Erik, Alexandra, János2024. május 18., szombat
Föld

Emberi öngyulladás?

2010.05.28.Admin
National Geographic Magyarország

1986. március 26-án megdöbbentő eset helyszínére riasztották a New York állambeli tűzoltókat. Egy 80 kilós alvó férfiből alig másfél kiló csont maradt, míg a tűzben még csak le sem égett a háza.

A nyugalmazott tűzoltó, George Mott maradványait elszenesedett ágyán találták meg. A szobában ezen kívül szinte semmi sem kapott lángra. A tűzvizsgálókat évtizedek óta zavarba ejtik azok a tűzesetek, amelyekben az áldozatok szinte teljesen elhamvadnak, a környezetük pedig jóformán épen marad. Az emberek évszázadok óta azt állítják, hogy az áldozatokat elemésztő tűz saját testükből származik. Az elmélet hívői ezt spontán emberi öngyulladásnak nevezik. Larry Arnold a szerzője a témáról szóló, Lángokban című könyvnek.

– Jobb, ha szembenézünk a tényekkel, hogy ritkán, de előfordul az emberi öngyulladás, és számolunk a következményeivel – vélekedik.

A szkeptikusok ugyanakkor puszta fikciónak tartják az öngyulladást. Bármiféle égés nélkülözhetetlen alapja a hő, az oxigén és az éghető anyag. Szokványos esetben meggyújtjuk a tüzelőanyagot, és az oxigén jelenlétében elég. Öngyulladás során a gyúlékony anyagok, mint pl. az olajjal átitatott rongyok oxidálódva felhevülnek, és lángra lobbannak. Mindez közismert tűzveszélyes állapotnak számít. Az emberi öngyulladás kiindulópontja a feltételezések szerint a test belseje, holott itt sem szabad oxigén, sem gyújtóláng nem található.

Adele Waldack, miközben családjával hazafelé tartott a tengerpartról, hirtelen a combjáról felcsapó lángra lett figyelmes. Derekától a térdéig terjedő, súlyos égési sérülést szenvedett. Orvosai mind a mai napig rejtélyesnek tartják a tűz okát. Az emberi öngyulladás hívei szerint ez az eset bizonyíték erejű lehet arra, hogy az emberi test belülről is lángra kaphat.

– Tengerparti sétára indultunk Szilveszter másnapján. A lányom felkiáltott, „nézd mama, milyen szép ez a kagyló”! Egy osztrigát talált, egy nagyon apró kagylót. Egészen különleges formája volt. A kagylót azonnal a bal zsebembe dugtam, majd visszamentünk a kocsihoz. Amikor odaértünk, kivettem a zsebkendőmet a zsebemből és beletöröltem a kezem, mert vizes lett attól, hogy a parton felvettem valamit, és ezt is a zsebembe, a bal zsebembe tettem. Tíz másodperccel később kékes láng csapott ki a zsebemből Olyan természetellenes volt, mintha csak álmodnék.

Waldack másod- és harmadfokú égéseket szenvedett a térde és a combja külső oldalán és néhány ujján is, valószínűleg azért, mert megpróbálta eloltani a tüzet. Orvosilag azonban nem igazolható, hogy a tűz a teste belsejéből indult volna ki. Létezik-e valamilyen tudományos magyarázat?

Most egy új keletű és ésszerű érvelést olvashatnak. Ez az ún. kanóc-effektus. A felöltözött embert tekintsék egy belsejével kifordított gyertyának. A ruházat a kanóc, a zsírszövet pedig a viasz megfelelője. Még egy apró láng is elég ahhoz, hogy lyukat égessen a bőrbe és meggyújtsa a zsírszövetet, és ezzel kiváltsa a lassú, könyörtelen tűzhalált. Megfelelő feltételek mellett a zsír és a szövetdarab úgy lángol, akár egy gyertya, és alig marad belőlük valami. Ha hagyjuk, hogy tovább égjen, a lángok még az izomszöveteket is elpusztítják, és akár egy nagy húsdarabot is elhamvaszthatnak. A kanóc-effektus szinte tökéletes megoldást kínál. Igazolja, hogy a szervezetben jelen van az a gyúlékony alkotórész, amely alkalmas körülmények között az ember saját pusztulását okozza.

A Channel ajánlata: Az igazság nyomában
A National Geographic Channel sorozata olyan jelenségek nyomába ered, amelyek a tudomány jelenlegi állása szerint nem létezhetnek, de valamilyen rejtélyes okból kifolyólag mégsem akarnak kikopni a köztudatból. A természetfölötti jelenségek az idők kezdete óta foglalkoztatják az ember fantáziáját. A rejtélyes, megmagyarázhatatlan eredetű hangok, a hirtelen hőmérséklet-változások, vagy a semmiből váratlanul előtűnő ektoplazmacsóvák egyesek szemében azt bizonyítják, hogy szellemek garázdálkodnak a környéken.

Valóban létezik az emberi öngyulladás baljós jelensége, vagy csupán „normál”, külső tűzforrás okozta égési sérülésekről van szó, amelyeket rosszul interpretáltak? Az epizódban paranormális jelenségekre szakosodott nyomozók, igazságügyi biológusok, fizikusok és tűzszakértők egy jól dokumentált eset részletes elemzésével igyekeznek választ adni a dilemmára.

Mikor? Május 29-én (szombaton) 20 óra 30 perckor.

Dr. John DeHaan tűzvédelmi mérnök rekonstruálni próbálta a Mott-eset helyszínét egy felgyújtott teszt-szobában Kalifornia államban. Egy 70 kilós sertést hasznát dublőrnek. DeHaan azt jósolta, hogy egy kis lángtól meggyullad és lassan elég a sertés zsírszövete; ami lángra lobbantja az ágyneműt és a matracot, míg a tetem el nem hamvad. DeHaan szerint a tűz elhamvasztja a tetemet, de nem termel annyi hőt, hogy a szoba többi részében is nagy kárt tenne, és erre jó oka van. A kísérlet azonban nem sikerült. A lángok a vártnál nagyobb mértékben terjedtek oldalra a ruhásszekrény felé. Hirtelen az egész szoba lángba borult, ami robbanásveszélyes állapothoz vezetett. Kínos helyzet állt elő, a tűzszakértőknek ki kellet hívniuk a tűzoltókat.

DeHaan kísérlete, hogy bebizonyítsa, hogyan magyarázható a kanóc-effektussal az öngyulladás, akkor füstbe ment. Szándékán kívül azonban igazolhatta, hogy miért olyan ritkák az állítólagos öngyulladásnak tulajdonított tűzesetek. Hacsak a körülmények nem tökéletesen kedvezők a kanóc-effektushoz, az egész épület füstté válhat. És senki sem fog később rácsodálkozni egy elszenesedett holttestre egy épen maradt szobában.

Kapcsolódó cikk:
Mi az a spontán égés?

Hozzászólások

Még létezhet a Naprendszer legősibb jegéből

Még létezhet a Naprendszer legősibb jegéből

Az olyan távoli égitestek, mint a New Horizons űrszonda által megismertetett Arrokoth még megőrizhették a Naprendszer ősi illó anyagait a mélyükbe fagyva.

150 ezer embert öl meg a hőség minden évben

150 ezer embert öl meg a hőség minden évben

A klímaváltozás miatt egyre nagyobb fenyegetést jelentenek a hőhullámok.

Nem okozott jelentősebb problémát a történelmi geomágneses vihar

Nem okozott jelentősebb problémát a történelmi geomágneses vihar

A május eleji napkitörések nyomán két évtizede nem látott erejű geomágneses vihar következett be, ám úgy tűnik, ez most nem járt jelentős hibákkal.

Így látták olvasóink a történelmi sarki fényt

Így látták olvasóink a történelmi sarki fényt

2024. május 10/11-én éjszaka igen jelentős sarki fényt láthattak, akik felhőmentes helyen tölthették az időt. A sarki fény még Budapest belvárosából is feltűnt, ám igazán csak sötét, vidéki égen lehetett élvezni a látványát. Az esemény okairól korábbi cikkünkben számoltunk be.

Édesvíz lehetett bolygónkon négymilliárd éve

Édesvíz lehetett bolygónkon négymilliárd éve

Nehéz elképzelni, milyen is lehetett a Föld létezése hajnalán, voltak-e szárazföldek, és ha voltak, milyenek lehettek.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket