Veszélyben az afrikai kakaó

A nyugat-afrikai kakaótermesztők számára mind nagyobb fenyegetést jelent az időjárás fokozódó kiszámíthatatlansága.
Fotó: dreamstime
Ezekelőtt szinte mindig 22 és 29°C között volt a hőmérséklet, az esős április és július között, majd ősszel még másfél hónapig vol csapadékos időjárás, azon kívül pedig ragyogóan sütött a nap – mindez segítette a kakaóbab növekedését és száradását.
A klímaváltozás miatt azonban a világ kakaótermésének kétharmadát adó Nyugat-Afrikában is melegszik és szeszélyesebbé válik az időjárás.
Az utóbbi években néha 32°C is van, az eső vagy korán vagy késve érkezik, és az ég is gyakran borult. A kakaófa pedig nagyon érzékeny, és a termés megsínyli, ha az eső vagy a napsütés nem jókor érkezik.
„A termés határozottan csökkent – mondja az elefántcsontparti Souleymane Drabre. – Régebben majdnem két tonnát szüreteltem a három hektáromról, ma meg szerencsés vagyok, ha összejön egy tonna.”
A Nemzetközi Trópusi Mezőgazdasági Központ jelentése szerint a két legnagyobb exportőr. Lehet, hogy 2030-ra Elefántcsontpart és Ghána egyes kakaótermő vidékei túl meleggé válnak a kakaó számára, s a 2050-re elképzelhető 2,3°C-os melegedés már súlyosan károsíthatja a síkvidéki termést, bár a magasabban fekvő területek megfelelővé válhatnak a növény számára.
A bajt tetézi, hogy a korábban egyenletes eloszlású esők ritkábban, de özönvízszerűen hullanak, ami termésrothadáshoz vezethet. A kór az utóbbi években egyre súlyosabb károkat okoz, ráadásul más, a nedvességgel összefüggő betegségek is megjelentek. Ezek a tényezők, a növekvő kereslettel együtt jelentősen megemelhetik a kakaó árát. Magasabban fekvő területeken már elkezdték az újabb ültetvények telepítését, bár Nyugat-Afrikában sok a sík vidék. Az elefántcsontparti szakemberek olyan kakaófajtákat igyekeznek nemesíteni, amelyek ellenállóbbak a termésrothadással és más, a túl sok nedvesség okozta betegségekkel szemben. Ghánában a szárazságot és a meleget jobban tűrő fajtákkal kísérleteznek.
Forrás: planetark