Erik, Alexandra, János2024. május 18., szombat
Föld

Hawaii hatalmas vulkánja 2. rész

2010.01.27.Admin
National Geographic Magyarország

A világ egyik legaktívabb tűzhányója a Kilauea. A vulkanológusok évtizedeken át azt gondolták, hogy mélyen alszik. Azután a 2000-es évek elején felállítottak néhány műszert, és hangokat regisztráltak a gyomrából.

Láthatatlan láva
Amint a láva lefelé kanyarog a vulkán lejtőjén, a felszíne lehűl, kéreg képződik, ami szilárd tetővé alakul. Az ily módon létrejött zárt alagút csapdába ejti a benne folyó láva hőjét, ami így forró és viszkózus marad, s eljut egészen a tengerig.

De miként azonosítsuk be egy láthatatlan folyam futását? A megoldás egy szupermodern varázspálca. A ’nagyon alacsony frekvencia’ kifejezés angol rövidítése nyomán VLF-nek keresztelt eszköz a láva elektromágneses hullámait detektálja.

Előfordul, hogy a folyam, egy-egy intenzívebb lávaöntő periódus eredményeként, felszakítja az alagút tetejét. A láva ilyenkor a felszínre tör, ami veszélyes lehet. Ha tehát az ember tudja, hogy hol fut a csatorna, azt is tudja, hogy hol kell esetleges feltörésektől tartani.

A felszakadások úgy jönnek létre, hogy a lávavalagút teteje bizonyos helyeken összeroskad, láthatóvá téve az alant hömpölygő tüzes patakot. A kutatók általában ezeken a helyeken végzik el a lávafolyammal kapcsolatos méréseiket.

A hőkamerán át világosan kirajzolódik az alagút – egy magas hőmérsékletű vonal a felszínen. Amikor a csúcs aktív, a hegylábi lávafolyamok is azok. Az utóbbi időben a lávaöntő periódusok gyakoribbá, heti rendszerességűvé váltak. Az elmúlt négy évben a tűzhányón áthaladó magma mennyisége megkétszereződött. A Kilauea jelenleg nagyon látványos és egyedülálló dolgokat produkál, főképpen a csúcsánál.

A leghosszabb és legmélyebb lávabarlang
Folyamatos változások történnek. Elég a lávafolyam egy apró irányváltása, és a veszélyes lávacsatorna egyik napról a másikra üres, kihűlt barlanggá válik. A Kazumura az eddig felfedezett leghosszabb és legmélyebb lávabarlang a Földön.

A barlang előcsarnokának tetőzetét fák gyökerei hálózzák be – látványosan emlékeztetve rá, hogy miként sarjad új élet a vulkán pusztítása nyomában. Az út innen egy boltozatos, 24 méter magas terembe vezet – egy katedrális, bordázott padlózattal és ágas bogas útvesztőkkel. A Kazumura mélységeiben a viharos múlt furcsa, sötét szépség képében születik újjá.

Lávacseppkövek akkor jönnek létre, amikor a láva szintje annyira megemelkedik az alagútban, hogy anyaga a plafont is bevonja. Amikor a folyam leapad kissé, a plafonon cseppek maradnak vissza, majd amikor ismét megnő a lávaszint, a régi cseppekre újabbak települnek, meghosszabbítva azokat. Nagyjából ahhoz hasonlítható a folyamat, mint amikor az ember gyertyát mártogat viaszba – folyamatosan rakódnak, rakódnak egymásra a rétegek.

A Channel ajánlata
A hawaii Mauna Loa tűzhányó immár 25 éve megszakítás nélkül aktív, s ezzel a hatalmas pajzsvulkán a szigetcsoport
történetének leghosszabb folyamatos kitörését produkálja. Ennek a geológusok természetesen örülnek, mert a
csúcsrégióból aláhömpölygő lávaárak kitűnő kutatási alkalmat nyújtanak számukra, az őshonos növény- és állatfajok
alkalmazkodóképességét azonban alaposan próbára teszik ezek a véget nem érő tüzes „tereprendezések”. Vajon miként hat az élővilágra a Föld belső erőinek haragja? És milyen leleményes praktikákat vetnek be az egyes fajok az életben maradás érdekében? A National Geographic látványos filmje ezekre a kérdésekre keresi a választ, többek közt a legpusztítóbb hamueső után is megújulni képes ohiafák (Metrosideros polymorpha) és az ismét elszaporodóban lévő hawaii barátfókák titkait kilesve.

Mikor látható? Január 28-án (csütörtökön) 22 órakor.

A barlangot troglobiták – barlanglakó rovarok is birtokba vették. Az élőhelyükül szolgáló alagút alig 350 éves lehet, de némelyikük e rövid idő alatt is egyedülálló élőlénnyé fejlődött. Az olyan élőlények, mint a vízenjáró poloskák, kiválóan tájékozódnak a sötétben. Egypár csáp segítségével a szagokat, a hangokat és a nedvességet is érzékelni tudják. Táplálékukat a barlang talaján cserkészik be.

A barlangi tücsök az ide tévedő és itt elpusztuló szerencsétlen állatok tetemét fogyasztja előszeretettel. A tücsök a legsötétebb zugokat lakja. Elcsökevényesedett szemeinek nem venné hasznát a rá odafentről leselkedő veszély érzékelésében. A barlangi farkaspók felettébb gazdag étlapról válogathat a lávabarlangokban. Ő a vulkáni világ csúcsragadozója.

A Kilauea „éneke”
A vulkanológusok évtizedeken át azt gondolták, hogy a Kilauea mélyen alszik. Azután a 2000-es évek elején felállítottak néhány műszert, és hangokat hallottak a gyomrából.

Érdekesség: egy 58 évvel ezelőtt készült videofelvétel a Mauna Loa-ról

A geofizikus Milton Garces a vulkán belső énekét igyekszik meghallgatni. Ehhez először be kell fognia a hangját. Mikrofonokat helyez el a Kilauea aktív kürtői közelében. A mélyből egy kórus hangja szűrődik fel. A hangok felerősítése érdekében Garces egy különleges berendezést is bevet: a világ egyik legjobb mikrofonját. Ennek egy még ennél is érzékenyebb változatát a titkos atomrobbantások figyelésére is használják.

A föld alatti robbantásokhoz hasonlóan a vulkáni működés is nyomáshullámokat indít útjukra a tömör kőzeteken át. Ezek frekvenciája azonban rendkívül alacsony, mindössze fél Hz – egy százada annak, amit az emberi fül észlelni képes. Ahhoz, hogy hallhatóvá tegyük, infrahangos technológiára van szükség.

A Kilauea folyamatosan énekel. Valahányszor bekövetkezik egy repedés menti kitörés, egy tengerparti robbanás, egy gázszökési esemény, más és más hang ad hírt róluk.

Hangstúdiójában Milton új értelmet ad a rockzene fogalmának. Hogy hallhatóvá tegye a vulkán énekét, kétszázszorosára gyorsítja azt – a képi megjelenítés pedig megkönnyíti számára a hangok egyes eseményekhez kötését.

A Kilauea vulkánt föld alatti rendszerek bonyolult hálózata táplálja. Milton megpróbálja elkülöníteni őket. Nemrégiben különleges alkalma nyílott erre. A vulkán Pu’u O’o nevű kürtőjétől mintegy 20 kilométerre nyugatra található a Halemaumau nevű csúcskráter. A kitörési központ közel egy évszázados nyugalom után 2008 elején az ébredés jeleit kezdte mutatni. Hatalmas felhő örvénylett alá a lejtőn, az egész szigetet riadókészültségbe helyezve, majd egy heves robbanás 30 méteres sebet ütött a felszínen. Hamu és hatalmas, három tonnát is elérő kőtömbök lövelltek a kráterből 60 méteres magasságba.

A kutatók nagy bátorságról tanúságot téve a helyszínre siettek, és mintákat vettek a friss lávából, hogy azok kielemzésével megállapítsák, hogy ez a kürtő, ez a kitörés, milyen kapcsolatban áll a Pu’u O’o kürtővel.

Milton azonban más módszert követett. A mikrofonjai a helyszínen voltak. A Pu’u O’o, a főkráter alacsony frekvenciájú hangjába egy magas frekvenciájú jel robbant be: egy kürtő hangja, amely éppen működésbe lépett a vulkáni rendszer magmaáramlásában beállt valamilyen változás miatt. A kürtő nagy robajjal egyszer csak megnyílt, és ettől kezdve folyamatosan sugározza a hangjait.

„Amikor először hallottuk ezt a hangot, olyan izgalmat éreztünk, mint amikor valami újdonsággal találkozik az ember. Olyan dolog történt, amire már közel száz éve nem volt példa” – emlékszik vissza a szakember. – „ A Halemaumau hangja gyönyörű, tonális szerkezet és harmónia tekintetében egyaránt. Szinte olyan, mintha egy hangszer volna. A Halemaumau egy született énekes tehetség.”

Milton a hegy hangját Pele énekének hívja: „Ennek a dalnak nincsen eleje és vége. Ez a dal a változás és az átalakulás vég nélküli meséje. A hegy egy történetet mesél el saját magáról, az átalakulásairól, a belső lüktetéséről. És mi nem tudjuk, hogy mi lesz a következő epizód.”

Találkozás a tengerrel
Éjszaka még élőbbnek tűnik a hegy. A nappal gyászos szürke és fekete árnyalatait messzire űzte az éjszaka. A kanyargó artériákon át csak úgy lüktet a vulkán életéről tanúskodó vérárama. A láva messzire jutott viharos felszínre törése helyétől, a lejtőn végigkanyarogva immár a hegy lábánál jár. Semmi sem tudta megállítani – kivéve egyetlen erőt, amelyben emberére talált: a tenger.

Amikor víz és láva kerül egy időben az alagútba, a képződő gőz hatására fokozatosan nőni kezd a nyomás – majd az alagút felrobban. A Kilauea partvidéke ma háborús övezet.

A lávaalagút kiváló hőszigetelő, ezért a benne haladó láva alig vesztett hőmérsékletéből, mióta útjára indult a kúp tetejéről. Az 1100 fokos olvadt kőzet és a 26 fokos víz most összetalálkoznak, halálos elegyet alkotva. A felfelé áramló gőz kisebb tornádókhoz hasonló víztölcséreket is létrehoz, melyek magassága a 60 métert is elérheti.

A tengert elérve a lávaárak saját kihűlő anyagukból roskatag, alátámasztás nélküli padokat hoznak létre, amelyek végül összeomlanak. Ha az embert elkapja egy ilyen lávakőzet-omlás, akkor az végzetes lehet.

Egy egykor élettől nyüzsgő korallzátonyt beborított a láva, s most halottan hever. A zátonyok idővel ismét kivirágzanak – tündöklően sokszínű tengeri életet vonzva magukhoz.

A cikk első részét itt>> olvashatja.

Kapcsolódó cikkek:

 • Fotó: 26 év után újra aktív a Hawaii vulkán
 • Megfúrt magmakamra Hawaiin

 • Hozzászólások

  Még létezhet a Naprendszer legősibb jegéből

  Még létezhet a Naprendszer legősibb jegéből

  Az olyan távoli égitestek, mint a New Horizons űrszonda által megismertetett Arrokoth még megőrizhették a Naprendszer ősi illó anyagait a mélyükbe fagyva.

  150 ezer embert öl meg a hőség minden évben

  150 ezer embert öl meg a hőség minden évben

  A klímaváltozás miatt egyre nagyobb fenyegetést jelentenek a hőhullámok.

  Nem okozott jelentősebb problémát a történelmi geomágneses vihar

  Nem okozott jelentősebb problémát a történelmi geomágneses vihar

  A május eleji napkitörések nyomán két évtizede nem látott erejű geomágneses vihar következett be, ám úgy tűnik, ez most nem járt jelentős hibákkal.

  Így látták olvasóink a történelmi sarki fényt

  Így látták olvasóink a történelmi sarki fényt

  2024. május 10/11-én éjszaka igen jelentős sarki fényt láthattak, akik felhőmentes helyen tölthették az időt. A sarki fény még Budapest belvárosából is feltűnt, ám igazán csak sötét, vidéki égen lehetett élvezni a látványát. Az esemény okairól korábbi cikkünkben számoltunk be.

  Édesvíz lehetett bolygónkon négymilliárd éve

  Édesvíz lehetett bolygónkon négymilliárd éve

  Nehéz elképzelni, milyen is lehetett a Föld létezése hajnalán, voltak-e szárazföldek, és ha voltak, milyenek lehettek.

  National Geographic 2024. májusi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  15 900 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket