Emil, Csanád, Vilmos2024. május 28., kedd
Föld

Mégis a Plútó a legnagyobb kisbolygó?

2010.11.26.Admin
National Geographic Magyarország

Lehet, hogy méltatlanul száműzték a Plútót a bolygók közül? Friss mérési eredmények azt mutatják, hogy a lefokozott planéta a törpebolygók közül a legnagyobb.

A Plútó mindig is „kilógott” Naprendszerünk bolygói közül, 2005-ben felfedeztek egy nála nagyobb égitestet, az Eris-t. Ez a pillanat vette rá a csillagászokat arra, hogy meghatározzák, mi is számít valójában bolygónak.

2006-ban döntötték el – tekintettel arra, hogy az Eris, és a még korábban felfedezett, kezdetben aszteroidaként számon tartott Ceres, ahogy akkor hitték, nagyobbak a Naprendszer kilencedik bolygójaként számon tartott Plútónál – „lefokozzák” a Plútót is az úgynevezett törpebolygók közé.

A mostanában felfedezett törpebolygók közül a Haumea és a Makemake is felkerült a listára, bár mindketten kisebbek, mint a Plútó. Múlt hónapban csillagászok Chilében vizsgálták teleszkóppal az Erist, amint az egy névtelen fénylő csillag előtt haladt át. Ez az ún. csillagfedés volt az oka annak, hogy úgy tűnt, néhány másodpercig kialudt a csillag fénye.

A megfigyelési szög miatt a tudósok úgy vélik, hogy a csillag „lekapcsolódásának” ideje az Eris méretével van összhangban. A kisbolygó nagyobb átmérője, azaz a forgási elliptika nagyobbik szélessége a jelek szerint nem több mint 2, 340 kilométer. Ez csak egy hajszálnyival kisebb a Plútó becsült 2, 344 kilométeres szélességénél.

Mindkét törpe égitest mérése azonban pontatlannak is tekinthető, ha azt vesszük számításba, hogy a csillagászok egy távoli tárgy méretét földön álló vagy Föld körül keringő teleszkópok segítségével tudják csak kiszámolni. A Plútó 39-szer távolabb van a Naptól, mint a Föld, és az Eris keringési pályáján kétszer olyan messzire kerül a Naptól, mint a Plútó.

„A jelentések, amelyek szerint a Plútó nagyobb, mint az Eris, úgy számolnak, hogy a Plútó lehető legnagyobb méretét és az Eris lehető legkisebb méretét veszik alapul” – mondta Mike Brown, az Eris felfedezője, aki maga nem vett részt ezekben a legfrissebb kutatásokban. Brown szerint „ténylegesen nem tudhatjuk, melyik a nagyobb.”

Az eltűnő csillag nyomában
Egy ilyen csillagfedés megfigyelése nem könnyű feladat, mert csak a földgömb bizonyos pontjairól figyelhetők meg általában, és ezeknek a helyszíneknek az előrejelzése nem igazán pontos tudományág. „Egy kicsi tárgy árnyékára lelni ekkora távolságból olyan, mint 100 kilométeres távolságból észrevenni egy negyedet” – tette hozzá a Párizsi Obszervatórium munkatársa, Bruno Sicardy, a vizsgálatok koordinátora.

Továbbá, csillagfedéssel kapcsolatos vizsgálatok során a kutatóknak legalább két különböző adatra van szükségük ahhoz, hogy meg tudják határozni egy tárgy nagyságát.

„Az Eris csillagfedő pályagörbéje valahol Alaszka és Atakama között volt” a Dél-Amerikai sivatagban” – egészítette ki Alain Maury, az atacama-i San Pedro-i Égitest Kutató Megfigyelőállomás munkatársa, egyike a kutatóknak, akik megörökítették az eseményt.

„Bruno Sicardy felhívott még azelőtt, hogy az Eris elérte volna a csillagfedési pontot és azt mondta: Talán most szerencsénk lesz és megfigyelhetjük ezt a páratlan eseményt.”

Maury csapata és egy másik csoport, a 740 km-re délre található La Silla Megfigyelő állomásról, szintén észlelte a csillag „eltűnését”, ezzel megadták a szükséges további adatokat a méret kiszámításához.

Amikor a NASA Új Horizont nevet viselő űrrepülőgépe 2015-ben eléri a Plútót, a szonda valószínűleg új információkat juttat el hozzánk a bolygó légköréről, amelyből pontosabban következtethetünk a bolygó nagyságára. Az Eris nagyságának pontosításához azonban a csillagászoknak további csillagfedéseket kellene nagyobb és pontosabb teleszkópokkal megfigyelniük.

Az Eris kisebb, de sűrűbb/nehezebb, mint a Plútó?
Az Eris nagyságának, méretének pontos ismerete hozzásegítené a csillagászokat ahhoz, hogy kiszámolják a törpebolygó összetételét. Az Eris-szel kapcsolatos korábbi tanulmányok, mérések megerősítették már, hogy ez az égitest mintegy 25%-kal nehezebb, mint a Plútó. Ez azt jelenti, hogy ha az Eris nagyobb, vagy csak egy kicsivel kisebb, mint a Plútó, akkor sűrűbb, tehát több kőből, sziklából és kevesebb jégből állhat.

Ezek a számítások megzavarták a kutatókat, mert mind a Plútó, mind az Eris a Neptunuszon túli Kuiper-övben találhatók. Ez az a terület, amelyet több százezer, 100 kilométernél is nagyobb, jeges felületű objektum, és trilliónyi üstökös alkot.

„Azt, hogy eljussunk egy nagyon vagy kevésbé sziklás és jegyes tárgytól egy, csak sziklából állóhoz, ahhoz kevesek a Naprendszer korlátai. Brown hozzátette: „Valami váratlan biztos történik”.

Más kutatók eltérő véleményen vannak: „Talán szinte elvárjuk, hogy a Kuiper-övben található objektumok változatosak legyenek” – mondta Alan Stern bolygókutató, akit szintén megérintettek az új kutatási eredmények.

„Nem azonos klónokról beszélünk. A többi bolygónál is ezt látjuk. Például, bár a Merkúr, a Föld és a Mars mind sziklás területű bolygók, a belső magjuk mérete eltérő. A Merkúré relatívan sokkal nagyobb a bolygó teljes méretéhez viszonyítva, mint a Földé, míg a Földé sokkal nagyobb, mint a Marsé. Bár nem a méret a lényeg, azért még a Plútó egy törpebolygó.”

Brow hozzátette, hogy ha a Plútó bizonyítottan a legnagyobb törpe, vajon ez elég-e ahhoz, hogy visszakapja bolygó státuszát?

Mindent számba véve, a bolygók definiálásában mostantól nem a méret az egyetlen tényező. Hiszen a Plútó szomszédságában lévő hasonló méretű bolygó sem mozdítja ki Naprendszerünk kilencedik bolygóját a törpe státuszból.

„Két hete még úgy véltük, hogy az Eris egy igazi bolygó, mert nagyobb, mint a Plútó” – fejtette ki Brown. Azóta eltel két hét…

Kapcsolódó cikkek:

 • Lefokozták a Plútót
 • Újabb csapás a Plútóra
 • Újabb kategóriaváltás a Plútónál

 • Hozzászólások

  Rozsdavörössé válnak Alaszka folyói

  Rozsdavörössé válnak Alaszka folyói

  A korábban kristálytiszta kék víz az olvadó permafroszt miatt narancsos-rozsdás színűvé és zavarossá válik, néhol úgy néz ki a táj, mintha narancslé folyna.

  Égi jelenségek 2024. június első felében

  Égi jelenségek 2024. június első felében

  Már alig van éjszakai sötétség, de még megfigyelhetjük a nyári Tejutat, lesznek gyönyörű holdsarlók és együttállás is.

  2000 éve nem volt olyan meleg, mint tavaly nyáron

  2000 éve nem volt olyan meleg, mint tavaly nyáron

  2023 nyarán az északi félteke összes régióját érintő hőhullámok mért adatait a fák évgyűrűiből kimutatható időjárási adatokkal vetették össze.

  Új felvételek készültek az Europa felszínéről

  Új felvételek készültek az Europa felszínéről

  A jégpáncélba burkolt Jupiter-holdat leginkább a felszíne alatti óceánról ismerjük, nemrégiben a Juno űrszonda vizsgálta meg.

  Korán kezdődik a kanadai erdőtűz-szezon

  Korán kezdődik a kanadai erdőtűz-szezon

  A 2023-as év rendkívüli kanadai erdőtüzeit még elfeledni sem volt idő, máris ismét lángok csaptak fel az ország számos pontján.

  National Geographic 2024. májusi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  15 900 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket