Irén, Írisz, Lúcia2023. március 25., szombat
Föld

Élet az űrállomáson

2013.11.28.Admin
National Geographic Magyarország

2013. november 20-án volt 15 éves a Nemzetközi Űrállomás (International Space Station, ISS). Ebből az alkalomból egy rövid áttekintést olvashatnak az emberiség talán legfontosabb űrbeli vállalkozásának múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

Fotó: NASA

Az emberiség által valaha létrehozott legkomplexebb laboratórium hamar elérte kifejlett testméretét: hossza és szélessége nagyságrendileg megegyezik egy futballpályáéval, az összesen 84 kW energiát termelő napelemei 73 méter hosszúak, tömege 419 tonna, a nyomás alatt álló belső térfogat 916 köbméter, ennek közel egyharmada a lakható egység.

A Föld körül keringő kutatóközpont jelentősége felbecsülhetetlen. Több mint 1500 olyan kísérlet elvégzésének adott helyet, melyek földi körülmények között egyáltalán nem, vagy csak óriási nehézségek árán lennének kivitelezhetőek.
A Nemzetközi Űrállomás egyáltalán nem öncélú kutatóállomás, hanem folyamatosan megtérülő befektetés. Az ott végzett kísérletek és gyártási folyamatok profitot termelnek, illetve a technológia fejlesztésében játszanak fontos szerepet. Különösen a gyógyászat és a fémöntés terén elért sikerek kiemelkedőek: sikerült a súlytalanságban olyan, miniatürizált alkatrészekkel működő robotkarokat kifejleszteni, amelyekkel speciális műtétek végezhetőek. A súlytalanságban olyan anyagok is rendezett térszerkezetű állapotba hozhatóak, amelyek idelent nem: ilyenek a fehérjék, melyek pontos térbeli szerkezetének ismerete elengedhetetlen az új, hatékonyabb gyógyszerek kifejlesztéséhez. A fémötvözetek a Földön csak akkor stabilak, ha a komponensek sűrűsége hasonló. A Földön nem lehet létrehozni könnyű- és nehézfémek ötvözetét, mivel az olvadékelegyben a nehézfém lesüllyed, a könnyűfém felemelkedik, holott nagy szükség lenne szilárd, de mégis könnyű fémötvözetek (pl. titán-alumínium) előállítására a repülőgépek és az űrhajózás számára. A súlytalanság állapotában a kétféle fém összekeverve marad, egyik sem süllyed le, vagy emelkedik fel, sőt, ha gázokat adnak az olvadékhoz, akkor különleges, „habos” szerkezetű, könnyű, ám rendkívül erős fémötvözet készíthető. Az űrállomáson használt ivóvíztisztító berendezéseket már a Földön is alkalmazzák a száraz, sivatagos tájakon.

Mike Fossum, űrhajós éppen a Földet fényképezi az ISS kupolájából.

Fotó: NASA

Az állomás a Föld légkörének legkülső részében kering (kb. 350-450 km közötti magasságban), ahol az igen ritka gázban történő fékeződés miatt havonta 2,5 kilométert veszít magasságából, ezért pályáját rendszeresen megemelik. Dokkoláshoz, utánpótlást szállító teherűrhajók csatlakozásakor, alacsonyabb pálya az ideális, ezért ilyenkor hagyják süllyedni az állomást.

Az ISS-en az egyezményes koordinált világidőt (UTC) használják, ami 1 órával kevesebb a magyar időnél (közép-európai idő), és nincs nyári időszámítás. Az űrállomáson naponta 16 alkalommal kel föl a Nap, illetve nyugszik le, mivel keringési ideje 92 perc. Az UTC szerinti éjszakai órákban az űrállomás ablakait lezárják. A legénység rendszerint reggel hétkor kel, és megkezdi az általában 10 órás munkanapot.

 

Sunita Williams, űrhajós éppen próbál elkapni egy vízbuborékot.

Fotó: NASA

A működés nagyon fontos része a létfenntartás, hiszen e nélkül nem élhetne ember a fedélzeten. Oxigént vízbontással nyernek: 1 liter víz fedezi egy űrhajós egynapi oxigénszükségletét. A légszűrők kivonják a levegőből a szén-dioxidot, a szagokat és az űrhajósok által kibocsátott vízpárát, ez utóbbit visszatáplálják a rendszerbe. Mivel a víz a legdrágább kincs odafent, a vizeletet is megtisztítják, és visszaforgatják. A levegő keringetéséről ventillátorok gondoskodnak. Mindezek ellenére az állomás rendszere nem zárt, ezért folyamatos a vízvesztés, így rendszeres időközönként nagy zárt tartályokban a Földről hoznak vizet.

Az űrben az olyan egyszerű tevékenységek is nehézségbe ütköznek, mint az evés, az alvás vagy a fogmosás. Különösen a folyadékok viselkednek furcsán, hiszen ezek mozgását a Földön a gravitáció nagyban befolyásolja. Az űrben csak a részecskék belső mozgása és a felületi feszültség jut szerephez, ezért természetes módon, nyugalomban egy folyadékgömb alakul ki, ami nem folyik sehová – ezért nagyon nehéz, például hajat mosni vagy letusolni. A kicsavart törölközőből a felületére jutó víz nem folyik el, hanem burkot képez a törölköző körül. A fogmosás is trükkös, hiszen nem lehet kiköpni a végén a fogkrémet, mert a mosdóban nincs gravitáció, ezért nem is tudna elfolyni, így inkább lenyelik az űrhajósok.

A NASA 2004-ben meghirdetett programja szerint 2016-ig tervezte az űrállomás fenntartását. 2009-ben az emberes űrprogramot felülvizsgálták és a bizottság javasolta az űrállomás üzemben tartását, legalább 2020-ig. 2010 márciusában a programban résztvevő űrügynökségek egyhangúlag megállapodtak, hogy az űrállomást legalább 2020-ig üzemeltetik, továbbá megvizsgálják a program 2028-ig történő kiterjesztésének a lehetőségét.

 

Sunita egy virtuális túrán bemutatja, hogyan telnek a hétköznapok az ISS-en. A National Geographic 2013. augusztusi számában olvashatnak interjút a rekorder női űrhajóssal.

Videó: NASA

2007 tavaszán jutott fel az űrállomásra a Szojuz TMA–10, fedélzetén Charles Simonyi (Simonyi Károly), az első magyar űrturista. Simonyi a KFKI Atomenergiakutató Intézet által kifejlesztett sugárdózismérő műszerrel (Pille dózismérő) mérte, hol a legnagyobb a sugárterhelés az űrállomáson, valamint rádiókapcsolatot létesített magyar rádióamatőrökkel.

Az ISS a Földről is jól látható bizonyos időszakonként (amikor az esti órákban Magyarország fölött vonul át), ekkor a csillagok között a repülőgépeknél lassabban mozgó, nem villogó, erős, a Vénuszhoz hasonló fényű égitestként látható.

Írta: Sánta Gábor – Magyar Csillagászati Egyesület Polaris Csillagvizsgáló

Arany, halak és hegyláncok

Arany, halak és hegyláncok

A halak árulkodnak a hegyláncok kiemelkedéséről és arról, hol is lehet aranyat találni a folyókban

Föld órája az energiaválság árnyékában

Föld órája az energiaválság árnyékában

Március 25-én ismét Föld órája!

Több lehetett a nagyobb méretű becsapódás?

Több lehetett a nagyobb méretű becsapódás?

Egy új módszerrel végzett kutatásban arra jutottak, hogy gyakoribbak lehetnek a bolygónkat elérő nagy aszteroida-becsapódások, azonban az eredményeket még több módon is bizonyítani kellene.

Igen alacsony volt az északi sarkvidék téli tengerjég-kiterjedése

Igen alacsony volt az északi sarkvidék téli tengerjég-kiterjedése

A sarkvidéki tengerjég télen hízik, ilyenkor a legnagyobb a kiterjedése, azonban az elmúlt tél nem a legjobban alakította e mennyiséget.

Az időjárás megfigyelésének, előrejelzésének fontossága

Az időjárás megfigyelésének, előrejelzésének fontossága

Minden év március 23-án van a meteorológiai világnap, amellyel arra emlékezünk, hogy a Meteorológiai Világszervezet 1950-ben ezen a napon alakult meg, Genfben.

National Geographic 2023. márciusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket