Rafael, Dina2024. június 20., csütörtök
Föld

Oroszország új űrközpontot épít

2010.07.29.Admin
National Geographic Magyarország

A Távol-Keleten épül fel Oroszország új űrközpontja, amely csökkentheti a függőséget a Kazahsztántól bérelt Bajkonurtól. A legmodernebb technológiával felszerelt létesítmény nem csak az orosz űrkutatás fejlődését és függetlenségét hívatott biztosítani, hanem könnyedén a magáncélú űrrepülés egyik központjává is válhat.

Vlagyimir Putyin miniszterelnök bejelentette, hogy a távol-keleti Amur Oblaszt régióban, Uglegorszk városától nem messze, a kínai határ közelében fogják felépíteni Oroszország új űrközpontját. A nagy volumenű építkezés hamarosan kezdetét veszi. A létesítménynek – a tervek szerint – már 2015-ben készen kell állnia az első próbakilövésekre, míg 2018-ban sor kerülhet az első embert szállító űrhajó indítására is.

Anatolij Perminov, a Roszkoszmosz, az Orosz Űrügynökség vezetőjének nyilatkozata szerint a tervezésben és a megvalósításban közel 30 ezer szakember közreműködésére számítanak. A beruházás költségei meghaladják a 800 millió dollárt (24, 7 milliárd rubel). A Vosztocsnijnak – azaz „keletinek” – keresztelt új űrrepülőtér jelentős mérföldkő lesz az orosz űrkutatás történetében. Egyrészt megszünteti Oroszország függőségét a Kazahsztánban található – még a szovjet időszakban felépült – Bajkonurtól, másrészt biztosíthatja az ország 21. századi űrkutatásának töretlen fejlődését.

Az új űrközpont méreteit tekintve jóval kisebb – mintegy 700 négyzetkilométeren fog elhelyezkedni – ugyanakkor funkcionalitását tekintve jóval összetettebb feladatokat fog ellátni, mint elődje. Az új generációs kilövőállomások mellett csúcstechnológiával felszerelt kiszolgáló- és kutatólétesítmények, kutatólaboratóriumok fogják az űrközpont sokoldalú igényeit kielégíteni. A Vosztocsnijnak alkalmasnak kell lennie bolygóközi repülések – különösen egy Mars expedíció-indítására is. A mérnökök a tervek szerint jövőre már el is kezdik a kozmodrom szerelő- és tesztelő helyszíneinek tervezését, míg a legfontosabb építési, összeszerelési munkálatok beindítását 2012-re tervezik. Az űrközpont működtetésének és fenntartásának finanszírozásában a nemzetközi űrkutatási együttműködés mellett fontos szerepet szánnak a magáncélú, üzleti alapú űrrepülésnek is. Ez lenne az első űrrepülőtér, amelyet civil és magánkezdeményezésekből épített űrjárművek is igénybe vehetnének, és biztosíthatná Oroszország űrrepülésének függetlenedését a nemzetközi űrprogramoktól.

Nagyhírű előd: Bajkonur
A bajkonuri űrrepülőteret (aely megtévesztésből nem a Bajkonur nevű település mellett épült) 1955-ben, még a szovjet időkben építették, teljes titoktartás közepette. Innen indították az első műholdat 1957. október 4-én (Szputnyik–1), majd ugyanebben az évben Szputnyik-2 (Lajka kutyával) és az első embert (Jurij Gagarinnal) a világűrbe 1961. április 12-én (Vosztok–1).

Bajkonurból indultak a Voszhod és Szojuz űrhajók (köztük a Szojuz-36-on Farkas Bertalan), valamint a bolygóközi űrszondák, az űrállomások és űrállomás-modulok, illetve 1988-ban a szovjet Burán űrrepülőgép. A Szovjetunió 1991-es felbomlását követően Bajkonur egy régi-új állam, Kazahsztán területére került. Hosszas tárgyalásokat követően 1995-ben Oroszország húsz évre bérbe vette az űrközpontot, a hozzá tartozó hatalmas, mintegy 6000 négyzetkilométeres területtel egyetemben.

 A Nemzetközi Űrállomásra (ISS) induló Szojuz űrhajó kilövése Bajkonurban(Fotó: MTI)

A Nemzetközi Űrállomásra (ISS) induló Szojuz űrhajó kilövése Bajkonurban(Fotó: MTI)

Az utóbbi évtizedben innen indultak a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) az orosz Progressz és Szojuz űrhajók. 2004-ben megkötötték Bajkonur 2050-ig történő bérlétéről szóló megállapodást. Oroszország évi 115 millió dollárt fizet az űrközpont használatáért. Megegyeztek abban is, hogy ezentúl Kazahsztán is bekapcsolódik az űrprogramba, és Bajkonurt a két ország közösen használja. Ugyanakkor nyilvánvalóvá vált az is, hogy az űrkomplexum jelentős fejlesztést és beruházást igényel, ha meg akarnak felelni az űrkutatás 21. századi kihívásainak. A modernizálás azonban aránytalanul nagy anyagi erőforrást igényel, így az utóbbi évtizedben rendszeresen hallani lehetett arról, hogy Oroszország új űrközpont létrehozását tervezi, amely sokkal olcsóbb és hatékonyabb lehet a kiöregedő és egyre drágább létesítménynél.

Irányváltás és önállósodás
A Vosztocsnij – amely jelentősen csökkentené Oroszország függőséget a kazahsztáni Bajkonur kilövőállomástól – megépítésének hivatalos bejelentése jelzi, hogy koncepcióváltás történt az orosz űrkutatás területén. Bár nyilatkozataikban hangsúlyozzák a nemzetközi összefogás fontosságát, nem felejtik el megemlíteni azt is, hogy a Nemzetközi Űrállomásban vállalt orosz rész 2015-re befejeződik. Jelen helyzetben –az amerikai űrsiklók nyugdíjba vonulását követően – a Szojuz és Progressz űrhajók jelenthetik majd szinte az egyetlen lehetőséget, hogy a Nemzetközi Űrállomással a kapcsolat továbbra is fenntartható legyen. Így az orosz űrkutatás könnyedén kivételes és újra központi helyzetbe kerülhet.

 Megnőhet a Szojuz jelentősége... (Fotó: MTI)

Megnőhet a Szojuz jelentősége… (Fotó: MTI)

Ennek megfelelően az orosz űrkutatás készül a következő feladataira. 2011 elején a Szojuz hordozó megkezdi szolgálatát az Európai Űrügynökség (ESA) francia-guyanai Kourou űrkikötőjében. Ezt követően a Phobos-Grunt orosz bolygóközi program keretében kínai űrszondát állítnak Mars körüli pályára. Figyelemreméltó, hogy Oroszország idén közel 100 milliárd rubelt költ űrkutatásra és a hozzá kapcsolódó tevékenységekre, beleértve a GLONASS (Globalnaja navigacionnaja szputnyikovaja szisztyema) – navigációs műholdrendszer kifejlesztését is, amely válasz az USA által üzemeltetett Global Positioning System (GPS)-re.

Ladányi László

Hozzászólások

Mégis mi rejtőzhet a Mars déli sarkvidéke alatt?

Mégis mi rejtőzhet a Mars déli sarkvidéke alatt?

Űrszondáról készült radarmérés eredményeit a jégsapka alatti tavaknak gondolták, ám több alternatíva is felmerült már a felfedezés óta.

Kezdődik a csillagászati nyár, itt az első nyári telihold

Kezdődik a csillagászati nyár, itt az első nyári telihold

Június 20-án a nyári napforduló idején elkezdődik a csillagászati nyár, másnap pedig megnézhetjük a teliholdat.

A csillagászati közelmúltban zajlott a Tejútrendszer utolsó ütközése

A csillagászati közelmúltban zajlott a Tejútrendszer utolsó ütközése

Galaxisunkról jól ismert, hogy számos alkalommal találkozott, ütközött korábban más galaxisokkal, ezen események nyomait mindmáig látni lehet.

Venezuela utolsó gleccsere is eltűnt

Venezuela utolsó gleccsere is eltűnt

A Humboldt-gleccser végzetét a klímaváltozás hozta el, ma már csak egy nagyáruház területéhez mérhető jégborítás maradt belőle.

Szeizmikus mérőállomások is észlelték Taylor Swift koncertjeit

Szeizmikus mérőállomások is észlelték Taylor Swift koncertjeit

Az énekesnő egymás után három koncertet is tartott Edinburgh-ben.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket