Tivadar, Tihamér, Töhötöm2024. április 20., szombat
Föld

Nálunk is népszerűek a barlangi kalandtúrák

2008.08.26.Admin
National Geographic Magyarország

A tömegturizmus alternatívájaként, néhány éve a legtöbb hazai nemzeti parkban lehetőség van az úgynevezett overallos barlangászatra. A „csúszó-mászó” barlangászat ma már igen népszerű születésnapi ajándék, földalatti földrajzóra valamint vállalati csapatépítő tréning gyanánt egyaránt.

Hazánkban is egyre népszerűbb az úgynevezett overallos barlangturizmus. Legutóbb a Balatoni Nemzeti Park Igazgatóság – a két éve megnyitott balatonedericsi Csodabogyós-barlang sikerén felbuzdulva – idén májusban megnyitotta a Szentgáli-kőlik-barlangot is az overallos turizmus számára. A Csodabogyós-barlangban tavaly 3000 fő vett részt ilyen speciális kiránduláson. A program sikere talán annak köszönhető, hogy a Balaton közelében a fürdőzés és a vízi sport mellett alternatív kikapcsolódási lehetőséget kínál. „A sármelléki repülőtér közelsége szintén hozzájárult a program sikeréhez, ugyanis több külföldi csoport is kifejezetten az overallos barlangászat miatt érkezett ide” – tudtuk meg Korbély Barnabástól, a Balatoni Nemzeti Park Igazgatóság geológiai referensétől.

Az elmúlt években a többi hazai nemzeti park területén is sorra nyíltak meg olyan barlangok a nagyközönség előtt, amelyek lehetőséget nyújtanak az overallos barlangturizmusra. Ennek lényege, hogy a szokványos utcai cipőben tett „sétálós” barlanglátogatás helyett az érdeklődőknek lehetőségük van kiépítetlen terep bejárására, pontosabban „bemászására”, ahol legfeljebb néhány létra vagy lánc segíti a haladást. A felszerelést és a szakképzett vezetőt a szervezők biztosítják.

A lapunk által megkérdezett nemzeti parkokban elmondták, hogy az érdeklődő korosztály igen vegyes a kép az érdeklődők körében, vagyis a 8-10 éves gyerekektől 65 éves korú látogatókig terjed a paletta, de a legnagyobb számban elsősorban a 20 és 35 év közötti korosztály képviselteti magát. A többnyire 1, 5-3 órás túrák ára általában 2000 forinttól mintegy 5000 forintig terjed, ebben benne van a túrafelszerelés is. Ezek az utak nem tartoznak az extrém sportok közé, ugyanis olyan barlangokról van szó, amelyekben átlagos fizikai rátermettségű, jó kondícióban lévő érdeklődők különösebb nehézség vagy veszély nélkül teljesíthetik a túrát.

Elsődleges a természetvédelmi szempont

„Amellett hogy ezek a barlangok különleges földtani bemutatóhellyé válnak, fontos hogy ne sérüljenek a természetvédelmi szempontok” – mondta lapunknak Ferenczy Gergely, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság barlangtani szakreferense. A szakértő hozzátette, hogy nagyon szigorú feltételeknek kell megfelelniük ahhoz, hogy overallos barlangtúrákat szervezhessenek. A KvVM előírásai többek között szabályozzák az adott barlangba beengedhető látogatók számát, a napi túrák számát, valamint a bejárható járatokat.

Hasonló tapasztalatokról számolt be Korbély Barnabás is, aki lapunknak elmondta, hogy a 2006-ban megnyílt balatonedericsi Csodabogyós-barlangban például a túrák végpontja egy cseppkövekben gazdag terem, ahol éppen természetvédelmi okok miatt a látogatók csak pár méteres távolságból csodálhatják meg a képződményeket, de a látvány így is elragadó. A túrák nem érintik az értékes képződményekben gazdag járatokat, így a taposás nem okozhat gondot.

A nemzeti parkok által nyújtott ilyen jellegű szolgáltatás a legtöbb helyen elérte a kapacitásának felső határát. Az általunk megkérdezett szakemberek elmondása szerint további barlangok ilyen célú megnyitása nem várható, és a meglévőkben sem kívánják a végtelenségig növelni a látogatók számát, ugyanis nem cél, hogy tömegturizmussá fejlesszék ezt.

Ezzel kapcsolatban Havasi Ildikó, a Duna Dráva Nemzeti Park Igazgatóság geológiai referense elmondta, hogy az Orfű közelében lévő Mészégető-források barlangja egyfajta kiegészítő jellegű ökoturisztikai szolgáltatásként nyílt meg a nagyközönség előtt 2007-ben. A nemzeti park területén nincs több olyan barlang, amely biztonságosan bemutatható lenne úgy, hogy a természeti értékek ne sérüljenek. „Az overallos barlangászat számára megnyitott barlangok gyakran csak gyalogosan közelíthetők meg, így ez is limitálja a látogatószámot. Például a Bükki Nemzeti Park területén az ilyen céllal megnyitott barlangok többsége távol fekszik a műúttól, csak közel fél-egy órás gyalogtúrával érhető el” – tette hozzá Ferenczy Gergely.

Nem tömegturisztikai szolgáltatás

Ezek a túrák jelenleg évente legfeljebb néhány száz főt vonzanak. Ilyen körülmények között a szakemberek szerint még érvényesíthetők a természetvédelmi szempontok. Viszonyításképpen például az Aggteleki Nemzeti Parkhoz tartozó Béke-barlangban 2000 óta, a Meteor- valamint Kossuth-barlangban 2007 óta évi néhány száz főt fogadnak az overallos túrákra, szemben a kiépített barlangokban szervezett túrák 150 ezer fős évi látogatószámával. Ezektől valamelyest eltér a budapesti Pál-völgyi-Mátyás-hegyi-barlangrendszer, ahol az elmúlt időszakban évente mintegy 2000 főt fogadtak a speciális barlangtúrákon. Ennek hátterében valószínűleg a főváros jelenléte, valamint a nagyobb számú külföldi turista áll.

„Az overallos túrák egy évtizede indultak nálunk, azóta folyamatosan nő az érdeklődés irántuk. Nagyon népszerűek az úgynevezett földalatti földrajzórák, amelyekre főleg tavasszal és ősszel érkeznek nagy számban iskolások. Az elmúlt években pedig egyre gyakrabban választják cégek is csapatépítő tréning gyanánt ezt a szolgáltatást” – tudtuk meg Regős Szilárdtól, a Pál-völgyi–Mátyás-hegyi-barlangrendszer túravezetőjétől.

A Balatonnál a Geopark-program részét képezi

Az overallos barlangturizmus a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban szorosan kapcsolódik a nemzeti park tervezett Bakony-Balaton Geopark programjához, melynek célja, hogy ismert és kevésbé ismert, ámde igen értékes – nem feltétlenül védett – földtani képződményeket mutassanak be az érdeklődőknek. A geoparkoknál nagy hangsúlyt helyeznek az interaktív kiállításokra, a szórakoztatva tanulásra. Korbély Barnabás elmondta, hogy a geopark működése szempontjából fontos, hogy a helyi lakosság be tudjon kapcsolódni a különböző szolgáltatásokba, és ebből anyagi haszna is származzon. Ezek a szempontok mindkét barlang esetében teljesülnek, hiszen a túrákat nem a nemzeti park szakemberei, hanem szakképzett helyi barlangászok vezetik. A nemzeti park kérte felvételét az Európai Geopark Hálózat tagjai közé, a pályázat elbírálása folyamatban van. Pozitív döntés esetén egyúttal automatikusan az UNESCO Geopark Hálózat tagjai is lesznek. A tagság elsősorban a marketing szempontjából előnyös, ugyanis a 33 tagból álló európai hálózatban kölcsönösen reklámozzák egymást a saját területükön, ami segíti a geoturizmus fellendülését.

A program részeként idén nemcsak a Kőlik-barlangot nyitották meg, hanem átadták a várpalotai homokbányában létrehozott új bemutatóhelyet. A város belterületén lévő felhagyott homokbánya mintegy 400 puhatestű faj maradványait és különös geológiai formákat (keresztrétegzettséget) mutat be. A látogatók számára a vezetést itt is egy helyi lakos végzi. A Bakony-Balaton Geopark majdani központját Hegyestűre tervezik, de pénzforrás hiányában egyelőre nem tudni, mikorra valósulhat meg. Viszont a közeljövőben elkészülő tihanyi bemutatóközpont, a Levendula-ház egyik szintjét teljes mértékben a geopark program bemutatásának szentelik. A fő attrakció a térség egykori vulkáni tevékenységeit bemutató interaktív kiállítás lesz.

Fotók: Korbély Barnabás (1, 4), Regős Szilárd (2, 3)

Kapcsolódó cikkeink:

 • Kalandtúra a Csodabogyós-barlangban
 • Geopark lesz a Balatonfelvidék és a Bakony

 • Rekorder fekete lyukra bukkantak

  Rekorder fekete lyukra bukkantak

  A Nap tömegének 33-szorosa az a csillag méretű fekete lyuk, amelyre a Tejútrendszerben, tőlünk csupán 2000 fényév távolságban bukkantak rá.

  Az űrből örökítették meg Namíbia legmagasabb hegyét

  Az űrből örökítették meg Namíbia legmagasabb hegyét

  A Brandberg nevű gránitmasszívum legmagasabb pontja 2543 méterrel fekszik a tengerszint felett.

  Lilává vált egy németországi tó vize

  Lilává vált egy németországi tó vize

  A tó természetes folyamatoknak köszönhetően nyerte el turistacsalogató árnyalatát.

  Oxigén és szén szökik a Vénusz légköréből

  Oxigén és szén szökik a Vénusz légköréből

  Olyan régiót vizsgáltak a Vénusz közelében, amelyre korábban még nem sikerült rápillantanunk.

  Hajótörötteket mentettek egy lakatlan szigetről

  Hajótörötteket mentettek egy lakatlan szigetről

  Az USA Parti Őrsége és a Haditengerészete közös akcióban mentett ki egy lakatlan, mikronéziai szigetről három embert.

  National Geographic 2024. áprilisi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  15 900 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket