Ivó, Iván, Milán2024. május 19., vasárnap
Föld

Koppenhága: Kevés az esély a megállapodásra

2009.12.17.Admin
National Geographic Magyarország

A klímacsúcson a felsőbb politikai egyeztetések keddi megkezdésével a tárgyalók átadják a helyeiket a minisztereknek, majd a azok az államok vezetőinek. Egyelőre azonban semmiféle megállapodás nem körvonalazódik, pénteken pedig – elvileg – vége a tanácskozásnak. A keddi és szerdai fontosabb események rövid összefoglalója.

Egyre nagyobb a rohanás és az idegeskedés a konferenciának otthont adó Bella Centerben. Ahogyan azt Connie Hedegaard, az ülés elnöknője elmondta, csütörtökre már készen kellene állnia a megállapodás végleges szövegének ahhoz, hogy azt pénteken aláírhassák az államfők, majd este hat órakor lezárhassák a tárgyalásokat.

Azonban kedden még semmiféle megállapodás nem létezett, még a legfontosabb kérdésekben, így például a pénzügyekben sem. Nem csoda, hogy a tárgyalók egyre feszültebbek és fáradtabbak, egy delegált tag szívrohamot kapott, és többen lettek rosszul. Az ülések folyamatosan csúsznak és éjszakába nyúlóan is folytatódnak.

Kedden és szerdán folyamatosan érkeztek az állam- és kormányfők, köztük Bajnai Gordon miniszterelnök is. Őket csütörtökön maga a dán királynő látja vendégül egy ebédre. A már itt lévő miniszterek is belecsöppentek a munka sűrűjébe, és igyekeznek a tárgyalási folyamatokon egyszerűsíteni és eredményeket felmutatni. Az EU-tól főleg a holland fejlesztésügyi és egy spanyol miniszter dolgozik azon, hogy felpörgesse a megbeszéléseket.

A magas szintű egyeztetések (High Level Segment) keddi megnyitóján többek között Ban Ki-moon és Charles herceg is beszédet mondott. Nem lesz könnyű dolga az államfőknek, hiszen még aligha sikerült előkészíteni a szerződést, a rájuk nehezedő nyomás viszont óriási, a világ egy erőteljes megállapodásra vár.

 A világ erőteljes megállapodást akar

A világ erőteljes megállapodást akar

Mi a helyzet az egyes országok terén?
Az USA még mindig sarkalatos pontja a tárgyalásoknak. Nem csupán az a gond, hogy a jelenlegi vállalás (2005-ös bázison 17%-os kibocsátás-csökkentés, amely az 1990-es alapszinthez képest csupán 3–4%-ot jelent) gyenge, hanem az is kérdés, hogy milyen jogi formában lehet majd őket bevonni az új szerződésbe. Ugyanis a kiotói jegyzőkönyvnek az USA nem tagja, így ennek a meghosszabbítása rá nem vonatkozik, azonban az új megállapodás jogi formája még nem eldöntött.
Oroszország nem híve a kiotói jegyzőkönyv meghosszabbításának, ám felhalmozott kvótáit sem szeretné elveszíteni így kérdéses, hogy hogyan kívánják ezt kivitelezni.

Felmerült az is, hogy Kína nem kér a majdani klímaalapból támogatást, ám cserébe a saját maga által kidolgozott klímavédelmi programját valósítaná meg, amelybe kevés beleszólást engedne a többi országnak.

Az EU mindenképpen szeretné meghosszabbítani a kiotói jegyzőkönyvet, ám ezt úgy tenné meg a következő periódusra, hogy belefoglalná a fejlődők vállalásait is, azaz immáron minden országnak kellene valamilyen vállalást tennie. Továbbra is kitartanak amellett, hogy két megállapodásra van szükség, azaz nem elégséges csak a kiotói jegyzőkönyv alatt megállapodni, szükség lenne az új, koppenhágai jegyzőkönyvre is.

Megrekedtek a tárgyalások
Az USA delegációja a kedden több órás csúszással elkezdett LCA (Long-term Cooperative Action) tárgyalását megakasztotta azzal, hogy ismét a szövegezésről kívánt egyeztetni, holott azt már korábban lezárták. A tárgyalások végül szerda reggel 7 órakor fejeződtek be. A civil szervezetek szakemberei szerint a tervezet gyengült.

Az USA eddig meglehetősen a háttérbe vonult, most azonban hangnemet váltott és az előtérbe került. Úgy tűnik, hogy egyszer csak a legnagyobb „fogyasztó”, az USA és a legnagyobb olajtermelő Szaúd-Arábia válik a folyamatok akadályává.

 Az USA az egyik fő akadály?

Az USA az egyik fő akadály?

Sajnos úgy tűnik, hogy a tárgyalások jelenleg vagy visszafelé haladnak, vagy legalább is stagnálnak. A WWF International szakemberei elmondták, hogy az elmúlt 12 órában semmilyen előrehaladást nem tapasztaltak a megbeszélések folyamán.

A jelenlegi LCA tervezet ráadásul még nem jelent megfelelő alapot a miniszterek tárgyalásához sem, hiszen még mindig sok a kérdőjel és a nyitott kérdés. A tárgyalók szerda délutánra még korántsem végeztek, holott péntek este 6 órakor elviekben vége a konferenciának.

Merre tovább?
Sajnos a tárgyalások egyre inkább zárt ajtók mögött zajlanak, és egyre többet hallani a színfalak mögötti tárgyalásokról. A Bella Centerben többször is elhangzott, hogy a tárgyalások transzparenciája alapvető feltétele a sikeres és hiteles megállapodásnak, ugyanakkor az is egyértelmű, hogy a politikusok hatékonyabban tudnak dolgozni, ha kis, zárt üléseken egyeztetnek egymással. Nem tudni, hogy éppen most mi zajlik a háttérben. A civil szervezetek attól tartanak, hogy a nagyobb hatalmak (pl. USA, Kína) összefognak majd – ha azt a világ szeme elől elzártan tehetik –, és ellehetetlenítik az erőteljes megállapodást.

A kiotói jegyzőkönyv folytatásával kapcsolatos megbeszélések szintén megrekedtek, hétfő óta lényegében semmilyen előrelépés nem történt.

Mindezek ellenére talán még nincs veszve minden, ám csak akkor lábalhatunk ki a gödörből, ha az az erőteljes politikai akarat valóban létezik, amelyről a tárgyalások elején az országok biztosították a világot. Ahogy az egyik civil szervezet szórólapjain is olvasni lehetett: „a politikusok beszélnek, a vezetők cselekednek”…

 Mire lesz elég a politikai akarat?

Mire lesz elég a politikai akarat?

A felsőbb politikai egyeztetések keddi megkezdésével a tárgyalók átadják a helyeiket a minisztereknek, majd a miniszterek az államok vezetőinek. Ennek megfelelően, Connie Hedegaard az ülések eddigi elnöknője is átadta helyét Dánia miniszterelnökének, Lars Løkke Rasmussennek, így a továbbiakban ő elnököl a tárgyalásokon. Bízzunk benne, hogy a politikai akarat most majd lendületet ad a folyamatoknak.

Ahsbahs Krisztina
WWF Magyarország

További információk: Koppenhága.blog.hu

Hozzászólások

Így változik a Kaszpi-tenger

Így változik a Kaszpi-tenger

Az Aral-tó zsugorodása mellett kevesebb szó esik a világ legnagyobb beltengere, a Kaszpi-tenger egyre alacsonyabb vízállásáról.

Eső és hó is szerepet játszhat egyes földrengésekben

Eső és hó is szerepet játszhat egyes földrengésekben

A japán Noto-félszigeten lejátszódó földrengések hátterében álló folyamatokat vizsgálta egy kutatás.

Még létezhet a Naprendszer legősibb jegéből

Még létezhet a Naprendszer legősibb jegéből

Az olyan távoli égitestek, mint a New Horizons űrszonda által megismertetett Arrokoth még megőrizhették a Naprendszer ősi illó anyagait a mélyükbe fagyva.

150 ezer embert öl meg a hőség minden évben

150 ezer embert öl meg a hőség minden évben

A klímaváltozás miatt egyre nagyobb fenyegetést jelentenek a hőhullámok.

Nem okozott jelentősebb problémát a történelmi geomágneses vihar

Nem okozott jelentősebb problémát a történelmi geomágneses vihar

A május eleji napkitörések nyomán két évtizede nem látott erejű geomágneses vihar következett be, ám úgy tűnik, ez most nem járt jelentős hibákkal.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket