Andrea, Ilma, Apolló, Aladár2024. április 18., csütörtök
Föld

Felfedezték hazánk legnagyobb barlangi tavait!

National Geographic Magyarország

Az átlagembernek biztosan a Tavasbarlang jut eszébe Tapolcáról. Mostantól azonban ezt a kifejezést többes számban illik használni, ugyanis 2010. november 26-án ebben a gyönyörű fekvésű városban találták meg hazánk legnagyobb vízfelületű barlangi tavait!

Az eddigi rekorder a budai Lukács-fürdő szomszédságában lévő Molnár János-barlang volt 20×10 méteres vízfelületével. A jelenlegi tapolcai felfedezés során kiderült, hogy a két újonnan feltárt képződmény egyenként is meghaladja ezt a méretet, a közelítőleg kör alakú termekben a víz 23–25 méteres átmérőjű, több méter mély tavakat alkot.

 

A Berger Károly-barlang korábban már feltérképezett járatrendszere, ma már jóval nagyobb a felfedezett terület, ám a felmérése még hátravan.

 

Évekkel ezelőtt egy szállodaépítkezés kapcsán találták meg a tavaknak otthont adó Berger Károly-barlangot, amely egészen addig, amíg az építési munkák során fel nem nyitották, teljesen elzárt üregrendszer volt. Barlangász kutatók vették birtokba a mélységet s álltak neki a felderítésének. Évek alatt aprólékos munkával mérték fel a barlangot, sok esetben centiméterenként haladva a sáros omladékkal teli szűk járatokban, a ruhát szaggató kőcsipkék közt, hogy azután kimerülten, de a felfedezés teljes örömével csodálhassák meg egy-egy feltáruló terem szépségeit, a változatos oldási formavilágot, a fejlámpák fényében csillogó kristályokat, cseppköveket.

 

A vízből hosszú idő alatt kiváló borsókövek változatos formavilágú, kisebb oszlopokat alkotnak a barlangban.

 

A Berger-barlang Tapolca föld alatti csodáinak második legnagyobb tagja – a jól ismert Tavasbarlang, s a két évtizede hivatalosan is gyógybarlanggá minősített Kórház-barlang között áll eddigi mérete alapján. A már felmért hossza 1400 méter, ezen felül legalább még 1000 méternyi járata ismert ma. A barlang jórészt hidegebb és langyosabb vizek keveredésének hatására kioldott üregekből s ezeket összekötő leszakadásokból, repedésekből áll. Ahol nagyobb üregeket, termeket – így a most felfedezett tavakat is – találni, ott valószínűleg föld alatti források vize találkozott a távolabbi eredetű (a Hévízi-tóval is kapcsolatban lévő Nyirád-környéki), melegebb, mélységi karsztvízzel. A járatokban talált kisebb tavak partoldalán megfigyelhetők mintegy 10–20 cm vízszintváltozásra utaló formák, a Nagy-tavak környezetét ebből a szempontból még nem mérték fel a kutatók.

 

Ahol a körülmények kedvezőek voltak, csoportosan képződtek a borsókő-oszlopok.

 

Az 1986 óta tevékenykedő Tapolcai Plecotus Barlangkutató Csoport 2002-ben kezdete el a 13,7 millió éves, egykori sekélytengerben lerakódott szarmata mészkőben kialakult barlang feltárását. Az üregrendszert Berger Károlyról, a 20. század első felében a tapolcai barlangok felméréséért, hasznosításért oly sokat tett idegenvezető-banktisztviselőről nevezték el. Az üregekbe csupán egy 12 méter mély kúton keresztül lehet bejutni, odalenn a testesebbek számára átjárhatatlan föld alatt hasadékok, kisebb termek, még mélyebbre ereszkedő kürtők, repedések során át egy többszintű járatrendszert fedezett fel a Szilaj Rezső vezette csoport. A barlang mélyebben fekvő, nedves járataiban cseppkövek, borsókövek, heliktitek, borsókő-oszlopok találhatók, a falakat sok helyütt csipkés réteget alkotó kalcitkristály borítja, amely kristályok a kisebb tavakban szokatlan, karfiolszerű formában váltak ki.

 

A barlang faláról, repedéseiből folyamatosan szivárgó víz cseppköveket hozott létre, a képződés ma is tart.

 

A tapolcai barlangok három főbb szintre oszthatók: a felszínhez legközelebb, kb. 12–14 méteres mélységben elhelyezkedők szárazak, a következő, nedves szint közvetlenül a karsztvíz feletti rétegen van, itt már előfordulnak pocsolyák, kisebb tavak (pl. ilyen a Tavasbarlang csónakázásra használt része), ez a réteg kb. 17–20 méter mélyen fekszik. A harmadik réteg a karsztvíz alatti, tehát vízzel elöntött járatok szintje, ide tartozik a Kórház-barlang egy kisebb, „Búvárok terme” néven ismert része, s a Tavasbarlang nagyközönség által nem látogatható mélyebb területe is. A Berger-barlang a két magasabb szinten helyezkedik el, egy része száraz, majd ahogy egyre mélyebbre jutunk az enyhén délies lejtésű járatokban, itt is megjelenik a víz. A feltárások során egy ideje már a nedves szinten haladtak a kutatók, találtak kisebb tavakat is a folyosókban, ám az igazi csoda egészen a novemberi utolsó hétvégéig váratott magára. Egy korábban idő hiányában felderítetlenül maradt nyíláson keresztülfurakodva, majd egy sáros aljzatú járaton kúszva mentek tovább, amikor mintegy 100 méter megtétele után az egyre táguló üregben felcsillant az első tó zöldesen ragyogó víztükre! Nehéz annál nagyobb élményt elképzelni, mint amikor olyan dolgot pillanthatunk meg, amit még korábban nem látott emberi szem! A nagy földrajzi felfedezések kora már lezárult, így csak a világűrben s a föld mélyén találhatunk még ismeretlen dolgokat. Ez utóbbi vonzza a barlangászokat, akik hosszas, kitartó és egyáltalán nem veszélytelen munka után élhetik át az ehhez hasonló élményeket.

 

Heliktitnek a görbe növekedésű cseppkőszerű képződményeket hívják, a növekedés a barlangban áramló levegő hatására tér el a függőlegestől.

 

A tó partján Mészárosné Hardi Ágnes, Horváth Sándor, Piri Attila és Szilaj Rezső barlangkutatók gyönyörködhettek a lámpafényt visszatükröző víz szépségében, ám kíváncsiságuk még tovább hajtotta őket. Az első tó túloldalán egy párkányról azonnal a szemük elé tárult a második tó is, amely mind méretében, mind szépségében hasonlóan lenyűgözőnek bizonyult.

 

A barlang vízborította részein a meszes oldatokból szép, kristályos formában vált ki a kalcit.

 

A tavak vize 21°C, maga a Berger-barlang a korábbi mérések alapján 14–16°C-os hőmérsékletű. A bioszférát csupán a barlang bejárata közelében képviseli néhány pók és rovar, más élőlénnyel nem találkoztak még odalenn a barlangászok – ez érthető is, hiszen 2002 előtt az üregeknek nem volt a felszínnel közvetlen kapcsolatuk. A Berger-barlang nehezen, csak barlangász ismeretek birtokában járható be, így a nagyközönség számára elzárt marad, azonban az odalenn készült fényképek mégis betekintést nyújthatnak az érdeklődőknek a mélység csodáiba.

 

A Berger-barlang mélyebb részein már kisebb tavacskákat alkot a víz, amelyeknek partján jól látható a belőle kivált hófehér kalcitkristály-bevonat. A vízszint változásait e kristályréteg jelzi.

 

A feltárásokat természetesen tovább folytatja majd a csoport, hiszen számos olyan járat vár még rájuk, amibe előttük még nem tette ember a lábát. A üregrendszer már ismert részének feltérképezése is tart még, így a Nagy-tavak felfedezésének öröme csak egy kis pihenőt enged a kutatók számára. A sors érdekessége, hogy a mára jól ismert Tavasbarlang és a Berger-barlang felfedezését egy évszázad választja el egymástól, s mindkét barlanghoz egy kút vezette el a barlangászokat. Tapolca föld alatti kincsei sok érdekességet rejtenek még, s bizonyos, hogy nem kell újabb száz évet várni a következő felfedezésig!

 

 

Az elsőként felfedezett tó méretét a partján pihenő barlangász érzékelteti. A tófal több pontjáról visszaverődő víz macskakőhöz hasonló mintázatban hullámzik, a kockásság nem valódi képződmény a tófenéken!

 

 

Szöveg: Szilaj Rezső, Horváth Sándor, Landy-Gyebnár Mónika

Fotók: Horváth Sándor

Lilává vált egy németországi tó vize

Lilává vált egy németországi tó vize

A tó természetes folyamatoknak köszönhetően nyerte el turistacsalogató árnyalatát.

Oxigén és szén szökik a Vénusz légköréből

Oxigén és szén szökik a Vénusz légköréből

Olyan régiót vizsgáltak a Vénusz közelében, amelyre korábban még nem sikerült rápillantanunk.

Hajótörötteket mentettek egy lakatlan szigetről

Hajótörötteket mentettek egy lakatlan szigetről

Az USA Parti Őrsége és a Haditengerészete közös akcióban mentett ki egy lakatlan, mikronéziai szigetről három embert.

Eltűnhetnek az antarktiszi meteoritok

Eltűnhetnek az antarktiszi meteoritok

A déli kontinens speciális körülményei segítik a meteoritok megtalálását, azonban a klímaváltozás véget vethet e szerencsés helyzetnek.

A csillagok életkorát méri majd a Roman-űrteleszkóp

A csillagok életkorát méri majd a Roman-űrteleszkóp

A Nancy Grace Roman-űrteleszkóp 2027-ben indul és képes lesz elkülöníteni a fiatal csillagokat az idősektől.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket