Jeromos, Honória, Hunor2022. szeptember 30., péntek
Föld

Egy Afrikát átszelő „Nagy Zöld Fal” állítja meg a Szahara terjeszkedését?

2010.01.05.Admin
National Geographic Magyarország

A kínaiak a barbár betörések ellen emelték a híres Nagy Falat. Évezredek elmúltával pedig a „Nagy Zöld Fal” állhat útjába egy hasonlóan veszedelmes és gyors terjeszkedésre képes jelenségnek: a sivatag homokjának.

Az ültetett élő fákból álló fal, amelynek projektjét szenegáli tisztviselők ismertették a tavaly decemberi koppenhágai klímacsúcson, a tervek szerint Szenegál és Dzsibuti között keresztben teljes egészében átszelné a fekete kontinenst. „A fal létrehozásának fő célja, hogy gátat vessen a sivatag előrenyomulásának” – nyilatkozta Abdoulave Wade projektvezető.

Az ENSZ IPCC jelentése szerint a Szahara déli peremén sorakozó nyugat- és közép-afrikai országokban a globális felmelegedés hatására a csapadékmennyiség jelentős mértékben csökkenni fog, és számos területet érint az elsivatagosodás veszélye.

A gabona elpusztul, a talaj erodálódik – tönkretéve a mezőgazdaságból élő lakosságot. Előrejelzések szerint amennyiben a trend folytatódik, 2025-re Afrika mezőgazdasági területeinek akár kétharmadát is elnyelheti a Szahara homokja.

„A fák mindig is hatékonyan gátolták a sivatag terjeszkedését. Útját állják a szélbetöréseknek, a homokviharoknak, a gyökérzet javítja a talaj egészségét, élénkíti a talajéletet, s ezzel jelentős mértékben csökkenti az eróziót is” – jelentette ki Patrick Gonzáles, a kaliforniai Berkeley Egyetem Erdészeti Központjának munkatársa. A szakember szerint a projekt sikeressége szempontjából döntő jelentőségű, hogy a fal létrehozásakor a megfelelő fafajokat válasszák ki. Hasonló faültetési kísérletek korábban éppen a miatt hiúsultak meg, mert idegen fafajokat ültettek, amelyeket a kíméletlen sivatag gyorsan kipusztított.

A sivatag terjeszkedését meggátoló fal ötletét először Olusegun Obasanjo nigériai elnök szorgalmazta 2005-ben, amit két évvel később az Afrikai Unió is elfogadott. Mind a 11 érintett ország, amely elfogadta a tervet, elkötelezte magát, hogy anyagilag támogatja a projektet. A kezdeti lelkesedés azonban hamar megtorpant. A szükséges 7000 kilométer hosszú fasorból ez idáig néhány, mindössze 525 kilométer összhosszúságú szakasz valósult meg, valamennyi Szenegál területén.

Koppenhágában Wade hangsúlyozta, hogy a fal ügyét prioritásként kezelik, és már felkérte a projektben dolgozó tudósokat, hogy olyan szívós fajokat válasszanak ki, amelyek emberi beavatkozás nélkül is képesek átvészelni a szárazságot.

„Az elnök egy dologhoz ragaszkodott: a munkát azonnal el kell kezdeni. Örülünk, ha más nemzetközi szervezetek is csatlakoznak hozzánk, de nekünk ezt velük vagy nélkülük, mindenképpen meg kell csinálnunk a népünk, a lakosság érdekében” – tette hozzá Ndiawar Djeng, a szenegáli környezetvédelmi minisztérium szakembere.

 A Száhel övezet kiterjedése Afrikában. Ez a terület a Szahara déli pereméhez közvetlenül kapcsolódik; vegetációja száraz tövises szavannanövényzet. Ezt a területet fenyegeti leginkább az elsivatagosodás veszélye; s a tervek szerint a „Zöld Fal” is ezen a vidéken szelné át K–Ny-i irányban Afrikát.

A Száhel övezet kiterjedése Afrikában. Ez a terület a Szahara déli pereméhez közvetlenül kapcsolódik; vegetációja száraz tövises szavannanövényzet. Ezt a területet fenyegeti leginkább az elsivatagosodás veszélye; s a tervek szerint a „Zöld Fal” is ezen a vidéken szelné át K–Ny-i irányban Afrikát.

Ez a buja, zöld csatorna a sivatag széle mentén segítséget jelenthet azoknak a gazdálkodóknak, akik a szárazság és a termőföld degradációja miatt korábban már elhagyták szülőföldjüket, sőt, a “környezeti menekültek” exodusának is elejét veheti. Az IPCC jelentése szerint a szegénységben élő afrikaiak 70 százaléka megélhetését alapvetően a gazdálkodás biztosítja. Azonban a szárazodás, a sivatagosodás és más időjárási katasztrófák arra késztetik a gazdálkodókat, hogy elhagyják földjeiket, és csatlakozzanak az Észak- illetve Közép-Afrikából való kivándorlók tömegeihez.

A mintegy 15 kilométernyi szélességű fasor pozitív változást hozhat a környezetben, helyreállíthatja a talajt, ami lehetővé teszi, hogy a földeken ismét növényt termeszthessenek, és az állattartás feltételeit is nagyban megkönnyíti.

Szenegál esővíztározók megépítését is tervezi a fal mentén – ez életmentő lehet olyan vidéken, ahol az év mindössze három hónapjában lehet csapadékra számítani.

„Franciaország azzal segíti munkánkat, hogy katonákat küld, akik részt vesznek a fasor ültetésében illetve a tározók építési munkálataiban” – nyilatkozta Wade elnök.

A szakértők szerint a gigantikus „zöld gát” bizonyos mennyiségű légköri szén-dioxid megkötését is biztosítani fogja, továbbá ritka növények és állatok számára menedékként is funkcionálhat. A fák közül néhány önmagában is értékes termést hozhat. Például az őshonos szenegáli akácia, amely a „Nagy Zöld Fal” legalapvetőbb növénye, gumiarábikumot produkál, ami különböző fogyasztási cikkek, így például üdítőitalok fontos összetevője. Djeng szerint a farmereknek lehetőségük lesz begyűjteni a nedvet, továbbá a kész fasor fáinak fenntartható mértékű kitermelésével faszénhez illetve szerszámalapanyagokhoz is hozzájuthatnak.

„Szenegál még többet tehet a gazdálkodókért a sivatagosodásnak gátat vető ősrégi módszerek alkalmazása révén” – hangsúlyozta Gonzáles. A Száhel övezetben élő törzsek például régóta sikeresen alkalmazzák az ún. természetes regenerációt földjeik visszaerdősítésében. E módszer lényege, hogy a földművelők a környéken begyűjtött magokból nevelt őshonos facsemetéket ültetnek és termesztenek a földeken, elzárva azokat a legelő állatállománytól.

 A „Zöld Falat

A „Zöld Falat” alkotó legfontosabb fa az akácia (Fotó: Tim Laman)

„A Zöld Fal” kevésbé sikeresen megvalósítható, mint az eredeti természetes földhasználati módszer támogatása illetve megerősítése” – jelentette ki Gonzáles.

Matt Brown, a Nature Conservancy Afrika Programjának tanácsadója ennél is kevésbé optimista. A szakember szerint a „Zöld Fal” nem fogja meggátolni a Szahara további dél felé húzódását. E nagyszabású projekt helyett a kormányoknak a még meglévő növényzet- és víztartalékokat kellene megóvniuk a túlhasználástól.

„Igaz, hogy a „Zöld Fal” projekt elképesztően merész vállalkozás, de néha bizony szükség van arra, hogy valaki ehhez hasonló „nagy dolgot” találjon ki, hogy felhívják a figyelmet a problémákra” – mondta el Brown.

Kapcsolódó cikkek:

 • Készül Afrika digitális talajtérképe
 • A felmelegedés pusztító szárazságot hozhat Nyugat-Afrikában

 • Hozzászólások

  A világ első időjárás-módosítási kísérlete

  A világ első időjárás-módosítási kísérlete

  1891. augusztus 17-én a texasi Midland égboltján

  Először lett a Nemzetközi Űrállomás parancsnoka egy európai nő

  Először lett a Nemzetközi Űrállomás parancsnoka egy európai nő

  Az olasz űrhajós az Európai Űrügynökség képviseletében

  Az erősebb hurrikánok könnyebben átjutnak Európába

  Az erősebb hurrikánok könnyebben átjutnak Európába

  Egy új kutatás eredménye szerint azok az erős

  Égi jelenségek 2022. október első felében

  Égi jelenségek 2022. október első felében

  Itt az ősz első teliholdja, hajnalonta láthatjuk a Merkúrt és az állatövi fényt, beindul az őszi meteorszezon, és néhány együttálláshoz is szerencsénk lehet.

  Sikeres volt a kisbolygó-eltérítő teszt

  Sikeres volt a kisbolygó-eltérítő teszt

  A NASA nemzetközi partnereivel végrehajtott tesztjére magyar idő szerint 2022. szeptember 27-án hajnali 1:14-kor került sor.

  National Geographic 2022. szeptemberi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  11 600 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket