Biztonságos hazai élelmiszerek
Magyarország dobogós helyen szerepel a globális élelmezésbiztonsági ranglistán a hét közép- és kelet-európai ország között, az élelmiszerek minősége és biztonsága területén pedig a régiós országok közül a legjobb helyezést érte el.
Fotó: dreamstime
A DuPont vegyipari konszern megbízásából az Economist Intelligence Unit (EIU) gazdaságkutató által készített felmérés eredményét, 2013. október 28-án tették közzé.
A kutatás adatai szerint az élelmezésbiztonsági világranglistát az Egyesült Államok vezeti, Norvégiát és Franciaországot megelőzve. Magyarország a 107 fejlett, illetve fejlődő országot rangsoroló felmérés első harmadában, a 28. helyen áll. Bár a két ún. alindexben, az élelmiszerek megfizethetőségét, illetve minőségét, biztonságát rangsoroló listákon egyaránt a 25. helyet foglalja el hazánk, viszont az élelmiszerek hozzáférhetősége szempontjából 38 ország is megelőzi. Ennek fő oka az, hogy a magyar mezőgazdaság termelési eredményei 1990-2010 között jelentősen ingadoztak, így a végső összesítésben a 28. helyen végeztünk.
A londoni gazdaságkutató cég 27 különböző mérőszám alapján rangsorolta az országokat abból a szempontból, hogy polgáraik mekkora mértékben és milyen árszint mellett jutnak hozzá a megfelelő tápértékű, biztonságos élelmiszerekhez.
Az EIU által kidolgozott globális élelmezésbiztonsági index (Global Food Security Index – GFSI) három alindexből tevődik össze. Az egyik az élelmiszerek megfizethetőségét veszi figyelembe. Itt olyan mérőszámokat összesít az EIU, amelyek például azt mutatják be, hogy az élelmiszerre költött összegek mekkora hányadát teszik ki a háztartások kiadásainak, illetve mekkora a mezőgazdasági termékekre kivetetett vámok mértéke, vagy mekkora állami támogatást kapnak a gazdák.
A második alindex az élelmiszerek hozzáférhetőségét a fizikai elérhetőség szempontjából vizsgálja. Itt azt tekinti át az EIU, hogy milyen az adott ország élelmiszerellátásának szintje, milyen fejlettségű az agrárszektor infrastruktúrája, vagy mennyire ingadozó a mezőgazdasági termelés mértéke.
A harmadik alindex az élelmiszerek minőségét és biztonságát veszi figyelembe. A minőségi szempontoknál azt tekinti át a londoni kutatóintézet, hogy mennyire változatos és tápértékben gazdag a lakosság átlagos étrendje az adott országban, biztonság területén pedig az ivóvíz elérhetőségét, illetve az élelmiszerbiztonságra felügyelő hatóságok meglétét is vizsgálja.
Forrás: MTI