Eszter, Eliza, Vanessza2024. május 24., péntek
Föld

Egy titkos lista részletei

2011.11.17.Admin
National Geographic Magyarország

Huszonegy évvel azután, hogy az Egyesült Államok Kongresszusa elfogadta a levegő megtisztításáért felelős  rendszer létrehozását, számos terület lakói továbbra is az egészségügyi kockázatot meghaladó koncentrációnak vannak kitéve (benzol, formaldehid, higany és egyéb veszélyes vegyszerek).

Fotó: dreamstime

Az USA területén több mint 1600 gyárban olyan mértékű a szennyezés, hogy a kormány sürgős intézkedést lát szükségesnek, – derül ki az amerikai környezetvédelmi hatóság (EPA) adatokat feldolgozó elemzésből, amelyet a Nemzeti Közszolgálati Rádió (NPR) és a Közszféra Integritásáért Központ (CPI) közösen hoztak nyilvánosságra. A létesítmények közel egynegyede szerepel az EPA belső „megfigyelési listáján”. A listát az ügynökség egészen mostanáig titokban tartotta.

A becslések szerint az országban található üzemek 2005-ben 40 százalékkal kevesebb mérgező anyagot bocsátottak ki, mint 1990-ben, de egyes területeken, mint Ponca City, Oklahomában; Hayden, Arizonában; Tonawanda, New York államban és Muscantine, Iowában a mérgező légszennyezés megmaradt.

„Nem hiszem, hogy megnyugtató hír azoknak, akiknek a gyereke agykárosodást kaphat, vagy az itt élő felnőtteknek, akiknél daganatos megbetegedés alakulhat ki, hogy az ország egészében csökken a mérgező gázok kibocsátása. Ez rajtuk nem segít” – mondja a kaliforniai körzet képviselője, az 1990-es légszennyezési törvény (CAA) módosításának egyik szerzője. „Az egyetlen dolog, ami segít, ha az ő körzetükben található iparvállalatok valóban visszafogják a légszennyezést és nem mérgezik tovább az embereket”. A levegő megtisztítását azonban késlelteti az EPA és az állami környezetvédelmi programok közötti feszültség, a költségvetés csökkenése és a rendszer működése is, amely megengedi, hogy a vállalatok maguk mérjék fel saját mérgezőanyag-kibocsátásukat.

Közösen…

Két évtizede demokraták és republikánusok közösen tettek azért, hogy megvédjék az amerikaiakat a belélegzett levegőben található, csaknem 200 veszélyes vegyi anyagtól. A cél nem valósult meg. Mind a mai napig több száz régió lakói vannak kitéve a szennyező anyagoknak, amelyek daganatos megbetegedést, születési rendellenességet és más súlyos egészségkárosodást okozhatnak. Egy titkos kormányzati „megfigyelési lista” elárulja, hogy a kormány tud a veszélyről – és azt is, hogy eddig milyen keveset tett az elhárítására.

A mérgező légszennyezés kezelése az Obama-kormány egyik kiemelt célkitűzése. A hatóság (EPA) a veszélyes légszennyezés csökkentésére vonatkozó kötelezettséget kiterjesztené olyan iparvállalatokra is, amelyekre a törvények eddig nem vonatkoztak, többek között a széntüzelésű erőművekre. A hatóság alkalmazottai is elismerik, hogy a munka lassan halad.

A „krónikus” szennyező cégeket felsoroló bizalmas lista, még 2004-ben, a Bush-adminisztráció idején született. A lista felállításának célja a probléma kezelése volt, a kritika szerint ugyanis, a hatóság nem tett meg mindent a törvény végrehajtásáért. A listán szereplő néhány cég valóban a legrosszabb szennyezők közé tartozik, más cégekkel viszont megesett, hogy úgy sértettek törvényt, hogy tevékenységük nem járt jelentős kockázattal az egészségére vagy a környezetre –mondja Grant Nakayama, aki Bush elnöksége alatt vezette az EPA végrehajtási részlegét.

Nakayama szerint a listát azért titkosították, hogy az elkövetők, akik ellen nyomozás indul, ne szerezhessenek tudomást a dologról. Egyes szabálysértők ugyanis igyekszenek kijátszani a rendszert, ezért nem jó, ha idő előtt megtudják, hogy ki került a listára. A hatóság az Információhoz való szabad hozzáférésről szóló törvény értelmében azonban, a Nemzeti Közszolgálati Rádió (NPR) és a Közszféra Integritásáért Központ (CPI) kérésére közölte a legfrissebb megfigyelési listát.

A 2011. szeptemberi listán 383 erőmű, olajfinomító, kémiai és egyéb ipari üzem szerepel. A gyárak fele hat államban ¬(Ohio, Texas Illinois, Louisiana, Wisconsin és Indiana) található – 47 létesítmény 2011. júliusa óta került a listára. Ezek közül, például az Avon Lake egy széntüzelésű erőmű Cleveland környékén. Az üzem az Ohio állambeli GenOn tulajdonában van. A tulajdonos nem tagadja, hogy a 41 éves gyár nem rendelkezik azokkal a modern berendezésekkel, amelyek az újabb gyárak esetén már kötelezőek. Az erőmű 2010-ben majdnem egymillió kilogramm ólom, higany arzén és más toxikus anyagot bocsátott ki.

Miközben az Ohio államban működő helyi hatóság állítja, az erőmű betartja a légszennyezésről szóló szabályokat, júniusban az EPA végrehajtási intézkedést kezdeményezett az Avon Lake-kel szemben. A szövetségi hivatal azzal vádolja az erőművet, hogy megsértette a működési engedélyhez kötött feltételeket, ugyanis az üzem felújításakor nem szerelték fel a korszerű, szennyezést csökkentő berendezést. Az üzem szóvivője nevében a GenOn elutasította a vádakat, ám nem volt hajlandó interjút adni a Nemzeti Közszolgálati Rádiónak (NPR).

1990 óta az EPA számos iparágban kezdeményezte a mérgezőanyag-kibocsátás megszüntetését. Az erőművek azonban ez idáig kimaradtak a törvény hatálya alól.
„Teljes mértékben elfogadhatatlan, hogy az erőművek károsanyag-kibocsátására semmiféle országos szabvány nem létezik. Azon vagyunk, hogy megszüntessük az ilyen kiskapukat” – nyilatkozta Gina McCarthy, az EPA légszennyezés programjának  vezetője.

A környezetvédők szerint az Avon Lake jó példa arra, hogy a költségvetési hiány és a politika egyes államokat miképpen tart vissza attól, hogy végrehajtsák a környezetszennyezésre vonatkozó törvényeket.

A másik ok, amiért egyes terüelten élők túlzott mértékben van kitéve mérgező légszennyezésnek abból fakad, hogy a vállalatok maguk jelentik be a működésük során okozott szennyezést, és számos vállalat kibocsátása csupán becslésen alapul. Előfordul, hogy a gyár egyetlen üzemóra alatt történő kibocsátása szolgál az éves becslések alapjául, de vannak létesítmények, ahol semmilyen mérés nem kötelező. Az ellenőrzés megdöbbentően rossz, aminek az a következménye, hogy egyes vállalatok valódi mérgező vegyianyag-kibocsátása több tízszeresen meghaladja az általuk bejelentett mennyiséget.

Forrás: npr


Hozzászólások

Új felvételek készültek az Europa felszínéről

Új felvételek készültek az Europa felszínéről

A jégpáncélba burkolt Jupiter-holdat leginkább a felszíne alatti óceánról ismerjük, nemrégiben a Juno űrszonda vizsgálta meg.

Korán kezdődik a kanadai erdőtűz-szezon

Korán kezdődik a kanadai erdőtűz-szezon

A 2023-as év rendkívüli kanadai erdőtüzeit még elfeledni sem volt idő, máris ismét lángok csaptak fel az ország számos pontján.

Itt a májusi telihold, egy vörös óriáscsillag is a közelében látszik

Itt a májusi telihold, egy vörös óriáscsillag is a közelében látszik

Akár a holdkeltét szeretnénk megnézni, akár az éjszaka későbbi óráin jut időnk az égboltra, mindenképp találunk érdekességet.

Légköre van ennek az exobolygónak

Légköre van ennek az exobolygónak

A 41 fényév távolságban lévő égitest ugyan túl meleg ahhoz, hogy az életnek otthont adhasson, azonban a légköre segítségével bepillanthatunk a korai Vénusz, Föld és Mars viszonyaiba.

Videókon látható a szemkápráztató portugáliai meteor

Videókon látható a szemkápráztató portugáliai meteor

Az ESA szerint a jelenségért egy üstökös darabja volt felelős.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket