Klaudia, Alexandra2023. március 20., hétfő
Föld

A terítéken Brazília! 1. rész – Amazónia

2008.12.10.Admin
National Geographic Magyarország

A National Geographic Oline munkatársa első kézből számol be brazíliai útjáról, és próbálja megfogni azokat a változásokat, amelyek e hatalmas országban az elmúlt években végbementek.

Írta: VIDÓ ILDIKÓ
Fényképezte: GÖMÖRI ESZTER

Budapesttől 3 plusz 9 óra repülés a főváros, Brasília, ugyanakkor 5 óra időnyeresége van az embernek. A város 1956–60 közt épült, különösebb érdekességet nem látunk benne. Salvador, majd Rio után 1960-ban lett az ország fővárosa és közigazgatási központja. A repülőgép vagy madár formájúra tervezett város központi részén találhatók a minisztériumok, a parlament és az irodák.

Az itt dolgozók egy része a kertvárosi részben lakik, mások hétfőtől péntekig szállodákban alszanak, majd hétvégére hazamennek a családjukhoz, s a hotelek kiürülnek. A városban alig van gyalogosforgalom, járdák is csak néhány helyen vannak, és ahol vannak, ott is csak azért, hogy az emberek eljussanak autóikhoz illetve a buszokhoz. Az autók itt nem benzinnel, hanem alkohollal működnek, amelynek ára feleannyi, mint a gázolajé. A benzinkutaknál nem is látni a benzinárakat. Brasíliában a latin-amerikai metropolisoktól eltérően egyáltalán nincs szegénynegyed, afféle favella, hiszen döntően a közigazgatásban dolgozók laknak es dolgoznak a városban. Az utcák jellegzetes fákkal vannak tele, az egyik mangótól roskadozik, a másikon a tűzfa lángvörös virágai díszlenek. Láthatunk továbbá brazilfát, amelynek pirosas nedvét festék készítéséhez használják. Ezért jöttek ide a 16. században a portugálok, és az országot is erről nevezték el. Erős zöld levelének és sárga virágának színe mindenhol a brazilokat képviseli, a zászlójuktól a focicsapatig.

De már utazunk is Amazóniába, amely több államot is magába foglal, s amelyet átszel a világ legbővizűbb folyója, az Amazonas. Nevét onnan kapta, hogy a portugálok érkezésekor olyan törzsek éltek itt, ahol a nők voltak a harcosok, a harcos amazonok. Állítólag gyermekek születésekor a fiúkból csak annyit tartottak meg, amennyi a szaporodáshoz szükséges volt, a többieket lemészárolták. A legenda szerint az egyik mellüket is levágták, mégpedig azért, hogy az íjat kényelmesen tudják keresztbe vetni a vállukon!

Az Amazonas két fő és nagyon sok mellékágból áll, előbbiek a Rio Negro és a Rio Solimões. A két folyó igen különböző: a Rio Negro, ahogy a neve is mutatja, sötét, a belehordott szerves anyagoktól, valamint a belemosott laterites talajtól vöröses-barnás színű. Vize kissé savas, aminek következménye, hogy egészen más a flórája és faunája, és a turisták számára föltehetően nem mindegy, hogy itt nincsenek moszkitók. A másik ág vize világos, és a belemosott agyagos talajtól sárgás színű. Ez az ág hidegebb is, így több hal és más állatfaj él benne.

 Esőerdő részlet

Esőerdő részlet

Egy ECOPARK-ban lakunk, amit az esőerdő szélén alakítottak ki, kényelmes bungalókkal, légkondicionálóval. Igyekeznek mindenhez természetes anyagokat használni. Az ECOPARK programja egy majomrezervátummal indult, ahol a hatóságok által elkobzott, korábban illegálisan befogott és eladásra szánt majmokat próbálják visszaszoktatni a vadonhoz. Az állatok eleinte ketrecben vannak, később szabadon engedik őket, de sokáig visszajárnak, hiszen ez afféle bázis nekik: ha például nem találnak elég élelmet, ide mindig visszajöhetnek. A rezervátumban jelenleg 26–28 majom él, egy-kettő van köztük, amelyik az emberrel barátságos, és kissé háziállatként viselkedik.
Háromórás sétát teszünk az esőerdőben, de az itt elő jaguárral sajnos (vagy nem is annyira?) nem találkozunk, a nagymacska általában messze elkerüli az embert.

 Tukán

Tukán

Látunk azonban sokféle érdekes gyógynövényt, amit az itt élő törzsek használtak pl. gyomorfájásra, de olyannal is találkozunk, amit gyertyaként lehet használni, illetve, amit bájitalba kevernek. Két indián vezetőnk közül az egyik abból a marau törzsből származik, ahol a férfivá avatás úgy történik, hogy a kezüket huszonkétszer kell beledugni egy olyan kesztyűbe, ami tele van egy speciális fajta termeszhangyával, amelynek a csípése olyan fájdalmas mint a darázsé.

 Indián termeszhangyákkal

Indián termeszhangyákkal

A mi vezetőnknek 4 évig tartott, amíg férfivá érett! Ezekkel a termeszekkel mi is összeakadunk, de szerencsére senkit sem csíptek meg közülünk. A turistákat piranha-horgászatra is elviszik. A Rio Negro egyik mellékágában vagyunk, itt kb. 30 féle piranha él. Mindenki megpróbálkozik a horgászattal, sikerrel azonban csak vezetőnk jár: ő hármat is fogott.

 Piranha

Piranha

A kifogott halak kb. 15 cm-esek, rettegett fogazatuk jól látszik. A következő este kajmánlesre indulunk, de csak egy kicsi, 3 éves példányt sikerül találni, amit kiemelnek a csónakba, sőt, meg is lehet simogatni, bár nem hiszem, hogy egy vadállat kedveli a simogatást! De a jelszó azonban itt is a következő: mindent a turistáért! Persze, a jól fizető turistáért. A legérdekesebb, amire nem is számítunk, egy lajhár, amely éppen készül átúszni a folyót. Ez végül nem sikerül neki, mert csapatunk kifogja a csapzott állatot, kiviszi a partra, és felteszi egy fára.

Egynapos hajóutunkon meglátogatunk egy kaucsukültetvényt, ahol megmutatják, hogy hogyan vágják meg a kaucsukfát és fogják fel a nedvét, valamint azt is, ahogy utána egy fadarabra tekergetve tűz fölött forgatják, amíg összeolvad egy nagy gombóccá, amit aztán a piacon eladnak. Amazónia a gumitermelés központja. Meglátogatunk egy indián falut is, amelynek házai cölöpökre épültek, ugyanis nagyobb esőzések után a folyó sokszor kiönt a medréből. A falunak kis katolikus temploma és iskolája is van, és természetesen egy bazár is található, ahol kézműves dísztárgyakat árulnak a turistáknak.
Kíváncsiak vagyunk az esőerdőirtás mértékére. A legnagyobb mértékű pusztítás a déli részen történik, ahol az erdő helyén szójaültetvények vannak.

 Indián harcos; fotó: Gömöri Eszter

Indián harcos; fotó: Gömöri Eszter

A folyóhoz közelebb eső részeken már egyre több védett nemzeti park található, ahol az erdő irtása szigorúan tilos. Vannak védett indián rezervátumok is, ahová nem tanácsos bemenni. Aki mégis vállalja a kockázatot, csak magára számíthat, felelősséget nem vállalnak érte. Könnyen megtámadhatják, és az is előfordulhat, hogy megölik! A folyó közelében lakik a marau indián törzs is, amelyből egyik vezetőnk származik.
Amazóniában alig van út. Az atlanti part közelében fut egy észak–déli irányú autóút, a rá merőleges kelet–nyugatinak viszont még csak egy kis része épült meg. Közlekedni leginkább csónakkal lehet a folyókon es a mellékágakon, a folyók az év nagy részében bővizűek, így hajózhatók. Másik lehetőség a repülés. Amazónia fővarosában, Manausban repülőtér is található.

Folytatjuk

Kapcsolódó cikkünk:
A terítéken Brazília! 2. rész – Iguacu, Rio

Április közepén indul az európai Jupiter-szonda

Április közepén indul az európai Jupiter-szonda

A JUICE nevet kapott szondát 2023. április 13-án a francia guyanai űrkikötőből indítják útnak.

Nemzeti park lett Európa egyik utolsó vad folyója

Nemzeti park lett Európa egyik utolsó vad folyója

Az albán Vjosa-folyó védettsége hatalmas előrelépést jelent, így nem épülhetnek vízerőművek az eddig zabolázatlan folyón.

Rekord alacsony az antarktiszi tengerjég

Rekord alacsony az antarktiszi tengerjég

Általában az északi sarkvidéki tengerjég csökkenéséről olvasunk, azonban a déli sarkvidéken is vannak kiugró évek.

Vulkáni aktivitás a Vénuszon

Vulkáni aktivitás a Vénuszon

Egy 30 évvel ezelőtti küldetés mérési adataiból sikerült új bizonyítékokat szerezni arra, hogy a Vénusz felszíne ma is aktív vulkánok otthona.

Potosí, a magashegyi ezüstbánya

Potosí, a magashegyi ezüstbánya

Potosí bolíviai ezüstbányája 4090 méterrel a tengerszint felett található, és évszázadokig volt a spanyol gazdagság alapja, az emberiség történetének leggazdagabb ezüstbányája.

National Geographic 2023. márciusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket