Antal, Anett2024. június 13., csütörtök
Föld

Pusztító tornádók: mint egy turmixgépben

2010.08.11.Admin
National Geographic Magyarország

A tornádók az Egyesült Államokban évente 70 embert ölnek és 1500-at sebesítenek meg, miközben 400 millió dollár kárt okoznak. Középnyugaton több tornádó fordul elő, mint bárhol másutt a Földön.

A Dél-Dakotától Texasig terjedő kétmillió négyzetkilométeres területet tornádó-folyosónak nevezik. Meleg, párás levegő fúj a Mexikói-öböl felől, és nekiütközik a száraz, hideg levegőnek, amely a Sziklás-hegységből érkezik. Az ütközés hatására irányukat és sebességüket megváltoztató szelek bizonyos magasság felett légörvények kialakulásához vezethetnek. Amikor a felemelkedő nedves légtömeg eléri a hideg légréteget, az örvénylés még gyorsabbá válik. Ha egy ilyen hevesen forgó légoszlop eléri a földet, megszületik a tornádó.

Ezer zivatarból csak egyben keletkezik szupercella, és 10 szupercella közül mindössze egyből keletkezik tornádó. Ráadásul a tornádók közül is csak minden századik válik igazi 480 km/órás óriássá. Számítások szerint a forgószelek másfélszer akkora erőt fejtenek ki, mint az egyenesen fújó szelek, tehát egy 480 km/órás tornádó olyan erővel csap le, mint egy 700 km/órás egyenesen fújó szél.

A kutatók annak alapján sorolják be a tornádókat, amit maguk után hagynak.

 • Az F1-es felborítja a mobil házakat.
 • Egy F2-es letépi a favázas házak tetejét.
 • Egy F3-as felborítja a vonatokat, és kitép nagy fákat.
 • Egy F4-es képes lerombolni még a jól megépített házakat is, és felborít autókat.
 • És végül az F5-ös felemeli, és nagyobb távolságra szállítja az erős, favázas házakat, akár száz méteren keresztül magával visz személyautó méretű tárgyakat, és súlyos károkat okoz még az acélszerkezetes épületekben is.

  Amit tudunk a tornádó pusztításáról, hogy három részből tevődik össze: Először az épületszerkezet alapját kapja el egy szélroham. Aztán a forgószél körüljárja kívülről. És végül, mint egy felütést adó bokszoló, egy erőteljes felfelé irányuló széllökés teljessé teszi a rombolást. Ráadásul a szélnek van egy egyszerű szabályszerűsége: Ha befúj egy házba, ki is akar jönni onnan. Darabokra szakad a ház!

  Az egyik módja annak, hogy tanulmányozzuk, miként pusztítanak a tornádók: a hátrahagyott romok elemzése. Sehol sem lehet ezt jobban megtenni, mint Oklahomában. 1999. május 3-án 59 forgószél sújtotta a környéket, köztük egy ritka nagy, másfél km széles, 480 km/órás gigász, amely végigszáguldott Oklahoma City egyik külvárosán. Összesen 43 halottat és több milliárd dollárnyi kárt hagyott maga után. Azon a napon a műszerek a valaha mért legnagyobb szélsebességet jelezték. Egy átlagos tornádó útjában általában néhány ház romba dől. Ez a szörnyeteg viszont minden egyes házat romba döntött.

  Gary England, a térségben dolgozó meteorológus: „Tudtam, hogy mondanom kell valamit, amit eddig még soha, hogy felhívjam az emberek figyelmét. Fogjanak sok párnát, sok takarót, és menjenek a fürdőkádba! Menjenek a falakon belülre, és burkolózzanak be a párnákba, takarókba és kabátokba, bármibe!”

  Az egyik áldozat, Julie a földszinten volt, ahol a szél a legveszélyesebb. Berontott a WC-be, betakarta ötéves lányát a saját testével, és becsukta a szemét. A 480 km/órás szél pontosan oda csapott, és ilyenkor a mindennapi tárgyak halálos lövedékké válnak. Egyik darab áttörte Julie házának téglafalát, besüvített a WC-be, és eltalálta őt.

  Julie: „Jason Stark, mentős a szomszédban lakott, és sietett segíteni. Először azt mondta: A francba. Ha egy mentős ezt mondja, az ember tudja, hogy nagy a baj.”

  A kétszer négy ujjnyi fa repesz bement a fülén, átment az állkapcsán, bele a nyakába, és ott eltalált egy nagy eret. Ez a nyaki verőér, aztán átment a torkán, keresztülment rajta, belevágott a másik oldali verőérbe, és ez alatt, a bal kulcscsontjában megakadt. A deszka tehát átfúrta Julie fejét, és csak akkor akadt meg, amikor már öt centire kilógott a másik oldalon. Jason felismerte, hogy ha eltávolítja a lécet, Julie el fog vérezni. Meghozta az életmentő döntést, hogy erősen rögzíti a helyén. Julie-nak 5% esélyt adtak, hogy életben marad, de egy évnyi sorozatos műtét után végül talpra állt. Új otthona, amelynek van egy bunker része a garázs alatt, a régi helyén épült. A házban őrzi a léc egy darabját, amely szörnyű emlékeztető a tornádó hihetetlen erejére.

  A törmelék becsapódások specialistája, Tim Marshall azt méri, milyen veszélyesek a repeszek az emberi életre. Az oklahoma-i tornádó néhány óra alatt körülbelül kétmillió köbméter törmeléket halmozott fel. Ez több, mint Oklahoma egy egész év alatt termelt átlagos szemétmennyisége.

  Tim Marshal: „Egy deszka több falon keresztül hatolt, mielőtt megállapodott a hűtőszekrényben. Nekem újdonság volt, hogy egy deszka beleálljon a hűtőszekrénybe, de még jobban meglepett, hogy hogyan jutott oda, a tetőn és a plafonon keresztül.”

  A Channel ajánlata: Kapjuk el a tornádót!
  A viharvadász és filmkészítő Sean Casey fejébe vette, hogy beteljesíti álmait, és speciális páncélzattal ellátott furgonja védelmében meg sem áll az első útjába kerülő tornádó örvényéig. Sean és a veszélyes expedícióra vele tartó Dr. Josh Wurman abban reménykednek, hogy helyszíni megfigyeléseiknek és méréseiknek köszönhetően javulhat majd az előrejelző-rendszerek hatékonysága, és korszerűbb, a viharoknak jobban ellenálló otthonok épülhetnek majd. A vakmerő filmes és a tapasztalt meteorológus erejüket összeadva igyekeznek történelmet írni – de vajon Casey házi készítésű tornádóvadász autója képes lesz-e ellenállni a 350 kilométeres szélrohamoknak? Vagy az első szellő magával viszi a járművet – a benne ülő Sean reményeivel együtt?

  A National Geographic filmje íb>augusztus 12-én (csütörtökön) 18 órától tekinthető meg.

  A Texasi Műszaki Egyetem Repeszhatás Központjában a szakemberek kiszámították, hogy egy 400 km/órás tornádó a másodperc töredéke alatt képes felgyorsítani egy hét kilós lécet 160 km/órás sebességgel száguldó repesszé. A léc keresztülmegy a falon a ház belsejébe, ahol esetleg az ember menedéket keres. Még egy 20 centi vastag beton falazótégla is csak alig lassít le egy ilyen sebességgel mozgó repeszt. A legtöbb ház ezen a vidéken vékony falszerkezettel épül. Egy 150 km/órás sebességgel mozgó léc betör a ház egyik oldalán és kimegy a másikon, anélkül hogy maga a léc megsérülne.

  Dallas veszélyben
  A városban a tornádók különösen veszélyesek, mert rengeteg törmeléket visznek magukkal, miközben nagy épületeken haladnak keresztül. A legveszélyesebb hely ilyen szempontból a Texasban található Dallas és Fort Worth, ahol öt és fél millió ember él. Ez a legsűrűbben lakott terület az egész tornádó-folyosón. Az elmúlt 50 évben legalább 6000 tornádó sújtotta Texas államot, köztük csak a dallasi kerületet több mint 65. Nem az a kérdés hát, hogy Dallast eléri-e egy óriás tornádó, hanem az, hogy mikor. Ha az Oklahoma Cityt sújtó szélvész nyomvonalát, ráhelyezzük Dallas térképére, az anyagi kár öt milliárd dollár kár lenne, és csaknem 40 ezer épület dőlne romba. Ahogy keresztülhalad a városon, a tornádó egyre veszélyesebbé válna. Üvegdarabok és irodai berendezések köröznének, mint egy hatalmas turmixgépben.

  Kapcsolódó cikkek:

 • Felfedezések a szeszélyes mégis szabályos szélviharokról
 • Pusztító tornádók

 • Hozzászólások

  Gyönyörű fotókon egy izlandi magyar expedíció

  Gyönyörű fotókon egy izlandi magyar expedíció

  Öt évig készült a négyfős expedíciós csapat, hogy fotós ötleteiket egy különleges, északi helyszínen valósítsák meg.

  Ez a bolygó legmélyebb víznyelője

  Ez a bolygó legmélyebb víznyelője

  A mexikói víz alatti barlangról sokáig úgy hitték, a második legmélyebb a világon, új vizsgálatok alapján azonban előreléphetett az első helyre.

  Égi jelenségek 2024. június második felében

  Égi jelenségek 2024. június második felében

  Itt a csillagászati nyár és vele az év legrövidebb éjszakái, az első nyári teliholdat is megnézhetjük, kis eséllyel éjszakai világító felhők is felbukkanhatnak.

  A külső Naprendszerből érkezett Angliába ez a meteorit

  A külső Naprendszerből érkezett Angliába ez a meteorit

  A számos ütközést átélt összetételű meteorit arról tanúskodik, hogy bolygónk óceánjait hasonló égi vándorok tölthették meg vízzel.

  Repülőgép-balesetben meghalt Bill Anders, az Apollo egykori űrhajósa

  Repülőgép-balesetben meghalt Bill Anders, az Apollo egykori űrhajósa

  Bill Anders nevéhez fűződik az egyik legismertebb űrfotó, amely ráadásul a környezetvédelmi törekvéseket is inspirálta.

  National Geographic 2024. júniusi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  15 900 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket