Víztisztítás UV fénnyel
A fővárosiak ivóvízellátását a város alatt húzódó több mint 5000 kilométer hosszú vezeték biztosítja. Mielőtt az ivóvíz az elosztó hálózatokba kerül klórozással fertőtlenítik, hogy a közcsőhálózat és a házak belső ivóvízvezetékeinek minden pontján biztonságos legyen a fogyasztás.
Fotó: mixonline.hu
Mivel a klórozás íz- és szaghatása miatt sokakban ellenérzést vált ki, több helyen nagyrészt UV fénnyel oldják meg a fertőtlenítést, így jelentős mértékben csökkenthető a klór szintje.
Az eljárás során nagyjából 254 nanométer hullámhosszú ultraibolya sugárral világítják meg a vizet, ami szétroncsolja a mikroorganizmusok DNS-ét és meggátolja szaporodásukat. Előnye, hogy nincs semmilyen utóhatása.
„Ez a módszer a vegyszeres tisztítást nem tudja teljes mértékben kiküszöbölni, mert az UV fény csak a besugárzás helyén fejti ki hatását. Az ivóvíz később még beszennyeződhet, ezért klórozásra, így is szükség van, bár a megszokottnál jóval kisebb mértékben” – magyarázza Debreczeny László a Fővárosi Vízművek munkatársa.
Hazánkban, az eljárást a Káposztásmegyeri Főüzemben használják a legnagyobb léptékben. Itt fénysugárzással, óránként 25 ezer köbméter vizet fertőtlenítenek. A rendszer online módon csatlakozik az Üzemirányító Központhoz, ahol a diszpécserek folyamatosan ellenőrzik a működést – szükség esetén be tudnak vatkozni.
Az UV módszer Budapesten különösen akkor növeli a vízbiztonságot, ha a Duna kiönt, vagy ha vízállás tartósan alacsony. Az ilyen esetekben a fokozott klóradagolást a sugaras fertőtlenítéssel lehet csökkenteni.
Írta: Devecsai János