Auguszta, Bertold2024. március 29., péntek
Föld

A terítéken Brazília! 2. rész – Iguacu, Rio

2008.12.10.Admin
National Geographic Magyarország

National Geographic Oline munkatársa első kézből számol be brazíliai útjáról, és próbálja megfogni azokat a változásokat, amelyek e hatalmas országban az elmúlt években végbementek.

Írta: VIDÓ ILDIKÓ
Fényképezte: GÖMÖRI ESZTER

Megérkezünk az Iguacu-vízeséshez! A név a guarani indiánok nyelvén nagy vizet jelent. Az Iguacu kb. 270 kis zuhatagból áll, ami 70 nagyobb egységre osztható. A víz egy 120 millió évvel ezelőtt megszilárdult bazaltplatóról zúdul le, jól látható a felső vulkáni réteg fekete színe, míg alatta fehér mészkő látszik. Először az argentin oldalt nézzük meg, ahova kisvasúttal érkezünk. Az ezen az oldalon lévő kisváros, Puerto Iguazú lakossága az elmúlt 8 évben 8000-ről 18 000-re nőtt, ami jól mutatja a turizmus fejlődését. A vízesés 1984-ben lett a Világörökség része. Több mint kétezer fafajta és sok száz madárfaj él ezen a vidéken. Itt termelik a jellegzetes mate teát. Ez egy zöld tea, mindenki ezt issza, speciális bögrében, amely mindenhol kapható. A bögre aljába teszik a teafüvet, ráöntik a forró vizet, és egy hosszú szárú, szűrővel ellátott kanállal kavargatják, és azon át szívják fel a teát. A Sheraton szállodalánc megelőlegezte az argentin államnak az infrastruktúra kiépítését (kisvasutat, utakat), ezért cserébe a nemzeti park területén belül ez az egyetlen hotel, amely felépülhetett. A kormány ezt el is fogadta, egy feltétellel: a cég csak argentin munkásokat alkalmazhat. A Sheraton ezt teljesíti is, a jelentkezőket 3 hónapos próbaidőre veszi föl minimálbérért, utána pedig, még mielőtt fizetést kéne emelni, újakat vesz fel.

Egy sétaút vezet végig a vízesés mentén, ezen jutunk el az Ördögtorokhoz, ahol a víz 80 métert zuhan a mélybe. Kicsit lejjebb csónakokba szállhatunk, és ezzel közelítjük meg a vízesést, amennyire csak lehet. Persze mindenki csuromvizes lesz, levegőt is alig kapunk.

A brazil oldalra másnap megyünk. Ezen az oldalon fedezte fel a vízesést egy spanyol kormányzó 1542-ben. Először Santa Mariának nevezték el, de később az eredeti indián név maradt meg. Innen lehetőség van egy negyedórás helikopterezésre, amelynek keretében fölülről, a maga teljességében csodálhatjuk meg a zuhatag-rendszert.

 A vízesés-rendszer helikopterről

A vízesés-rendszer helikopterről

Rio de Janeiróba repülünk! A portugálok 1515-ben érkeztek ide a Guanabara-öbölbe, amiről azt hitték, hogy egy folyótorkolat, s mivel január volt elnevezték Rio de Janeirónak, azaz Január folyónak. Más források szerint a portugálok okosabbak voltak annál, hogy ne lássák, hogy nem egy folyóhoz érkeztek, és az eredeti név Ria de Janeiro volt, ahol a ria öblöt jelent; a név azonban később elferdült.
Rio a Föld egyik legszebb fekvésű városa. A Corcovadóról vagy a Cukorsüveg hegyről letekintve lenyűgöző látvány tárul elénk a sok kisebb öböllel, félszigettel, szigettel, dombokkal, és a mindezeken elterülő hatalmas várossal.

 Rio a Föld egyik legszebb fekvésű városa

Rio a Föld egyik legszebb fekvésű városa

Kb. 6 millió ember él ebben a metropolisban, az itt születteket kariókáknak nevezik. A kariókák sokféle nép keverékei, indiánok, feketék, portugálok és más fehér emberek, akik megfordultak errefelé. A kariókák igencsak különböznek más brazil nagyvárosban, pl. a Sao Paulóban élő emberektől, akik állandóan csak dolgoznak. Itt Rióban az emberek bohémek, vidámak, kedvesek, barátságosak, és az élet élvezete sokkal fontosabb számukra, mint a munka. Egy megfogalmazás szerint a riói kariókák 15 és 39 év közöttiek, és az a szokásuk, hogy munka előtt, után vagy helyett a strandra mennek.
Nézzünk bele egy kicsit a város napos oldalába! Meglátogatjuk a Karnevál színhelyét.

 Strand

Strand

A Riói Karnevál ugyanúgy hamvazószerda előtti hétvégén van, mint itthon a busójárás. A Szambadrom egy speciális stadion, ahol 16 szamba iskola vonul fel egy 650 méter hosszú kifutón, a zsűri és a nézőközönség lelátója előtt. Az iskolák majdnem egy évig készülnek a versenyre, 4–5000 résztvevővel. A vonuló csoportokat allegorikus kocsik is követik, amelyeket maguk a résztvevők húznak. A résztvevők sokszor a favelák lakói közül kerülnek ki, akik néha évekig gyűjtik a pénzt, hogy ki tudják fizetni a kosztümöt és díszleteket. Minden iskolának saját koreográfusa, díszlettervezője, ill. énekese van. Az iskolák saját dalt írnak a karneválra, amit a rádió már a verseny előtt is sugároz, így a nézők már velük együtt éneklik a dalokat. A verseny véresen komoly, hiszen a győztes iskola nagy összeget kap, amiből a következő évben tud készülni. Egy-egy iskola felvonulása 65–80 perc lehet. 40 tagú zsűri pontozza a teljesítményt; a szempontok között van a választott téma, az ének és az előadásmód.

A karnevál péntek este indul a gyermek szambaiskolák felvonulásával, szombaton jönnek a másod osztályú iskolák, végül pedig az első osztályúak. A tomboló tömegben pedig folyik a cachaca (cukornádból készült pálinka), és a caipirinha (az ebből készült koktél, ami úgy készül, hogy lime-ot összetörnek a pohárban, cukrot és jeget tesznek rá, majd felöntik cachacával). Mi is kapunk egy kis ízelítőt, egy mini karneváli bemutatót abban az épületben, ahol a díszletek és a kosztümök készülnek. Megkóstoljuk a helyi koktélt is, és együtt táncolunk, vonulunk és fényképezkedünk a táncosokkal.

Másnap a város sötét oldalát látogatjuk meg. A lakosság 20%-a lakik favelákban. A dombokra és völgyekbe épült Rio magaslatain húzódnak a szegénynegyedek. Mintegy 750 favela van, ezek közül kb. 500 drogkereskedésből él. Az első favela, amit meglátogatunk, a Rocinha, is ilyen. A turistákat nem bántják, főleg, ha szervezett csoportban érkeznek, mivel pénzt hoznak a közösségnek, hiszen vásárolnak az asszonyok által készített és kínált kézműves termékekből, láncokból, táskákból. Maguk között azonban nagyon szigorú törvények uralkodnak Aki lop, levágják a kezét, a drogkereskedők között pedig a gyilkosság sem ritka. A favellában csak egy utca van, ezen tudnak kocsik is haladni; a többi csak sikátor, ahova csak a gyalog lehet bemenni. Rocinha egyfajta állam az államban. Saját közigazgatási rendszerük van, valamint saját iskola, bank, tévé- és rádiócsatorna, illetve újság működik. A favela maga szervezi meg az utcák takarítását, a szemét szállítását, stb. Sajnos, a szemét elszállítása még nem tökéletes, mindig több termelődik, mint amennyit elszállítanak. Nemcsak a legszegényebbek, hanem alsó középosztálybeli emberek is élnek itt. Sétánk során találkozunk a másnapi polgármester-választás egyik jelöltjével, aki támogatni akarja a favelákat; ezért nagy tömeg kísérte és éljenezte.

 Riói favela

Riói favela

A második favela neve Canoas, jóval kisebb, és itt nem foglalkoznak droggal. Egy, a közelben lakó gazdag ember alapította az itt lévő iskolát azért, hogy az itteni gyerekekből ne utcakölykök legyenek; a favelából azonban ritkán jut el gyerek az egyetemig. A favelák sokszor a leggazdagabb negyed közelében vannak, mert az itt élő jómodú réteg a ház körüli munkákra alkalmazza a nyomornegyed lakosait. A tengerpartot azonban nem lehet kisajátítani, az mindenkié. Amikor a Sheraton szállót építettek a part közelébe, a szálloda lezárta az előtte lévő tengerparti részt, a favella pedig beperelte és meg is nyerte a pert!

Pelé is a favelából tört ki, és 1950-ben meghódította a világot. A Maracana stadionban a sok híres futballista között díszhelyen láthatjuk Pelé lábnyomát! A világ nagy játékosai között az öltöző felé vezető folyosón Puskás neve is szerepel.

Kapcsolódó cikkünk:
A terítéken Brazília! 1. rész – Amazónia

Olvadó sarki jég

Olvadó sarki jég

Az elmúlt években a tudósok tanúi voltak, milyen elképesztő mértékben változik a tengeri jég kiterjedése. A 2016-os rekord alacsony értéket egy másik követte 2022-ben, majd egy harmadik 2023-ban.

Véget ért egy klímamérnöki kísérlet

Véget ért egy klímamérnöki kísérlet

Úgy döntöttek, befejezik a Harvard Egyetem kis léptékű klímamérnöki kísérleteinek sorozatát, a SCoPEx-et.

Hogyan nőhetett ekkorára a Denali?

Hogyan nőhetett ekkorára a Denali?

Észak-Amerika legmagasabb hegycsúcsa 6190 méteres tengerszint feletti magasságú, és több mint 2700 méterrel nyúlik a környezete fölé.

A világ legdélebbi postahivatala

A világ legdélebbi postahivatala

A postát egy alapítvány üzemelteti, a közvetlen szomszédok pedig elegáns frakkot hordva csúszkálnak a hóban.

Kína nem beszél, csak halad

Kína nem beszél, csak halad

A kínai űripar hatalmas lépésekkel halad előre, nemrégiben indították el a Hold körül kiépülő kommunikációs átjátszó műholdrendszer új tagját.

National Geographic 2024. márciusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket