.

Hozzászólások

Égi jelenségek 2024. június első felében

Égi jelenségek 2024. június első felében

Már alig van éjszakai sötétség, de még megfigyelhetjük a nyári Tejutat, lesznek gyönyörű holdsarlók és együttállás is.

2000 éve nem volt olyan meleg, mint tavaly nyáron

2000 éve nem volt olyan meleg, mint tavaly nyáron

2023 nyarán az északi félteke összes régióját érintő hőhullámok mért adatait a fák évgyűrűiből kimutatható időjárási adatokkal vetették össze.

Új felvételek készültek az Europa felszínéről

Új felvételek készültek az Europa felszínéről

A jégpáncélba burkolt Jupiter-holdat leginkább a felszíne alatti óceánról ismerjük, nemrégiben a Juno űrszonda vizsgálta meg.

Korán kezdődik a kanadai erdőtűz-szezon

Korán kezdődik a kanadai erdőtűz-szezon

A 2023-as év rendkívüli kanadai erdőtüzeit még elfeledni sem volt idő, máris ismét lángok csaptak fel az ország számos pontján.

Itt a májusi telihold, egy vörös óriáscsillag is a közelében látszik

Itt a májusi telihold, egy vörös óriáscsillag is a közelében látszik

Akár a holdkeltét szeretnénk megnézni, akár az éjszaka későbbi óráin jut időnk az égboltra, mindenképp találunk érdekességet.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket