Janka, Zsanett, Johanna, Nándor2024. május 30., csütörtök
Föld

Túlnépesedik a Galápagos-szigetek? – Helyzetkép

2009.11.05.Admin
National Geographic Magyarország

A Puerto Ayora város szemétdombjai azt bizonyítják, a Galápagoson, amelynek különleges állatvilága elbűvölte Darwint, ma egyetlen faj gyarapodik gyors ütemben: az ember.

„Ami a Darwin számára teóriájának döntő érvét szolgáltató madarakat, a szürke pintyeket illeti, ők is ott vannak: szomorúan repkednek a szeméthalmok körül, amelyek azoknak az ecuadoriaknak a háztartásából kerülnek ki, akik a növekvő idegenforgalom szolgálatában érkeztek oda – számol be riportjában a The New York Times.

Galápagos „emberi” lakossága az utóbbi évtizedben mintegy 30 ezer főre duzzadt, ami meglehetősen nyugtalanítja a környezetvédőket. Ők arra hívják fel a figyelmet, hogy a gyors gyarapodás máris veszélyezteti az ökoszisztémát, amely azelőtt, hogy a szárazföldiek betelepülése több mint száz éve megkezdődött, lehetővé tette az endemikus fajok – köztük az óriásteknősök és az élénk kék lábú szulafélék – számára, hogy háborítatlanul, senkitől sem zavartatva éljenek és fejlődjenek eredeti környezetükben.

A jelenségre az ecuadori kormány is felfigyelt: annak ellenére, hogy pártolja az idegenforgalom kibontakozását, tavaly több mint ezer engedély nélkül érkezett szegény ecuadorit utasított ki a tartományból, és továbbiak eltávolítására készül. A szigetek lakosságának korlátozásával a hatóságok szeretnék biztosítani azoknak a természeti csodáknak a megőrzését, amelyek fellendítették Ecuador legjövedelmezőbb gazdasági szektorát, a turizmust. Ezek az intézkedések azonban elégedetlenséget keltenek a szakképzetlen betelepülők körében, akik úgy érzik, hogy őket büntetik, miközben az ország továbbra is élvezi a turisták által Ecuadorba, Dél-Amerika egyik legszegényebb országába hozott dollármilliókat.

„Azt halljuk, hogy egy gazdag külföldi által lefényképezhető teknős többet ér, mint egy ecuadori állampolgár” – panaszkodott a lap riporterének az 54 éves Maria Mariana de Reina Bustos, akinek családja Ecuador szárazföldi területéről, az Andokban fekvő Ambatóból érkezett a szigetcsoportra. Maria 22 éves lányát, Olgát nemrég a La Casca nevű galápagosi nyomornegyed közelében őrizetbe vette a rendőrség, majd repülőre ültette és visszatelepítette az ország kontinentális területére.
Az első telepesek halászként, földművesként kerestek megélhetést a szigeteken. Most azok többségét, akik megteszik a rövid repülőutat Quitóból, a fővárosból az egzotikus szigetcsoportra – vagy éppenséggel csónakon szivárognak be – már más lehetőségek csábítják: taxisofőrként, szállodai alkalmazottként vagy a növekvő hivatalnokréteg tagjaként viszonylag jó, a szárazföldihez képest nem ritkán két-háromszor nagyobb keresetre tehetnek szert.

 Szegénynegyed Puerto Ayorában

Szegénynegyed Puerto Ayorában

Az ország vezetői évtizedeken át semmit sem tettek ennek megakadályozásáért. Először azért nem, hogy a turizmus minél gyorsabban fejlődhessen, később pedig azért nem, hogy a kormány biztosítsa jelenlétét. Ráadásul úgy tűnt, a növekedést eléggé behatárolja, hogy a szigetvilág 97 százalékát nemzeti parkká nyilvánították. Ez azonban nem volt elég: 2007-ben az ENSZ is a veszélyeztetett világörökségi területek listájára helyezte Galápagost.

A szakemberek szerint máris jelentős a kár: olajszennyezés, az óriásteknősök és a cápák népességét veszélyeztető orvhalászat, idegen, invázív fajok – patkányok, macskák, tehenek és tűzhangyák – fenyegetik az őshonos galápagosi élővilágot.

 Mennyit és „egy gazdag külföldi által lefényképezhető teknős

Mennyit és „egy gazdag külföldi által lefényképezhető teknős”? (Fotó: Scott Ablemann)

Galápagoson elvileg csak azok kaphatnak tartózkodási engedélyt családtagjaikkal együtt, akik a szigeteken születtek, vagy 1998 előtt települtek be illetve az ideiglenes munkavállalási engedéllyel rendelkezők. A rendőrség ellenőrzőpontok létesítésével próbálja kiszűrni az illegális betelepülőket – de ugyanaz a kormány, amely a kiutasításokat felügyeli, egyszersmind támogatást is nyújt a szigetlakóknak.

A szubvenció egyik formája lehetővé teszi, hogy az üzemanyagot a szárazföldivel azonos áron forgalmazzák a szigeteken. Egy másik kedvezmény eredményeként a szigetlakók a Quitóba és vissza szóló repülőjegyért csak töredékét fizetik annak, amit egy külföldinek kell leszurkolnia. Vannak illegális, de létező előnyök is: például a betelepülők névházasságot kötnek a szigetlakókkal, hogy tartózkodási engedélyt kapjanak, aminek persze megvan a feketepiaci ára is.

Mindennek megvan a maga eredménye: Puerto Ayora utcáin egymást érik a diszkók, vendéglők, gyorsbüfék és emléktárgyboltok. A külvárosban Leopoldo Bucheli, a dinamikus fejlődést ösztönző polgármester képével plakátok hirdetik az El Mirador-tervet, amelynek során ezer új lakást építenek föl A 36 éves Yonni Mantuano, aki nemrégiben vásárolt magának lakást a program keretében, azt mondja, ugyanarra vágyik, mint bárki más bárhol másutt a világon: emberi életre.

 Épülő házak Puerto Ayora szegénynegyedében

Épülő házak Puerto Ayora szegénynegyedében

A kormány meglehetősen ellentmondásos fellépéséhez hasonlóan a szigetlakók érzései is vegyesek. A 45 éves Margarita Masquiza, aki 14 éves korában érkezett Galápagosra, felháborodva kommentálja a kiutasításokat: „Két kezünkkel építettük ezt a tartományt, fájdalmat okoz nekünk, hogy azt látjuk, honfitársainkat állat módjára kitelepítik. Valamennyien ecuadori őslakosok vagyunk, hogyan deportálhatnak bennünket saját országunkban?”

Ezzel szemben amikor a riporter megkérdezte tőle, hogy miként befolyásolja a betelepülők érkezése négy gyermekének és további négy unokájának életét, máris más hangon válaszolt: „Meg kell őriznünk a lehetőségeket családtagjaink számára…” – emelte ki.

A szigetcsoport legtöbb lakója a San Cristóbal szigeten él, ahol valamikor fegyintézet működött, valamint Santa Cruzon, ahol Puerto Ayora is található, de a fejlődés eléri a többi szigetet is. Így nem kétséges, hogy az emberi jelenlét már mindenütt megváltoztatta az életet a szigeteken.

Kapcsolódó cikk:
Szúnyogok fenyegetik a Galápagos egyedülálló hüllőit

Hozzászólások

Eljött a magyar túlfogyasztás napja

Eljött a magyar túlfogyasztás napja

A magyarok túlfogyasztása a globális átlagnál is rosszabb, egy év alatt 2,5 földnyit fogyasztottunk.

Egy tűzoltó és egy erdész okozhatta a történelmi chilei tűzvészt

Egy tűzoltó és egy erdész okozhatta a történelmi chilei tűzvészt

A 2023 februárjában kialakult katasztrófában 137 ember vesztette életét.

A NASA közreműködésével juthat az európai rover a Marsra

A NASA közreműködésével juthat az európai rover a Marsra

A korábbi tervek szerint orosz eszköz segítette volna az ExoMars küldetés Rosalind Franklin marsjárójának landolását.

Rozsdavörössé válnak Alaszka folyói

Rozsdavörössé válnak Alaszka folyói

A korábban kristálytiszta kék víz az olvadó permafroszt miatt narancsos-rozsdás színűvé és zavarossá válik, néhol úgy néz ki a táj, mintha narancslé folyna.

Égi jelenségek 2024. június első felében

Égi jelenségek 2024. június első felében

Már alig van éjszakai sötétség, de még megfigyelhetjük a nyári Tejutat, lesznek gyönyörű holdsarlók és együttállás is.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket