Jusztin, Jusztina, Auréliusz2024. június 16., vasárnap
Föld

Víztározással a globális élelemellátásért

2010.09.10.Admin
National Geographic Magyarország

Egy globálisan kialakuló táplálkozási krízis elhárításának egyik lehetséges kulcskérdése lehet a minél több víz betárolásának ügye – állítja az az új közlemény, amelyet a napokban jelentetett meg a World Water Week Stockholmban.

Amint azt az árvizek mérséklődése után azonnal bekövetkezett nagy pakisztáni szárazságoknál is láttuk, a klímaváltozás hatásaival kapcsolatban a tudósok arra figyelmeztetnek, hogy azok néhány éven belül véglegesen bekövetkezhetnek, az időjárás szélsőségesebb lesz, amit nehezebb lesz előrejelezni, és így felkészülni rá, valamint a hagyományos öntözővíz-források nehezebben lesznek elérhetőek.

Ezek a változások végzetes következményeket hoznak a folyamatosan növekvő földi lakosság táplálkozása szempontjából, különösen Afrika és Ázsia területein, ahol – a jelentést kibocsátó Srí Lankai Nemzetközi Vízügyi Intézet (International Water Management Institute; IWMI) szerint – a farmerek milliói kizárólag csak a csapadékvízre hagyatkozva termelik meg terményeiket.

Az IMWI adatai szerint Ázsiában a termőterületek 66%-át látja el a csapadék, míg Afrika a Szaharától délre eső farmjainak 94%-a támaszkodik kizárólag a csapadékra. Ezek azok a régiók, ahol a víztároló infrastruktúra fejlettsége a legalacsonyabb szintű, és ahol közel 500 millió embert fenyeget az éhínség – hívja fel a figyelmet a jelentés.

A Szaharától délre fekvő afrikai területeken az egy főre jutó víztárolás kevesebb mint 100 köbméter, szemben az USA 5000 köbméternyi fejenkénti vízmennyiségével, amely Colin Chartres, az IMWI vezérigazgatója szerint két olimpiai úszómedence feltöltésére is elegendő.

„A klímaváltozás ezeket a népeket (Afrikában és Ázsiában) – a szerk.) nehéz helyzetbe hozza, így nekünk kemény és gyors beruházásokat kell végrehajtanunk az alkalmazkodás érdekében” – jelentette ki Charter. „A klímaváltozás csökkentésének a hajója már elúszott” – tette hozzá.

Változtassunk és védekezzünk!
Hogyan tudnak ezek a területek alkalmazkodni? Le kell tenni egy változatos víztároló projekt alapjait a kisméretű esővíz-tárolóktól kezdve az olyan nagyméretű gátrendszerekig, amelyekkel mesterségesen fel lehet tölteni a talajvíz tartó rétegeket, elősegítve ezáltal azt hogy a talaj minél több vizet tudjon magában tartani.

„A megoldás, legalább is nagy részben az, hogy mintegy védekezésként a klímaváltozás és a klíma szeszélyessége ellen, betározott vizet használjunk” – mondotta Charters. „Ha az olyan nagy árvizeknek, mint amilyen Pakisztánban is volt, elejét tudjuk venni, a vizet csatornákon keresztül kutakba és régi öntözőtartályokba, tankokba tudjuk vezetni” – tette hozzá.

„Szárazság idején az időben betározott víz teljes mértékben megváltoztathatja a krónikus éhínséget, és biztos előrehaladást jelenthet a táplálékbiztonság felé” – állapította meg Matthew McCartney hidrológus, az IMWI munkatársa, a jelentés vezető szerzője.

„Éppen úgy, mint ahogyan a modern fogyasztók variálják tőkéjüket, hogy csökkentsék a kockázatokat, a kisbirtokokkal rendelkezőknek is rendelkezniük kellene egy széleskörű víz-
elszámolással, amely egyfajta puffert jelentene a klímaváltozás hatásaival szemben” – fogalmazott a szakember.

Az IMWI szerint a kisebbfajta erőfeszítések is hoztak valamennyi pozitív eredményt, amikor azokat a politikusok és farmerek együttes részvételével jól tervezték meg. Zimbabwe nonprofit befektetései például, ahol a kis gyűjtőmedencék az esős vagy száraz időszakokban fellendítették a kukoricatermelést. Indiában, Rajasthan államban 10 ezernyi vízgyűjtő létesítmény segíti elő a talajvíz feltöltődését, amivel mintegy 14 ezer hektár területet öntöznek, amellyel 70 ezer ember élelemellátását biztosítják.

Chartres hozzátette, hogy Indiában a döntéshozók, ahol 2030-ra a vízellátás és -felhasználás között 50%-nyi rést várnak, készek a tározó projektek indítására, mivel a biztonságos ellátástól hosszútávon jelentkező hasznot realizálnak.

Miközben az első eredmények pozitívnak látszanak, számos szakértő egyetért abban, hogy a döntéshozóknak a tározókon túl kellene látniuk.

„A betározott víz önmagában nem egy végleges megoldás” – nyilatkozta Sandra Postel, a Globális Vízpolitikai Projekt igazgatója, egyben a National Geographic édesvízi szakértője. „Ez a táplálék-, az energia- és az ivóvízszükséglet kielégítésének csak egyik eszköze. A klíma-adaptáció kulcsmegoldását az jelentené, ha ezen szükségletek kielégítésre rugalmas közös megoldásokat találnánk, olyanokat, amelyek egyaránt igazságosak és környezetvédelmi szempontból is járhatóak lennének. Egy sokkal holisztikusabb megközelítés a megóvást és a hatékonyság javítását is magában foglalja” – magyarázta Postel.

Hatalmas gátak

 Lokális víztározó Indiában –</br>csepp a tengerben?” /></p><p class= Lokális víztározó Indiában –
csepp a tengerben?

A növekvő lakosság táplálék- és energiaellátási igénye a nagy gátépítések fellendülését hozta magával. E jelentős környezeti rombolást, emberek tízmillióinak áttelepítését, valamint a halászok és farmerek százmilliós bevétel-kiesését eredményező projektek vitathatósága ellenére Chartres szerint ezeknek továbbra is képbe kell kerülniük.

„Nem szándékozunk a gátakat leállítani az energiaigénnyel. Ez zöld energia. Azt kell vizsgálnunk, hogyan tehetjük őket fenntarthatóbbá” – fogalmazott a szakember.

Az IWMI azt javasolja, hogy a gátépítők a haszonnal szemben még körültekintőbben értékeljék a társadalmi és környezetvédelmi következményeket.

Postel abban egyetért az IMWI-vel, hogy a nagy gátak csak gyikét képezik a lehetséges letképes megoldásoknak, viszont arra is figyelmeztet, hogy amikor a klímaváltozás zemszögéből nagyobb méretű projekteket terveznek, a tervezőknek a víztározás és -kezelés megtervezésénél a tájképi és vízgyűjtői szempontú megközelítéseket kell alkalmazniuk. „Egy olyan korba lépünk, amelyben nagyobb a bizonytalanság és a változékonyság, így önöknek rugalmasabban kell tervezni. Ha bármilyen méretű gátat akarnak megépíteni, akkor például a víztartó védelmére is áldozni kell.”

Egy jól erdősített folyópart, vagy egy viruló rét csillapítani tudja a folyó áramlását, csökkenti az eróziót, és megvédi a gátat az eliszapolódástól – mindazon problémáktól, amelyek csökkentik a gát kapacitását és értékét.

Szöveg: Tasha Eichenseher
Képek: National Geographic

Hozzászólások

Új modell született a földrengések keletkezéséről

Új modell született a földrengések keletkezéséről

Az új elképzelés szembemegy a korábban elfogadottakkal, a kutatók arra jutottak, hogy a geometria segíthet meghatározni, miért pattannak ki a földrengések.

Óriásvírusok segíthetik a grönlandi jég védelmét

Óriásvírusok segíthetik a grönlandi jég védelmét

A hatalmas jégmező felszínét nyáron hóalgák borítják és teszik sötétebbé, ezzel gyorsítva az olvadást.

Töretlenül halad a kínai holdprogram

Töretlenül halad a kínai holdprogram

Csang’o-6 holdszonda a Hold déli sarkvidékén landolt és sikeresen begyűjtötte az előirányzott kőzetmintákat, úton van hazafelé.

Gyönyörű fotókon egy izlandi magyar expedíció

Gyönyörű fotókon egy izlandi magyar expedíció

Öt évig készült a négyfős expedíciós csapat, hogy fotós ötleteiket egy különleges, északi helyszínen valósítsák meg.

Ez a bolygó legmélyebb víznyelője

Ez a bolygó legmélyebb víznyelője

A mexikói víz alatti barlangról sokáig úgy hitték, a második legmélyebb a világon, új vizsgálatok alapján azonban előreléphetett az első helyre.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket