Gyárfás, Romuald2024. június 19., szerda
Föld

Alaszka olvadó gleccserei megemelik a szárazföldet

2009.06.11.Admin
National Geographic Magyarország

A délkelet-alaszkai Juneau-jégmező jégárjai a Föld leggyorsabban visszahúzódó gleccserei közé tartoznak. A jég visszahúzódásának egyik következménye a szárazföld hirtelen kiemelkedése.

Morgan DeBoer földtulajdonos 1998-ban kilenclyukú golfpályát létesített a dél-alaszkai Glacier Bay (Gleccser-öböl) szájánál, ahol fél évszázada, amikor a családja ideköltözött, még víz hömpölygött. „Ma már az év legnagyobb dagályai sem érik el a pályát” – mondta el DeBoer, aki olyan terveket forgat a fejében, hogy hamarosan további kilenc lyukkal bővíti ki létesítményét.

A jelenséget több tényező egymásra hatása okozta. Dióhéjban a magyarázat a következő: az elolvadó gleccserek súlyától felszabaduló földkéregdarabok fölemelkednek. Ez az izosztázia jelensége. Hasonló folyamat játszódott le a földtörténeti közelmúltban a jégkorszak végén, amikor az északi területek megszabadultak a hatalmas kiterjedésű belföldi jégtakaró roppant súlyától, s ez például Skandináviában több tíz méteres partemelkedést eredményezett, amiket a parti színlők alapján pontosan meghatározhatunk. A terület emelkedése nagyobb mint a felmelegedésből illetve a sarki jégtakaró elolvadásából következő ún. eusztatikus tengerszint-emelkedés. A viszonylagos tengerszint tehát csökken, méghozzá „a valaha feljegyzett legnagyobb ütemben” – olvasható egy 2007-es szakértői jelentésből.

 A Juneau jégmező környékének tagolt partvidéke műholdképen. (Forrás: Google Earth)

A Juneau jégmező környékének tagolt partvidéke műholdképen. (Forrás: Google Earth)

A geomorfológusok szerint a több mint kétszáz éve kezdődött kiterjedt gleccserolvadások nyomán Grönlandon és néhány más helyen is előfordult hasonló jelenség. Dél-Alaszkában viszont jóval látványosabbak a következmények, ugyanis az itteni jégárak minimum tíz métert hátrálnak minden évben.

Az International Herald Tribune internetes kiadása szerint a tengerszint süllyedése következtében kiszáradnak az óceánnal hidrológiai összeköttetésben lévő parti lápok és mocsarak. A tengerből előbukkanó új szárazföldek pedig tulajdonjogi kérdéseket is fölvetnek, miközben a gleccserek olvadékvize nagy mennyiségben szállítja a parti vizekbe a jégárak törmelékét, és fennáll a veszély, hogy ennek következtében feltöltődnek az egykor hajózható csatornák. Néhány évtizeddel ezelőtt a Juneau és Douglas szigete között húzódó Gastineau-csatornán még rendszeresen haladtak át nagy hajók. Mára apálykor már csak sár borítja a területet, s az emberek gond nélkül átgázolhatnak rajta ilyenkor. Még futóversenyt is rendeznek rajta: a „mendenhalli sárfutást”.

 Egyre több a parti zátony

Egyre több a parti zátony

„A folyamat végére Douglas szigete várhatóan összenő a szárazfölddel. Amennyiben ez bekövetkezik, a mendenhalli vizes élőhely, egy 1600 hektáros védett lápvidék pusztulásra van ítélve.” – vélekedett Eran Hood, a délkelet-alaszkai egyetem hidrológusa, a 2007-es jelentés egyik szerzője.

A változás egyes helyeken olyan gyors ütemű, hogy azoknak a kajakosoknak, akik a területet néhány évvel ezelőtt kiadott térképek segítségével kívánják bejárni, sok szakaszon már fűvel benőtt zátonyokon kell végiggyalogolniuk, illetve cipelniük vízi járműveiket. Egyes zátonyokon már kisebb fák is növögetni kezdtek.

 A lazacok is veszélyben

A lazacok is veszélyben

A parti vizes élőhelyek végveszélybe kerülése mellett a lazacállományt is fenyegetik a változások. „Ennek a vidéknek éltető eleme a visszatérő lazac. Mi történik, ha visszajönnek, és kiszáradt folyómedreket találnak? A lazac identitásunk része” – nyilatkozta Bruce Botelho, az alaszkai főváros, Juneau polgármestere, a 2007-es jelentést készítő szakértői tanács összehívója.

A jelentés szerint az utóbbi kétszáz év során szárazföld akár három métert is emelkedett a tenger szintjéhez viszonyítva, s a jelenlegi tendencia alapján 2100-ra még egy további méterrel fog magasodni. Az emelkedés üteméhez az izosztatikus mozgások mellett tektonikai események is hozzájárulnak. A pacifikus kőzetlemez az észak-amerikai lemez alá történő bukása hozta létre az egész kontinens nyugati partján végighúzódó lánchegységet, s a folyamat még ma is tart, itt Alaszkában is, így Juneau és erdős-dombos környezete még jobban kitüremkedik majd. Ha a tektonikát és a gleccserek hatását összeadjuk, felfoghatatlan mértékű változást kapunk” – jelentette ki Bruce Molnia, az amerikai szövetségi geológiai hivatal munkatársa.

A szakember szerint Gustavusban, ahol DeBoer golfpályája található, évente csaknem hét centiméterrel emelkedik a föld, s ezzel a település „Észak-Amerika leggyorsabban emelkedő pontja”. DeBoer egyébként a golfpálya kibővítés mellett a természetvédelmi hatóságokkal is felvette a kapcsolatot, akikkel arról tárgyal, hogy tengerből kiemelkedett új birtokának egy részén védett területet létesítenek. Megteheti, mondja, mivel a dagály határvonala egy mérfölddel tolódott ki a tenger felé, amióta családja ideköltözött.

 Részlet az olvadó Mendenhall-gleccserről

Részlet az olvadó Mendenhall-gleccserről

A huszonnyolc éves Kristin White tanárnő az alaszkai fővárostól 21 kilométerre északra fekvő Hainesben nőtt fel, ahol általános meggyőződés szerint Alaszka legszebb jégfolyója, a 21 kilométer hosszú Mendenhall-gleccser található. A jégár 1767 óta már 4 kilométerrel lett rövidebb, s a nyomában történő izosztatikus emelkedések következtében a fiatal hölgy családjának birtoka is gyarapodott. Ez azonban nem okoz különösebb örömöt neki. A gleccser zsugorodását végtelen szomorú dolognak tartja, és ahhoz hasonlítja, mintha valaki a hegyek között élne, és egyszer csak a megszokott csúcsok kezdenének eltünedezni.

Hozzászólások

A csillagászati közelmúltban zajlott a Tejútrendszer utolsó ütközése

A csillagászati közelmúltban zajlott a Tejútrendszer utolsó ütközése

Galaxisunkról jól ismert, hogy számos alkalommal találkozott, ütközött korábban más galaxisokkal, ezen események nyomait mindmáig látni lehet.

Venezuela utolsó gleccsere is eltűnt

Venezuela utolsó gleccsere is eltűnt

A Humboldt-gleccser végzetét a klímaváltozás hozta el, ma már csak egy nagyáruház területéhez mérhető jégborítás maradt belőle.

Szeizmikus mérőállomások is észlelték Taylor Swift koncertjeit

Szeizmikus mérőállomások is észlelték Taylor Swift koncertjeit

Az énekesnő egymás után három koncertet is tartott Edinburgh-ben.

Új modell született a földrengések keletkezéséről

Új modell született a földrengések keletkezéséről

Az új elképzelés szembemegy a korábban elfogadottakkal, a kutatók arra jutottak, hogy a geometria segíthet meghatározni, miért pattannak ki a földrengések.

Óriásvírusok segíthetik a grönlandi jég védelmét

Óriásvírusok segíthetik a grönlandi jég védelmét

A hatalmas jégmező felszínét nyáron hóalgák borítják és teszik sötétebbé, ezzel gyorsítva az olvadást.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket